arrow_drop_up arrow_drop_down
12 maart 2019 

Hoe red ik mijn relatie ? - met tips voor een gelukkig huwelijk

Hoe red ik mijn relatie? Wellicht heb ik me die vraag meermaals gesteld een aantal jaren terug. Toen het allemaal uitzichtloos leek. Ik was in een burn-out beland en had nergens nog grip op. Ook niet op mijn huwelijk, dat door mijn eigen persoonlijke crisis extra onder druk kwam te staan. Persoonlijke crisissen zijn dan ook enorme relatietesten. Als ik er nu naar terugkijk weet ik dat we dit nodig hadden om te komen waar we vandaag staan. Wanneer je een crisis overwint als koppel, dan heb je samen een proef doorstaan die veel meer betekent dan wat de crisis op het eerste zicht onthult. Dus: hoe red ik mijn relatie? Ik vertel je alvast mijn ervaring en lessen zodat ook jij er wat aan hebt wanneer je als koppel door een dal gaat.

Het overwinnen van de relatietest

Sven en Elke

16 jaar geleden versus nu

Tegenwoordig staan heel veel relaties onder druk. Er zijn nog nooit zoveel mensen gescheiden dan de laatste decennia. Dit heeft wellicht te maken met de tijdsgeest, maar het is toch opmerkelijk hoeveel relaties spaak lopen. Zelf ben ik van een uitstervend ras: ik ben getrouwd met de man die ik leerde kennen op mijn vijftiende. Zestien jaar later zijn we nog steeds samen. Getrouwd en twee kinderen. Mijn eerste en laatste liefde zoals ze zeggen. Het lijkt heel sprookjesachtig, maar uiteraard hebben ook wij onze watertjes al door zwommen.

Ik in crisis = iedereen in crisis

De grootste relatietest was ongetwijfeld mijn burn-out. De periode waarin ik een aantal keer heb gedacht “help, hoe red ik mijn relatie hier!”… . Iedereen die ooit al geconfronteerd werd met een persoonlijke crisis, weet dat het hele gezin daaronder lijdt. Hoe de andere gezinsleden met jouw crisis omgaan is een cruciale factor waar veel te weinig aandacht voor is. Alle therapieën focussen zich op het individu, terwijl in mijn ervaring niet alleen ikzelf in crisis was, maar ook mijn huwelijk. Als koppel ben je namelijk één. Dus als één van beide partners belandt in een diep dal, wordt de andere (of die dat nu wil of niet) automatisch mee getrokken. Over verbindende communicatie tussen partners tijdens burn-out schreef ik eerder deze blog.

De burn-out-periode was de moeilijkste periode uit ons huwelijk, maar wellicht ook de meest leerrijke. De lessen die we toen hebben geleerd passen we nog steeds toe. We kijken nu heel trots terug naar hoe we die periode overwonnen hebben. We kunnen echt uren praten over de geheimen van een goed huwelijk. Sterker nog: we proberen er een kunst van te maken om die geheimen ook toe te passen.

elke en sven

De uitnodiging naar een nieuw bewustzijnsniveau

Er is kenbaar een “voor” en “na” de crisis. Het bewustzijnsniveau dat ik op alle levensdomeinen ervaar, heeft zich namelijk ook doorgetrokken in mijn relatie met mijn man. Voorheen leefde ik op automatisch piloot. In alles wat ik deed, dus ook in mijn huwelijk. Alles was vanzelfsprekend. Ik had geen oog voor het kleine geluk. Nu kan ik veel meer genieten van “ons” en voel ik me gezegend met mijn man.

