arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe ontdek je jouw talent?

Hoe ontdek je jouw talent? Wat is talent? En waarom is het zo belangrijk om jouw talenten te gebruiken? Ik kwam er achter dat ik al jarenlang heel weinig deed met mijn echte talenten toen ik belandde in een burn-out. Het leek alsof ik mijn dagen vulde met “moeten” en geen tijd meer over had voor passie. Vandaag ben ik in de fleur van mijn leven. Elke dag kan ik de dingen doen die me veel energie geven. Het zijn mijn talenten. De bevestiging voor dit alles was ongetwijfeld de KernTalentenanalyse die ik liet uitvoeren.

Hoe ontdek je jouw talent?

Wellicht voel je zelf ook wel dat je bepaalde zaken gewoon spontaan heel graag doet en andere klussen en karweien altijd maar uitstelt. Toch hebben we geleerd om dingen die we niet leuk vinden ook te doen. Ze horen nu eenmaal bij het leven. Ze worden soms zelfs competenties want ze horen erbij om onze job goed te kunnen uitoefenen. Maar wat als deze competenties niet jouw echte talenten zijn? En hoe ontdek je jouw talent dan wel? De voorbije maanden heb ik mezelf heel erg geanalyseerd en ging ik terug naar mijn ware kern. Alles waar ik voortdurend naar verlangde om te doen, dat doe ik nu eindelijk. Elke dag. Als job. Terwijl het vroeger een hobby was waar ik zelden tijd voor had. En dat terwijl ik heel goed was in mijn commerciële job als verkoper. Toch gaf het mij niet de energie en voldoening om van te stralen. Ik liep leeg. Ik brandde op.

Burn-out

De KernTalentenanalyse

Ik was wel heel nieuwsgierig om te achterhalen of wat ik doe nu volledig bij me past en of ik vandaag wel mijn volle potentieel leef. Ik leerde Annick Ottenburgs van Happywork kennen, een HSP-experte, die me vol enthousiasme vertelde over de KernTalentenanalyse. Het is een tool die ze zelf heel vaak gebruikt in haar eigen praktijk als mensen op zoek zijn naar hun innerlijke kracht. Annick deed ook een analyse bij mij en wat was ik omver geblazen van de resultaten!

Wat is de KernTalentenanalyse?

Het is een methode die teruggaat naar de kindertijd. Kinderen zijn spontaan en zetten de meest pure versie van zichzelf in de wereld. De ware KernTalenten komen dus naar boven in de kindertijd. Jammer genoeg verliezen we voeling met die talenten met ouder worden. We worden rationeler en laten ons beïnvloeden door de wereld waarin we leven.

KernTalentenanalyse

De KernTalentenanalyse belicht 3 aspecten: jouw aard of persoonlijkheid, jouw potentieel en jouw intrinsieke motivatie (ook wel de natuurlijke goesting genoemd om ergens mee aan de slag te gaan). Datgene wat aangeboren is worden KernTalenten genoemd. Alles wat je later ontwikkeld of aangeleerd hebt, zijn competenties. Het grote verschil zit zich in de mate waarin activiteiten jou energie geven. De KernTalentenanalyse is dus heel geschikt om jouw energielekken en energiebronnen in kaart te brengen.

Hoe werkt de KernTalentenanalyse?

De KernTalentenanalyse maakt gebruik van een gedetailleerde vragenlijst met allerhande spelletjes uit de kindertijd waar je een score aan geeft. Later bespreek je deze resultaten met de coach en kom je tot 23 KernTalenten waar je een lage, middelmatige of hoge score voor behaalt. De hoge scores zijn jouw sterke KernTalenten. Jouw job zou idealiter uit 75% van je sterke KernTalenten moeten bestaan omdat je veel tijd doorbrengt op je werk. Wanneer je enkel in je vrije tijd met je KernTalenten kan bezig zijn, is dit wellicht te weinig om jou voldoende energie te geven. Alle KernTalenten worden uitvoerig besproken aan de hand van je eigen situatie. Klopt het? Waar zitten jouw valkuilen en waar zitten jouw groeikansen? Er bestaan geen goede of foute resultaten. Wie je bent is helemaal goed. Het is echter wel een handleiding om een leven te leiden dat bij je past.

KernTalentenanalyse

Mijn KernTalentenanalyse

Ik gebruik mijn situatie als voorbeeld omdat het allemaal klopte als een bus. Als ik dit eerder had geweten, had ik nooit gesolliciteerd voor alle vorige jobs die niet echt bij me pasten omdat mijn echte KernTalenten er niet in aan bod kwamen.

