arrow_drop_up arrow_drop_down
Gezonde voeding die je lang kan bewaren - wat je best in je voorraadkast en diepvries stopt in tijden van corona
13 maart 2020 

Gezonde voeding die je lang kan bewaren - wat je best in je voorraadkast en diepvries stopt in tijden van corona

Nooit gedacht dat ik dit soort blogs zou moeten schrijven, maar het is relevanter dan ooit: gezonde voeding die je lang kan bewaren. Want in tijden van corona is het verstandig om je inkopen “in het groot te doen” (ik noem het maar niet “hamsteren” alvorens ik weer tientallen haat-reacties krijg). Voor alle duidelijkheid is je aankopen in het groot doen minder egoïstisch dan drie keer in de week naar de supermarkt gaan. In dat eerste geval vermijd je namelijk dat je mensen besmet of zelf wordt besmet. Toen ik vorige week in deze blog mijn gezonde tips wou delen over hoe ik mijn voorraadkast en diepvries had gevuld om deze corona-virus te overbruggen had ik de ongelukkige term “hamsteren” gebruikt. Hiermee bedoelde ik echter niet “je zolder tot in de nok te vullen met toiletpapier”. Ik wilde jullie vooral inspireren met gezonde voeding die lang bewaart (in tegenstelling tot het meeste voedsel uit pakjes). Hierbij dus een tweede poging om mijn goedbedoelde adviezen als orthomoleculaire deskundige te delen met de wereld. Dat wordt namelijk niet altijd in dank afgenomen, zeker niet in tijden van crisis waar woordkeuze en timing belangrijker zijn dan ooit.

Waarom je aankopen in het groot doen?

Wie ooit op Netflix de documentaire “Pandemic” zag, zal begrijpen dat de uitbraak van een pandemie onvermijdelijk is aangezien virussen zich in zoveel varianten kunnen ontwikkelen en de wereld nog nooit zo geglobaliseerd was als nu, waardoor verspreiding makkelijker gaat dan ooit tevoren.

Dat het thema “hamsteren” heel gevoelig ligt ontdekte ik vorige week, toen ik deze blog benoemde als “gezond hamsteren”. Eerlijk gezegd had ik in 4 dagen het nieuws niet meer gevolgd en had ik er geen flauw benul van hoe dit een hot topic was geworden. De beelden met rijen tot buiten de supermarkt en mensen met karren vol toiletpapier waren me geheel ontgaan waardoor mijn titel ongelukkig gekozen en slecht getimed was.

Laat me het dus even rechtzetten en het benoemen als “je aankopen in het groot doen”. Iets wat ik heb gedaan een week voor de grote massa aan het échte hamsteren sloeg. Vreemd genoeg had ik het voorgevoel dat ons hetzelfde te wachten stond als Italië: ons huis niet meer uit kunnen. Vanuit deze gedachte startte ik lang voor de rest van de bevolking met mijn aankopen in het groot te doen. Los van het feit dat mijn voorraadkast en diepvries altijd goed vol zit.

PS: achteraf bekeken is mijn koopgedrag volgens virologen het allerminst egoïstisch te noemen op crisisvlak aangezien ik mijn grote inkopen deed op de rustige winkelmomenten (vlak voor de regeringsmaatregelen) en ik nu mijn huis niet meer uit moet. Daardoor loop ik veel minder risico op besmetting en het doorgeven van het virus aan mijn medemens. Dit wilde ik toch nog even benadrukken nadat ik op sociale media werd verweten van dikke egoïst… Vanwege de massale negatieve reacties verwijderde ik mijn blog en vlog. Gelukkig werd nadien via diverse media benadrukt dat de best voorbereide medemens het minste schade berokkent tijdens deze crisis en zeker niets valt te verwijten. Dus ik ben op dit moment beter geïnformeerd om me niet meer te laten “kleinmaken” door iedereen die me weer de volle lading wil geven omdat het niet solidair is om grotere hoeveelheden voedsel te kopen (wat niet per se hetzelfde betekent dat hamsteren in de meest letterlijke betekenis van het woord). Mijn blogs en vlogs vol gratis info worden geschreven vanuit de allerbeste bedoelingen. Ik richt me dus vooral op de mensen die zich hiervan bewust zijn.

Waarom de nadruk op “gezond”?

