Gratis E-book: verdubbel jouw energie in 30 dagen
verdubbel jouw energieDownload nu

Gratis E-book: Verdubbel jouw Energie in 30 Dagen

Hoe je in 30 dagen tijd jouw energie verdubbelt door het veranderen van 1 simpele eetgewoonte.

Page content

article content

Ben jij hoogbegaafd? 5 kenmerken en 6 valkuilen van hoogbegaafde mensen

Of ik hoogbegaafd ben. Deze vraag stelde Katrin Van de Water me al tijdens onze eerste ontmoeting. Ik had geen idee. Om mijn bedrijf een vliegende start te gunnen, volgde ik een VIP coachingstraject bij haar. Ze was verbaasd over mijn inzichten en creativiteit, maar zag ook in hoe ik al jaren aan het strugglen was. Ik voelde me bijna vereerd met haar vraag want ik had het zelf nooit zo ervaren. Ik heb mezelf nooit bijster slim of begaafd gevonden. Wel uitermate creatief, gevoelig, oplossingsgericht en een pro in out-of-the box denken. Deze eigenschappen werden zelden gerespecteerd in bedrijven. Maar volgens Katrin kon ik er ook grootse successen mee bereiken. En dat ben ik gaan doen met Elke Dag Energie. Omdat veel van mijn lezers hoogbegaafd zijn zonder het te weten, wil ik de eigenschappen van hoogbegaafdheid en mijn ervaringen hiermee delen.

Wat is hoogbegaafd zijn?

Hoewel ik mezelf nooit heb gezien als een hoogbegaafd persoon, herken ik mezelf wel in de omschrijving en de kenmerken ervan. Ik ging er al die tijd van uit dat hoogbegaafde mensen overal een streepje voor hebben, dus ik kon mezelf niet eerder tot deze groep rekenen. Ik had namelijk in mijn carrière geen echte successen gekend en moest op school hard werken voor mijn uitstekende resultaten. Niets gebeurde vanzelf, ik moest hard knokken en me te pletter bewijzen. Dus zo “slim” zou ik wel niet zijn.

Ik merkte wel op dat ik vaak inzichten had die anderen niet hebben. Dat ik wakker lag van dingen waar anderen geen moer om geven. En dat ik energieën kon waarnemen waardoor ik vanuit mijn hoogsensitiviteit veel informatie binnen kreeg die anderen niet opmerken.

Hoewel ik me niet wil verstoppen achter labeltjes of in een hokje wil gestopt worden, is het altijd fijn om thuis te komen in een zee van herkenning.

Een denktalent

Hoogbegaafdheid is een aangeboren “denktalent”. Net zoals bij alle talenten moet je dit talent verder ontwikkelen op diverse domeinen.

In haar boek “Meer dan intelligent” merkt dr. Kathleen Venderickx op dat het een samenspel is van IQ, creativiteit en motivatie.

hoogbegaafd

 

Een luxeprobleem

Hoogbegaafd zijn is, in tegenstelling tot wat de meesten denken, geen garantie op succes tijdens studies en carrière. Het wordt gezien als een luxeprobleem. Je kan het zien als een talent, maar ook als een valkuil. Mensen verschillen onderling van elkaar, dus ook hoogbegaafden zijn divers. Zij hebben namelijk ook hun eigen persoonlijkheid, vaardigheden en unieke levenservaringen.

Wat hoogbegaafde mensen typeert is dat ze niet alleen het talent hebben om veel te overdenken, maar ook een enorme leerhonger hebben.

