Passen jouw waarden bij de bedrijfscultuur waarin je werkt? Hoe de cultuur op de werkvloer jouw energieniveau beïnvloedt.

Passen jouw waarden bij de bedrijfscultuur waarin je werkt? Hoe de cultuur op de werkvloer jouw energieniveau beïnvloedt.

Bedrijfscultuur. Is het iets waar jij van wakker ligt? Men heeft het altijd en overal over die felbegeerde jobinhoud. Maar wat als jouw waarden helemaal niet matchen met die van het bedrijf waar je voor werkt? Ik ben nu ongeveer 10 jaar op de arbeidsmarkt. In die tijd heb ik mogen proeven van de meest verschillende bedrijfsculturen. Ik moet bekennen dat het bijna altijd de bedrijfscultuur was en niet de job op zich die me ongelukkig maakte. Samen met Passion for Work-coach Miriam Hofman nemen we daarom in deze blog de verschillende organisatietypes onder de loep. En hoe belangrijk het is om te werken in een bedrijfscultuur waar je in past.

Hoe ervaar je een bedrijfscultuur?

bedrijfscultuur

In mijn eerste job kwam ik terecht in de interim sector. Op twee maanden tijd groeide ik door naar account manager. Ik kreeg als 23-jarige een bedrijfswagen onder mijn kont geschoven. De voordelen die ik op deze leeftijd had, maakten me blind voor de bedrijfscultuur. Want de vele onbetaalde overuren, het ziekelijk jagen naar contracten en het deelnemen aan vulgaire bedrijfsfeestjes hoorden er ook bij. 6 maanden hield ik het vol. Omdat ik de feestjes helemaal niet leuk vond. Omdat ik me vaak een bedrieger voelde wanneer ik het onderste uit de kan moest halen tijdens onderhandelingen. En omdat ik eigenlijk onderbetaald werd ondanks die chique bedrijfswagen.

Ik spreek hier in geen enkel opzicht over de jobinhoud. Die vond ik best leuk. Ik had veel klantencontacten en de tijd vloog voorbij. De cultuur daarentegen maakte me heel onzeker. Zelfs vaak diep ongelukkig. Op zoveel momenten dacht ik dat ik er niet bij hoorde. Omdat collega’s de bedrijfsfeestjes geweldig vonden terwijl het voor mij letterlijk doodgaan was. Dit maakte van mijn eerste jobervaring meteen eentje om nooit meer te vergeten. Althans niet wat de bedrijfscultuur betreft. Toen ik op 23-jarige leeftijd de eerste burn-out signalen kreeg, wist ik dat het tijd was om het bedrijf te verlaten en zo een burn-out te voorkomen.

Bedrijfscultuur uitgedrukt in waarden

Elke organisatie hanteert zijn eigen waarden en is meestal een combinatie van verschillende waarden. Idealiter matchen deze waarden met de jouwe zodat je je helemaal kan thuisvoelen op je werk.

Het model ‘Spiral Dynamics’ van de psycholoog W. Graves werd vertaald in het boek ‘Cubrix; zicht op organisatieontwikkeling en performance verbetering’ van Marcel van Marrewijk. Het model beschrijft bewustzijnsontwikkeling op drie niveaus: het persoonlijke, dat van de organisatie en dat van de samenleving. Het model wordt regelmatig gebruikt in veranderingstrajecten. Het gaat ervan uit dat organisaties ontwikkelingsstadia doorgaan in een veranderende maatschappij. Het beschrijft verschillende niveaus van toenemende complexiteit.  Sommige organisaties zijn eerder gericht op het individu, anderen op de omgeving en het geheel.

bedrijfscultuur

De meest voorkomende organisatietypes

  • De machtsorganisatie: deze rode organisatie wordt gekenmerkt door controle, macht en taakgerichtheid en is daadkrachtig: vaste taken en sterk hiërarchisch, top-down communicatie, veel (standaard) procedures, informatie is macht, medewerkers zijn eerder volgzaam. Voorbeelden: ministeries, leger, call-centers,… .
  • De resultatenorganisatie: deze oranje organisatie hecht veel belang aan competenties en resultaten en mensen worden hierop aangestuurd (competentiemanagement). Het zijn sterk competitieve organisaties. Er zijn duidelijke organisatieregels en grenzen, mensen krijgen duidelijke verantwoordelijkheden, ratio en analyse zijn belangrijk. Voorbeelden: consultancybureaus, sterk profit- en targetgerichte organisaties, … .
  • De waardenorganisatie: in deze groene organisatie wordt veel samengewerkt vanuit de kernwaarden; deze zijn (even) belangrijk(er) als (dan) resultaten en competenties. De kernwaarden zijn bekend en mensen krijgen feedback over hun gedrag met betrekking tot deze waarden. Er is ook en vooral plaats voor gevoel (naast ratio en analyse) en er kan daardoor veel ambiguïteit en traagheid in beslissingsprocessen optreden. Voorbeelden: NGO’s, organisaties in de social profit, … .
  • De innovatieorganisatie: deze gele organisatie wordt gedreven door de visie die iedereen goed kent, vanuit een duidelijk toekomstbeeld. De organisatie heeft veel innovatieve, creatieve en explorerende profielen, vaak een sterk visionaire leider en een hoge autonomie omdat iedereen vanzelfsprekend meewerkt naar dat toekomstbeeld. Voorbeelden: start-ups, Google, Apple,…

Jouw eigen waarden matchen met een bedrijfscultuur

We hebben geleerd om louter af te gaan op jobinhoud. In vacatures wordt enkel ingezoomd op het inhoudelijke. Toch is de bedrijfscultuur minstens zo belangrijk. Als er daar geen klik is, dan loop je binnen de kortste keren leeg. Het zijn namelijk jouw waarden die vanuit jouw hart en ziel komen. Daar tegenin gaan voelt heel onnatuurlijk, alsof je jezelf verloochent. Vergaar dus naast de jobinhoud altijd info over de waarden binnen de organisatie. Hoe is het om daar te werken? Wat is de sfeer? Hoe is het management? Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van het bedrijf maar ook de jouwe. Licht jouw eigen of toekomstige werkgever zo goed mogelijk in over wie je bent en wat je wil.

Omdat ik op een gegeven moment eigenlijk zelf niet meer wist wie ik was en wat ik wilde, volgde ik loopbaancoaching bij Passion for Work. In het programma “In 5 stappen weten wat ik wil” werd heel veel aandacht geschonken aan mijn waarden. Zo kon ik voor mezelf in kaart brengen welke cultuur het meest geschikt is voor mij. Je kan dit programma betalen met loopbaancheques waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (werkelijke waarde is €1.100). Contacteer hen voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek .

bedrijfscultuur

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down
Phoenix WebsitePhoenix Website