Ik geloof dat een crisis niet alleen jou als individu uitnodigt om te evolueren. Ik ben er eveneens van overtuigd dat het een uitnodiging is om samen als koppel te groeien naar een nieuw bewijstzijnsniveau. Het loopt vaak verkeerd in relaties als slechts één van beide partners een groeispurt inzet en de andere nauwelijks of niet volgt. Samen evolueren op exact hetzelfde moment is wellicht een illusie, maar het is nodig dat je elkaar bij beent zodat je elkaar altijd terug ontmoet op eenzelfde bewustzijnsniveau. Ik heb het geluk gehad dat mijn man zich hiervoor steeds heeft opengesteld, al is de manier waarop dit gebeurt heel verschillend (ik doe dat op spirituele wijze, hij eerder op rationele wijze).

Dit bewustzijnsniveau hoeft niet te betekenen dat je identiek wordt. Integendeel. Het is nét elkaars verschillen leren appreciëren met een open blik dat jou als koppel stimuleert om samen een nieuw bewustzijnsniveau te bereiken.

hoe red ik mijn relatie

Hoe red ik mijn relatie – mijn eigen transformatie

The change is you

In die burn-out periode had ik al snel door dat ik in de eerste plaats aan mezelf zou moeten werken. Het heeft namelijk geen zin om aan een relatie te werken als je zelf helemaal niet goed in je vel zit en als je niet eens weet waarom je in een persoonlijke crisis zit. Terwijl ik me in die periode voornamelijk focuste op rusten, gezondheid en zingeving, was ik helemaal niet de gedroomde vrouw. Voor het eerst in mijn leven voelde ik me daar niet schuldig over. Omdat ik wist dat ik voor het algemeen belang van mijn gezin op dat moment gewoon egoïstisch moest zijn.

Onbegrip is OK

Hoewel mijn man maar weinig begreep van wat ik doormaakte, heeft hij me altijd laten “zijn”. Ik zocht niet naar zijn goedkeuring en ik verlangde niet naar zijn begrip. Het was “mijn crisis” en ik zou die zélf moeten overwinnen. Ik hoor vaak dat mensen in burn-out hun partner verwijten dat er te weinig begrip is. Ergens is dat begrijpelijk, want het is best een eenzaam proces. Toch heb ik het nooit fair gevonden om de partner hiervan te beschuldigen. Op een bepaalde manier is deze namelijk ook het slachtoffer en kan die alleen maar hulpeloos toekijken. Bovendien heeft de partner evenveel recht om jou wél of niet te begrijpen. Iedereen is geneigd om de wereld vanuit zijn eigen perspectief te zien. Dat is echter bekrompen en strookt niet met dé realiteit. Gun daarom jouw partner zijn of haar eigen realiteit.

Samen in crisis

In een later stadium – als ik er klaar voor was – hebben we de lijn doorgetrokken naar onze relatie. We hebben er toen bewust voor gekozen om deze crisis als koppel op te lossen. We wilden onze relatie redden omdat we er beiden in geloofden dat er nog genoeg liefde was voor een gelukkig huwelijk.

Een relatie red je dus niet op je eentje. Er moet van beide kanten “de wil” zijn om eraan te werken. Het grootste succes is echter te wijten aan het feit dat ik me in grote lijnen heb gefocust op “mijn aandeel in het huwelijk“. De meeste koppels – en dat is ook hoe wij er voordien mee omgingen – leggen de focus op het huwelijk zélf en de wisselwerking tussen beide. Omdat ik uit ervaring had geleerd dat deze strategie niet werkt, wilde ik (zoals in alles wat ik doe) de hand helemaal in eigen boezem steken. Hiermee wil ik niet gezegd hebben dat we niet beiden ons aandeel hadden in het verloop van ons huwelijk. Ik begon me echter te realiseren dat ik enkel mezelf kan veranderen. Al de rest is magie. Want als jij verandert, verandert alles. Jij bent namelijk energie. De vraag “hoe red ik mijn relatie” nam ik dus heel letterlijk door de nadruk te leggen op “ik”.

hoe red ik mijn relatie

Wat ik exact heb veranderd in mijn manier van doen en zijn, kan ik onder drie grote noemers onderbrengen. Opgelet, dit is zeker geen wetenschap en gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring. Het is niet mijn bedoeling om te verkondigen dat dit dé waarheid is. Opnieuw wil ik de lezer van mijn blog uitnodigen om bij zichzelf op zoek te gaan naar de unieke antwoorden op zijn of haar levenspad. Wat is er dus veranderd na de burn-out?

