arrow_drop_up arrow_drop_down
1 juni 2017 

Fruitige zomerkoeken

Ben je op zoek naar een glutenvrij, lactosevrij en suikervrij tussendoortje? Dan moet je zeker deze fruitige zomerkoeken eens proberen. Deze heerlijke zomerkoeken zijn bovendien ook notenvrij. Mijn moeder heeft een notenallergie en eet omwille van haar darmgezondheid net als ik geen gluten, geen lactose en geen suiker. Ze specialiseerde zich in dessert en gebak toen ze de hardnekkige candida moest bestrijden in haar darmen. Nu ze een échte pro is, bedenkt ze dagelijks nieuwe recepten voor mijn blog, programma en boeken. Ze maakte deze fruitige zomerkoeken op basis van zaden en appels. Héérlijk!

Waarom glutenvrij, lactosevrij en suikervrij?

We gebruiken geen tarwe en melkproducten, noch suiker in de EnergieKeuken. Granen, melk en suiker kunnen een disbalans in de darmflora veroorzaken. Bij het schrappen van deze voedingsmiddelen ervaren heel wat mensen een verbeterde darmgezondheid én energiehuishouding.

Glutenvrij

Gluten vind je terug in tarwe en andere graansoorten. Het is het eiwit dat zorgt voor de rekbare structuur van deeg. Tegenwoordig zijn granen, en in het bijzonder tarwe, genetisch gemanipuleerd waardoor het een negatieve invloed heeft op onze darmgezondheid. Waarom ik een voorstander ben van glutenvrij eten, vind je terug in deze blog.

Lactosevrij

De EnergieKeuken is een pure en eenvoudige keuken. We gaan terug naar onze natuur, daar waar we als mens voor gemaakt zijn om te eten. We zijn geschapen om als zuigeling moedermelk te drinken. En daar stopt het dan ook. We zijn niet gemaakt om als volwassen mensen nog steeds melk te drinken, laat staan dat van een ander zoogdier.

Suikervrij

Suiker is erg vernietigend voor onze gezondheid. Daarom raad ik aan om suikers af te bouwen. Vanwege de verslavende eigenschap van suiker, is het niet zo evident om suikervrij te eten. Ik heb een stappenplan geschreven om suikers af te bouwen.

Wat bij notenallergie?

Mensen met vele kwalen, ongemakken en vermoeidheid hebben vaak onbewust een of meerdere allergieën. Zo kwam bij mijn moeder aan het licht dat ze allergisch is aan noten, avocado, tropisch fruit, tarwe en melk. De notenallergie is de ergste en daarom zocht ze vlijtig naar alternatieven. Omdat zaden geen probleem zijn, vervangt ze de noten gewoon door zaden. Hier lees je de symptomen van een notenallergie.

Glutenvrij, lactosevrij en suikervrij

Recept: Fruitige zomerkoeken (12 stuks)

De fruitige zomerkoeken zijn ideaal om de kleine honger te stillen. Zaden zorgen voor een verzadigend gevoel vanwege de aanwezige eiwitten en vetten. De appel geeft een zoet-zure toets aan de koek. Je kan de koek ook als ontbijt eten (neem er dan best 2 of 3), als je niet veel tijd hebt voor een uitgebreid ontbijt. Het lijnzaad is ideaal voor mensen met geconstipeerde darmen. Voor meer smaak kan je afkruiden met kaneel en/of vanille-extract.

Wat heb je nodig?

 • 2 zure appels
 • 3 el hennepzaad
 • 3 el chiazaad
 • 3 el lijnzaad
 • 2 el zonnebloempitten
 • 2 el pompoenpitten
 • 4 el kokosschilfers
 • 2 el olie naar keuze
 • 4 eieren
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl vanille-extract
 • Enkele druppeltjes Stevia of  1/2 tl groen Steviapoeder

Hoe bereid je het?

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Klop de eieren los en voeg de olie toe.
 3. Snijd de appels in kleine blokjes.
 4. Voeg alles samen.
 5. Neem een bakplaat en maak 12 ronde koeken ongeveer ter grootte van jouw handpalm.
 6. Laat 20 minuten bakken.
 7. Bewaar de koeken nadien in de koelkast.
 8. Smakelijk!

glutenvrij, lactosevrij en suikervrij

 

Elke VermeireHoi, mijn naam is Elke! Ik heb de EnergieKeuken ontwikkeld tijdens mijn burn-out. Nu inspireer ik ook anderen met mijn blog om te kiezen voor een pure en bewuste levensstijl. In mijn gratis E-book vind je 10 tips voor méér energie. Ik eet glutenvrij, lactosevrij en suikervrij. Waarom? Dat vind je terug in mijn gratis E-book. Download het hier.

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Christine. CETh7.eu in opbouw

Door

Christine. CETh7.eu in opbouw

op 1 June 2017

Lekker en eenvoudig ;) Voor een ander accentje kan ook cocos toegevoegd worden ;)

Elke-Vermeire

Door

Elke-Vermeire

op 2 June 2017

Eigenlijk zit er kokos in maar vergat het in het recept te vermelden, dus bedankt! Ik heb het aangepast :)

Schoof karine

Door

Schoof karine

op 1 June 2017

Hoe vervang je de eieren voor wie hier bovenop een eiallergie heeft? Ik heb een eivervangend poeder dat je moet aanlengen met water dat ik soms gebruik

Elke-Vermeire

Door

Elke-Vermeire

op 2 June 2017

Hoi Karine. Een heel vervelende allergie voor gebak. Je kan het poeder best wel eens proberen en op de verpakking volgen hoeveel je nodig hebt om het aantal eieren in dit recept te vervangen door het poeder. Laat gerust even weten of dit zo lukt :)

Ellen

Door

Ellen

op 3 June 2017

Je kan ook een ei vervangen door een rijpe banaan of appelmoes of ingeweekte chiazaden. 😊

Hilde

Door

Hilde

op 1 June 2017

Ik mag naast gluten, melk ook geen ei. Hoe kan ik dan toch nog iets lekkers en energieks klaar maken?

Elke-Vermeire

Door

Elke-Vermeire

op 2 June 2017

Zie hieronder, het antwoord bij Schoof Karine :)

RiRi

Door

RiRi

op 12 February 2018

Hey hey Elke. Ik wil ook starten om suiker- en glutenvrij te eten. Of het mij zal lukken weet ik niet want ik ben verstokte zoetekauw. 😕

Bea

Door

Bea

op 19 June 2018

Moeten het zure appels zijn of kan het ook met niet zure appels gemaakt worden? Waarom precies "zure" appels eigenlijk?

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website