arrow_drop_up arrow_drop_down
Een ondernemer zonder plan
9 december 2017 

Een ondernemer zonder plan

Atypisch en eigenwijs. En zonder plan. Zo onderneem ik. Het voorbije jaar heb ik geëxperimenteerd met intuïtief ondernemen. Het was alvast geen gepland experiment. Het gevoel was gewoon veel sterker dan het plan ;) Dus. Volgend jaar gooi ik compleet alle plannen over boord. Want als er iets is wat ik geleerd heb over mezelf, over mijn bedrijf én over energie dan is het dat ik beter door het leven ga zonder plan. Benieuwd wat ik daarmee bedoel? Vandaag ben ik een openhartig boek. Ik waag het nog eens om een stukje kwetsbaarheid op papier (euh… scherm) te gooien.

Ondernemen is een zoektocht. Het is vallen en opstaan. Uitvinden en heruitvinden. Alle kanten op schieten en hopen dat er een paar dingen een schot in de roos zijn. Vertrouwen op iets wat je nog niet ziet. Jou overgeven aan een toekomst waarin een nog onzichtbare groep enthousiaste klanten wacht op wat jij te bieden hebt. Het is eigenlijk echt wel een beetje crazy om ondernemer te zijn. Maar los van alle waanzinnige onzekerheden is het vooral dikke fun omdat je gewoon elke dag opnieuw datgene in de wereld kan zetten wat volgens jou moet. Jij beslist wat het wordt. Eveneens hoe het wordt. En ook wanneer het iets wordt. Als dat geen feest is voor jouw ziel, dan weet ik het ook niet.

Of ik hier nu een stuk ga schrijven over hoe schoon het ondernemerschap is? Neen, dat was eigenlijk niet de bedoeling maar ik heb het altijd moeilijk om meteen to the point te komen, dus vandaar een promotende inleiding over het ondernemerschap ;)

Voorbereiden op ondernemerschap

Toen ik nog een echt groentje was besloot ik ondernemer te worden. Ik was 24 en wist echt nog niets over ondernemen. Ik wist eerlijk gezegd ook nog weinig over het leven. Met een flinke portie naïviteit stortte ik me dolenthousiast in het ondernemerschap. Om een jaar later in te zien dat ondernemen toch niet iets is waar je onbezonnen aan begint. Ik borg mijn portie ambitie netjes op en ging in de bank werken. Veel zekerheid. Veel doorgroeimogelijkheden. Exact wat ik nodig had als kersverse moeder. Al duurde dat niet lang. Want na 4 jaar verveelde ik me zo dat ik dan toch maar weer voor het ondernemerschap koos. Met een bang hartje. Want deze keer kon ik niet goed genoeg voorbereid zijn.

ondernemen zonder plan

Ondernemen met een plan

Het is de normaalste zaak van de wereld. Ondernemen doe je met een plan. Een strak plan met cijfertjes en zo. Dus als ik deze keer wou slagen, moest ik het doen volgens de regels van de kunst, toch? Ik schreef me in bij Starterslabo met als belangrijkste doel een echt ondernemersplan te schrijven, inclusief een keurig financieel plan.

Mijn visie en missie op papier zetten (na een aantal koerswijzigingen) lukte me aardig. Ik voelde namelijk heel goed waar de pijn zit in de markt en hoe ik daarrond een pasklaar product kon ontwikkelen. Dat deed ik met Elke Dag Energie en de jury was ook heel enthousiast over het idee van een programma en een abonnementsformule (dat een jaar later exact is zoals ik het toen voor ogen had).

Dat financieel plan was een ander paar mouwen. De energie vloeide weg uit mijn lijf toen ik mijn plan met cijfers moest gaan verantwoorden. Daar ging ik dan ook de mist in volgens de jury. Mijn plan werd goedgekeurd onder voorbehoud, met de boodschap dat ik zeker niet meteen van mijn bedrijf zou kunnen leven. Deze dame bleef (na 1 dagje janken) overeind en zou toch ten strijde trekken.

