arrow_drop_up arrow_drop_down
15 september 2018 

Hoe spirulina gebruiken? Maak er eens deze heerlijke ijsjes mee!

Hoe spirulina gebruiken? Deze vraag stelde ik mezelf toen ik twee jaar terug vaststelde dat het niet zo goed gesteld was met mijn gezondheid. Ik was uitgeput. Al jaren. Het resultaat? Burn-out en bijnieruitputting. Ik raakte compleet in de ban van hoe ik mijn bijnieren kon versterken. Eén van mijn favoriete superfoods in de keuken werd spirulina. Het is heel intens van smaak en daarom niet evident in gebruik. Gelukkig leerde ik er de beste recepten mee maken. In deze blog deel ik spirulina ijsjes, want daar doe ik niet alleen mijn bijnieren en mijn ganse lijf plezier mee, ook mijn kids smullen mee! 

Waarom spirulina?

Spirulina wordt ook wel een natuurlijke multivitamine genoemd omdat ze zoveel gezondheidsvoordelen heeft. Ik ging spirulina gebruiken tijdens mijn burn-out. Omdat ik zowat alle symptomen van bijnieruitputting had, wilde ik er alles aan doen om deze met voeding terug te herstellen. Eén van de voedingsadviezen voor mensen met vermoeidheidsklachten is het eten van natriumrijke voeding(met een hoger zoutgehalte vb. spinazie, selderij, groenten uit de zee,…). Door de uitputting heeft het lichaam namelijk veel van de aanwezige vitaminen en mineralen opgebruikt. Vooral jodium is vaak uitgeput en daarom verlangen vermoeide mensen vaak meer naar zout (een lichaam is bijzonder slim, onderschat het niet, het vertelt jou altijd exact wat het nodig heeft…). Dus toen ik ging neuzen bij groenten uit de zee ontdekte ik spirulina en was ik vastbesloten om mijn bijnieren terug leven in te blazen. Enneuh, vandaag ben ik terug superenergiek, maar ondanks dat blijf ik een trouwe spirulina-fan 😉

hoe spirulina gebruiken

Wat is spirulina?

Spirulina is een blauwgroene alg. Net als bacteriën behoren algen tot de eerste levensvormen op aarde. Ze overleven onder de meest barre omstandigheden, een typische eigenschap van een superfood. Spirulina is een eencellige alg die behoort tot de familie van de blauwwieren. Blauwalgen zijn eigenlijk giftig, waar spirulina de enige uitzondering op is.

Spirulina wordt enorm geprezen omwille van de aanwezigheid van de vele eiwitten. Per 100 gram bevat spirulina maar liefst 57 gram eiwitten! Hiermee kan vrijwel elke veganist of vegetariër jou meteen schaakmat in de discussie dat vlees en vis het meeste eiwitten hebben 😉

Daarnaast is jodium het belangrijkste spoorelement. Toevallig is het dit stofje dat vermoeide mensen vaak te weinig hebben, terwijl het een grote impact heeft op onze gezondheid. Het regelt de schildklier die op haar beurt effect uitoefent op de bijnieren. Zodra de voorraad jodium op is gaat de schildklier trager werken wat schade berokkent aan het zenuwstelsel.

Hoe spirulina gebruiken?

Hoe spirulina gebruiken? Vanwege de vele gezondheidsvoordelen kan je spirulina in tabletvorm kopen en innemen zoals een multivitamine. Ik doe geregeld een kuur waarbij ik dagelijks een aantal spirulina-tabletten inneem. Je kunt het ook in poedervorm kopen en verwerken in jouw maaltijden. Je kan er smoothies mee maken of in allerhande gebak doen. Dat jouw recept dan blauw wordt is een aangenaam (soms minder aangenaam) effect.

Spirulinapoeder is zeer geconcentreerd en smaakt algauw veel te sterk door je recepten. Let dus op met je dosering! Vaak volstaat een kleine theelepel in gebak of zoals hieronder in de ijsjes. Wanneer je spirulina gedoseerd gebruikt zal de smaak jou niet hinderen en zal je toch kunnen genieten van de gezondheidsvoordelen. Kinderen vinden het een wondermiddel in de keuken, net omdat het de recepten zo mooi kleurt. En dat zonder kleurstoffen! Dus hoe spirulina gebruiken?

 1. In tablet- of poedervorm
 2. Altijd goed gedoseerd en met mate
 3. In smoothies of gebak of ijsjes (zie recept hieronder)

hoe spirulina gebruiken

Recept: Supergezonde spirulina ijsjes

hoe gebruik je spirulinaIngrediënten voor 8 ijsjes

 • 1 tl spirulinapoeder
 • 320 ml kokosroom
 • 1 rijpe banaan
 • 70 ml agavesiroop (uitzonderlijk geen Stevia omdat dit niet werkt voor ijs)
 • 150 gram gewassen aardbeien
 • 1/2 tl vanillepoeder of vanille-extract

Bereiding

 1. Doe de kokosroom in de blender met de banaan en 50 gram agavesiroop. Voeg ook de spirulina toe en mix glad.
 2. Zet dit apart en blend nu de aardbeien met vanille en de rest van de agavesiroop.
 3. Neem ijsvormpjes en vul die 2/3 op met het spirulina-bananenmengsel.
 4. Vul tot bovenaan met het aardbei-mengsel en ga er kort even door met de punt van een scherp mes.
 5. Zet gedurende ongeveer 6u in de diepvries en klaar is kees 🙂

Benodigdheden: ijsjesvormpjes voor 6 tot 8 ijsjes

Geweldig om te proberen met je kids! Ga jij ze maken? Laat het ons zeker weten 🙂

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website