arrow_drop_up arrow_drop_down
26 juli 2016 

Hoe voeding en burn-out samen gaan

Ik heb er weken over gedaan om met deze post naar buiten te komen, maar wie me op Instagram en Facebook volgt, zal zeker gemerkt hebben dat ik iets met voeding heb. Toen de burn-out besliste mij helemaal buiten strijd te zetten, verloor ik echter mijn fascinatie voor gezonde voeding en had ik niet de energie om in de keuken te staan. Het resultaat was dat ik minder gezond at en je raadt het al: het ene gaf het andere de hand. Hoe meer boterhammen met choco ik at, hoe dieper ik wegzakte in die vervelende burn-out.

Het eerste inzicht

Ik neem je even mee naar een jaar terug. Toen ik een kleine baby had en mezelf had voorgenomen mijn overtollige zwangerschapskilo’s na twee bevallingen snel te verliezen. Ik had gehoord over het effect van het koolhydraatarm dieet en begon heel gedreven aan deze nieuwe levensstijl. Het resultaat was verbluffend. Op heel korte tijd verloor ik zelfs veel meer kilo’s dan enkel die zwangerschapskilo’s én ik kreeg er tonnen energie gratis en voor niets bij. Toen ik mijn doel had bereikt en gewoon op gewicht wilde blijven, herviel ik echter geleidelijk aan in mijn oude voedingspatroon. Daar was mijn lichaam niet echt mee akkoord. Ik ben er nu van overtuigd dat de verkeerde voeding in combinatie met tal van andere redenen (deze lees je in mijn vorige blogs) aan de basis ligt van mijn burn-out.

Na 4 maanden burn-out voelde ik me dag na dag dieper wegzakken. Er daagde iets in mij dat ik terug naar de levensstijl van een jaar terug moest, toen ik tonnen energie had. Ik zocht een arts die me dit kon bevestigen.

De boosdoener

Ik ging lezen, heel veel lezen. Door de linken die ik terugvond kreeg ik een sterk vermoeden dat ik niet goed reageer op gluten (het eiwit dat zich in tarwe en andere graansoorten bevindt) en lactose (wat in zuivel zit). Mijn nieuwe arts bevestigde me dat die gevoeligheid heel vaak naar boven komt na een zwangerschap. Je lichaam heeft langdurig onder spanning gestaan en is daardoor zwakker geworden voor alle bijkomstige gevoeligheden. Er was nooit eerder iets aan het licht gekomen uit bloedonderzoeken, toch besliste ik om het lot in eigen handen te nemen. Ik had gelezen dat glutenintolerantie vaak niet wordt opgespoord omwille van de moeilijkheid van de testen. Ik begon ook de link te leggen met mijn koolhydraatarm dieet van een jaar terug, toen ik me zo goed had gevoeld. Logisch ook, want onbewust schrap je veel gluten als je koolhydraten schrapt. Bovendien vond ik in deze theorie eindelijk een link met mijn psoriasisopstoot. Psoriasispatiënten zijn meestal glutenintolerant. Lactose schrapte ik ook van het menu. Ik had als baby een koemelkallergie gehad en hoewel er wordt beweerd dat dit volledig verdwijnt, hoorde ik ook andere meningen. Het was dus aan mezelf om te ontdekken wat de waarheid is. Mijn arts raadde me bovendien aan om suikers achterwege te laten. Ik ging op zoek naar alternatieve suikerbronnen die minder schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vele puzzelstukjes vielen in elkaar. Ik was zodanig uitgeput dat ik niet langer kon geloven dat dit enkel mentale uitputting was. Ik was lichamelijk helemaal op.

Een uitgeput lichaam

Alle adviezen over rusten en geduld  had ik heel ernstig genomen maar mijn gevoel vertelde me dat ik meer zou moeten doen om te herstellen en later niet meer te hervallen. Het is toch logisch dat je lichaam zijn energie uit voeding haalt? Voedsel is onze belangrijkste brandstof. En vooral kwalitatief voedsel! Je giet toch ook geen diesel in een benzinewagen? Waarom wordt hier in de medische wereld amper naar verwezen? Omdat artsen in hun opleiding niet in aanraking komen met dit soort theorieën. Ik besloot om de proef op de som te nemen. Ik had misschien niet de kracht om aan de kookpotten te gaan staan, maar ik wist dat ik even door deze zure appel heen moest bijten.

