Gratis E-book: verdubbel jouw energie in 30 dagen
verdubbel jouw energieDownload nu

Gratis E-book: Verdubbel jouw Energie in 30 Dagen

Hoe je in 30 dagen tijd jouw energie verdubbelt door het veranderen van 1 simpele eetgewoonte.

Page content

article content

80-20 regel: omdat het niet alles of niets moet zijn (+ guilty pleasure recept)

De 80-20 regel is er eentje om te koesteren, I promise. Met de feestdagen in het vooruitzicht wil ik je alvast geruststellen: af en toe zondigen is gezond. Aan alle perfectionisten onder ons: beter 80% van de tijd gezond eten en 20% bewust zondigen, dan alles of niets te doen. Dus daarom duik ik op zaterdagen bewust in “de klassieke keuken” in plaats van in de EnergieKeuken.  De 80-20 regel heeft me geleerd om het niet altijd perfect te doen, om het leven te blijven vieren met mijn geliefden en om tegelijk toch bewust met gezondheid bezig te zijn. Ik deel meteen ook mijn favoriete zaterdag-recept 🙂

Wat is de 80-20 regel?

Sinds we weten dat streng diëten niet werkt zijn er veel aanhangers van de 80-20 regel. De meeste gezonde keukens van bekende en minder bekende foodies gebruiken deze regel standaard. Deze regel zegt:

Eet 80% van je maaltijden gezond (volgens de regels van het dieet dat je volgt, in mijn geval en dat van mijn klanten is dat de EnergieKeuken),

en gun jezelf 20% guilty pleasures.

Deze regel is gericht op het volhouden van een gezonde levensstijl in plaats van het volgen van crashdiëten. Uit onderzoek blijkt dat crashdiëten misschien wel effectief kunnen zijn op korte termijn, maar op lange termijn helemaal geen of zelfs het tegenovergestelde effect hebben.

80-20 regel

Zondigen is gezond!

80-20 regel

Zelfkennis en werken met gelijkgestemden heeft me doen inzien dat perfectionisme de grootste killer is als je een gezonde levensstijl nastreeft. Perfectionisten hebben de neiging om “alles of niets” te doen. Ze gaan altijd 100% ergens voor en doseren is heel lastig. Hoewel de 80-20 regel eerst niet leek te werken voor mij, is het wel een manier geweest om mijn perfectionisme niet langer te laten botvieren op mijn levensstijl. Net als veel perfectionisten had ik soms tijden van extreem gezond zijn, die afgewisseld werden door momenten waarop ik all the way ging naar het andere uiterste. Ik dacht dat 1 zonde namelijk “alles had verpest” dus het maakte niet meer uit: ik had verloren.

Zo zwart-wit is het natuurlijk niet! Daarom kies ik nu bewust voor mijn zondes. Sterker nog: mentaal gezien zijn zondes gezond. Ze leren me doseren. Ze leren me om lichter en vreugdevoller in het leven te staan. Ze leren me om het leven te blijven vieren, hand in hand met mijn gezonde levensstijl. En deze inzichten zijn ontzettend waardevol want er zijn zoveel mensen in een gevecht met gezonde voeding. Ze willen het wel, maar kunnen het niet.

Hoe kan je de 80-20 regel toepassen?

De manier waarop je deze regel invulling geeft is heel persoonlijk. Misschien ben je iemand die elke dag jouw kleine beloning nodig heeft. In dat geval eet je de ganse dag gezond, en neem je jouw favoriete tussendoortje. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je overdrijft en meteen kiest voor het meest calorierijke, vettige of ongezonde tussendoortje 😉 … In mijn geval probeer ik alsnog te kiezen voor een glutenvrij en lactosevrij tussendoortje.

Je kan er ook voor opteren om de ganse week gezond te eten, zonder uitschuivertjes. In het weekend kan je dan eens 1 dag jouw zin doen. Uit onderzoek blijkt dat – als je 6 van de 7 dagen op je voeding let – 1 dag zondigen geen invloed heeft op jouw resultaten. Opnieuw geldt dat je dit “zondigen” dan binnen de perken houdt en er geen braspartij van maakt.

