Gratis E-book: verdubbel jouw energie in 30 dagen
verdubbel jouw energieDownload nu

Gratis E-book: Verdubbel jouw Energie in 30 Dagen

Hoe je in 30 dagen tijd jouw energie verdubbelt door het veranderen van 1 simpele eetgewoonte.

Page content

article content

Wat een burn-out van je vraagt? Keer terug naar je ware natuur! – Herbronnen in de natuur

Mieke belandde vier jaar geleden in een burn-out. Door te herbronnen in de natuur vond ze zichzelf terug. De levensmetaforen die ze aangereikt kreeg door de natuur waren life changing. Ze heeft haar leven daarom compleet anders ingericht. Ze verhuist binnenkort naar Spanje om het ritme van de/haar natuur te volgen. Haar verhaal is zodanig inspirerend dat ik niet anders kon dan het hier te delen met jullie!

Je ware natuur onderdrukken

“Stop met je ware natuur te onderdrukken!” riep mijn burn-out luidkeels. Intussen meer dan 4 jaar geleden.

Mijn ware natuur? Ik had geen idee meer wat of wie dat juist was. Ik was immers te druk bezig geweest met het voldoen aan de verwachtingen van anderen en de maatschappij. Met te streven naar erkenning en graag gezien worden. En met maandelijks de eindjes aan elkaar te knopen om rond te komen. Alsook met een afdeling te proberen redden waar het al jaren scheefliep. Ik moest dus dringend terugkeren naar mijn ware natuur… Wat ik toen het meeste nodig had? Dat was de natuur zelf. Herbronnen in de natuur bracht me terug bij mezelf.

Een burn-out: de uitnodiging om te herbronnen in de natuur

Opbranden liet me terug tot mezelf komen en zette een proces van zelfontdekking en bewustwording in gang. Een proces dat blijvend verder loopt en mij steeds natuurlijker laat leven. Wat ik van de natuur heb geleerd is te waardevol om voor mezelf te houden. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om vanuit hun ware natuur te leven. Daarom deel ik graag enkele natuur-geïnspireerde tips. De natuur was en is mijn grootste inspirator. Ik kan iedereen aanbevelen om te herbronnen in en met de natuur!

Zorg voor een omgeving waar je kunt gedijen

Of een zaadje zal ontkiemen, groeien en bloeien, hangt af van de omgeving waar het terechtkomt. Een zaadje kan helaas niet kiezen waar het neervalt of geplant wordt, maar wij kunnen dat wel.

De meesten onder ons beland(d)en in een burn-out doordat we te lang in een omgeving zijn gebleven waar we niet (langer) konden gedijen. Hetzij een werkomgeving, hetzij een relatie, hetzij de fysieke omgeving waar je woont en meestal een combinatie van deze dingen.

Kiezen voor een omgeving waar je kunt gedijen betekent kiezen voor een omgeving waar je tot je recht komt. Een omgeving die vruchtbaar is. Waar je genoeg ruimte en vrijheid krijgt om je potentieel waar te maken. En waar parasieten de boel niet verzieken. Daar waar je met de juiste ingrediënten gevoed wordt en je zoveel mogelijk je natuurlijk ritme kunt volgen. De meeste mensen met burn-out voelen een verlangen om te herbronnen in de natuur.

Zelf heb ik zo’n plek gevonden! Na mijn burn-out heb ik lang gezocht naar een helende omgeving waar ik kon gedijen. Een zoektocht die me letterlijk doorheen verschillende landen loodste. Maar met vruchtbaar resultaat: vanaf dit voorjaar woon ik in Cantabrië, aan de prachtige Noordkust van Spanje.

Herbronnen in de natuur

 

Geef je over aan de getijden

Herbronnen in de natuur betekent ook natuurwijsheid integreren in je leven. In de natuur bestaat alles uit een afwisseling van inwaartse en uitwaartse bewegingen, van opkomen en terugtrekken. Kijk maar naar de zee met zijn eb- en vloedmomenten. Of naar de takken van de bomen die jaarlijks leeg komen te staan om vernieuwing mogelijk te maken.

De natuur vecht niet tegen wat is. Stel dat een boom in de herfst krampachtig zou proberen zijn bladeren vast te houden of heel de winter verdriet zou hebben bij het aanschouwen van zijn kale takken. Stel dat de golven in de oceaan zouden vechten tegen het terugtrekken van het tij omdat ze schrik hebben dat het laag tij eeuwig aanhoudt. Het is een absurde voorstelling en toch is dit exact wat wij mensen doen.

We voeren constant strijd tegen de mindere momenten in ons leven en voelen er hevige weerstand tegen. Maar groei kent nu eenmaal een cyclisch verloop. Zelf vergelijk ik een burn-out met een winterfase, een tijd van inkeer, verstilling en verdieping, waar vaak heel wat verlies aan vooraf ging (de herfstfase). En net zoals planten en bloemen tijdens de lente doorheen de oppervlakte moeten breken, gaat de fase na een burn-out gepaard met groeipijn. Groeipijn die nodig is om naar de zomerfase te kunnen evolueren.

Zelf kan ik me steeds beter overgeven aan de getijden van het leven, op dagen waarop het vloed is, lift ik volop mee met de flow, op dagen dat het eb is laat ik me dragen door het leven, dan float ik gewoon. Het gekke is dat hoe minder ik vecht tegen de eb, hoe sneller het weer vloed wordt.

herbronnen in de natuur

Leef in het hier-en-nu

In de natuur bestaat moeten, hebben, doen, willen en worden niet, er bestaat enkel wat is, hier en nu, van moment tot moment. In de natuur heerst een zijnsenergie.