Burn-out Proof koken

Mezelf verdiepen in het effect van voeding op mijn energiebalans, gaf me op zich al energie om ermee door te gaan. Ik hunkerde naar een lichaam dat ik niet langer hoefde verder te slepen. Ik deed inspiratie op in de paleo-levenswijze (waar geen tarwe en zuivel gegeten wordt) en kon bij mijn mama terecht om inspiratie op te doen over glutenvrij koken en bakken. Mijn mama is al haar leven lang bezig met gezonde voeding en heeft door de jaren heen een massale bibliotheek aangelegd. Haar levenswerk bleek dus heel goed van pas te komen voor mij nu, hoewel ik er vroeger nooit echt aandacht en interesse voor had.

Afkicken

De eerste week waarin ik zowel gluten, lactose als suikers schrapte waren de hel. Ik was gelukkig voorbereid en had gelezen dat ik afkickverschijnselen zou ervaren. Ik was dubbel zo moe als voordien en kon mijn sofa niet meer uit. Mijn lijf hunkerde naar boterhammen met Nutella en ik wou alleen maar liggen en niets doen. Ik wist niet dat ik hier zo verslaafd aan was. Maar ik hield vol en na een week begon het tij stilaan te keren. Ik begon mijn energie terug te vinden.

De test

Na een week succes, wilde ik even uittesten wat het herintroduceren van gluten en suiker zou teweegbrengen. Ik zondigde een dagje met ontbijtkoeken van chocolade en wist meteen hoe laat het was. 3 dagen ellende. Het duurde 3 dagen om te recupereren van het effect van witmeel en suikers. Mijn lichaam had gesproken. Ik wist genoeg. Toeval wil dat mijn mama net een aflevering van Dr. Oz had bekeken over gluten. Daarin had ze gezien dat een lichaam inderdaad 3 dagen lang uitgeput kan zijn van gluten en van suikers.

Nooit meer genieten?

Ik maakte voor mezelf de balans: kan ik van dit leven genieten als ik een levensstijl hanteer die maatschappelijk nochtans aanvaard is? Het antwoord lag voor mij niet langer in wat maatschappelijk aanvaard is. Dat onze verouderde voedselpiramide nog steeds geldt als waarheid voor een gezonde levensstijl vertelt genoeg. Hetgeen waar ik blijkbaar heel slecht op reageer staat toevallig heel hoog gerangschikt op deze achterhaalde voedselpiramide. Heb ik werkelijk andermans bevestiging nodig om het over een compleet andere boeg te gooien? Neen, ik besef voor het eerst dat ik de volle verantwoordelijkheid heb over mijn eigen lichaam. Een lichaam dat gevoelig is. Gevoelig aan negativiteit, gevoelig aan verwachtingen, gevoelig aan stress, gevoelig aan spanningen en blijkbaar ook gevoelig aan voeding. Ik zal in het leven het begrip genieten moeten herdefiniëren, zoals het bij mij past. Mag ik dan nooit meer een boterham met choco eten of een pakje friet? En mag ik dan nooit meer lekker uit eten gaan op restaurant? Jawel, ik zal hier en daar wel nog eens zwakke momenten hebben. Maar mijn lichaam zal me er steeds aan herinneren dat dit niet goed is voor mij. Dus betekent genieten nu voor mij dat ik mijn lichaam alleen nog het beste gun, dat ik met topproducten aan de slag ga in de keuken en trots mag zijn op mijn eigen bereidingen. Dat is genieten, toch?

Kanttekening

Is een gewijzigd voedingspatroon het enige antwoord op mijn burn-out? Neen, dat zei ik al eerder. Het blijft een opeenstapeling van verschillende gebeurtenissen en feiten naast mekaar die stress veroorzaakt hebben in mijn leven. Mijn lichaam heeft dus nog heel wat rust én gezonde voeding nodig om volledig te herstellen.

Wat we wel te vaak onderschatten, is dat verkeerd eten ook een stressbron is voor ons lichaam. En ik wil op mijn blog graag ambassadeur zijn voor een andere manier van leven. Want het kan ook anders! Een jaar terug deelde ik mijn koolhydraatarme receptjes, vanaf nu staat mijn foodblog in het teken van burn-out proof eten.

Benieuwd naar nog meer inzichten over voeding en burn-out? Of zoek je inspiratie om anders te gaan leven? Ik deel binnenkort mijn eigen receptjes op mijn blog! Via Instagram en Facebook ben je altijd mee.