Voor mensen met drukke sociale levens is de 80-20 regel een geschenk uit de hemel. Zo kunnen ze door de week gezond eten en in het weekend uit eten gaan zonder zich daar zorgen over te moeten maken. Er is niets verkeerd mee om dan eens een glaasje wijn te drinken bij je hoofdgerecht of om eenmalig een dessertje te eten. Als je kiest voor alcohol, neem dan bij voorkeur rode wijn. Deze heeft namelijk tal van gezonde eigenschappen.

80-20 regel

Hoe pas ik de 80-20 regel in mijn leven toe?

De 80-20 regel ziet er bij mij zo uit: er zijn afspraken in het gezin omtrent bepaalde gerechten die elke maand 1 keer op tafel komen. Zo eten we 1 keer in de maand frietjes en bakken we ook 1 keer per maand wafels en pannenkoeken. Mijn man noemt dit nostalgie, en dit willen we onze kinderen niet ontnemen. We hebben dus enkele tradities en deze noteren we steevast in onze agenda’s zodat we onszelf bewust deze zonde gunnen.

80-20 regel

Op woensdag is het spaghetti-dag. De rest van het gezin eet de bolognaisesaus (die ik biologisch bereid) met pasta. Ik kies voor courgetti of voor bruine rijstnoedels bij mijn saus. Het is fijn om elke week een aantal gerechten te hebben die voorspelbaar zijn. Een gezonde levensstijl waarbij je elke maaltijd jezelf moet heruitvinden is best vermoeiend en vraagt veel inspiratie en creativiteit! Enkele dagen per week ga ik bewust aan de slag met deze inspiratie en creativiteit, maar absoluut niet elke dag!

Net als woensdagen zijn ook de zaterdagen heilig. Dan maak ik de lievelingskost van mijn kinderen. Dit is altijd iets van aardappelen, gecombineerd met een appelmoes-recept en iets van gehakt (worst, hamburger of een gehaktschotel). Ik hoor je al denken: “gehakt is niet gezond”. Inderdaad. Rood vlees eet je best niet elke dag. Daarom beperken wij ons tot deze maaltijden. De rest van de week eten we gevogelte, vis of vegetarisch.

Recept: gehaktschotel met rodekool

gehaktschotel

Toen ik deze gehaktschotel deelde op Facebook, vroegen heel veel mensen naar het recept. Gewoonlijk deel ik 100% EnergieKeuken-recepten, maar ik heb mezelf uitgedaagd om ook eens de gerechten te delen die kaderen binnen de 20% van de 80-20 regel 😉

Deze gehaktschotel was zodanig populair bij mijn kinderen (en stiekem ook bij mezelf) dat er meer dan anders gegeten werd ;)… Hoewel ik hier beweer dat het niet om EnergieKeuken-proof eten gaat, is het gerecht zeker niet ongezond. Het is een voorbeeld van gedoseerd zondigen. Zo probeer ik maximum 1 keer per week aardappelen te eten. De rodekool en appelen zijn 100% biologisch, recht uit de moestuin van mijn ouders. Het gehakt is wellicht de grootste zonde te noemen, al kunnen de die hards dit vervangen door een bakje champignons fijn te malen en te roerbakken (zo maak je champignongehakt, een trucje dat ik soms gebruik om mijn kinderen extra groenten te laten eten).

