arrow_drop_up arrow_drop_down
30 september 2017 

Hoe ontstaat een burn-out? - Van burn-out naar kracht!

Hoe ontstaat een burn-out? Kristien staat vandaag meer dan ooit in haar kracht. Maar dat was vroeger anders. Ruim 15 jaar geleden kreeg ze een burn-out. Ze getuigt in deze blog met haar verhaal en beantwoordt de vraag “hoe ontstaat een burn-out?” en “wat kan je doen om eruit te blijven/geraken?” vanuit haar eigen ervaring, maar vooral vanuit een jarenlange opgebouwde expertise als professioneel trainer-cocah.

hoe ontstaat een burn-out“Ooit – ruim 15 jaar geleden – heb ik een burn-out gehad. Toen het woord nog niet mocht uitgesproken worden. Zeker niet binnen de Amerikaanse multinational, waar ik toen werkte. Hij was er plots, die hamer. Op een doordeweekse avond, toen ik in bed stapte met hartritmestoornissen. Het volgende moment voelde ik dat ik energetisch “op” was. Ik kon amper bewegen van mijn bed naar de zetel en terug. Mijn hoofd wilde zo graag, maar mijn lijf zei “NEEN!”. Iedere dag werd ik gebeld met de vraag of ik nog niet terugkwam naar mijn werk en dit gedurende één maand lang. Ik ben teruggegaan uit schuldgevoel. Onbewust heb ik toen aangevoeld dat ik zelf sterk zou moeten schakelen om te overleven en terug in mijn kracht te komen. Van persoonlijke begeleiding was toen nog geen sprake.” (Kristien)

Het inzicht: hoe ontstaat een burn-out?

Kortweg, door privé en/of binnen de werkcontext geen grenzen te stellen, foute keuzes te maken of de nodige beslissingen niet te nemen. Hierdoor blijf je niet bij jezelf en raakt jouw energiebalans verstoord. Het is een mentaal proces met impact op jouw lichaam.

“Waar ik toen de schuld van mijn burn-out volledig bij de omgeving legde, weet ik nu veel beter. Door in 2002 in het vak van trainer en later ook coach te stappen, ben ik gaan inzien  hoe het proces van burn-out werkt, waar mijn persoonlijke triggers liggen én hoe in mijn kracht te staan. Vandaag begeleid ik met veel passie mensen die de weg kwijt zijn en op zoek naar werkgeluk, die een burn-out proberen te verteren, of te vermijden, die zichzelf ook willen ontdekken, die hun professionele loopbaan een nieuw elan willen geven, vaardigheden willen ontwikkelen enzovoort. Ik doe dit vanuit verschillende invalshoeken.” (Kristien)

Het ontstaan van een burn-out kan te maken hebben met diverse factoren die we hieronder bespreken.

hoe ontstaat een burn-out

De context waarin een burn-out ontstaat

De context waarin je leeft en werkt kan dermate gewijzigd worden dat deze op een gegeven moment niet meer strookt met wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Bijvoorbeeld: nieuwe bazen, nieuwe visie en/of cultuur, nieuwe collega’s, nieuwe rol, nieuwe werkplek, te weinig middelen, extra verantwoordelijkheden of voornamelijk werk dat niet beantwoordt aan ons kennen, kunnen en wat we graag doen … . Privé kan een drukke context ook energievretend zijn (bvb. de combinatie van een druk sociaal leven met het gezin, het huishouden, veel hobby’s,…).

Hoe ontstaat een burn-out

Het onderbewust voorkeursgedrag

Jouw voorkeursgedrag laat jou dingen doen, soms zonder de nodige grenzen te stellen. Dit was de belangrijkste factor voor Kristien:

  • Het begint met iets graag te doen en hier plezier aan te beleven.hoe ontstaat een burn-out
  • Vanuit jouw persoonlijke nood aan perfectie, aan impact en vooruitgang, aan ‘pleasen’ van anderen en/of aan netwerk en variatie ga je op zoek naar meer, omdat je het leuk vindt en er goed in bent.
  • Jouw omgeving pikt hierop in en helpt je door (ongevraagd) nog meer op jouw bordje te leggen, zonder dat je weerstand biedt, want “je doet het zo graag”
  • Ondanks de signalen die jouw lichaam op tijd en stond geeft, ga je door tot … het lichaam op is en niet meer kan.