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
annaberg

Door

annaberg

op 26 July 2016

Heel benieuwd naar je recepten. Ik zit na bijna twee jaar nog altijd te knoeien met mijn energie.

essenties plus vzw

Door

essenties plus vzw

op 26 July 2016

Ga ook eens verkennen met - wat gist doet met je lichaam - . De meeste mensen kunnen tegen alle groenten maar kunnen niet alle fruit verdragen! Alcohol en energie verbruik... En val niet in de valkuil van te gezond eten. Wil je energetisch koken dan moet je eigen lichaam goed kennen! Er is niets mis met de goei boter, krachtige volle rechts gedraaide yoghurt, gewone suiker, zuiver vlees - rood vlees - , kip en lams... Let op met kruiden, die kunnen reacties veroorzaken waarvan je niet dacht dat ze dat kunnen doen, goed gebruik is aan te raden! Let ook eens op wat je lichaam kan verdragen op warme en koude dranken... wel bedankt voor je blog !

fitfabulous40

Door

fitfabulous40

op 26 July 2016

Wat een super informatieve blog! Ook lactose intolerant maar sinds kort heb ik volgens de arts PDS (prikkelbaar darmsyndroom). ik wil ook het effect zien van glutenvrij eten. Ik heb alleen de energie nog niet gevonden me te verdiepen waar gluten allemaal inzit. Maar altijd een lage energielevel. Kruip na een werkdag t liefst meteen mijn bed in. Ik ben daarom erg benieuwd naar je recepten.

Leen Pairon

Door

Leen Pairon

op 26 July 2016

Voedselintoleranties kunnen inderdaad bijdragen aan bijnieruitputting. Het kan ook een lekkende darm veroorzaken met alle gevolgen vandien, slechte opname van voedingsstoffen en stoffen die buiten de darm terechtkomen. Een glutenvrij dieet helpt ook veel mensen met schildklierproblemen. En de schildklier en bijnier, die hangen ook weer vaak samen. Soms ontstaat er eerst op het ene vlak een probleem en volgt daarna het andere... Met glutenvrije diëten is er wel één kleine kanttekening: te weinig koolhydraten eten is ook niet goed voor je en zeker niet voor de schildklier. Maar er zijn genoeg glutenvrije koolhydraatbronnen zoals quinoa, zoete aardappel, boekweit, zilvervliesrijst, ... Ook kaliumrijke voedingsmiddelen kan je beter mijden bij bijnieruitputting, bv. bananen, sinaasappels, dadels, vijgen, rozijnen, ... en 's ochtends voelen de meeste mensen zich beter met een eiwitrijk ontbijt, zonder suikers (dus ook zonder fruit). Met voeding kan je inderdaad heel veel bereiken om de gezondheid van de bijnieren te versterken. Maar zoals je zelf zegt, is ook stressbeperking een belangrijke. En beweging (niet te veel) niet te vergeten. Ik ben alvast benieuwd om meer te lezen over je ontdekkingen!

Elke Vermeire

Door

Elke Vermeire

op 26 July 2016

Dankje Leen voor je deskundige aanvulling. Je hebt duidelijk ook het boek De Bijnieruitputting gelezen? Ik wilde het allemaal niet in 1 blog vatten maar ben veel wijzer geworden van mijn zoektocht. Wat je schrijft over het gevaar van te weinig koolhydraten: dat klopt zeker! Ik heb het zelf ervaren bij mijn vorig dieet. Daar at ik op een gegeven moment wellicht te weinig koolhydraten zonder het door te hebben dus daar probeer ik nu wel meer aandacht voor te hebben. Via deze weg nog een vraagje dat ik je al eens op Instagram stelde maar je wellicht niet hebt gelezen: ik weet dat jij werkt rond hormonen? Voel je vrij om in een reactie een woordje meer te geven over het belang van hormonen! Lijkt me heel interessant :o)

