arrow_drop_up arrow_drop_down

Ik ben een creatieve generalist - hoe omgaan met jouw eeuwige creatiedrang?

This is me. Creatieve generalist in hart en nieren. Wat is een creatieve generalist? Eenvoudig gezegd: iemand die niet is samen te vatten. Soms vind ik mezelf echt complex. Ik dacht bij mezelf: wellicht ben ik niet de enige met deze merkwaardige eigenschap, dus ik deel het met de wereld. Want het kan een opluchting zijn als je er een labeltje kan op kleven (je bent dus niet zo raar dan je misschien dacht). Een eigenschap van de creatieve generalist is de voortdurende drang om te creëren. Ken je dat gevoel? Alsof je zoveel in je zitten hebt dat je met de wereld wil delen dat het een golf van creatie op gang brengt? Sinds ik mijn “vorige leven” dapper achter me liet, gaf ik mezelf de toestemming om te creëren wat ik voel. Nu word ik geconfronteerd met een grote hoeveelheid inspiratie dat het me vaak ook overweldigt. Worstelend met tijd. Met angst. Dit is hoe ik omga met mijn eeuwige creatiedrang.

Jouw talent is goud waard

Al toen ik een klein meisje was, deed ik niets liever dan creëren: kleine verhaaltjes schrijven (later zelfs boeken), liedjes maken, zingen, tekenen,… Tijdens een KernTalentenanalyse kwam ik te weten dat hetgene wat je altijd in je kindertijd wou doen, je ware Kerntalenten zijn. Creëren dus in mijn geval. Achteraf bekeken is het echt geen wonder dat ik een burn-out kreeg. Omdat ik mijn jobs altijd in functie van mijn verstand koos, gaf ik geen aandacht aan mijn ware Kerntalenten. Ik heb met andere woorden jarenlang niets meer gecreëerd. Ik moest gewoon “uitvoeren”. Mijn ziel was een stille dood aan het sterven. Letterlijk. Begin dit jaar werd ik door een lezeres van mijn blog uitgenodigd om een auralezing te doen. Ik stond er eerst een beetje argwanend tegenover. Toch kon de vrouw zien hoe dood ik was geweest de jaren voordien. En hoe mooi ik nu aan het openbloeien ben. Ze vertelde me dat ik letterlijk in de schaduw stond. Mijn grootste werkpunt bleek mijn “aardingsproces”. Ik heb zoveel inspiratie en ideeën dat ik het moeilijk heb met het hier en het nu. Herken je dit ook? Welkom bij de creatieve generalisten!

creatieve generalist

De creatieve generalist

Er bestaat een woord voor. Voor mensen die honderden interesses hebben, altijd honger hebben om bij te leren en te creëren. Die kennelijk in heel veel goed zijn maar het moeilijk vinden om zich te verdiepen of te specialiseren in 1 specifiek thema (omdat ze tegen dan al verveeld zijn). Creatieve generalisten. Lang dacht ik dat er gewoon iets mis met me was. Het leek alsof ik niets echt kon volhouden. Ik was bijzonder onrustig in de periode voor mijn burn-out. Zoekende. Naar mezelf en mijn missie. Het ondernemerschap is dus geen vreemde keuze geweest, integendeel. De veelheid aan skills en uitdagingen is net voldoende om me geboeid te houden. En toch kom ik mezelf nog vaak tegen. Want een hoofd dat barst van de ideeën is best wel vermoeiend. Verwarrend ook. En dat terwijl focus zo belangrijk is. Volgens menig kenner is focus zelfs het sleutelwoord tot (ondernemers)succes. Laat dat nu net een heel grote uitdaging zijn voor een creatieve generalist.

creatieve generalist

Omgaan met creatiedrang

Ik heb ooit een blog geschreven die letterlijk heet “ik ben een paradox.” Deze blog ging niet voor niets viraal. Veel mensen worden geconfronteerd met hun eigen tegenstellingen. Ook ik ontdekte dat ik een vat vol tegenstellingen ben. De rust vinden in mezelf is lastig. Het ene deel van mij verlangt naar structuur en rust. Het andere deel naar avontuur, uitdaging en vernieuwing. Waarom maak ik het mezelf zo lastig? Wellicht omdat dit gewoon is wie ik ben… . Een creatieve generalist dus. Ik heb zonet nog eens een poging ondernomen om mijn ideeën, ambities en missie te structureren op papier. Vervolgens kom ik na enkele bladen krabbelwerk tot een kant-en-klaar weekschema dat het antwoord op deze dualiteit moet bieden: ruimte voor voldoende creatie maar tegelijk ook met een degelijke structuur so I finaly get things done… Een ander stemmetje is me al aan het porren. Waarom forceer ik mezelf in schema’s als ik zo graag creëer? Omdat de chaos in mijn hoofd na verloop van tijd te groot wordt. Deze schema’s houden me dan weer voor een tijdje in het hier en nu. Welcome back to reality 😉

