arrow_drop_up arrow_drop_down

Betekenis van de nieuwe maan en de invloed van de maan op de mens

Al twee nachten op rij slaap ik amper vijf uur, en dat terwijl ik zeker acht uur nodig heb om me energiek te voelen. Het is chaos in mijn hoofd en de onrust neemt het van me over: te veel ideeën, te veel plannen en geen overzicht. Waar is die focus naartoe die me zo dierbaar is? Deze nacht zat ik om 1u nog vlijtig aan mijn pc omdat het ene inzicht na het andere binnenviel. Na twee dagen van introspectie was de drang immens groot om deze innerlijke onrust op te ruimen. Tot mijn oog viel op de nieuwe maan. Inderdaad: de maanenergie houdt me wakker! En ze heeft eveneens iets te maken met mijn onrust en opborrelende ideeën… Wat is de betekenis van de nieuwe maan? In deze blog bespreek ik wat er in astrologische kringen wordt verteld over leven met de maan en neem ik er ook graag de wetenschap bij: zijn de mythes over de maan een feit of een fabel?

De invloed van de maanenergie

Ik ben geen astrologe en ik leef niet bewust volgens de maanstanden. Maar zo af en toe word ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Als ik in een proces beland dat gepaard gaat met veel onrust, dan moet ik maar naar de maanstanden kijken en ik weet hoe laat het is. Terwijl ik vroeger gewoon dacht “daar heb je het weer, die onrust.” Ik kon niet begrijpen waar het vandaan kwam. Waarom voel ik me het ene moment zo “in control” over alles en het andere moment als een kip zonder kop? Jawel, omdat de maan er voor iets tussenzit.

Universele energie

We zijn ons vaak niet bewust van de overkoepelende universele energie waarin wij mensen leven en welke impact dit heeft op ons energieniveau. We zijn als individu zo verblind door onze eigen (lichamelijke) klachten en emotionele pijnen, dat we vergeten dat er nog iets is wat zoveel groter is dan ons. Het universum met al haar planeten en sterren is de hoogste energie die er is en daar maken wij onderdeel van uit. Wanneer je voelt dat jouw energie niet stroomt of te hard stroomt en het lijkt of je het niet onder controle hebt, bedenk je dan eens dat je het niet altijd zo ver moet zoeken. Soms is het gewoon de universele energie die jij gewaarwordt.

betekenis van de nieuwe maan

Wat is de maanenergie?

De maan is een ontzettend krachtig natuurverschijnsel. Als je weet dat de maan het tij in onze oceanen beïnvloedt, dan kan je jou wel voorstellen hoe het ook ons “mensjes” kan beïnvloeden. Al in de oudheid geloofde de mens dat de stand van de maan mee bepaalt hoe wij ons voelen. Elke maanfase heeft een unieke betekenis, en hoewel je aan de hemel niets ziet is de betekenis van de nieuwe maan de meest bijzondere.

Stand van de maan

De stand van de maan verandert elke dag met een aantal graden. Dit zijn de verschillende maanstanden:

Nieuwe Maan

Wat is nieuwe maan? Dit is wanneer de zon en de maan samen op en onder gaan. Ze staan in dezelfde positie waardoor de maan voor ons onzichtbaar is van op Aarde. De nieuwe maan staat voor nieuwe energie en dus een nieuw begin. Lees hieronder alles over de nieuwe maan.

betekenis van de nieuwe maanWassende Maan

Het licht van de maan neemt nu toe vanaf de rechterkant. Zo zal ze elke dag een beetje voller worden tot aan de volle maan. Deze periode wordt gezien als een opbouwperiode. Omdat je ten volle in jouw kracht staat, is het de ideale periode om iets in de wereld te zetten. Je profiteert van meer energie en krijgt veel dingen gedaan.

Volle Maan

Nu komt de maan op als de zon ondergaat en andersom. Daarom zien we de maan nu als een magische bol schitteren aan de donkere hemel. De impact van de volle maan voel je meestal al twee dagen eerder en kan nog twee dagen nazinderen. Volle maan is de periode waarop het leven zijn hoogtepunt bereikt. We ervaren sterke positieve en negatieve gevoelens, er hangt onrust in de lucht en we kunnen last hebben van slapeloosheid. Rust en ontspanning zijn van belang.

betekenis van de nieuwe maan

Afnemende Maan

De maan wordt kleiner en neemt af vanaf rechts. Het is een periode van rust waarin je mag loslaten en afscheid nemen. Het wordt daarom ook gezien als de ideale periode om te reinigen. Net als de maan, neemt nu ook de energie af.

