Hoe je met 1 vraag per dag stopt met op automatisch piloot te leven
8 augustus 2018 

Hoe je met 1 vraag per dag stopt met op automatisch piloot te leven

Hoe kan 1 vraag per dag je leven veranderen? Misschien heb jij ook zo van die dagen dat je heel druk bezig geweest bent en je je ’s avonds afvraagt wat je nu eigenlijk gedaan hebt. Oké, best wel veel van die dagen. Eerlijk is eerlijk: bijna altijd. Dat je op automatisch piloot leeft en de zaken eerder onbewust ondergaat? Het is eigen aan onze tijden. Die zijn druk en snel. Het lijkt alsof je de passagier bent van je leven in plaats van de piloot. Herkenbaar? 

Reactieve wezens

Hoe komt dat? We leven reactief en niet pro-actief. We laten onze dag bepalen door wat er op ons afkomt. Puur biologisch gezien is dit heel normaal. We kiezen namelijk voor de weg van de minste weerstand. En dan is het gemakkelijker om anderen en de feiten van de dag te laten bepalen waarmee we gaan bezig zijn in plaats van hier zelf over na te denken. En tegelijkertijd zorgt dit op lange termijn voor frustratie want je hebt niet voldoende tijd voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. Je hebt met andere woorden het gevoel niet vooruit te gaan. Grrrrrrr!!!

De metafoor van de stenen, kiezels, zand en water

Stephen Covey heeft dit fenomeen in een mooie metafoor omschreven.

Een glazen pot wordt gevuld met grote stenen. Het lijkt alsof hij vol zit. Er kan echter nog grind bij, dat tussen de gaten van de stenen valt. Zo kan er ook nog zand bij en tot slot een glas water. Hierbij staan de stenen voor de dingen die voor jou echt belangrijk zijn in je leven: je gezondheid, je gezin, vrienden, liefde, geborgenheid, enz… Het water staat voor de zinloze vulling zoals je druk maken over onbenulligheden, sociale media (klik hier voor digitale detox), … Grind en zand zijn de dingen die ertussenin hangen. Ze zijn wel belangrijk in ons leven maar het is niet de fundering van ons bestaan als mens: zoals je huis, je auto, je job, je hobby’s,… .

Jouw prioriteiten stellen is van levensbelang!

Wanneer jij je pot vult met zand en water, is er geen plaats meer voor die stenen. Daarom is het belangrijk dat jij weet wat je stenen zijn en dat je die steevast inplant in de week. Anders raken ze sowieso ondergesneeuwd en leef je niet het leven dat JIJ wilt leiden. Wat Stephen Convey wil aantonen is dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze stenen. En voor de ruimte die we ze geven. Je kan hier meer aandacht voor hebben door jezelf 1 vraag per dag te stellen. Deze vraag stimuleert jouw bewustzijn.

1 vraag per dag

1 vraag per dag om jouw leven zélf richting te geven

Eens je je stenen hebt bepaald, kan je jezelf elke ochtend 1 vraag stellen. 1 vraag per dag! ‘Waarmee ga ik vanavond tevreden zijn’. Ook al kijk je niet echt uit naar wat er die dag op het agenda staat, toch zorgt het ervoor dat je meer bewust omgaat met datgene waar je mee bezig bent. Wat wil je er dan uithalen? Je kan jezelf voornemen om de zaken meer mindful te beleven. Wat heeft die dag voor jou in petto? Welke mooie dingen wachten er op jou die dag? Zo word je je ook bewust van wat voor jou belangrijk is en sta je hier meer bij stil. Die ene vraag kan een wereld van verschil maken door je bewustzijn te vergroten en laat je dagelijks een intentie zetten voor die dag.

1 vraag per dag

En nu jij!

Stel jezelf 30 dagen lang deze vraag in de ochtend. Het is nog krachtiger als je het neerschrijft in een soort van dagboek. Zo ga je nog meer in verbinding met je innerlijke stem. Benieuwd hoe het jou bevalt! Laat het ons zeker weten.

Met dank aan stress-en burn-out coach Mien Gheysens van Attendo3 voor dit geweldige artikel!

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Eric
Door

Eric

op 8 August 2018

Elke, Ik pas dit principe al langer toe in mijn leven. Ik doe dus zeker mee ;) Als er interesse is om na die 30 dagen naar The Next Level te gaan, dan wil ik daar graag een duwtje aan geven ;) Eric

Els
Door

Els

op 18 September 2018

ja de next level interesseert me ook wel

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down
Phoenix WebsitePhoenix Website