Mijn transformaties voor een gelukkig huwelijk

Het aanpakken van mijn perfectionisme patroon

Ik maakte heel veel veronderstellingen die niet de waarheid waren. Eigenlijk kwam het erop neer dat ik verkeerd communiceerde met mijn man uit een soort van ongegronde angst om afgewezen te worden of om in conflict te komen. En net het voortdurend willen vermijden van conflicten zorgde op de lange termijn voor nog meer conflict.

De angst voor conflict is een typisch kenmerk van perfectionisme. Perfectionisten pleasen om graag gezien te worden. Naar mijn idee vermeed ik voortdurend conflicten, terwijl het voor mijn man net leek alsof ik conflicten opzocht. Als je jezelf dus voor de gek houdt, hou je ook anderen voor de gek. Ik leerde dus in eerste instantie mezelf op de eerste plaats zetten, al kwam dat voor mijn man over alsof ik plots meer aandacht had voor hem. Ik was namelijk oprechter in mijn manier van communiceren en had niet meer de neiging om overal doekjes rond te doen. Onze manier van communiceren bereikte na jaren “vastzitten” een volgend niveau en dat was een echte verademing.

Mijn spirituele groei

Hoewel mijn man heel rationeel is en mijn spiritueel ontwaken vooral een eenzaam proces is geweest, heb ik er heel veel aan te danken met betrekking tot mijn huwelijk. Ik werd uitgenodigd om te handelen uit liefde en niet meer uit angst. Omdat ik zelf liefdevoller werd, kreeg ik automatisch meer liefde terug. Het belangrijkste principe dat me heeft geholpen is dat van het “spiegelen“. Volgens de Tzolkin Kalender bewandelen mijn man en ik hetzelfde levenspad: dat van de Witte Spiegel. Heel frappant, want alles wat ik hem verweet was eigenlijk een weerspiegeling van mezelf. We komen elkaar in dit leven dus spiegelen. In de Tzolkin heeft alles een positieve kant en een schaduwkant. Bij het positief inzetten van jouw levenspad zal alles dus in de weerspiegeling zich positief versterken. Als je echter vanuit je schaduwkant handelt zal de negativiteit enkel groter worden. Met andere woorden: hoe liefdevoller ik werd tegen mijn man, hoe meer liefde ik terugkreeg.

hoe red ik mijn relatie

De les van het spiegelen was misschien wel de grootste levensschool voor mezelf als ziel. Omdat ik al die jaren mijn eigen schaduwkant niet had willen zien. Logisch, want dat is je ego en je ego is sluw en geniepig. Ik had mijn man jarenlang allerlei verwijten gemaakt, en ik kreeg vervolgens diezelfde verwijten terug van hem. Zoals in: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Alles wat in mijn leven ontbrak was in mijn visie zijn schuld. Door zijn tekortkomingen had ik mijn droomhuis niet, kon ik niet gaan voor mijn droomcarrière en was ik niet de vrouw die ik wilde zijn. Wat hier al die jaren gespiegeld werd was echter: “ik zelf was degene die de schuld trof over het niet bereiken van mijn levensdoelen. Ik zelf was verantwoordelijk voor de vrouw die ik wilde zijn maar niet was.”

Mijn reis naar de dolfijnen

Voor dit stukje heb ik tot op vandaag geen rationele verklaring, maar sinds mijn reis naar de dolfijnen heb ik een dimensie van liefde bereikt die ik voordien niet kende. Ik ben ontwaakt in mijn vrouwelijkheid, wat heeft gezorgd dat mijn relatie na vijftien jaar een hoogtepunt bereikte. Het was alsof ik terug verliefd werd op mijn man en alsof ik me helemaal kon openstellen en geven. Iets wat voordien opgesloten zat, mocht nu vrij komen.