 

Nieuwe maan en de invloed op de mens

betekenis van de nieuwe maanWat is nu de betekenis van de nieuwe maan? Spiritueel gezien staat de nieuwe maan symbool voor een nieuw begin. Ook in de natuur is dat zo. Zaden en planten kiemen sneller in tijden van nieuwe maan. Toen ik zwanger was vertelde mijn gynaecoloog me eveneens dat de kans groter was dat ik zou bevallen bij nieuwe maan. Bij elke nieuwe maan is de kraamafdeling overbevolkt. Zo zie je maar dat spiritualiteit niet zweverig is maar net zeer aards.

Betekenis van de nieuwe maan

Veel mensen ervaren in de periode van de nieuwe maan onrust. Anders dan bij de volle maan gaat het over een onrust die veel energie met zich meebrengt. Je broedt op ideeën en de drang is groot om iets naar buiten te brengen. Net als bij een geboorte. Dit kan gepaard gaan met sterkere (onverklaarbare) emoties en slapeloze nachten. Onderliggend ben je namelijk aan het borrelen op nieuwe energie. Het nodigt ons uit om te voelen en aan introspectie te doen. Daarom is de nieuwe maan het uitgelezen moment om te voelen, op te ruimen (letterlijk en figuurlijk), overzicht te krijgen en vooruit te blikken. Tijd om te plannen dus! Kenners raden af om bij nieuwe maan belangrijke beslissingen te nemen of om je te bekommeren over grote levensvragen. Je wordt uitgenodigd om te voelen en afscheid te nemen van oude energie.

Stilstaan en voelen

De nieuwe maan is het uitgelezen moment om stil te staan. Een gevoel van onrust moet je dus niet beantwoorden met kant-en-klare oplossingen maar mag je zien als een uitnodiging om te voelen. Emoties doorleven is bijzonder krachtig. Goed of slecht, ze mogen er zijn. Pas door emoties te doorleven kan de energie stromen en kan je afscheid nemen van oude pijnen, onverwerkte emoties en andere balast. Mensen die bewuster stilstaan in het leven worden ook minder ziek.

betekenis van de nieuwe maan

Opruimen en vooruit blikken

Wanneer er te veel chaos is (in je hoofd, in je huis, in je leven, in je bedrijf) kan het nuttig zijn om de kracht van de nieuwe maan te gebruiken om terug orde te scheppen. Dit is exact waar ik de voorbije nacht mee bezig was: structureren, opruimen, plannen en voelen. In de eerste fase van onrust ben je misschien overweldigd (en je vaak niet eens bewust van de nieuwe maan), in de tweede fase van gecontroleerde actie zal je merken dat de maanenergie jou net de kracht geeft om schoon schip te houden en vooruit te blikken.

Nieuwe start

Als je hebt stilgestaan en opgeruimd, mag je de nieuwe maan vooral omarmen als een nieuw begin. De energieboost die de nieuwe maan met zich meebrengt zal nog zo’n twee weken nazinderen dus maak hier gretig gebruik van om al jouw dromen en verlangens na te jagen!

betekenis van de nieuwe maan

De invloed van de maan op de mens, wat zegt de wetenschap?

Het mysterie van de maan boeit menig wetenschapper. Er gaan al eeuwen mythes de ronde dat er meer vrouwen bevallen bij volle maan, dat je van de volle maan slecht kan slapen en dat het zelfs kan gelinkt worden aan zelfmoord en krankzinnigheid. Ik nam de diverse wetenschap onder de loep en bespreek het in mijn vlog over leven met de maan.

Over de nieuwe maan is minder wetenschappelijk onderzoek terug te vinden dan over de volle maan. De artikelen en studies die ik heb geraadpleegd kan je onder deze blog terugvinden.

Ontvang als eerste mijn volgende artikel

Elke VermeireSchrijf je hier in en ontvang onze blogs en vlogs per mail.

Elke schrijft over de meest uiteenlopende energie-onderwerpen. In haar zoektocht naar “Elke Dag Energie” deelt ze haar inzichten, overwinningen, teleurstellingen en kritische blik met jou. Elke schrijft herkenbare verhalen die een mooie mix garanderen van eigen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek. Ze is een echte boekenwurm en leest tal van boeiende literatuur om haar blogs mee te onderbouwen. De onderwerpen op haar blog gaan over gezonde levensstijl en persoonlijkke ontwikkeling.

Het volgende artikel in je mailbox ontvangen? Klik hier!

Bronnen en onderzoeken

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Roos
Door

Roos

op 15 June 2018

Ik heb dat ook hoor. Ben er sinds kort achter dat de nieuwe maan meer invloed op me heeft dan de volle. Met nieuwe maan is ook de enige dag of dagen per maand dat ik hoofdpijn heb.

nadia
Door

nadia

op 26 August 2019

ik lees je blog met volle overtuiging mooi gedaan Elke

ShawnQuasp
lecalvin.be
Door

lecalvin.be

op 31 August 2020

In totaal krijg je dus €10 free of charge bij Circus Casino.

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website