Help, ik ben suikerverslaafd!
23 december 2016 

Help, ik ben suikerverslaafd!

We weten allemaal dat suiker ongezond is. Het maakt ons dik en lui, het is kankerverwekkend en het beschadigt ons gebit. Deze eigenschappen worden door de voedselindustrie jammer genoeg massaal genegeerd, want zelfs in de voeding waar je het niet in verwacht zit het spul. Waarom? Heel eenvoudig: suiker is ontzettend verslavend.  Volgens wetenschappelijk onderzoek kan een suikerverslaving vergeleken worden met de verslaving aan een zware drug zoals heroïne. Van deze afhankelijkheid maakt de voedselindustrie gretig gebruik, vooral omdat er nog steeds geen reglementeringen en wetgevingen zijn rond het gebruik van suiker. Dat er suiker zit in snoep, koek en frisdrank wist je wellicht. Dat je het ook aantreft in conserven, kaas, yoghurt, soep, sauzen, muesli, … én in allerhande producten die als “gezond” worden bestempeld, is iets wat veel minder bekend is. Bij het winkelen de voedseletiketten lezen is daarom geen overbodige luxe! 

 Ons lichaam is niet aangepast aan ons suikerverbruik

De voorbije 2 generaties zijn we niets anders gewend dan een suikerrijke levensstijl. Onze smaakpapillen kunnen niet meer zonder en net daarom zit het goedje overal in. We vergeten echter, dat we hierdoor ons eigen fenomenaal biologisch systeem bijzonder op de proef stellen. Tijdens miljoenen jaren evolutie werden onze lichamelijke functies afgesteld. Gedurende die periode was er lang nog geen sprake van geraffineerde suikers. Het is dus ook geen wonder dat ons lichaam de hoeveelheid suiker die wij tegenwoordig dagelijks tot ons nemen niet kan verwerken. Welvaartsziektes zoals hart- en vaatziektes, kanker en diabetes zijn maar een greep uit het aanbod. Wat wellicht veel minder gekend is, is de invloed van suiker op onze gemoedstoestand en onze daadkracht. Omdat suiker een drug is waarbij we onszelf op tijd en stond van een nieuw “shot” moeten voorzien, worden we chagrijnig, zijn we snel geïrriteerd, onverklaarbaar moe, loom en lui en dat allemaal zonder een zogezegd aantoonbare reden. Pas als je suiker uit je leven bant, zal je merken dat veel van die vage klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Suikerverslaafd: Wat doet suiker?

suikerverslaafdDe bekendste vorm van suiker (het witte goedje: de geraffineerde vorm) is niets meer dan een chemische stof, die bij inname onmiddellijk in onze bloedbaan terechtkomt. Dit resulteert in een enorme suikerpiek, waarna de bloedsuikerspiegel ook weer bijzonder snel daalt naar zijn oorspronkelijk niveau. Deze schommelingen zorgen voor de drang naar meer, want telkens je bloedsuikerspiegel de diepte induikt (omdat je hem eerst via een shot suiker de hoogte injoeg) voel je jezelf flauw, beverig, hongerig, … Je kent het wel, het vertrouwde dipje voor en na de middag, waardoor je het gevoel krijgt dat je dat hongertje snel moet stillen met een (meestal koolhydraatrijke en suikerrijke) hap. Dat we dit systeem alleen maar voeden door een voedingspatroon in stand te houden dat gebaseerd is op suikers (hetzij in de vorm van geraffineerd suiker, hetzij in andere natuurlijke vormen en koolhydraten), beseffen velen niet.

Suikervrij leven

Suikerverslaafd, wat nu? Stoppen met suiker is voor velen een brug te ver. Nooit meer suiker klinkt té ambitieus. Wist je dat een leven zonder suiker je echter veel minder doet hunkeren en jouw behoefte op een gegeven moment reduceert naar… nul? Wie suiker ruimt, maakt plaats voor echt voedsel. Voedsel dat voedt.

Ik ben Elke. Blogger, healthy foodie en oprichter van Elke Dag Energie. Ik was jarenlang een echte junk. Mijn grootste zonde? Een lekker verse boterham met een dikke laag Nutella! Zo kon ik er gemakkelijk 4 per dag op. Zonder dat er zelfs sprake was van overgewicht. Ik kreeg echter een zware burn-out en besefte dat ik vooral fysiek moest herstellen omdat mijn lijf werkelijk was uitgeput. Stoppen met suiker was één van de belangrijkste stappen in mijn herstel. Ik kickte af nadat ik een suikerdetox in groep had georganiseerd (het is altijd leuk als je er niet alleen voor staat en elkaar kan aanmoedigen).  Het effect is verbluffend! De suikerdetox maakt nu standaard deel uit van mijn Energieprogramma waarin je 21 dagen lang begeleid wordt naar een suikervrije levensstijl. Ontdekt het hier.

 

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Carla
Door

Carla

op 24 January 2017

Dag elke Heb je ook ervaring met cola verslaving ?

Carla
Door

Carla

op 24 January 2017

Ook ervaring met cola verslaving ?

ElkeVermeire
Door

ElkeVermeire

op 26 January 2017

Beste Carla, Of het nu een om een colaverslaving gaat of om een verslaving aan een ander suikerrijk voedingsmiddel: het komt steeds op hetzelfde neer. Je houdt je colaverslaving in stand net omdat je verslaafd bent aan het suiker. En je kan net zo goed verslaafd zijn aan gewone cola dan aan light of zero cola.

Nadia
Door

Nadia

op 20 May 2017

Zit er in cola, behalve heel veel suiker, ook geen cafeïne? Dat werkt ook nog eens verslavend, denk ik.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down
Phoenix WebsitePhoenix Website