Gratis E-book: verdubbel jouw energie in 30 dagen
verdubbel jouw energieDownload nu

Gratis E-book: Verdubbel jouw Energie in 30 Dagen

Hoe je in 30 dagen tijd jouw energie verdubbelt door het veranderen van 1 simpele eetgewoonte.

Page content

article content

Gezond bij de BBQ – met 4 recepten

De geur van barbecue, het is zo typerend voor de zomer! Met de zomer voor de deur en het fantastische weer van de voorbije dagen, konden we al volop genieten van de barbecue. Ik hou ervan omdat het eigenlijk heel gemakkelijk gezond te maken is. Gezond bij de BBQ is dus niet eens zo’n grote uitdaging. Ik deel 4 lekkere én gezonde receptjes voor bij de BBQ!

Gezond bij de BBQ

Meestal staan feestjes en etentjes gelijk aan veel zondigen. Bij een BBQ hoeft dat niet per se zo te zijn. Wanneer je kiest voor biologisch vlees en je op een gezonde manier het vlees bakt (door het niet rechtstreeks in contact te laten komen met de vlam onder andere), heb je enkel maar wat voedzame en gezonde bijgerechtjes te serveren die dit feestmaal helemaal healthy Proof maken.

In de EnergieKeuken willen we namelijk voldoende eiwitten eten (in dit geval vlees) om te zorgen voor verzadiging en veel groenten binnen krijgen. Gezonde vetten kan je perfect combineren met de salades. Vervang frisdrank en/of alcoholische dranken door infused water. Verfrissend eenvoudig lekker! Ontdek snel de 4 recepten, lekker gezond bij de BBQ!

Barbecuerecepten

Je bent er ondertussen achter dat gezond bij de BBQ niet moeilijk is. Maar de Proof is in the pudding, nietwaar? Ik deel 3 bijgerechten en een eenvoudig receptje voor infused water.

Bij de hoeveelheden ga je ervan uit dat je meerdere kleine bijgerechten serveert. We houden hier rekening met een gezelschap van 4 personen. Pas de hoeveelheid ingrediënten aan naar jouw gezelschap of naargelang het aantal bijgerechten die je serveert.

Recept 1 – Koude Quinoasalade met paprika en maïs

Ingrediënten voor een gezelschap van 4 personen

  • 4 porties quinoa
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 6 eetlepels maïs
  • 1/2 komkommer
  • Verse bieslook gehakt
  • Verse koriander gehakt
  • Koudgeperste olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding

Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking en laat afkoelen in een grote serveerkom. Snijd ondertussen de groenten in hapklare brokken. Doe alles bij de afgekoelde quinoa en doe er de maïs, verse tuinkruiden en olijfolie bij. Kruid af naar smaak met peper en (Himalaya)zout.

gezond bij de BBQ

 

Recept 2 – Rode bieten & avocado salade

Ingrediënten voor een gezelschap van 4 personen

  • 1 zakje verse rucola
  • 2 voorgekookte rode bieten
  • 1 avocado
  • Cresson
  • 1/2 citroen
  • 1 eetlepel chiazaad
  • scheutje lijnzaadolie
  • 1 eetlepel sesamolie

Bereiding

Serveer de sla en verdeel de rode biet en avocado (voor de omega-9-vetten) in schijfjes. Besprenkel met het sap van de citroen zodat de avocado mooi groen blijft. Voeg chiazaad en lijnzaadolie toe (voor de Omega-3-vetten) en sesamolie (voor de omega-6-vetten). Werk af met een toefje cresson voor extra veel vitamines. Lees hier nog eens het belang van vitamines en mineralen na in de strijd tegen vermoeidheid.

gezond bij de BBQ

Recept 3 – Bonensalade met Kefirsausje

Misschien heb je wel een vegetariër bij jou aan tafel zitten? Ook die heeft graag voldoende gezonde eiwitten. Dan zijn bonen een prima alternatief. Maar ook voor wie gewoon barbecue eet zijn bonen zeer voedzaam en misstaan ze niet als smaakvol bijgerecht! Het Kefirsausje maakt het volledig af en is bovendien probiotica voor de darmen.

Ingrediënten voor 1 vegetariër of als bijgerecht voor 4 personen

  • 1 bokaal witte bonen
  • 6 eetlepels maïs
  • 1 rode ui
  • cresson
  • Verse koriander
  • Verse peterselie
  • Scheutje olijfolie
  • Peper en zout
  • Voor de Kefirsaus: 100 ml melkkefir, halve citroen, teentje look, gehakte peterselie, peper en zout

 

Bereiding

Spoel de bonen voor het serveren. Meng ze vervolgens met de maïs en doe in een serveerkom. Versnipper de rode ui en voeg toe. Hak de tuinkruiden en kruid het geheel af met peper en zout. Besprenkel tot slot met wat olijfolie.

Voor de Kefirsaus: doe de melkkefir in een potje, pers het teentje look erin en hak de peterselie fijn. Voeg het sap van een halve citroen toe en kruid vervolgens met peper en zout. Doe over de bonensalade.

Recept 4: Infused water van munt, citroen en komkommer

Zoek je al langer een gezond alternatief voor water? Vervang alleszins jouw frisdrank niet door lightdranken met de gedachte dat het suikervrij is. Light is al even vernietigend voor de gezondheid dan andere frisdrank. Ik schreef er eerder over in mijn blog over het tellen van calorieën. Infused water past perfect bij een BBQ omdat het zomers fris smaakt. Het geeft een extra toets aan jouw water.

Ingrediënt voor 1 liter water

  • 1 liter (gefilterd) kraanwater
  • 2 takjes verse munt
  • 1 à 2 cm verse gember
  • 1/4 komkommer is schijfjes
  • 1 limoen of citroen in stukjes
  • Optioneel: 3 druppeltjes Stevia

Bereiding

Schenk het water in een serveerkan en voeg alle ingrediënten toe. Laat even trekken zodat het water ook de smaak krijgt van deze frisse ingrediënten. Wanneer je het water graag een zoetere toets geeft, kan je opteren om er wat vloeibare Stevia aan toe te voegen. Overdrijf hier echter niet mee zodat de smaak niet gaat storen.

gezond bij de BBQ

 

Elke VermeireIk ben Elke. Healthy foodie en oprichter van de EnergieKeuken bij Elke Dag Energie. Ik hoop jou te inspireren met gezonde recepten, maar meer nog, met het gebruik van ingrediënten die bijdragen tot een hoger energiepeil. Probeer je binnenkort deze recepten uit? Deel dan met de hashtag #elkedagenergie. Voor meer info over de EnergieKeuken kan je mijn gratis E-book downloaden!

Comment Section

0 reacties op “Gezond bij de BBQ – met 4 recepten

Plaats een reactie




Phoenix WebsitePhoenix Website