Onderdruk nooit jouw creatiedrang

Ik laat me echter niet meer in het harnas jagen door schema’s. Ik kies voor schema’s met veel “vrije blokken“. Niet te strak zodat ik mijn creativiteit niet hoef te onderdrukken. Hoewel ik soms écht wel op de rem moet gaan staan. Ik vermoed dat ik niet meer kan stoppen met creëren omdat ik me jaren heb moeten inhouden. In foute jobs. Waar ik enkel mocht uitvoeren. Waar er niet van me werd verwacht dat ik “meedacht”. Ik heb alles wat ik in me had voor mij moeten houden en dat heeft me ziek gemaakt. De energie die binnenin mij huisde, de bruisende ideeën die tot stand kwamen in mijn brein, die zijn gemaakt om gedeeld te worden. Inhouden is hetzelfde als de energiekabel letterlijk doorknippen. Als energie niet kan stromen, raak je uitgeblust. Burn-out. Bore-out. What’s in a name. Just create!

De valkuil voor een creatieve generalist

Het zijn gepassioneerde mensen, die creatieve generalisten. Je kan je zodanig ergens in bijten, dat je het niet meer loslaat tot je het gewenste resultaat bekomt. Mijn nieuwe business coach schreef vandaag nog letterlijk “dat er weinig mensen zijn die zo ongelooflijk gaan voor een bepaald resultaat.” Met andere woorden: daar waar de meesten opgeven, ga ik door. Niet per se met hetzelfde project. Maar met creëren. Goede eigenschap zou je denken? Voor de buitenwereld wel, voor mezelf iets minder. Herinner je nog het artikel dat ik een tijdje terug schreef: de valkuil van de passie? Wel, daarover gaat het exact. Je kan zodanig gepassioneerd opgaan in jouw missie, dat je verbrandt. Het blijft daarom een dunne lijn om te bewandelen: wél of niet toegeven aan de passie? Ik zou zeggen: ja! , maar doe het gedoseerd ;).

creatieve generalist

De vijanden “tijd” en “angst”

Het is mooi. Als je vanuit je gevoel kan creëren. Dat je in eenheid met jezelf kan leven. Maar zo simpel is het niet. Ik had het daarnet nog over die dualiteit tussen willen creëren en er niet altijd kunnen aan toegeven. Het leven vraagt namelijk meer van ons, in deze maatschappij. Maar de échte grote vijanden van mooie creatieprocessen zijn “tijd” en “angst”. Vaak heb ik niet de tijd om te creëren wat ik voel. Het wordt dan een idee voor later. Omdat er op dit moment te veel lopende projecten zijn. Een zonde, want net als de inspiratie het grootst is kan je in flow de mooiste dingen creëren.

Een andere grote bekende vijand is angst. De angst die vaak aan geld is gekoppeld. Wat als jouw creatie niet verkoopt? Want als ondernemer wordt dit plots een vereiste van jouw creaties. Creaties zijn veel minder vrijblijvend. Er hangt letterlijk een prijskaartje aan vast. Willen of niet, wie van zijn missie en creaties wil leven, kan ook niet anders dan er geld voor vragen. Waar ik het vooral moeilijk mee heb is om veel tijd in nieuwe creatieve projecten te investeren, zonder dat ik weet of de uitkomst rendabel zal zijn. Ik merk dat ik vaak nog niet klaar ben voor dit “risico“. Op die momenten neemt dan toch weer mijn verstand het van mij over (dualiteit, remember?) En daardoor blijven ideeën geregeld op de plank liggen. Wat zou het mooi zijn mocht een dag 48u tellen, geld onbelangrijk zijn en de dag enkel uit creëren bestaan… .

creatieve generalist

Op welk ei zit jij te broeden?

Nadat ik mijn eigen magazine in de wereld zette, enkele opleidingen aan het volgen ben over online marketing, binnenkort een examen heb over natuurvoedingsleer, workshops en online programma’s organiseer en de marketing voor het restaurant van mijn broer doe (naast het runnen van mijn gezin met twee kleine kindjes), had ik weer de immense drang om iets nieuw in de wereld te zetten. Ik handelde zelfs zo snel (stel je voor dat ik de energiestroom onderbreek!) dat ik alles meteen in gereedheid bracht om ermee te starten. En dan nadien slaat de twijfel toe. Als ik blindelings mijn intuïtie volg, denk ik vaak pas nadien 😉 . Dat draait meestal goed uit, soms ook niet. En nu jij.  Op welk creatief ei zit jij te broeden dat je om de één of andere reden nog niet het levenslicht liet zien? Deel het met ons. Misschien brengt het wel iets op gang!

Elke Dag Energie volgen?

Mijn naam is Elke. Oprichter van Elke Dag Energie. Het bedrijf achter de gelijknamige blog, het Energie Magazine en de EnergieKeuken. Vond je deze blog interessant? Elk seizoen geef ik het gratis online Energie Magazine uit over boeiende levensthema’s zoals deze, recepten voor meer energie en inspiratie of inzichten voor een energieker lijf en leven. Registreer je hier!

creatieve generalist

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Clairette
Door

Clairette

op 17 October 2017

Ahhh ik ben niet alleen .altijd chaos in het hoofd, altijd verbouwen ,verplaatsen ,kasten versleuren op mn eentje .nooit zeker weten of dit het nu is .rusteloos op zoek dieper graven .. verwonderen ,bewonderen ...wat moet het vermoeiend zijn om met mij te leven ... ...

