arrow_drop_up arrow_drop_down
16 januari 2018 

Hoe je er dit jaar zeker van kunt zijn, dat je jouw doelen haalt

Een nieuw jaar, nieuwe doelen. Zo gaat dat toch? Waarom is het dan in godsnaam zo moeilijk om van deze doelen realiteit te maken? Het sleutelwoord is focus. Ik heb iets met focus. Het was namelijk net datgene wat ik over de ganse lijn ontbrak toen ik in een burn-out belandde. Wanneer ik na mijn burn-out begon met mijn Energieprogramma’s ontmoette ik Eric. Ik meen het: ik heb nog maar zelden iemand ontmoet die zo ontzettend geëngageerd en gemotiveerd was om zijn doel te bereiken. Niet toevallig, Eric is leiderschapscoach en traint leiders in het houden van focus en het bereiken van doelen. Eric deelt vandaag zijn ervaring over het omgaan met nieuwe doelen, verandering en focus. Want ik geloof oprecht dat veel mensen met stress en vermoeidheidsklachten eigenlijk een gebrek hebben aan focus in hun leven.

Focus is het nieuwe IQ

Onlangs hoorde ik in een interview deze zeer interessante quote “Focus is het nieuwe IQ”. Ik kan dat bevestigen. Sinds ik gefocust door het leven ga, ben ik rustig in mijn hoofd en bereik ik mijn doelen. Toen Eric en zijn gezin startten met mijn Energieprogramma gebeurde er iets magisch. Dat ganse gezin deed gewoon mee, vol overgave en enthousiasme. Later kwam ik te weten dat Eric in zijn job leiders begeleidt om met succes hun doelen te behalen. Dit verklaarde ook het succes van hem en zijn gezin tijdens het programma. Eric analyseert voor ons welk proces er achterliggend plaatsvond:

Nieuwe doelen stellen

Deze zomer besliste ik om met mijn gezin het toenmalige 21-dagen-Energieprogramma te volgen. Wat er in de weken daarop gebeurde was razend interessant om te analyseren!

Eerst was er twijfel: is dit wel wat we nodig hebben?

Dan kwam de weerstand: waarom zouden we deze uitdaging aangaan?

En daarna de nuchterheid: Ja maar, eigenlijk leven we toch al gezond?

Nu, mijn dochter Elise heeft een tarwe-intolerantie. We wilden dus bewust inzetten op minder koolhydraten. Ik gaf dus de voorzet om er met het ganse gezin gewoon voor te gaan.

nieuwe doelen

De magie van doelen

Er gebeurde meteen iets magisch. Want we hadden een gemeenschappelijk doel. De boodschappenlijst werd aangepast en tijdens het weekend werden aankopen gedaan in functie van de start van het programma. Er was dus geen weg meer terug, het eten was namelijk in huis! Op maandag waren we “klaar” om oude gewoontes los te laten en te vervangen door een nieuw voedingspatroon.

We begonnen heel enthousiast, maar al snel kwamen de eerste afkickverschijnselen. Onze lichamen snakten naar snelle suikers, een lekkere boterham of heerlijke aardappeltjes. We motiveerden mekaar en klaagden samen of lachten samen met onze ongemakken. Want het doel was duidelijk en het engagement weerstond de verleidingen. Het commitment werd door iedereen gedragen en samen (de ene al wat sneller dan de andere) kwamen we de moeilijke periode door. De ondersteuning van Elke én de steun die we vonden in haar community met gelijkgestemden speelden zeker mee in de succesvolle afronding van dit project. We deelden met z’n allen dezelfde uitdagingen, klachten, hoop, enzovoort.

Door het delen van onze successen en kwaaltjes in de bredere community konden we steun en engagement ervaren. Het hield ons “on track“. De beloning was daarom ook groot toen we drie weken later enkele kilootjes lichter waren en we ons allemaal beter in ons vel voelden. De oude routines waren doorbroken en werden vervangen door gezonde gewoontes.

pauzeren

 

Het geheim van succes

Moraal van dit verhaal: verandering in om het even welke context vraagt duidelijkheid in de doelstelling en focus op wat je wil. Het vraagt een duidelijk commitment van jezelf. Wat maakte dus dat we zo succesvol waren?

 1. We startten met een duidelijke mindset om er de volle periode voor te gaan. En we zorgden ook dat er geen weg terug was.
 2. Als je gaat, ga voluit. We gingen voor de 100%
 3. Het doel was duidelijk. We wilden het programma dat 21 dagen duurde afronden.
 4. We deelden ons engagement met elkaar en met een bredere groep van gelijkgestemden.
 5. Bij elke verandering komen er momenten van pijn, twijfel en tegenzin. We waren er op voorbereid, al viel dat met momenten alsnog tegen.
 6. Iedereen was betrokken en werkte daadwerkelijk mee in de keuken, waardoor het gemeenschappelijk draagvlak werd versterkt.
 7. We communiceerden veel. Het delen van moeilijke momenten gaf wederzijdse steun, zonder er een klaagzang van te maken.
 8. Als het even niet lukte, gingen we dat niet verdrinken in zelfverwijt. We slaagden erin om telkens de draad weer op te pikken en door te gaan.
 9. Successen delen en vieren gaf ons energie en goesting om door te gaan.
 10. Het bereiken van de missie geeft een enorme kick. Het zorgt voor een mentale sprong naar the next level.

nieuwe doelen

10 voorwaarden om succesvol te veranderen

Het succes van veranderingsprogramma’s is gebaseerd op dezelfde principes. Zelfs in bedrijven worden deze toegepast.

Er zijn een aantal voorwaarden om succesvol een veranderingstraject te doorlopen:

 1. Er is een gedragsverandering nodig. Dat vergt bewustzijn. Als je steeds hetzelfde blijft doen, mag je niet verwachten dat de resultaten plots anders zullen zijn.
 2. Als het verlangen groter wordt, neemt de motivatie toe.
 3. Op een bepaald moment is het noodzakelijk om effectief de knoop door te hakken en de beslissing te nemen.
 4. Dan pas kunnen er stappen worden gezet.
 5. Wees voorbereid op weerstand en twijfels.
 6. Ga steeds weer luisteren.
 7. Hou de focus op het doel.
 8. Neem ownership en ga voor de (gezamenlijke) verantwoordelijkheid.
 9. Wees flexibel genoeg om noodzakelijke aanpassingen te doen maar hou steeds het doel voor ogen.
 10. Vier succesjes en overwinningen.

Als de noodzaak er is, neem dan een beslissing en ga er voluit voor. Wees klaar en helder over je doel. Zorg voor engagement. Weet ook dat er na een moeilijke fase weer zonneschijn komt.

Als je groei in je leven, je bedrijf of gelijk welk levensdomein wil, dan is verandering noodzakelijk. Het start met jouw duidelijkheid in de verwachtingen en het slaagt met de consistentie van de keuzes op het pad ernaartoe.

nieuwe doelen

 

Klaar om nieuwe doelen te stellen en ze ook waar te maken?

Eric geeft volgende week dinsdag 23 januari om 20u een gratis online workshop over het behalen van jouw doelen in 2018: “Hoe je er dit jaar zeker van kunt zijn, dat je jouw doelen gaat halen.”

Meld je hier gratis aan.

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website