Mijn gevoel zei me namelijk dat ik fantastische dingen zou gaan doen.

ondernemen zonder plan

De angst over mijn plan

ondernemen zonder planIn de eerste maand als ondernemer ging ik werken rond mijn angsten. Angsten die te maken hadden met geld. Ik vertrouwde niet dat ik hier kon van leven. Dat hadden ze mij trouwens bij Starterslabo bevestigd. In plaats van ruimte te maken voor deze angst, leerde ik afstemmen op succes. Ik begon een afstemdagboek, waar ik nog elke dag in schrijf. Ik visualiseerde mijn succes. Na 1 maand had ik al dubbel zoveel omzet dan mijn vrienden van Starterslabo als realistisch beschouwden. Het cijfer dat zij als onrealistisch beschouwden, behaalde ik binnen een aantal maand. De toon was gezet maar de angst kwam nog heel regelmatig om de hoek loeren.

Ik moest kiezen tussen mijn angstige ego of mijn met-liefde-en-passie-doordrongen ziel.

Het plan verdween snel in de kast. Ik merkte namelijk dat mijn intuïtie vaak te sterk was en in het plan helemaal geen ruimte was voor die instant intuïtie. Zo liet ik stilaan de angst over het plan los. Gaandeweg ging ik me overgeven aan iets wat ik nog niet concreet kon waarnemen maar wel juist voelde voor mij.

Een onzekere toekomst

Ondernemen is onzeker. Elke ondernemer heeft een onzekere toekomst. Maar hé, maak je geen illusies. Iedereen met een vast contract heeft eveneens een onzekere toekomst. Ik kan het weten. Mijn toekomst in de bank zag er lange tijd erg rooskleurig uit. Tot ik in een burn-out belandde, een beetje begon te rebeleren via mijn blog en een aantal maanden later mijn C4 in de bus zat.

En toch… toch is het anders. Als startende ondernemer is het elke maand opnieuw de vraag hoe je het deze keer voor elkaar krijgt. Zo tekende zich een steeds terugkerend angstpatroon op: elke nieuwe maand schoot ik in een paniek. De voorbije maand was heel succesvol geweest, maar hoe kon ik dit telkens opnieuw verwezenlijken? Vaak zag ik het toen gewoon nog niet. Maar wonder boven wonder kreeg ik altijd op exact het juiste moment de juiste ingevingen om de juiste acties te nemen. Ik vroeg in mijn afstemdagboek aan mijn spirit om hulp en ik kreeg telkens de oplossing. Hoewel mijn ego het grote onzin vond en ervan overtuigd was dat ik elke maand toevallig geluk had, loodste mijn innerlijke stem me steeds meer naar mijn intuïtie. Ik kreeg vertrouwen in een groter geheel en had het gevoel dat het altijd goed zou komen. In momenten van overgave en vertrouwen kreeg ik de beste ideeën die vaak ook werden beloond met een mooie omzet. Zo ging ik merken dat mijn krampachtige angst uit het verleden mij geen stap verder bracht en mijn oneindige vertrouwen me nooit in de steek liet.

Ondernemen zonder plan

ondernemen zonder planDe drang om te ondernemen op mijn eigenwijze gevoelsmatige manier werd groter met de dag. Het gaat zo ver dat ik geen plan meer heb. Dat betekent niet dat ik niet voel welke richting ik uit wil. Dat weet ik verdomd goed. Mijn gevoel zegt me dat op heel veel manieren. Ik hoor het via een stem in mijn hoofd, of via een warme tintelende gloed die ik voel. Ik heb ontdekt hoe ik er kan naar luisteren en hoe ik er contact kan mee maken.