Evi Wandelseck
Door

Evi Wandelseck

op 17 October 2017

Soms denk ik, ik ben helemaal niet creatief. Maar in mijn hobby, of liever, mijn passie, zit ik met zoveel ideeen. Het doet pijn om te zien en te voelen dat ik daar prioriteiten moet leggen, zowel financieel als naar tijd. Het liefst van al geef ik dan mijn idee als cadeau aan anderen. Ik sta niet stil bij het feit dat er geld nodig is om zelf te overleven, om die nieuwsgierigheid te blijven voeden, om de ideeen concreet te maken, zelfs om te overleven. Dat boezemt inderdaad ook bij mij angst in en houdt me vast in de dagdagelijkse kooi waar ik me helemaal niet vrij voel. Ergens wil zelfs op sommige momenten dat het dan eens stopt met die nieuwsgierigheid. En dan plots staat die weer te dringen, brengt die me aan het lachen, aan het dromen... ik denk hier in wat jij schrijft te herkennen, volledig vanuit de buik of mijn hart.

Vero
Door

Vero

op 17 October 2017

Hallo, Ik sluit me graag aan bij de Club van de Creatieve Generalisten. Lijkt me een toffe bende!! Ik las voor het eerst over de "creatieve generalist" in een artikel van Passion For Work, ongeveer een jaar geleden. Ik herkende mezelf er onmiddellijk in: veel uiteenlopende interesses, massa's ideeën en niet kunnen kiezen. Dat werkt na verloop van tijd zo verlammend en dan blijf je voortdurend ter plaatse trappelen. Heel erg frustrerend vind ik. Intussen volgde ik loopbaanbegeleiding en dat leverde een inzicht op: mijn ideale job is sociaal, creatief en ondernemend. Dat creëren, dat zat er inderdaad als kind al in. "Opstellen schrijven" was mijn lievelingsvak in de lagere school, gevolgd door "catechese" omdat je bij elk bijbelverhaal een tekening mocht maken. Als kind wou ik schrijfster worden of een kinderboerderij openen. En dus geen ambtenaar, zoals ik nu ben :-) Boeken schrijven zie ik mezelf niet direct doen, maar ik heb een nieuwe hobby gevonden die aansluit bij schrijven: handlettering oftewel het tekenen van letters. Ik overweeg nu om er in bijberoep iets mee te doen: workshops geven, kinderfeestjes, krijtborden in de horeca of etalages vullen met woorden? Ideeën genoeg als creatieve generalist! Het lijkt me sociaal, creatief en ondernemend. Voilà. Dat is het creatieve ei waarop ik momenteel zit te broeden. Daarnaast heb ik ook interesse in communicatie, toerisme, organisatieontwikkeling, loopbaancoaching, huishoudcoaching, fotografie en yoga. Het leven is (veel) te kort voor een creatieve generalist!

Ann
Door

Ann

op 18 October 2017

Inderdaad, wat doet het deugd om weer eens herkenning te lezen... Ik had inderdaad ook al een jaartje terug kennisgemaakt met de term creatieve generalist en me daar volledig in herkent, maar omwille van het feit dat dit heel moeilijk te 'verkopen' is aan andere mensen heb ik het maar grotendeels voor mezelf gehouden en er eigenlijk weinig of niets mee gedaan. Want ik blijf ook steeds struikelen over de vraag, wat deed je graag als kind? ...omdat ik heel weinig herinneringen heb van mijn kindertijd maar wel weet ik of besef ik nu dat ik inderdaad graag een beetje van alles deed zoals gedichtjes schrijven, collage's maken, schapewol verzamelen, knutselen, enz.. Dus creativiteit is voor mij wel een heel belangrijk item maar ik was er nooit opgekomen om eigenlijk het creëren op zich als een kerntalent te zien ;-) Dat opent wel deuren, vind ik, om hoe contradictorisch het ook klinkt, daarin een bepaalde focus te kunnen vinden... en mezelf vooral niet meer te veroordelen voor het feit dat ik van het ene creatiefje project naar het andere spring, en maar een deel ervan ook effectief afmaak... want de tijd is inderdaad schaars naast een voltijdse job als 'ambtenaar' waarin ik gelukkig en uitzonderlijk ook heel veel creativiteit kan toepassen... anders zou ik het niet zolang al uitgehouden hebben in die functie... Dus ja, ik ben ook nog steeds op zoek naar die focus, naar dat ei (of die eieren) die ik mag leggen en uitbroeden ;-) ... Bedankt voor de momentje van herkenning alvast!!

Philip
Door

Philip

op 18 October 2017

Klinkt enorm als adhd. Veel mensen met adhd zijn creatief, hebben afwisseling nodig. Kunnen blijven doorgaan in iets waar ze in geinteresseerd zijn. Maar hebben focus problemen als het hun niet interesseert. Veel empathie, soms veel intelligentie. Google maar wat over adhd. Je gaat veel herkennen.

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website