hoogbegaafd

5 kenmerken van hoogbegaafd zijn

 1. Je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel. Afspraken zijn heilig, normen en waarden cruciaal om samen te werken. Je houdt je altijd aan je woord, maar verwacht dat anderen hetzelfde doen. Daarom ben je vaak teleurgesteld wanneer anderen het niet zo nauw nemen met afspraken.
 2. Je hebt een kritische geest. Daardoor ontdek je snel hiaten en ben je een meester in het ontdekken van opportuniteiten. Toen ik het concept voor mijn bedrijf Elke Dag Energie bedacht en voorlegde aan mijn omgeving, kreeg ik veel scheve blikken. Ik voelde met mijn ganse wezen dat er veel potentieel zat in mijn idee, alleen kon ik anderen daar moeilijk van overtuigen. Ik heb altijd dit talent gehad, maar nooit eerder “durven” gebruiken net omdat ik amper gesteund werd door mijn bazen, collega’s of directe omgeving. Hoogbegaafden kunnen zich daarom vaak alleen voelen met hun vele ideeën en creatieve impulsen.
 3. Je bent zeer gevoelig. Dat houdt in dat je jou snel zorgen maakt over dingen waar anderen niet van wakker liggen. Omdat je haarscherp alles rondom jou waarneemt, kan je ook de boodschap achter de boodschap voelen. Hoewel dit een enorm talent is, heb ik het altijd als een belemmering ervaren. Omdat ik voel wat anderen voelen, was ik in het verleden snel van slag doordat ik naast de verbale boodschap veel meer non-verbale boodschappen binnen kreeg. Door mezelf veel beter te kennen, kan ik hier ook beter mee omgaan. Het zijn vaak hoogsensitieve mensen die ook hoogbegaafd zijn.
 4. Je legt de lat hoog. En je wordt vaak een perfectionist genoemd omdat je altijd en overal streeft naar het beste resultaat.
 5. Je verlangt naar zingeving in alles wat je doet. Werken om te werken en gewoon de kost verdienen, daar word je heel ongelukkig van. Je wil namelijk iets kunnen bijdragen aan de wereld. Tot voor ik mijn bedrijf had, belandde ik steeds in jobs waar ik vooral moest uitvoeren. Vanuit mijn overdreven verantwoordelijkheidsgevoel slaagde ik daar heel goed in, maar na een tijdje verloor ik mijn interesse en kwam steeds het gevoel opsteken dat ik te weinig impact had met wat ik deed. Het gaf me geen voldoening. Ik werd er niet gelukkig van. Voor mij is werken zoveel meer dan werken. Het is een middel om mijn leven zinvol en nuttig te maken. Een manier om uitdagende doelen te stellen en deze vervolgens te bereiken.

hoogbegaafd

Het klinkt bijna alsof hoogbegaafde mensen “ideaal” zijn, maar laat ons realistisch zijn en ook meteen toevoegen dat elke medaille ook een keerzijde heeft. Het is namelijk de keerzijde waar ik zelf lange tijd mee geconfronteerd werd.

6 valkuilen van hoogbegaafde mensen

 1. Je bent geen teamplayer. Dat zinnetje kreeg ik bijna jaarlijks op mijn evaluatie te horen. Het was het enige minpunt dat stelselmatig terug kwam. Alsof ik er écht iets moest aan veranderen waardoor ik me vervolgens heel schuldig voelde omdat ik zo’n soloplayer was. Samenwerken is gewoon moeilijk voor mij. Mijn eigen ideeën zijn vaak zodanig out of the box dat ik er anderen moeilijk kan van overtuigen terwijl ik met elke vezel van mijn lijf voel dat het klopt. Dit is één van de doorslaggevende redenen geweest om een solo-ondernemer te worden.
 2. Mensen vinden jou een betweter of soms zelfs arrogant. Hoewel dit altijd mijn grootste vrees was, kon ik het niet altijd vermijden dat mensen me niet zo sympathiek vonden. Vooral collega’s dan. Klanten voelden enkel de klantgerichtheid en vriendelijkheid, collega’s zagen me als een overdreven steber. Ik ging altijd voluit voor mijn doel, collegialiteit was van ondergeschikt belang. Lange tijd heb ik me hiervoor geschaamd. Nu weet ik dat deze eigenschap minder op de voorgrond komt omdat ik alleen werk.
 3. Je onderpresteert of overpresteert. Dit heeft te maken met het gevoel om ofwel er 100% voor te gaan, ofwel helemaal niet. Bij overpresteren loop je de kans op burn-out of bore-out. Iets wat ook mij opnieuw is overkomen omdat ik het enerzijds altijd perfect wou doen en anderzijds zodanig verveeld raakte van het repetitieve werk.
 4. Je ziet jezelf als de norm. Hier ontbreekt het jou soms aan begrip want niet iedereen heeft dezelfde ambitie om het altijd zo goed te willen doen. Je legt de norm daarom vaak op het niveau dat je voor jezelf vooropstelt en verwacht dat anderen diezelfde norm hanteren.
 5. Je hebt een zeer directe (soms harde) manier van communiceren. Hier ben ik ontzettend vaak op afgerekend in mijn leven. Ooit vertelde een Nederlander me dat ik wel een Nederlander leek, omdat ze het niet gewend was van Vlamingen om zo direct aangesproken te worden. Ik heb intussen geleerd om meer vanuit liefde en mededogen te handelen, waardoor mijn manier van communiceren zachter werd. Het talent om zo direct te zijn in mijn communicatie zet ik in om succesvolle webinars te geven, want ik vind altijd meteen de juiste woorden om mensen diep te raken. Daarom hoor ik nu geregeld van volgers en klanten dat ik het talent heb om te spreken.
 6. Moeilijke situaties ga je liever uit de weg. Je haat confrontaties. Je houdt namelijk niet van falen. Omdat ik overal en altijd moeilijke situaties uit de weg ging, werd ik een enorme pleaser. Zo kon ik vermijden dat mensen met mij in discussie gingen. Door zachter te leren communiceren, kan ik nu ook veel beter omgaan met uitdagende situaties.

