Actie nemen is goud - Hoe ik met 1 actie per dag al mijn doelen bereik

Actie nemen is goud - Hoe ik met 1 actie per dag al mijn doelen bereik

Actie nemen is a pain in the ass voor velenOp al mijn online trainingen eindig ik met dezelfde afsluiter: “Zonder actie mag je al het voorgaande vergeten”. Ik kwam erachter dat het nemen van actie dé sleutel is naar verandering. Het onderscheidt de besten van de middenmoot. En het is exact datgene waar de energie gaat van stromen. Wat ben je met kennis, ideeën, plannen, dromen, strategieën, intelligentie, enz… als je er uiteindelijk niets mee DOET? Inderdaad: dan gebeurt er niets. Kennis blijft van jou. Ideeën blijven opgeslagen in je hoofd. Plannen worden geen werkelijkheid. Dromen zijn bedrog. Strategieën zijn nutteloos. En intelligentie vertaalt zich niet. Zonde, toch?

Ik vind het fantastisch om mensen te inspireren. Om mijn kennis over energie (en dat is een heleboel) door te geven zodat mijn inzichten zich met mondjesmaat kunnen verspreiden. Maar eigenlijk betekenen mijn kennis en inzichten niets als er die ene cruciale stap ontbreekt: ACTIE. En laat nu net dit hetgeen zijn wat succesvolle mensen onderscheidt van mensen die beweren “dat het niet lukt”, “dat het te moeilijk is”, “dat het voor hen niet is weggelegd”, “dat ze al alles geprobeerd hebben”,…

actie nemen

Actie nemen is goud

Toen ik met Elke Dag Energie begon, deelde ik enkel de kennis uit mijn EnergieKeuken, mét succes. Ik wil het vandaag hebben over de lessen die ik getrokken heb uit mijn eigen succes als ondernemer en dat van mijn klanten op vlak van levensstijl. Eerst realiseerde ik me dat ik succesvol was terwijl het me jarenlang niet lukte om iets te bereiken. Vervolgens stelde ik vast dat bepaalde klanten succesvoller zijn dan andere klanten. Het boeide me mateloos. Ik ging ook veel lectuur lezen over succes. En over het bereiken van doelen.

actie nemen

Waarom slaagde ik erin om na een burn-out de baas te worden over mijn eigen energie en alle facetten van mijn leven? Hoewel ik heel veel kennis heb, ben ik niet de enige met kennis. En diegene die geen toegang hebben tot de kennis, kunnen eenvoudigweg toegang krijgen tot die kennis en het roer radicaal omgooien. Toch slagen weinigen erin om dat ook daadwerkelijk te doen. Ze volgen tientallen opleidingen. De ene workshop na de andere. Gaan bij 5 therapeuten. Vergaren overal kennis. En vervolgens gebeurt er niets. Ze nemen wel eens actie. Maar de actie is meestal tijdelijk, versnipperd of niet geïnspireerd. Wie bewust en gefocust actie neemt richting zijn of haar doel, heeft goud in handen.

Actie nemen is dus goud waard en overstijgt al de rest.

actie nemen

Waarom actie nemen zo moeilijk is

Elk mens beseft dat je iets moet DOEN als je wilt dat er iets verandert. Wie een doel stelt kan dit niet bereiken zonder actie nemen. Hoe logisch het in theorie klinkt, in de praktijk is het niet zo eenvoudig dan het lijkt. Want anders zou de ganse planeet succesvol zijn, gelukkig zijn, fit zijn, miljardair zijn, noem maar op. Waarom is het dan zo moeilijk?

Je hebt jouw WAAROM niet in kaart gebracht

Je kan dit alles herleiden naar één belangrijke levensvraag. Met deze universele vraag kwam Simon Sinek een aantal jaren geleden op de proppen en veroverde hij de wereld: WHY? Hij paste het toe in het bedrijfsleven en kon zo moeilijke marketingvraagstukken oplossen. Maar je het kan het eigenlijk op alle levensdomeinen toepassen. Waarom doe je wat je doet? Wat wil je écht van dit leven? En vervolgens: hoe graag wil je dit? Heb je er echt alles voor over? Slechts als je deze twee vragen kan beantwoorden zal je erin slagen om op lange termijn bewuste en geïnspireerde actie te nemen.