Hoewel ik dit absoluut niet kan bewijzen, geloof ik dat de dolfijnen – die vaak als healers worden gezien – mijn disbalansen hebben hersteld. Toen ik me voorbereidde om met de dolfijnen te gaan zwemmen, had ik me al verdiept in hoe de dolfijnen jouw hartchakra kunnen openen. In de periode dat ik ging zwemmen met dolfijnen was het paartijd en er was veel liefde tussen mannetjes en vrouwtjes. Ik kreeg voor mijn ogen voortdurend het schouwspel van de liefde te zien, alsof ze me kwamen tonen wat echte en pure liefde was.

Dolfijnen, die worden gezien als de meest spirituele wezens op onze Aarde, voelen disbalansen bij mensen bijzonder goed aan en kunnen energetische shifts teweeg brengen. Ik ben op een dag uit het water gekomen en heb toen uren gehuild. Ik wist niet waarom, maar er was een stuk oud en ongekend verdriet losgekomen. Ik was in de war, omdat dolfijnen je zo energetisch kunnen raken. Sinds deze reis heeft mijn huwelijk alweer een volgend niveau bereikt.

hoe red ik mijn relatie

Hoe red ik mijn relatie: tips voor een gelukkig huwelijk

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik je tot slot een aantal tips en adviezen meegeven die mij hebben geholpen (en nog steeds helpen) om mijn huwelijk op de rails te krijgen en te houden. Hoewel mijn man en ik ervaren dat we nog nooit zo gelukkig waren als nu, hebben we ook nog af en toe onze uitdagingen. Toch merken we dat we nu veel sneller terug “op de rails” geraken dan vroeger.