hoogbegaafd

De carrière van een hoogbegaafde

Omdat hoogbegaafden het moeilijk hebben met repetitief werk en louter uitvoerend werk, is het van belang dat leidinggevenden hier op inspelen. Toen ik zelf een uitvoerende job in de bank had, botste ik vaak tegen een muur net omdat ik zelf uit het systeem probeerde te breken terwijl dat not done was. In grote en logge structuren is het vaak een probleem om bijvoorbeeld aan jobcrafting te doen aangezien functieomschrijvingen strikt omlijnd zijn. Bij jobcrafting krijgt de medewerker de vrijheid om zijn job te (her)structureren.

Wil je als hoogbegaafd persoon gelukkig zijn op het werk, dan zal je het gevoel moeten hebben dat je jouw potentieel ten volle kan inzetten. Anders eindig je onbevredigd en rusteloos. Geen evidentie in nog veel bedrijven, maar mits wat flexibiliteit van het management zeker niet onmogelijk! Persoonlijk heb ik vanwege mijn persoonlijkheid en de valkuilen van hoogbegaafdheid gekozen voor ondernemerschap.

Ontvang als eerste ons volgende artikel

Elke VermeireSchrijf je hier in en ontvang onze blogs en updates per mail.

Elke schrijft over de meest uiteenlopende energie-onderwerpen. In haar zoektocht naar “Elke Dag Energie” deelt ze haar inzichten, struggles, overwinningen, teleurstellingen en kritische blik met jou. Elke schrijft herkenbare verhalen die een mooie mix garanderen van eigen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek. Ze is een echte boekenwurm en leest tal van boeiende literatuur om haar blogs mee te onderbouwen. De onderwerpen op haar blog gaan over gezonde levensstijl, mindset, stress, burn-out, carrière, persoonlijke groei en ontwikkeling. Met haar blogs bereikt ze maandelijks tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers.

Het volgende artikel in je mailbox ontvangen? Klik hier!

Elke op Social Media

Volg Elke Dag Energie ook op Facebook en Instagram!

Elke Dag Energie

Comment Section

12 reacties op “Ben jij hoogbegaafd? 5 kenmerken en 6 valkuilen van hoogbegaafde mensen


Door E op 12 mei 2018

Hoewel ik het fijn vind dat je met dit artikel beter uitlegt wat hoogbegaafdheid kan inhouden, vind ik het toch ook beperkend. Hoogbegaafdheid is heel complex en ik vind zelfdiagnose altijd gevaarlijk. Je uitleg van hoogbegaafdheid omvat veel meer mensen dan een hoogbegaafde persoon. Wat Hoogbegaafdheid ook net zo ingewikkeld maakt, is dat het zo persoonsgebonden is ook. Het hangt zo hard samen met de persoonlijkheid – ik weet al sinds mijn twaalfde dat ik hoogbegaafd ben en ken ook een paar hoogbegaafden en ik kan je vertellen dat er zeker zijn die totaal niet passen binnen wat je hierboven beschrijft. Nu, uiteindelijk gaat het om ontdekken wat bij je past – maar ik vind het wel gevaarlijk om met ‘definities’ te gaan gooien net omdat de moeilijkheid van hoogbegaafdheid het ondefinieerbare is. En met alle respect voor jouw coach – zij kan zeker de vraag stellen, maar wat weet zij? Het is een onderwerp dat enorm veel bestudeert is. En hoogbegaafdheid is ook een leerstoornis, net zoals dat add en adhd dat is (al is het qua kenmerken niet per se te vergelijken) en het is zo moeilijk op te lossen omdat elk individu er zo anders mee omgaat. Dat wou ik toch even delen.


Door E. op 12 mei 2018

Eigenlijk deel je hier de kenmerken die van jou een hoogbegaafd persoon kunnen maken. Maar dat zegt nog niets over hoogbegaafdheid. Dat lijkt me wel een belangrijke nuance die je moet maken. Ik vraag me af of je wel research gedaan hebt over hoogbegaafdheid voor je dit schreef? Om te zien wat de term allemaal kan omvatten?
(Ik bedoel dit niet als slechte kritiek, maar heb zelf gewoon al veel issues ervaren met de definitie. Hoogbegaafdheid is een moeilijk label en heel moeilijk uit te leggen aan veel mensen – en je hebt een mooi platform met veel volgers en dan zou ik ze liever iets betere informatie willen meegeven. Maar wel fijn dat je dit topic open wil trekken.)