Het meeste voedsel uit de voorraadkast dat lang houdbaar is kan je niet bepaald gezond noemen. Je kast vullen met kant-en-klaar voedsel in potjes en pakjes die een geldigheidsdatum hebben van twee jaar in de toekomst is nochtans verstandig in tijden als deze. Er mag dan wel geen voedselschaarste zijn, jezelf opsluiten in je eigen huis is voor één keer een bijzonder verstandig en solidair idee. Maar als natuurvoedingsdeskundige huiver ik een beetje van het idee “voorraadkasten vol potjes”. Al moet ik bekennen dat ik deze keer ook wel een aantal dingetjes uit potjes of blik gekocht heb. Just in case… 😉

Het is dus nuttig om heel even te gaan nadenken hoe je ook gezond je voorraadkast en diepvries kan vullen. Een bijzonder groot pluspunt is dat je beschikt over een grote diepvries. Ik heb de luxe van over 2 grote diepvriezers te beschikken: een kofferdiepvries en eentje met lades. Op dit moment zit alles compleet vol. Ik vertel je wat ik zoal in mijn diepvries bewaar en wat er allemaal in mijn voorraadkasten zit. Veel van die zaken heb ik altijd in huis trouwens.

Welke gezonde voeding kan je lang bewaren?

Kant-en-klaar en gezond is geen evidente mix, maar het is zeker wel mogelijk om er het beste van te maken. Ik laat je meekijken!

Wat kan je gezond hamsteren in de voorraadkast?

 • Volle rijst en quinoa
 • Konjac rijst en konjac spaghetti (dit is een koolhydraatarme en caloriearme wortel waar men rijst en spaghetti mee nabootst)
 • Kokosmelk uit blik om sauzen mee te maken
 • Appelmoes voor de kinderen
 • Conserven van tomaat: tomatenblokjes, passata, tomatenpuree, …
 • Broodmixen voor de kinderen (op basis van speltbloem)
 • Glutenvrije en gezonde alternatieven voor bloem: amandelmeel, kokosmeel, kikkererwtenmeel, …
 • Suikerarme confituur en choco zonder palmolie
 • Spirulina granola en spirulina crackers van Bite and Boost (onze eigen producten zijn nu ineens ook onze eigen redding want dankzij de spirulina in onze producten combineren we “lang houdbaar” met “rijk aan vitaminen en mineralen”.)
 • Noten, zaden en pitten
 • Superfoods zoals maca, spirulina, matcha … om in smoothies of yoghurts te doen zodat je extra voedingsstoffen binnen krijgt via deze gedroogde vormen van ultragezond voedsel.

Tijdelijk aanbod!

We hebben uitzonderlijk besloten om de komende maand extra van onze producten te maken. Onze producten zitten boordevol alle nodige voedingsstoffen en zijn minstens 3 maanden houdbaar. We zijn ervan overtuigd dat de producten van Bite and Boost het ideale voedsel is om deze crisis mee te overwinnen (het is een boost voor je immuunsysteem én het is lang houdbaar). Het voordeel is dat onze producten online worden verkocht en je dus je huis niet uit moet.

Bekijk hier ons huidige aanbod en plaats je bestelling

Wat kan je in de diepvries bewaren?

 • Een hele reeks broden voor man en kids (nope, dit is niet volgens mijn principes maar ik leef hier niet alleen)
 • Groentesapjes (je kan deze zelf maken met een slowjuicer of online bestellen)
 • Vlees en vis (dit heb ik altijd in de vriezer zitten omdat ik mijn vlees bestel bij “koop een kip” en “deel een koe“)
 • Diepvriesgroenten: bloemkoolroosjes, broccoliroosjes, paprikareepjes, soepgroenten, ui gesneden, chinese wokmix, bloemkoolrijst, rode kool met appeltjes, spinazie, erwtjes, …
 • Diepvriesfruit: aardbeien, frambozen, bananen, blauwe bessen, mango, ananas, … (deze heb ik altijd in mijn diepvries zitten voor smoothies of gezonde ijsjes)
 • Mealpreps: ook restjes van maaltijden of mealpreps zijn heel handig voor als het eens wat sneller moet gaan

Minder gezonde opties voor als de noodtoestand echt hoog is

Ik geef toe dat het zeker niet allemaal de perfectie is hier. Mijn man en kinderen houden geregeld van een zonde dus ik kocht sandwiches om in te vriezen en hotdogs met augurken voor in de voorraadkast. Ook een aantal kant-en-klare pizza’s van Dr. Oetker verdwenen in mijn koffferdiepvries 😉

Naar welke winkels kan je gaan om je grote gezonde aankopen te doen?

Dit zijn de winkels waar ik zelf mijn aankopen doe of deed:

 • Bioplanet (konjac rijst, konjac spaghetti, plantaardige yoghurt, plantaardige melk, biologische vis en vlees, glutenvrije koekjes, appelmoes,…)
 • Colruyt (brood en verse voeding)
 • Lidl (verse voeding)
 • Delhaize (suikerarme confituur en choco zonder palmolie)
 • Bon’Ap (diepvriesproducten)
 • Online shops: dezer dagen is online shoppen het meest ideaal omdat je dan geen kans loopt op besmetting van het corona virus.

Dit zijn de online shops waar ik bestel:

Tijdelijk aanbod!

Plaats uitzonderlijk je Bite and Boost bestelling om lang houdbare en supergezonde broodvervangers in huis te halen (zolang er capaciteit is).

 

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website