Ingrediënten voor 1 gehaktschotel

  • 500 gram gemengd gehakt (koop jouw gehakt biologisch of bij de plaatselijke slager. Ik vraag mijn slager altijd om mijn gehakt het eerst te draaien, zonder gluten en toevoegingen en enkel te kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Zo heb ik 100% zuiver vlees.)
  • 1/2 rodekool
  • 6 Jonagold appelen
  • 8 aardappelen
  • 200 ml plantaardige room
  • Kruiden: nootsmuskaat, kaneel, 3 laurierblaadjes, peper en zout
  • Ghee en/of kokosolie
  • Voor het korstje: 100 gram cashewnoten, 100 gram pecannoten, 1 el edelgistvlokken

gehaktschotel

Bereiding

  1. Maak eerst de rodekool-appelmoes: Snijd de rodekool fijn, schil de appelen en doe deze in stukjes. Zet een middelgrote kom op het vuur en stoof de rodekool en appelstukjes aan in wat ghee of kokosolie. Kruid met kaneel en leg er de laurierblaadjes in. Laat pruttelen tot je “moes” hebt. Verwijder de laurierblaadjes, kruid met peper en zout en zet heel kort de mixer erin zodat je niet te veel stukjes in je rodekool-appelmoes hebt.
  2. Voor de puree: Schil de aardappelen, doe ze in stukken en breng ze aan de kook terwijl je rodekool-appelmoes staat te pruttelen. Laat de aardappelen goed gaar koken (in ongeveer 25 minuten). Giet ze af en laat ze droog bakken. Maak puree van de aardappelen en voeg plantaardige room, 1 kleine el ghee, nootmuskaat, peper en zout toe.
  3. Neem een pan om het gehakt te rullen.
  4. Verwarm de oven op 185 graden. Neem een ovenschotel. Doe de helft van de puree onderaan de bodem. Doe hierop de rodekool-appelmoes en bedek dit met het gehakt. Werk af met een laatste laag puree.
  5. Voor de korst maak je een vegan crumble van de noten. Doe de noten en de edelgistvlokken in je blender: je krijgt nu een heerlijke kruimelstructuur met een kaasachtige smaak (dankzij de edelgistvlokken die bovendien heel gezond zijn). Werk de ovenschotel hiermee af en zet gedurende 30 minuten in de oven.
  6. Zet de laatste 5 minuten de ovenschotel onder je grill zodat je een korstje krijgt. Opgelet: niet te lang zodat de noten zeker niet verbranden!

 

Hoe sta jij tegenover de 80-20 regel? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

En als je het receptje in eigen keuken hebt geprobeerd, ben ik benieuwd naar het resultaat 🙂

Ontvang als eerste ons volgende artikel

Elke VermeireSchrijf je hier in en ontvang onze blogs en updates per mail.

Elke schrijft over de meest uiteenlopende energie-onderwerpen. In haar zoektocht naar “Elke Dag Energie” deelt ze haar inzichten, overwinningen, teleurstellingen en kritische blik met jou. Elke schrijft herkenbare verhalen die een mooie mix garanderen van eigen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek. Ze is een echte boekenwurm en leest tal van boeiende literatuur om haar blogs mee te onderbouwen. De onderwerpen op haar blog gaan over gezonde levensstijl, mindset, stress, burn-out, carrière, persoonlijke groei en ontwikkeling. Met haar blogs bereikt ze maandelijks tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers.

Het volgende artikel in je mailbox ontvangen? Klik hier!

 

 

 

Comment Section

2 reacties op “80-20 regel: omdat het niet alles of niets moet zijn (+ guilty pleasure recept)


Door Fabina op 3 december 2018

ik volg nu al bijna een jaar de Energiekeuken en pas de 80/20 regel toe, de ene week al meer dan de andere. In het weekend bv drink ik graag mijn glaasje rode wijn en af en toe zondig ik eens met wat chips of zoute pindanootjes. Voor de rest kan ik me goed houden aan de energiekeuken, gewoonweg omdat ik er mij veel beter bij voel. bvb dit weekend zelf lasagne gemaakt (met maispastablaadjes) maar dus ook met een kaassausje en eerlijk, het is mij achteraf niet zo goed bevallen, de kaas lag wat op mijn maag. Maar het was zo lekker dat ik het er met plezier bijnam.


Door Elke-Vermeire op 4 december 2018

Super Fabina! Je doet het geweldig 🙂 <3

Plaats een reactie




Phoenix WebsitePhoenix Website