Door Chris V. op 13 mei 2018

Alhoewel ik niet strikt hetzelfde heb ervaren, zijn er ongelooflijk veel punten van herkenning. Ikzelf weet pas zeer recent dat ik hoogbegaafd zou kunnen zijn en hoe maar ik er over lees, hoe meer ik overtuigd geraak dat het zo is (maar de weerstand is nog groot 😉 ). Ik heb me altijd speciaal gevoeld, maar niet in de positieve zin: ik had vaak het gevoel dat men mij niet begreep, binnen de jeugdbeweging, de sportclub en de klas voelde ik me een buitenstaander. Mijn hoogbegaafdheid is eerder een vloek gebleken dan een zegen. Het klopt dat andere aspecten van je persoonlijkheid minstens even belangrijk zijn. Bij mij speelde er een merkwaardige dualiteit. Als kind voelde ik al een enorme drang naar kennis: waar mijn leeftijdsgenoten lazen in strips en kinderboeken, zat ik in encyclopedieën, boeken over kunst, ruimtevaart, meteorologie te neuzen. Maar ik werd daarin niet verder gestimuleerd, zelfs het tegenovergestelde: ontmoedigd, tegengewerkt. En dat breekt een kind. En zonder begeleiding en steun had ik geen punt van reflectie. En de mensen die me konden helpen, duwden me nog verder de put in. Mijn behoefte aan externe appreciatie werd niet ingevuld, waardoor het mijn interne motivatie onderuit haalde. Mijn omgeving begreep mijn wispelturige resultaten en humeur niet en dat onbegrip bracht een vicieuze cirkel op gang die mijn levensloop bepaald heeft. De diagnose van hoogbegaafdheid laat me nu achter met een dubbel gevoel: blij dat de puzzelstukjes nu eindelijk op hun plek vallen maar teneergeslagen omdat ik mijn volle potentieel niet uit mijn leven heb kunnen halen. En dan leg ik nog de schuld bij mezelf: dat ik mijn doen en laten zo heb laten afhangen van anderen.


Door Lieve op 10 oktober 2018

Verwerk de pijn, beste Chris. En ga alsnog het leven leiden dat jij wil. Het is nooit te laat.!! Veel moed en succes wens ik je toe.


Door Puur Alicia op 14 mei 2018

Fijn dat jij je óók inzet voor oa meer kennis over & begrip voor hoogbegaafdheid !
(En de vaak daarmee samengaande hoogsensitiviteit 😉Door Katty op 15 mei 2018

Ik ken eveneens hoogbegaafde narcisten. En verwissel een hoog IQ tevens niet met een hoog EQ. Het is trouwens niet omdat je hooggevoelig bent dat je daarom meteen ook de label hoogbegaafd moet opplakken. Hoogbegaafdheid wordt trouwens gemeten, ieder kind op school wordt hiervoor getest, dus mensen die beweren dat ze dat nog maar onlangs hebben ontdekt is dikke bullshit. Je bent het of je bent het niet. Is je IQ lager dan 130 dan ben je het niet. Je hebt gewoon meer inzicht dan de doorsnee, dat is alles. En als je je niet begrepen voelt is dit vooral met je hooggevoeligheid te maken. Omdat je dingen anders aanvoelt en dus logischerwijs ook anders interpreteert.


Door Chris V. op 16 mei 2018

Katty, ik zou toch wat nuance willen aanbrengen. 1. Er is een bewezen hoge correlatie tussen hooggevoelig en hoogbegaafd. Dat wil idd niet zeggen dat het altijd zo is, maar de uitzondering bevestigt de regel. 2. Inderdaad, je wordt als kind getest op IQ, maar dat wil niet zeggen dat deze altijd door dat kind of de omgeving zo wordt geïnterpreteerd en al zeker niet als het resultaat van die test sterk afwijkt van de gewone schoolresultaten. In mijn tijd werd er dan voorkeur gegeven aan de continue evalutie ipv de momentopname van zo’n IQ test. 3. Persoonlijk ben ik niet zo blij met die ‘hoog’ in hoogbegaafdheid, noch met die ‘meer’ in ‘meer inzicht’ bij jou. Andersbegaafdheid dekt de lading beter: je denkt op een andere manier, je leert op een andere manier (vaak meer visueel), je gebruikt andere denkmethodes en algoritmes, … Het is ook niet meer maar sneller inzicht die anderen soms moeilijk kunnen begrijpen omdat je bij uitleg vaak (onbewust) denkstappen overslaat.


