arrow_drop_up arrow_drop_down
7 november 2017 

De signalen van een burn-out (inclusief symptomen-lijst met 48 burn-out signalen)

Ken jij de signalen van een burn-out? Heel typerend voor een burn-out is dat iedereen het had zien aankomen, behalve jij zelf. Wanneer je dan nadien terugblikt, waren de signalen van een burn-out al eventjes aanwezig en kwamen ze steeds hardnekkiger terug. Dus wanneer je jou afvraagt of je een burn-out ziet aankomen is het antwoord eigenlijk: ja. De realiteit is echter dat je in de ratrace van het leven geen tijd neemt om achterom te kijken of te voelen. En dan is het meestal te laat. Vandaag vertelt Katrin over hoe zij de signalen van een burn-out heeft ervaren.

De signalen van een burn-out

Katrien Van de WaterKatrin: “12 jaar geleden was ik meer dan een jaar thuis met een burn-out. Of ik dit heb zien aankomen? Ja en nee… Als ik terugga in de tijd stel ik vast dat ik in een eerdere loopbaancoaching al had opgeschreven dat ik vatbaar was voor burn-out en bore-out. Ook wist ik dat ik hoogsensitief ben en voelde ik al langer dat het werken in loondienst niet echt bij me paste. Ik was al een tijdje nooit meer uitgerust, herkende mezelf niet meer en had allerlei vage fysieke klachten. De persoon die voordien zo sportief was en tonnen energie had, die niets liever deed dan de rugzak nemen en lange tochten maken, op zoek naar avontuur. Het was echt aftellen naar onze vakantie in Italië, 3 weken later. Mijn familie en dichte vrienden maakten zich zorgen om me, ze zagen ook dat ik ‘anders’ was dan voorheen. Op het werk werd ik cynischer, thuis had ik ‘een korter lontje’.”

De signalen van een burn-out: “plots kon ik niets meer”

“Drie weken voor vertrek merkte ik dat ik echt niet meer kon. Ik kon geen 3 weken meer wachten op die vakantie. Ik voelde dat ik moest ingrijpen, omdat anders het leven voor mij zou ingrijpen door een verkeersongeval of een hartstilstand. Een doktersbezoek waarbij ik me ziek meldde was het gevolg.

Alle vermoeidheid van jaren kwam eruit. De vage fysieke klachten werden erger. Mijn vriend moest me met de auto brengen naar het hotel bovenop de berg, omdat ik te moe was! In de Pilatesles kreeg ik mijn been niet meer omhoog. Plots kon ik niets meer.”

Met een langdurige burn-out thuis

Katrien: “Enkele weken thuis werd meer dan een jaar. Een jaar waarin ik mezelf tot doel stelde om mezelf te helen, mijn energie weer terug te krijgen. Dat werd ‘mijn werk’: werken aan mezelf. Ik ging heel gezond eten, dagelijks even zwemmen, volgde therapie, familie-opstellingen, loopbaanbegeleiding, meditatie… Alles wilde ik doen om beter te worden, en ook uit te zoeken hoe mijn verdere leven er dan zou uitzien.

Spannend hoor, ik kende het oude, wist wel dat dat niet meer werkte, maar wat zou dat nieuwe dan zijn? En hoe moest ik die controledokter overtuigen dat ik deze tijd echt nodig had? Ik was op zoek naar antwoorden: Hoe kon ik energie krijgen van mijn werk? Ik vond de antwoorden… die ik in een eigen methode goot, waarmee ik anderen wilde gaan helpen. Ik ging verder speuren en kwam in aanraking met de Personal Branding Academy en ging tips voor energiemanagement toepassen. Alles begon langzaamaan weer te stromen.”

de signalen van een burn-out

Van burn-out naar missie

“Na 16 maanden thuis zijn, werd Passion for Work geboren! Met de missie om duizenden mensen te inspireren om hun droombaan of droombedrijf te realiseren. Heerlijk dat ik al mijn inzichten en ervaring kon doorgeven!

Of ik nog kans heb op herval? Ik blijf waakzaam en ben heel anders gaan leven. Nu doe ik werk wat ik heel graag doe en bekijk jaarlijks mijn carrièrepaspoort opnieuw, ik volg mijn hart en leef een groot deel van de tijd in het buitenland. Ook laat ik me ondersteunen door onder andere een gezondheidscoach en ik ben veel meer aan het roer van mijn leven gaan staan.”

En jij, voel jij een burn-out aankomen?

Heb jij de signalen van een burn-out? Hoeveel energie krijg jij van je werk? Geef jezelf een cijfer van 0 tot 10. Katrien raadt aan om dit op te schrijven en bij te houden in je agenda. Zo kan je op tijd ingrijpen. Je zit namelijk in de gevarenzone voor bore-out of burn-out als het cijfer langdurig onder 5/10 is.

Download hier de gratis symptomen-lijst met 48 burn-out signalen.

Wat is een burn-out precies en hoe kun je het voorkomen?

In deze video legt Katrin uit wat een burn-out precies is en hoe je het kan voorkomen.

Bekijk de hele masterclass video waarin ze concrete tips geeft om een burn-out te voorkomen of te overwinnen.

 

Personal Branding

De methode die Katrin en haar team werken vanuit de filosofie van personal branding. Wil jij weten wat dit voor jou betekent? Download hier het gratis Ebook “Hoe je met Personal Branding je droombaan of droombedrijf creëert”.

de signalen van een burn-out

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website