Gratis E-book: verdubbel jouw energie in 30 dagen
verdubbel jouw energieDownload nu

Gratis E-book: Verdubbel jouw Energie in 30 Dagen

Hoe je in 30 dagen tijd jouw energie verdubbelt door het veranderen van 1 simpele eetgewoonte.

Page content

article content

Glutenvrij, lactosevrij en suikervrij – Appelcake uit de EnergieKeuken

Glutenvrij, lactosevrij en suikervrij gebak. Je denkt dat het onmogelijk is om daar überhaupt iets lekker van te maken, toch? Toen ik een aantal jaren geleden begon met het schrappen van ingrediënten die me moe en ziek maken, vond ik het een uitdaging om brood en gebak te vervangen. Hoe kan je nu in godsnaam iets lekker maken als je de luchtigheid van gluten, de romige touch van melk en de zoete smaak van suiker niet hebt? Na heel wat pogingen zijn we erin geslaagd om een heerlijke appelcake te maken. Helmaal glutenvrij, lactosevrij en suikervrij.

Glutenvrij, lactosevrij en suikervrij

Waarom zou een mens het zich zo moeilijk maken: glutenvrij, lactosevrij en suikervrij? Mensen voeden zich al eeuwen met brood en melk. En ook suiker wordt al sinds de 18de eeuw (steeds gretiger) gebruikt. Er zijn verschillende visies omtrent het eten van tarwe- en melkproducten maar toen ik als twintiger zoveel (vermoeidheids)klachten had, begon ik in vraag te stellen wat mijn voeding hiermee had te maken. Ik hoorde in de fleur van mijn leven te zijn maar was opgebrand nog voor ik dertig was. Door deze ingrediënten te schrappen (en enkel uitzonderlijk te eten) verdwenen mijn klachten als sneeuw voor de zon. Inmiddels inspireerde ik al duizenden mensen met de EnergieKeuken. Want los van alle tegenstrijdige theorieën kunnen we er niet van uit dat overdaad schaadt. Sindsdien zoeken wij voor klassieke recepten lekkere alternatieven. Zoals deze appelcake.

Appelcake Recept

De truc om de cake lekker smeuïg en zoet te maken? Er appeltjes bij doen natuurlijk! Deze appelcake is het ideale ontbijt, maar evengoed een perfect tussendoortje of nagerechtje. Als je soms eens vloekt omdat je geen klassiek brood kan eten of omdat je afscheid moest nemen van elk gebakje (omdat je coeliakie hebt of glutengevoelig bent), zoek dan naar volwaardige alternatieven die je net zo lekker vindt! Hier in de EnergieKeuken gaan we geregeld op zoek naar lekkere brood- en gebakalternatieven.

glutenvrij, lactosevrij en suikervrij

Ingrediënten voor 1 appelcake

  • 125 gram kikkererwtenmeel
  • 125 gram havermeel
  • 2 tl cacaopoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • Een tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • 150 gram appelmousseline
  • 5 el koolzaadolie
  • 4 eieren
  • 2 appels (Granny Smith)
  • 150 gram rozijnen
  • Snuifje zout
  • Zoeten met Stevia naar smaak

Keukenmateriaal voor 1 brood: een bakvorm

glutenvrij, lactosevrij en suikervrij

Deze hartvormige siliconen bakvorm vind je bij Ikea

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Schil de appels en doe in blokjes.
  3. Doe alle ingrediënten samen in de keukenmachine en meng goed onder elkaar.
  4. Giet in de bakvorm en bebloem met een glutenvrije bloemmix.
  5. Zet gedurende ongeveer 1 uur in de oven (baktijden kunnen sterk variëren naargelang de oven, dus check geregeld de gaartijd met de punt van een mes).

Serveertip

Als je het brood te droog vindt om zo te eten, kan je het beleggen met heerlijke suikervrije confituur.

glutenvrij, lactosevrij en suikervrij

Glutenvrij bakken

suikervrij gebak

Samen met mijn mama Lisette, maak ik gebak voor onze EnergieKeuken. We hebben als zodanig veel getest dat we er inmiddels uit zijn wat écht lekker is en wat niet 🙂

 

Het is een echte zoektocht geweest toen we er achter kwamen dat we best geen gluten meer zouden eten, mijn moeder en ik. Gelukkig zijn we doorwinterde foodies en hebben we er meteen onze zinnen op gezet om allerhande lekkers uit onze ovens te toveren. We komen uit een koksfamilie dus van smaken kennen we wat. Het is een jaar van veel experimenteren geweest! Het resultaat van onze beste “baksels” hebben we gebundeld in het digitale receptenboek “20x gezondigen met gebak en dessert“. Stuk voor stuk heerlijke tussendoortjes, gebakjes en dessertjes zonder jou te moeten schuldig voelen over gluten, lactose of suikers.

 

Ontvang als eerste ons volgende artikel

Elke VermeireSchrijf je hier in en ontvang onze blogs en updates per mail.

Elke schrijft over de meest uiteenlopende energie-onderwerpen. In haar zoektocht naar “Elke Dag Energie” deelt ze haar inzichten, struggles, overwinningen, teleurstellingen en kritische blik met jou. Elke schrijft herkenbare verhalen die een mooie mix garanderen van eigen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek. Ze is een echte boekenwurm en leest tal van boeiende literatuur om haar blogs mee te onderbouwen. De onderwerpen op haar blog gaan over gezonde levensstijl, mindset, stress, burn-out, carrière, persoonlijke groei en ontwikkeling. Met haar blogs bereikt ze maandelijks tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers.

Het volgende artikel in je mailbox ontvangen? Klik hier!

 

Elke op Social Media

Volg Elke Dag Energie ook op Facebook en Instagram!

Elke Dag Energie

Comment Section

0 reacties op “Glutenvrij, lactosevrij en suikervrij – Appelcake uit de EnergieKeuken

Plaats een reactie




Phoenix WebsitePhoenix Website