  • Gebruik geweldloze communicatie. Marshall Rosenberg schreef er een boek over. Het komt erop neer dat je vanuit liefde en kwetsbaarheid tracht te communiceren, zonder de ander aan te vallen. Je beschuldigt de ander niet, maar vertelt wat een bepaalde situatie met je doet en zoekt naar een compromis.
  • Plaats liefde altijd boven ego. Betrap jezelf erop als je vanuit ego handelt. Dit zijn de momenten waarop je jouw gelijk wilt krijgen en de discussie wil winnen. Denk op die momenten (wat absoluut niet evident is!) dat je vanuit liefde de situatie kan redden en dat je ego ongelijk heeft.
  • Denk aan de spiegel als je jou stoort aan zaken bij je partner. Dit is niet bij iedereen zo fel aanwezig (bij ons is het namelijk de spiegel die ons op zielsniveau verbindt), maar spiegelen is een algemeen principe dat je uitnodigt om de hand in eigen boezem te steken. Welk stuk van de ander stoort jou dat eigenlijk verwijst naar een stuk (schaduwkant) in jezelf dat je (nog) niet hebt aanvaard?
  • Probeer je partner niet te veranderen en aanvaard 100 procent zijn of haar schaduwkanten. Het is gemakkelijker om dit bij de ander te doen, als je dit ook bij jezelf kan. De zachtheid en de zelfliefde voor jezelf, zal zich automatisch vertalen naar meer liefde voor je partner.
  • Vergeef elkaar. Leef niet in het verleden maar in het nu. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Er zijn ongetwijfeld zaken waarvan je denkt dat die onvergefelijk zijn. Stel jezelf de vraag of dit écht zo is? Vergeving is één van de zuiverste energieën in het universum. Wie gemakkelijk kan vergeven resoneert op een zeer hoge frequentie, dichtbij verlichting. Het voelt enorm licht als je de ander gemeend kan vergeven voor zijn of haar gemaakte fouten. Wanneer vergeven voor de daad op zich moeilijk is, vergeef dan op zielsniveau.
  • Kies honderd procent voor elkaar. We leven in een individualistische maatschappij waar we steeds meer evolueren naar een egocentrisch bestaan. Wie kiest voor een huwelijk, kiest voor “samen”. Dat betekent dat je veel water bij je wijn moet kunnen doen en veel beslissingen moet nemen in het teken van je huwelijk in plaats van als individu. Dat laatste is uitdagend, vooral als je veel ambities hebt zoals ik. Toch trachten we bij al onze beslissingen rekening te houden met de ander en maken we geen keuzes die ons huwelijk onder druk zetten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel liefde kennen ouder worden dan eenzame mensen.
  • meer yin wordenZoek naar connectie. In je gesprekken maar voornamelijk op fysiek vlak. Knuffelen en aanraken zorgt voor de aanmaak van het hormoon oxytocine, een echt feel-good-hormoon dat het gevoel van gelukkig zijn stimuleert. Oxytocine versterkt sociale banden, geeft vertrouwen en brengt het zenuwstelsel tot rust.
  • Zorg voor voldoende we-time. Voor jonge gezinnen met kinderen is dit een uitdaging en kom je snel in een sleur terecht. Blijf tijd maken voor elkaar. Plan bijvoorbeeld één keer per maand een moment in voor je tweetjes en regel dan een oppas voor de kinderen.
  • Omarm je conflicten. Dit is ongetwijfeld de moeilijkste omdat conflicten een negatieve connotatie hebben. Toch probeer ik van elk conflict een leermoment te maken. Ik stel me de vraag wat een conflict me op zielsniveau komt leren. En meestal krijg ik altijd het antwoord. Daardoor ben ik minder angstig voor conflicten, omdat ik weet dat ze ons altijd iets komen brengen. Ze zijn er niet om ons te schaden maar om ons te doen groeien. Een leuk extraatje is achteraf jullie conflict bespreken en vertellen wat jij eruit geleerd hebt. Zo toon je jouw kwetsbaarheid aan je partner en dat schept een bijzondere vertrouwensband.
  • Zie jullie (menings)verschillen niet als een bedreiging. Vroeger dacht ik dat het niet klopte om een relatie te hebben met iemand die zo verschillend is. Gelukkig heb ik mogen leren en ervaren dat het universum het zo voorzien heeft. Er bestaat geen mooier huwelijk dan tussen twee mensen die verschillend zijn zodat ze elkaar perfect kunnen aanvullen. Daar waar de verschillen vroeger bedreigend waren, maken ze ons huwelijk nu net rijker. We zijn als yin en yang en we laten elkaar helemaal in onze eigen waarheid. We verwachten niet dat we dezelfde gedachtengang hebben, maar genieten ervan om te filosoferen over onze eigen ideeën. Een expert vertelde me ooit dat de huwelijken met de grootste verschillen heel uitdagend zijn, maar vaak ook de meest passionele en liefdevolle.

Dus, hoe red ik mijn relatie? Door in eerste instantie mezelf te redden… Je kan tijdens een vliegtuigcrash pas je medepassagiers redden als je zelf eerst je zuurstofmasker opzet. In een relatie is het niet anders. Alles start met jezelf. Met werken aan jezelf. Met zelfliefde. Zo verander je jouw eigen energie, waarop de ander in jouw leven zal antwoorden met liefde.

Meer van me lezen?

Elke VermeireElke Dag Energie schrijft artikels over gezondheid, bewustzijn, persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. We bespreken energie in al haar dimensies.

Wil je op de hoogte blijven van onze volgende artikelen? Schrijf je dan gratis in op onze nieuwsbrief en ontvang maximum 1 keer per maand een update van de nieuwste artikelen.

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Bart
Door

Bart

op 17 March 2019

Je verhaal is heel herkenbaar. Een aantal van je tips kan ik ook zeker aanbevelen. Maar ons als koppel het meest bij gebracht heeft zijn de weekends en bijeenkomsten van Encounter (zie samennaarmeer.be). Daar hebben we echt elkaar weer ontdekt en de maandelijkse bijeenkomsten zijn ideaal om het stof te laten gaan liggen en onze relatie een onderhoudsbeurt te geven.

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website