arrow_drop_up arrow_drop_down
26 juni 2017 

Bore-out: ziek van verveling

Bore-out. Dat moest het wel zijn. Na maandenlang te vragen naar een meer uitdagende functie. Omdat ik nu eenmaal meer wilde doen dan de ganse dag kredietkaarten verkopen en klanten overtuigen om hun zuurverdiende spaarcenten te beleggen. Ik was op zoek naar zingeving. Ik werd zo onrustig van mijn eigen hoofd en ideeën. Vooral omdat ik er geen kant mee op kon. Niemand zat te wachten op wat ik in de aanbieding had. Tot het bijna letterlijk ontplofte. Vervolgens bleef ik als verlamd achter. Opgebrand van de uitzichtloze zoektocht naar meer uitdaging en zingeving. Het beest heet bore-out.

Onze carrière-experte Katrin Van de Water weet er net als ik alles van. We werden allebei het slachtoffer van een bore- en burn-out. Bij Katrin ligt dat al een hele tijd in het verleden, bij mij amper een jaar. Toch voelen we dat we dit verhaal moeten brengen. Wat is een bore-out en wat is nu het verschil met burn-out? Want bore-out heeft jammer genoeg een nog negatievere bijklank dan burn-out. Heb je dan zo weinig om handen dat je je verveelt? Absoluut niet. Zowel Katrin als ik hadden in onze vorige job stapels werk! Zij in HR als recruiter, ik als klantenadviseur in de financiële sector. Beide drukke jobs. Alleen functioneerden we bijna op automatisch piloot, terwijl we smachtten naar uitdaging. Een bore-out slaat even hard toe als een burn-out. Dit taboe willen we dus doorprikken. In deze blog lees je het verschil tussen beide, de risicofactoren en wat je eraan kan doen.

bore-out

Bore-out en burn-out: even schadelijk

Burn-out is niet meer weg te branden uit het nieuws. Eén op vijf Vlaamse werknemers loopt risico. De eerste preventiecampagnes zijn al gestart. Over bore-out blijft het veel stiller. Onterecht: een bore-out is even schadelijk voor je werkplezier en gezondheid. Waar ligt het verschil en hoe pak je een burn-out of bore-out aan?

Relatie en verschil tussen beide

Mensen met een burn-out hebben hun grenzen te lang verlegd en verbleven te lang in de effortzone. Ze zijn overprikkeld en raken opgebrand. Bij een bore-out blijf je te lang hangen in je comfortzone. Je hebt geen uitdaging, je zelfontwikkeling valt stil en je wordt onvoldoende geprikkeld om je grenzen te verleggen.

Symptomen van burn-out en bore-out liggen – eigenaardig genoeg – vaak dicht bij elkaar:

 • Irritatie: je kan steeds minder verdragen.
 • Slecht slapen en oververmoeid zijn.
 • Lusteloos zijn en nergens zin in hebben.
 • Je wordt introvert en vermijdt sociaal contact.

bore-out

Risicobepaling bij bore-out en burn-out

Het taboe rond burn-out is dan wel stilaan doorbroken, dat rond bore-out houdt voorlopig stand. In een druk-druk maatschappij schamen veel mensen er zich – onterecht – voor dat ze zich vervelen. Ook al hebben ze veel werk.

Wanneer loop je meer risico?

 • Burn-out: als je onder hoge tijdsdruk staat en veel verantwoordelijkheid draagt.
 • Bore-out: als je te weinig/eentonig werk hebt en je jezelf niet kan ontplooien.
 • Burn-out: je hebt het moeilijk met grenzen stellen, “nee” zeggen, hulp vragen.
 • Bore-out: je laat je sterk leiden door wat anderen verwachten of door angst.
 • Beide: je hebt veel prikkels nodig of je hebt onvoldoende zelfvertrouwen.

bore-out

Hoe bestrijd je het?

Een burn-out of bore-out hoeven niet levenslang te duren. Soms helpt een aanpassing van je takenpakket, soms is een nieuwe functie en/of werkomgeving noodzakelijk.

Ga op zoek naar dingen die je graag doet, die je energie geven. Sommige mensen zijn mijlenver verwijderd van hun oorspronkelijke behoeftes. Kies voor een job die je prikkelt, je stimuleert, je uitdaagt en je enthousiast maakt!

Zelf ging ik aankloppen bij Passion for Work in de periode van veel onrust in mijn hoofd. Toen wist ik helemaal nog niet dat ik aan het wegzinken was in een bore- en burn-out. Via loopbaanbegeleiding (gesubsidieerd door de Vlaamse overheid) kon ik in kaart brengen welke stappen ik moest zetten om een gelukkige en uitdagende carrière te ontwikkelen.  Ik ging van bore-/burn-outer naar ondernemer 🙂

 

In 5 stappen weten wat je wil

Ben je uitgekeken op je job? Verveel je je? En wil je meer energie in je werk? In het programma In 5 stappen weten wat ik wil:

 • maak je je carrièrepaspoort: je waarden, je talenten en beroepen die bij je passen
 • stuur je je carrière in de richting die je prikkelt en energie geeft
 • timmer je aan je eigen weg en wissel je ervaringen uit met andere deelnemers

Ontdek de 5 stappen
Dit programma kan je betalen met loopbaancheques. Door inzet van je loopbaancheques ontvang je 8 u coaching voor €80 (werkelijke waarde is €1100, Vlaamse subsidie).

 

Katrin van de Water richtte in 2006 Passion for Work op. Ze begeleidde met haar team al meer dan tweeduizend mensen naar een job met passie. Ze schreef het gratis E-book Hoe je met Personal Branding jouw Droombaan of Droombedrijf realiseert. Je kan het hier downloaden.

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Anna berg

Door

Anna berg

op 4 July 2017

Vreemd ... ik las dit al veel eerder en uitgebreider bij Frouke Vermeulen.

Katrin Van de Water

Door

Katrin Van de Water

op 5 July 2017

Dag Anna, dank voor je reactie. In 2011 schreef ik hier al over en Jobat publiceerde deze artikels. Gelukkig zijn er intussen meer mensen die dit fenomeen onder de aandacht brengen, zodat het nog meer bekendheid krijgt...

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website