Waarom plannen niet thuishoren bij een intuïtieve ondernemer? Omdat intuïtieve ingevingen niet op commando komen. Ze komen vaak uit het niets als een stemmetje in je hoofd gewaaid. Het zijn steeds ingevingen die ik exact op dat moment nodig heb. Om verder te komen met mijn bedrijf. Om verder te komen in mijn leven. Met mijn gezondheid. In mijn relaties. Signalen die me helpen om op mijn eigen zielspad te blijven. Om te blijven vertrouwen. En ja, ik word constant getest. Dag in dag uit. Maar ik heb het vertrouwen ontwikkeld om in overgave te gaan en zonder plan verder te gaan. Noch een ondernemersplan, noch een financieel plan. Noch een plan over hoe ik mezelf als persoon zie ontwikkelen. Ik heb alleen een heel sterk en groots gevoel bij de toekomst. En dat gevoel blijft overeind zolang ik vertrouw. Ik vertrouw namelijk dat het allemaal vanzelf komt als je doet wat je te doen staat. Als je het lef hebt om te luisteren naar jouw buikgevoel. Dat betekent dat je interessante projecten (lees: projecten die onmiddellijk geld in het laatje brengen) moet laten varen. Maar geloof me, je wordt beloond als je durft kiezen voor jouw innerlijke stem.

Het leven heeft geen plan nodig

Dit is geen ondernemersblog maar mijn ondernemersverhaal toont wel aan hoe ik op vandaag in het leven sta. Het vertrouwen dat ik ontwikkelde in het ondernemerschap, ervaar ik nu op alle levensdomeinen. In mijn relaties, op vlak van gezondheid, op vlak van persoonlijke ontwikkeling, overal in mijn leven. Want we zien inderdaad niet waar onze weg naartoe leidt. Ik leerde ondertussen genieten van het uitzicht onderweg en kies elke dag voor de weg van mijn hart. Het is vaak niet de veiligste weg. Meestal zelfs de meest hobbelige. En dan nog komt het goed. Echt waar. Je hebt geen plan nodig.

Als je het leven volgt op jouw eigen unieke ritme, ontvouwt het pad zich vanzelf.

Energie Challenge 2018

Niet alleen mijn voedingspatroon maar mijn ganse manier van zijn schenkt me elke dag opnieuw de energie die ik vroeger nooit had. Op vrij korte tijd onderging ik een complete transformatie en nam ik afscheid van de angstige, rationele en vermoeide persoon die ik vroeger was. Ik heb plaatsgemaakt voor een intuïtieve, liefdevolle en gezonde vrouw die maar 1 plan heeft volgend jaar. Het op EXACT dezelfde manier doen dan dit jaar en zelfs nog meer van dat. Ik heb mijn man alvast mijn wishlist voor onder de kerstboom doorgestuurd en dat belooft me dat ik nog dieper ga transformeren en elke dag dichter bij mezelf zal komen te staan.

Om 2017 warm af te sluiten en 2018 energiek te openen organiseer ik een gratis online training waarin ik mijn 10 belangrijkste lessen van dit jaar met jou deel. Het zijn lessen die van mij de energieke persoon maken die ik vandaag ben. Het zijn lessen die zorgen voor een ommekeer. Het is echter enkel bestemd voor mensen die klaar zijn om te transformeren. Die het lef hebben om te kiezen voor zichzelf. Ben jij zo iemand? Dan nodig ik jou graag uit op mijn online training! Je kan hier gratis registeren.

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Eric
Door

Eric

op 10 December 2017

Top, Elke. Heel herkenbaar, inderdaad kwetsbaar, maar heel mooi. En 2018 wordt een jaar van voelen, actie en genieten van succes(jes) ;) Ik leer ondernemers en leiders dat daar de échte kracht zit. Aanboren van dat potentieel, door alle stemmetjes door, geeft magie 😃

Eric
Door

Eric

op 10 December 2017

Top, Elke. Heel herkenbaar, inderdaad kwetsbaar, maar heel mooi. En 2018 wordt een jaar van voelen, actie en genieten van succes(jes) ;) Ik leer ondernemers en leiders dat daar de échte kracht zit. Aanboren van dat potentieel, door alle stemmetjes door, geeft magie 😃

Sylvie Hermans
Door

Sylvie Hermans

op 11 December 2017

Mooi, Elke. Dank je voor je verhaal. Fijne 'intenties' die je neer zet, je 'groter' plan voor 2018 👍

Hilde Van Hove
Door

Hilde Van Hove

op 11 December 2017

Hi Elke, zeer herkenbaar :-) niet toevallig dat onze wegen kruisen voel ik zo. Succes!

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website