Eenzaamheid tijdens je groeiproces - de ware levenslessen van een eenzaam gevoel
10 augustus 2018 

Eenzaamheid tijdens je groeiproces - de ware levenslessen van een eenzaam gevoel

Superfier ben ik. Op mijn zielsvriendin Mieke Lannoey. Omdat ze zo verdomd mooi onder woorden kan brengen waar een steeds groter deel van de mensheid mee worstelt. Zoals eenzaamheid. Veel mensen ervaren het tijdens hun groeiproces. Als auteur van het boek “burn-out, het begin van verandering”,  is Mieke de aangewezen persoon om haar vervolgverhaal met ons te delen. Die burn-out bleek namelijk maar het begin… Ze verhuisde in haar eentje naar  Spanje waar ze dagelijks de confrontatie aanging met haar eigen, vaak eenzame groeiproces. Vandaag is ze klaar om dit kwetsbare stukje te delen met ons! Mieke: this page/stage is all yours!

De trigger van eenzaamheid

Meestal is het een burn-out of andere ingrijpende gebeurtenis die het proces van persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling op gang brengt. Plots kan je nergens meer in wegvluchten of afleiding zoeken en zit je alleen met jezelf op de bank. Eens je beseft dat je wentelen in slachtoffergevoelens en de schuld projecteren op anderen je niet van die bank afhelpen, maar je er juist dieper in doen wegzakken, begint de weg naar binnen.

Je besluit je eigen verantwoordelijkheid op te nemen en echt te investeren in je herstelproces. In deze fase betekent eenzaamheid de katalysator tot het opbouwen van een relatie met jezelf, misschien wel voor het eerst in je leven.

eenzaamheid

Nooit meer de oude

Van zodra je fysiek bent hersteld, lijkt je omgeving te verwachten dat je weer helemaal de oude wordt. Jij weet echter dat je dat niet meer bent en ook nooit meer zult worden. Je mag dan lichamelijk weer beter zijn, je groeiproces stopt niet. Integendeel, dat is nog maar net begonnen. Het is op dit moment dat de eenzaamheid begint te knagen.

Tijdens je burn-out was er nog begrip, maar nu word je langs alle kanten weer in de oude structuren en patronen geduwd. Plaatsen waar je niet langer thuis hoort. Je wilt immers  een nieuwe weg inslaan, je eigen pad banen, je hart en intuïtie volgen.

Weerstand uit je omgeving

Je had verwacht dat je geliefden je hierin zouden steunen, maar van alle mensen blijken juist zij degenen te zijn die je het meest doen twijfelen. Kiezen voor jezelf lijkt ineens iets onbezonnen en egoïstisch te zijn. Je wordt innerlijk helemaal verscheurd en voelt je schuldig. Het vraagt best wat moed om op dit punt toch door te zetten en je gevoel te blijven volgen. Eenzaamheid is vaak de tol die je daarvoor betaalt.

Het overwinnen van de burn-out was niet het zwaarste gedeelte van de reis. Het is de weg naar buiten die de meeste obstakels bevat. Want naast alle belemmerende overtuigingen en angsten van je naasten, dien je ook die van jezelf nog te onderzoeken en transformeren. Daarnaast speelt uiteraard ook het financiële plaatje een niet te onderschatten rol.

eenzaamheid

Overal spiegels

Wanneer je de reis verder zet, ontdek je dat het enige wat je omgeving deed, was jou spiegels voorhouden. Ze weerspiegelden enkel de twijfels en bezorgdheden die leefden in jezelf. Zodat jij ze kon transformeren. Je ontdekt dat heel je buitenwereld slechts een reflectie is van je binnenwereld. Het dringt steeds dieper tot je door wie je in essentie bent. Op dit punt begint je spiritualiteit zich te aarden, en dat geeft opnieuw reden tot eenzaamheid. Want rond spiritualiteit hangt nu eenmaal nog steeds een groot taboe.

De weg naar beneden vraagt je om thuis te komen in je lichaam. Om je ware zelf neer te zetten op deze wereld en enkel nog je eigen waarheid te leven. Je te bevrijden van de laatste restjes oude conditionering, alle vastgeroeste of onderdrukte emoties aan het licht te brengen en je vol vertrouwen over te geven aan het hier en nu.

Eenzaamheid ten einde

Het is op deze laatste weg dat de eenzaamheid pas helemaal verdwijnt. Je maakt de reis naar je ware zelf namelijk niet alleen, maar met een hele tribe gelijkgestemde zielen. Mensen waarmee je je enorm verbonden voelt zonder er afhankelijk van te zijn. Je hebt immers heelheid en vervulling gevonden binnen jezelf en geleerd om alles aan jezelf te geven. Hierdoor worden je relaties gekenmerkt door vrijheid en wordt je leven een uitdrukking van vreugde. En pas door het echt voor te leven, word je een bron van inspiratie voor anderen.

eenzaamheid

 

De reis naar je ware zelf is een 16-weekse online cursus die je meeneemt op een innerlijk avontuur. Er is een aangepast tarief voor mensen die van een uitkering leven. Dit traject gaat door van 6 september tot 20 december 2018. Onder (reisbege)leiding van Mieke Lannoey, auteur van het boek ‘burn-out het begin van verandering‘.

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Yves de Fleurquin
Door

Yves de Fleurquin

op 11 August 2018

Zeer mooi artikel, voor mezelf ook heel herkenbaar. Dankje om dit te delen.

anja
Door

anja

op 11 August 2018

eenzaamheid ? voor mij voelt het niet meer zo aan het is meer een gevoel van rust (toch heb ik me ooit eenzaam gevoelt) naar mijn eigen gevoel voel ik me er beter door afgeschermdt vaak van de buitenwereld

Ruth
Door

Ruth

op 24 August 2018

Een vraagje is het online programma gedurende de 16 weken blijvend beschikbaar ? Dwz kan je de cursus nr eigen trmpo doornemen of is er slechts 1 dag per week.

Sige
Door

Sige

op 7 September 2018

Heel leuk dit te lezen. hele mooie verwoording als bevestiging van wat je zelf ook voelt of gevoeld hebt.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down
Phoenix WebsitePhoenix Website