In het verleden

KernTalentenanalyseIk ben jarenlang op de dool geweest op de arbeidsmarkt. Een echte jobhopper want niets voelde helemaal juist. Ik besliste altijd met mijn verstand. En zo kwam ik ook bij de bank terecht. Groot bedrijf, veel doorgroeimogelijkheden, zekerheid, dichtbij huis, … Alle typische voordelen die bestempeld worden als “de ideale job”. Nu ben ik er achter dat de ideale job niet kan gedefinieerd worden omdat je moet vertrekken vanuit jezelf en niet vanuit het aanbod op de arbeidsmarkt, zekerheden en andere zogenaamde voordelen. Ik werkte meestal in teamverband en in commerciële functies. In het eerste (teamwork) was ik niet goed. Ik heb jarenlang gevochten tegen mezelf omdat ik voelde dat ik geen teamplayer ben maar dit wel van me verwacht werd. Het “niet perfect zijn” bezorgde me veel kopzorgen. Commercieel stak ik er vaak met kop en schouders bovenuit. Een topverkoper, hoorde ik vaak zeggen. Toch voelde ik steeds dat er veel meer dan een verkoper in mij zat. Ik leefde absoluut niet mijn potentieel.

Vandaag

Ik werd ondernemer. Mijn burn-out heeft me geleerd dat ik veel creatiever wil bezig zijn en erg gesteld ben op mijn vrijheid. Mezelf forceren in teamwork heeft geen zin. Ik legde me neer bij wie ik ben: als alleenwerker sta ik in mijn grootste kracht. En daar is niets verkeerd mee. Ik heb heel graag sociale contacten en losse samenwerkingen, maar niet de ganse dag en niet als team. Het zuigt me leeg. Anderen om me heen kosten me te veel energie. Daarom werd ik internetondernemer. Zodat ik mijn tijd en energie kan verdelen. Het geeft me de kans om elke dag creatieve blokken in te plannen om te creëeren, te schrijven, te ontwerpen,… Met dit gegeven liet ik ter bevestiging een KernTalentenanalyse uitvoeren.

KernTalentenanalyse

Het resultaat van de Kerntalentenanalyse

De link met mijn kindertijd

Deze resultaten zijn helemaal gebaseerd op wat ik deed tussen mijn 5 jaar en mijn 11 jaar. Heel indrukwekkend wat dit over mij vertelt en vooral hoe mijn huidige job perfect bij me past. Want creativiteit blijkt mijn grootste KernTalent. Als kind schreef ik verhaaltjes en liedjes en had ik een sterke en individuele fantasiewereld. Ik heb het talent van een visionair en krijg heel veel energie als ik kan creëren. Als kind stond ik ook graag in de spotlight. Niet om op te vallen want ik was een vrij verlegen type, maar ik stond gewoon graag op een podium om toneel te spelen of te zingen. Ik inspireer en ontroer graag. Het entertainment-gehalte vertaal ik tegenwoordig in het online zichtbaar zijn. Het is voor mij heel natuurlijk om mezelf “op een podium” te zetten. Op de zijlijn voel ik me verloren. En dat was echter mijn positie in al mijn vorige functies: op de zijlijn. Opmerkelijk in mijn analyse vond ik ook het gebrek aan teamspirit. Daarop scoorde ik bijzonder laag. Al in mijn kindertijd speelde ik het liefste alleen. Het kost me dus veel energie om in groep te functioneren. Alleen werken is daarom ideaal voor mij.

KernTalentenanalyse

Wat met competenties?

En wat met dat verkopen? Ik verkoop ook vandaag als ondernemer. Het werd namelijk een echte competentie die me werd aangeleerd in mijn commerciële jobs. Het feit dat ik vaak goed werd in zaken die geen pure talenten zijn, heeft veel te maken met mijn extreem inlevingsvermogen en mijn kameleonschap, die laatste twee alweer twee KernTalenten. Omdat ik heel sterk aanvoel wat anderen van me verwachten en omdat ik heel flexibel ben, is het voor mij heel gemakkelijk om dingen aan te leren die niet per se bij mij horen. Een ganse dag verkopen kan ik goed, maar kost me wel energie. Het bewaken van grenzen en het overdreven flexibel zijn blijken nu valkuilen. Ik merk ook zelf hoe alert ik moet zijn voor misbruik van anderen. Maar nu ik dit ook bevestigd kreeg weet ik exact wat ik nodig heb om te functioneren.

Hoe kan jij jouw talenten ontdekken?

Ik hoop je met dit verhaal geïnspireerd te hebben. Misschien kom je er ook wel achter dat je eigenlijk helemaal niets meer doet van datgene waar je als kind blij van werd? Even teruggaan in de tijd kan wonderen doen en kan jou heel wat inzichten geven.

 

Wil je meer verhalen en inzichten van me volgen?

Like dan mijn pagina Elke Dag Energie op Facebook!

Ontdek meer over een leven vol energie op de blog van Elke Dag Energie!

 

Elke Dag Energie

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website