Leen Pairon

Door

Leen Pairon

op 27 July 2016

Hoi Elke, bijnieruitputting van Dokter Wilson is inderdaad een zeer interessant boek waar je zowel als professional als als "patiënt" veel praktische tips kan uithalen. Ik ben zelf Trainer Hormoonfactor en begeleid vrouwen naar een gezonde levensstijl volgens de principes van de Hormoonfactor. Daarbij kijk ik steeds naar het totaalplaatje (zowel voeding, training als stressbeperking) met het doel een optimale hormonale balans te bereiken. Daar kan ik dus heel veel over vertellen :-). Wat je eet is belangrijk omdat je lichaam uit je voeding de nodige bouwstoffen gaat halen om hormonen aan te maken, en ook de cofactoren die nodig zijn voor een goede omzetting van hormonen. Zoals je in je laatste blog aanhaalt, zijn gezonde vetten bijvoorbeeld belangrijk. Die gaat je bijnier gebruiken om hormonen van te maken. Voor de schildklier zijn volwaardige eiwitten dan weer de bouwstof. En al die klieren en hormonen vormen natuurlijk ook een samenspel. Bijnierproblemen gaan vaak ook samen met schildklierproblemen bijvoorbeeld. Bij bijnieruitputting speelt het stukje stressbeperking natuurlijk een erg grote rol. En dit kan onder andere ook stress door verkeerde voeding zijn, maar meestal is dat niet de enige vorm van stress die tot bijnieruitputting leidt. Maar we zien in de praktijk wel vaak een link tussen bepaalde voedselintoleranties en bijnierproblemen. Je darmen raken er ook van uit balans en kunnen gaan "lekken". Zo komen er stoffen buiten de darm terecht die daar niet horen, ook weer extra stress voor het lichaam. De boeken de Hormoonfactor en Hormoonbalans voor vrouwen zijn ook aanraders trouwens. Bij vrouwen spelen er nog veel meer hormoonverstorende factoren een rol, zoals anticonceptie, cosmetica, ...

Elke Vermeire

Door

Elke Vermeire

op 27 July 2016

Wat je daar zegt over anticonceptie: ik heb een jaar terug een hormonale spiraal laten plaatsen en sindsdien is het erg bergaf gegaan. Ik heb binnenkort een afspraak met de gynaecoloog en overweeg om het te verwijderen... Ik ben dus erg bewust van het hormonale aspect en ga er zeker meer over lezen! Bedankt voor je interessante bijdrage!

yvike

Door

yvike

op 27 July 2016

Zo fijn om te zien dat meer en meer mensen de link leggen met voeding en burn-out. Dank je wel voor het artikel. Zelf kwam ik er ook achter twee jaar geleden. Mijn voeding aanpassen heeft me ook enorm geholpen! Te weinig koolhydraten is inderdaad niet goed en ik heb een gratis eBook geschreven rond mijn ervaringen met bijnieruitputting waarin ik ook uitleg waarom. Ik heb ook het boek van Wilson gelezen en heb er veel hulp aan gehad maar het is nog niet helemaal volledig vind ik..... maar kan dat ook ooit? Ik moest alleen tarwe mijden en niet alle gluten maar voor wie glutenvrij wil eten wil ik toch waarschuwen om niet in de val te trappen van al die glutenvrije prouducten te gaan kopen die nu te koop zijn overal. Ze maken je bijnieruitputting op termijn alleen maar erger. Kies in de plaats voor volwaardige producten zonder ingrediënten. Voedsel is het ingrediënt zelf! Zoals hier boven genoemd: quinoa, amaranth,...... Veel succes allemaal! Het loont absoluut de moeite!

Elke Vermeire

Door

Elke Vermeire

op 27 July 2016

Waar kunnen we jouw e-book vinden? Bedankt voor het delen!

Karin

Door

Karin

op 1 August 2017

http://www.100-dagen-suiker-tarwe-en-lactose-vrij.be/gratis-ebook-bijnieruitputting-burn-out/

Leen Pairon

Door

Leen Pairon

op 27 July 2016

Klopt Yvike, het glutenvrije schap kan je beter vermijden. Dat zijn ook weer zwaar bewerkte producten. Boekweit vind ik ook een goede vervanger, bijvoorbeeld als meel om pannenkoeken of wraps mee te maken. En met zoete aardappel en zilvervliesrijst (die je gewoon in de supermarkt vindt) kan je ook veel kanten uit.

annaberg

Door

annaberg

op 27 July 2016

Op mijn blog schreef ik er maanden geleden ook al over ... https://annasblogeenjaarertussenuit.com/2016/01/13/voeding-en-burn-out-het-vervolg/ en https://annasblogeenjaarertussenuit.com/2015/12/04/voeding-en-burn-out/

Burn-out en stralen?! – MamaLadyLicious

Door

Burn-out en stralen?! – MamaLadyLicious

op 18 August 2016

[…] ik heel bewust de kaart van “gezonde en andere voeding” trok (waarover meer in mijn vorige blog), ging ik automatisch meer stralen. Ik ging me geleidelijk aan beter voelen en geloof nu ook […]

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website