Veel mensen verlangen naar een gezond en energiek lichaam. Ze willen geld. Vrijheid. Dit zijn echter middelen om jouw leven te leiden. Wat is het diepere doel van jouw bestaan hier op Aarde? Je moet het niet alleen denken. Je moet het voelen met elke vezel van jouw lijf. Het gevoel moet zo diep gaan dat je er heel wat levenskracht uit put zodat het jou energie geeft.

Je streeft naar perfectie

Creatieve en gevoelige mensen zijn ideeënfonteinen. Toch zijn ze vaak niet zo succesvol. Hoe kan dat? Omdat ze hun perfectionisme laten botvieren op hun ideeën. Perfectionisme is de grootste killer van actie. Je begint namelijk NOOIT want het is NOOIT perfect. Sinds ik dit begrijp gebruik ik het volgende mantra zodat ik geen excuses heb om niet in actie te komen.

Start Before You’re Ready

Wat ik doe is zelden perfect. Maar gelukkig heb ik daar niet op gewacht. Anders was ik nu niet aan het doen wat ik doe. Want het perfecte beeld dat ik voor ogen heb voor mijn bedrijf heb ik nog steeds niet bereikt (en zal ik misschien nooit bereiken). Ik neem wel elke dag kleine stapjes die me op weg zetten.

Het einddoel is altijd ondergeschikt aan de weg daar naartoe.

actie nemen

Zonder actie geen energie

actie nemen

Er is iets tegenstrijdig met actie. Vermoeide mensen nemen geen actie omdat ze moe zijn. Logisch, zou je denken. Toch is het de actie die zorgt dat de energie kan stromen. Stel je voor dat jij een geweldig idee hebt. Een idee dat in jouw hoofd ontstaat heeft ALTIJD potentieel om een succes te worden, tenminste als je actie neemt. We zijn echter gevorderd in het dood-redeneren van onze ideeën. Tot we er niet meer in geloven. Het idee heeft intussen dagenlang energie opgeslorpt in jouw hoofd. Het heeft jouw tijd én jouw energie gestolen. En vervolgens heb je er niets mee gedaan. Het heeft de Aarde nooit bereikt. Het is blijven hangen in jouw bovenkamer.

Alles wat niet naar de grond komt zweeft. Zweverige mensen kunnen onmogelijk energiek zijn. Dat is de exacte reden waarom ik naast voeding ook programma’s over spiritualiteit begon te ontwikkelen. Omdat je met alles wat je in je hebt naar de de grond moet komen. Opdat de energie volop zou stromen. Opdat je daadwerkelijk dingen zou kunnen manifesteren. Dat is namelijk wat we hier te doen hebben op Aarde.

Eén actie per dag

Seth Godin werd enorm groot toen hij dertig jaar geleden begon met het schrijven van 1 blog per dag. En dat doet hij nog steeds op de dag van vandaag. Zijn filosofie is dat je beter “iets” doet dan “niets”. Als de actie consequent en geïnspireerd is, zal het lonen. Het heeft mijn ogen geopend. Want toen ik ging kijken naar zijn blog, zag die er niet eens zo aantrekkelijk uit. Toch heeft zijn actie en zijn consequentie van jaren geloond. Hij is intussen auteur van enkele bestsellers op wereldniveau.

Hoe doe je dat dan, zo elke dag actie nemen? Wat je nodig hebt is focus zodat je geïnspireerd actie kan nemen. Geïnspireerde actie vraagt heel veel focus, maar vooral eenheid met jouw intuïtie. Altijd en overal afgestemd blijven op jouw gevoel helpt jou met die focus en die actie. Met andere woorden: laat je niet verleiden door alles wat jouw focus komt verstoren.

Het is verleidelijk om met dingen te starten. Het is nog verleidelijker om te stoppen.