Vaardigheden en competenties

Het gemis aan bepaalde vaardigheden/competenties die van jou verwacht worden om bepaalde taken en verantwoordelijkheden op te nemen. Het niet kunnen inzetten van jouw persoonlijke talenten.

De menselijke software

Wanneer jouw gedachten, normen en waarden, overtuigingen, interesses, passies en geloof  geen ruimte meer krijgen of met de voeten worden betreden, leidt dit tot frustratie, onzekerheid, teleurstelling, boosheid en andere negatieve gevoelens. Dit vreet veel energie.

Je “ik”

Het niet aanvaard worden als individu, de ruimte niet krijgen om jezelf te zijn en dingen autonoom uit te voeren, kunnen zorgen voor veel energieverlies.

Missie en doel

Tot slot, vormen het niet kunnen realiseren van dingen die je zelf belangrijk vindt en het ontbreken van zingeving het 6de niveau waarop we kunnen leeglopen.

Wanneer de omgeving (professioneel en privé) verandert en je niet waakt over de mate waarin de gewijzigde context aansluit bij wie je bent en wat je nodig hebt, bestaat er een reële kans dat op weg bent naar een burn-out.

Zo kom je terug in jouw kracht

Een antwoord formuleren voor jezelf bij de vraag: “Hoe ontstaat een burn-out en wat zijn mijn persoonlijke triggers?” kan jou tot veel nodige inzichten brengen. De volgende stap is terug in jouw kracht komen.

Bewustwording van jezelf en wat je wilt bereiken en nodig hebt om in jouw kracht te staan is de weg naar juiste keuzes, voldoening, werkgeluk en dus ook … energie. Dit vraagt op tijd en stond moed om oude “systemen” los te laten en nieuwe wegen in te slaan.

Einstein zei ooit: “als je nooit verandert wat je altijd al gedaan hebt, zal het resultaat altijd hetzelfde zijn”

hoe ontstaat een burn-out

Als je jouw professioneel pad kiest in functie van werkzekerheid, dichtbij huis, de keuzes die papa/mama/broer/zus/vriend(in) gemaakt hebben, of wanneer je anderen laat bepalen welke job, rol, verantwoordelijkheden je moet opnemen, zit je mogelijk op een gegeven moment in een job die te ver van jezelf ligt. Aspecten als dichtbij huis, goed betaald, veel vakantie, … kunnen het effect hiervan niet opheffen. Durf daarom te dromen van een rol, een context waarin je in jouw kracht staat en de meerwaarde die dit kan bieden in jouw leven. Sta ook stil bij hoe ver je er nu van verwijderd bent en wat de mogelijke hindernissen zijn die je kunt tegenkomen en hoe je deze kunt ombuigen. Belangrijk is ook bewust te zijn van de hulpbronnen die je hierbij kunnen helpen en deze maximaal inzetten. Geloof zeker ook in de innerlijke kracht in jezelf! We zijn immers als mens heel sterk en hebben veel potentieel.

 

hoe ontstaat een burn-out

“Kies voor werkgeluk en durf!”

Kristien Rogier is oprichter van in.pa.re  en gepassioneerd trainer en Professional Certified Coach (ICF) sinds 2002. Zij gelooft sterk in de innerlijke kracht van elk individu. Haar passi is als professioneel trainer en coach mensen te begeleiden in hun persoonlijk groeiproces. Voldoening krijgt ze wanneer mensen hun innerlijke kracht ontdekken en deze kunnen inzetten om hun persoonlijke doelen te verwezenlijken.

Wil je graag inzichten ontvangen die ik dagdagelijks deel rond “in jouw kracht staan”, “persoonlijke ontwikkeling” en aanverwante thema’s? Like dan de Facebookpagina van in.pa.re.

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website