Ondanks de opkomst van mindfulness en meditatie, blijft het voor de meesten onder ons verdomd moeilijk om in het heden te leven. We balanceren mentaal ergens tussen de verhalen uit ons verleden en onze te bereiken doelen in de toekomst. Dingen die op dit moment om onze aandacht roepen zoals emoties, innerlijke onrust of lichamelijke pijn worden genegeerd of onderdrukt omdat we te druk bezig zijn met doen, hebben en worden.

Voor mijn burn-out zat ik vast in deze energie van doen, hebben en worden. Ik was altijd wel ergens naar aan het streven. Dankzij mijn burn-out kwam er tijd vrij om gewoon te ZIJN. Die zijnstijd was bijzonder helend en transformerend. Een waar geschenk dat ik pas besefte eens ik mezelf er echt aan kon overgeven. Ook nu blijft het voor mezelf een aandachtspunt om meer vanuit zijn te leven en regelmatig bewust contact te maken met het hier-en-nu.

Hoewel je dit op elk willekeurig moment kunt, simpelweg door op te merken wat je met je zintuigen waarneemt (zo hoor ik nu bijvoorbeeld buiten de vogels fluiten), helpt het om de natuur in te trekken. Herbronnen in de natuur werkt hoe dan ook helend. Wanneer ik door een prachtig landschap wandel of op mijn surfboard in de oceaan lig, kan ik ontroerd worden door de rijkdom van de eenvoud die mij omringt. De natuur plaatst dingen in perspectief en verbindt me met het groter geheel. Ik vraag bovendien ook letterlijk aan de golven om alle niet-helpende ballast van mij af te spoelen zodat mijn ware natuur tevoorschijn kan komen. Een ritueel dat ik toepas sinds het beginstadium van mijn burn-out en dat effectief werkt. Herbronnen in de natuur mag je dus heel letterlijk nemen in mijn geval.

Herbronnen in de natuur

‘The beach is a place where we can just be and it is when we reach this state of being that we can find who we truly are. When we come to this source we can activate the magic within us and connect fully with the power of the natural world.’ Sandra Kynes

 

Wees je bewust van je verbondenheid met het groter geheel

In de natuur is alles met elkaar verbonden, kijk maar hoe de stand van de maan de getijden in de zee beïnvloedt; of hoe een storm te midden van de oceaan voor golven aan de kust zorgt.

Wanneer je beseft dat alles uit energie bestaat, ook wijzelf, dat we leven in een veld van energie, dan besef je tegelijkertijd dat ook wij met onze acties een rimpeleffect creëren. Simpelweg door de vibraties en intenties die we daarbij uitzenden. Elke kan je hier alles over vertellen!

Helaas leven we nog veel te vaak in een mindset van afgescheidenheid, veroorzaakt door ons denkende ego en aangewakkerd door onze op angstgerichte-maatschappij. Stel je voor dat de golven vanuit hun ego zouden leven, niet beseffend dat ze onlosmakelijk verbonden zijn met de oceaan. Ze zouden zichzelf constant vergelijken met de andere golven en er over oordelen, ze zouden wanneer het vloed is al bang zijn voor de eb en wanneer het eb is wanhopen en jammeren omdat ze de vloed missen. Ze zouden aan de oppervlakte blijven en trachten alles op eigen kracht te doen, daarbij de natuur tegenwerkend. Doet dit geen belletje rinkelen?

herbronnen in de natuur

Vergeet je ware aard niet

Wie al eens gevlogen heeft, weet dat er zich boven de wolken altijd een stralende hemel bevindt. De hemel identificeert zichzelf niet met wolken of weersomstandigheden omdat hij zich te allen tijde bewust is van zijn oorsprong. De wolken en weersomstandigheden zijn te vergelijken met de gedachten, emoties, meningen, lichamelijke klachten en/of slachtofferverhalen waarmee wij onszelf identificeren, maar die niet representeren wie we in essentie zijn.

De hemel vergeet zijn ware aard niet, wij mensen helaas wel. We gaan massaal al slapend door het leven. Gelukkig geeft een burn-out je de aanzet om te ontwaken. En eens je wakker bent, is er geen weg terug.

herbronnen in de natuur

Zelf herbronnen in de natuur?

herbronnen in de natuur

Mieke organiseert in Frankrijk en Cantabrië herbronningsreizen voor mensen met burn-out of zij die natuurlijker willen leven vanuit hun ware zelf. Je kan daarbij kiezen tussen twee formules boordevol natuurbeleving.

Surf Your Way Out week: naast het plezier van het surfen ontdek je tijdens deze week het heilzame en verkwikkende effect van oceaantherapie. Een reis die je letterlijk en figuurlijk in beweging brengt want leren surfen op de golven van de oceaan heeft een verrassend positief effect op je manier van surfen op de golven van het leven. Lees de getuigenissen op de website van deelnemers met burn-outklachten. Volgende editie 5 – 12 mei, er is nog plaats.

Inspiratietraject Time For Me by the Sea: dit traject gaat door in het magische Cantabrië, een helende krachtplaats aan de Noordkust van Spanje. Omringd door besneeuwde bergtoppen, glooiende groene heuvels, ruige kliffen, geurende eucalyptusbomen, de oeroude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en de ruisende Atlantische oceaan laten we ons samen inspireren en in flow brengen!

Data: midweken tussen juni en september.

Meer info op www.surfyourwayout.com

Mieke is naast facilitator ook blogger en auteur. Ze schreef na haar eigen burn-out proces het boek “Burn-out, het begin van verandering.”

herbronnen in de natuur

Comment Section

0 reacties op “Wat een burn-out van je vraagt? Keer terug naar je ware natuur! – Herbronnen in de natuur

Plaats een reactie
Phoenix WebsitePhoenix Website