Om te vermijden dat je stopt en in de geïnspireerde actie blijft, leer je best een aantal cruciale (misschien voor jou zelfs onnatuurlijke) dingen.

actie nemen

Leer neen zeggen

Een heftige les voor een ex-pleaser die altijd en tegen alles “ja” zei. Het heeft me echter nergens gebracht, dus ik ben gestopt met “ja” zeggen. Dag in dag uit word je namelijk verleid om jouw unieke zelf uitgestippelde pad te verlaten. Dit leerde ik in het begin van mijn ondernemerschap. Ik wist heel duidelijk waar ik naartoe wilde. Tot ik voortdurend telefoontjes kreeg van mensen die me kwamen verleiden met hun ideeën. Fijn, zou je denken. Maar de valstrik is dat je daardoor jouw eigen ideeën begint te verwaarlozen en zo jouw unieke pad verlaat. Sindsdien heb ik een hele goede afspraak met mezelf gemaakt: ik zeg bijna “neen” tegen alles, behalve als het rijmt met de acties op mijn unieke pad.

actie nemen

Neem jezelf serieus

Je hebt een afspraak met jezelf. Deze afspraak houdt je on track. De afspraak is “geïnspireerde actie nemen”. Misschien klinkt dit weinig concreet? Daarom spreek ik af met mezelf om 1 actie per dag te nemen. Voor mijn bedrijf houdt dit in dat ik 1 blog OF 1 video OF 1 programma OF 1 webinar OF 1 supergave foto maak per dag. Het is verleidelijk om deze afspraak niet na te komen wanneer je jou begint te focussen op details. Ik slaagde er lange tijd niet in omdat ik maar niet kon beginnen aan die blog. Er was namelijk allerhande research nodig om de perfecte blog te schrijven. Of ik had geen goede locatie en geschikte apparatuur voor een video. Bla bla bla. Allemaal uitstelgedrag. Tuurlijk kan je een goeie blog schrijven zonder eerst een ganse dag research te doen. En kan je een leuke video maken zonder dat je een professional bent.

Het is niet alleen zo als je ondernemer bent. Ook als je jouw eetgewoontes wilt veranderen (zoals mijn klanten doen) zal je jezelf serieus moeten nemen. Het is niet omdat je over twee weken naar een trouwfeest moet, dat je nu niet kan beginnen gezonder leven. En het is niet omdat jouw man en kinderen moeilijke eters zijn dat jij niet gezond mag gaan eten. Het is niet omdat je een aantal ingrediënten niet kent, dat je er nooit moet aan beginnen. Excuses zijn saai, echt waar. Ik heb er al zoveel gehoord. Maar ze brengen je nergens. En al helemaal niet in actie. Dus als je jezelf serieus wil nemen, neem dan 1 geïnspireerde actie per dag. Als het omgooien van jouw levensstijl te ingrijpend is, begin dan met je ontbijt maar doe IETS.

Nu jij! Met welke geïnspireerde actie ga jij beginnen?

Laat het ons weten in de reacties!

Ontvang als eerste ons volgende artikel

Elke VermeireSchrijf je hier in en ontvang onze blogs en updates per mail.

Elke schrijft over de meest uiteenlopende energie-onderwerpen. In haar zoektocht naar “Elke Dag Energie” deelt ze haar inzichten, struggles, overwinningen, teleurstellingen en kritische blik met jou. Elke schrijft herkenbare verhalen die een mooie mix garanderen van eigen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek. Ze is een echte boekenwurm en leest tal van boeiende literatuur om haar blogs mee te onderbouwen. De onderwerpen op haar blog gaan over gezonde levensstijl, mindset, stress, burn-out, carrière, persoonlijke groei en ontwikkeling. Met haar blogs bereikt ze maandelijks tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers.

Het volgende artikel in je mailbox ontvangen? Klik hier!

Elke op Social Media

Volg Elke Dag Energie ook op Facebook en Instagram!

Elke Dag Energie

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Anneke
Door

Anneke

op 19 May 2018

Wow, Elke, dat is een prachtig blogartikel. De inhoud kende ik eigenlijk al: de speech van Simonek en het "actie nemen" had ik al als kennis (van mijn eigen coach), maar ik wist niet goed hoe ik dat nu echt kon omzetten. Jouw blog is verhelderend. Nu nog mijn "waarom" vinden... Dankjewel!

Elke
Door

Elke

op 22 May 2018

Graag gedaan Anneke! Altijd blij als ik anderen kan en mag inspireren ;)

Kathy
Door

Kathy

op 27 May 2018

Zo waar, echt een fijn artikel Elke.. was ook al vertrouwd met Simon Sinek, inspirerend man he (net als jij) :) ; Mn Why formuleren ben ik ook niet aan uit..1 actie per dag Yes (I believe I can) groetjes, Kathy

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down
Phoenix WebsitePhoenix Website