Door Katty op 17 mei 2018

Chris, ik heb hierop gereageerd omdat de blog op zich nogal veralgemeent. Dergelijke blogs zorgen ervoor dat sommigen zich in alle punten terugvinden terwijl diezelfde kenmerken tevens terug te vinden zijn bij hoogsensitiviteit. Ik ken je leeftijd niet, maar ik word 50 dit jaar. M’n hele leven heb ik me net dat ietsje anders gevoeld dan de rest van mijn klas, doch heb ik het geluk gehad om te vertoeven tussen intellectuele tieners waardoor ik het enigszins gemakkelijker had te aarden.
Niettemin werd mijn IQ gemeten op 126, dus volgens de maatstaven was ik niet hoogbegaafd maar toch scoorde ik hoger dan het gemiddelde. Er werd van mij dus altijd verwacht dat ik het beter zou doen dan de rest. Het enige wat dit met zich meebracht is dat ik veel perfectionistischer werd, wat weer leidde naar nood aan controle en uitmondde in faalangst. Het is pas na het lezen van het boek van Elain Aron over hooggevoeligheid een tiental jaren terug dat ik mij meer bewust werd van hoe ik werkelijk in elkaar zat. En geloof me, dit heeft een veel grotere impact op je leven, je lichaam, je mentale gezondheid etc. dan te weten dat je een beetje anders denkt.


Door Katty op 17 mei 2018

Oja, het boek Fleur Van Groningen heeft hooggevoeligheid fijn weten te beschrijven in haar boek ‘Leven zonder filter’


Door Chris V. op 19 mei 2018

Katty, bedankt voor je reactie. Ik ben er trouwens 51 🙂 Ik vond die IQ test indertijd een uitdaging waardoor mijn motivatie eens op peil was. Ik legde de proef niet alleen accuraat af (resultaat was 146), maar ook heel snel. Motivatie is bij mij het wondermiddel, maar ook mijn grootste obstakel: het is dan ook alles of niets bij mij (vaak niets). Bovendien ben ik zo afhankelijk van externe appreciatie en uit perfectionisme bang ben om fouten te maken dat ik extreme faalangst heb opgebouwd. Ik ben gestopt aan de universiteit zonder één buis, gewoon omdat mijn vader uit jaloezie zei dat hij de geldkraan ging dichtdraaien voor een tweede zit. Hij was niet de enige ‘autoriteit’ waarmee ik problemen kreeg: leraren en bazen hadden het niet zo begrepen op die betweterige jongeling. En als je dan een foutje maakte, werd die publiekelijk uitvergroot. Iemand met veel assertiviteit kan daar mee om gaan, maar bij een laag zelfbeeld wordt elke dergelijke ervaring beschouwd als een vernedering. En het onbegrip dat er al is, wordt nog vergroot omdat je uit verdediging gaat overcompenseren (arrogant in het kwadraat)


Door Nadia op 10 oktober 2018

Net zoals “normaal” begaafde mensen allemaal verschillend zijn, zijn hoogbegaafde mensen, mensen met ADHD, met ADD, met ASS (autismespectrumstoornissen) allemaal verschillend. Ik heb 2 kinderen met ASS en ze zijn totaal verschillend. De “stoornis” (andere manier van informatie verwerken) komt op een totaal verschilende manier tot uiting, maar uiteraard zijn er ook een aantal gelijkenissen als je dieper gaat kijken want hun hersenen (ver)werken anders (niet verkeerd) en dat geldt ook voor hoogbegaafden. Bij autisme hebben ze al begrepen dat het “spectrum” enorm groot is en daarom noemt men het nu ook autismespectrumstoornissen. Al vind ik het woord stoornis ongepast, het is een anders denken, maar in onze maatschappij waar men sterk hoort te zijn in communicatie, waar flexibiliteit de regel is en structuur vaak vervaagt lijkt het een stoornis te zijn. Ben je een beetje “anders” dan de meerderheid, dan heb je het in meer of mindere mate moeilijker, naargelang je eigen karakter en naargelang de omgeving (overal waar je terecht komt) er mee omgaat. Anders zijn kan een “stoornis” zijn, maar ook een meerwaarde. Hoe vroeger die meerwaarde wordt ontdekt bij de persoon (door anderen en/of de persoon zelf), hoe beter. Hoe vroeger je “anders” mag zijn, hoe beter.

Plaats een reactie
Phoenix WebsitePhoenix Website