Gratis E-book: verdubbel jouw energie in 30 dagen
verdubbel jouw energieDownload nu

Gratis E-book: Verdubbel jouw Energie in 30 Dagen

Hoe je in 30 dagen tijd jouw energie verdubbelt door het veranderen van 1 simpele eetgewoonte.

Page content

article content

Hoogsensitief zijn in een wereld vol prikkels. Dit is hoe ik ermee omga.

Hoogsensitief zijn in een wereld vol prikkels is vaak bijzonder overweldigend. Als HSP balanceer ik dagelijks op een dunne grens tussen te veel, te weinig en net voldoende prikkels. Ik wil vandaag heel graag met je delen hoe ik hiermee omga. Want ik heb lange tijd niet eens geweten dat ik hoogsensitief ben. Het verklaarde bijzonder veel voor mij. Het deed me zelfs meer dan ooit in mijn kracht staan. Omdat ik mijn eigen gebruiksaanwijzing leerde kennen.

Wat betekent hoogsensitief?

Het begrip hoogsensitief en HSP (hoogsensitief persoon) wint steeds meer aan belang. Tegenwoordig zelfs uit wetenschappelijke hoek. “Dat je gevoelig bent” is namelijk niet zomaar iets denkbeeldig. De hersenen van hoogsensitieve mensen vertonen andere activiteit dan niet-hoogsensitieve mensen. Zo kunnen HSP veel moeilijker prikkels filteren dan de gemiddelde persoon.  De hersenen worden dag in dag uit blootgesteld aan heel veel prikkels. Gemiddeld genomen “filteren” de hersenen de info die binnenkomt. Bij HSP gebeurt dit veel minder. Alles komt daardoor veel harder binnen: emoties, pijn, temperatuur, lawaai, licht,… Door de blootstelling aan veel prikkels spreekt men daarom over “overprikkeling“. Het is namelijk stresserend om in een drukke wereld te leven voor veel HSP. Daarom zijn HSP gevoeliger voor burn-out.

hoogsensitief

Hoe ervaar ik het hoogsensitief zijn?

Diepgang, zingeving en intuïtie

Hoogsensitief zijn gaat veel dieper dan gevoelig reageren of snel geëmotioneerd zijn. Alle facetten in je leven gaan nooit onopgemerkt aan je voorbij. Je bent niet gewoon gevoelig voor situaties of gebeurtenissen. Wat dan wel? Je neemt letterlijk gevoelens over van anderen alsof het de jouwe zijn. Als mijn man nerveus loopt, word ik ook nerveus. Alsof je sferen absorbeert, mensen doorziet en spanningen voelt. Je zintuigen staan altijd op scherp, en vooral je zesde zintuig is paraat. Vroeger begreep ik niet dat dit zo sterk ontwikkeld was. Daarom negeerde ik het. Als ik een slecht gevoel kreeg bij mensen of plekken, duwde mijn verstand dit weg. Ik ben daardoor vaak bedrogen uitgekomen. Dit is tegenwoordig anders. Ik heb geleerd om blindelings op dit scherpe gevoel te vertrouwen. Sinds ik ondernemer ben, heb ik al geregeld opportuniteiten laten varen. Hoe gek kan je zijn als startende ondernemer om “neen” te zeggen tegen een kans om geld te verdienen? Omdat ik mijn hoogsensitiviteit heb leren ombuigen in een kracht. Waar ik nu blindelings op vertrouw.

Snel verveeld

Hoe scherp ik ook dingen kan waarnemen, als het me niet boeit is het alsof ik planeet aarde verlaat. Wanneer mensen over koetjes en kalfjes praten en ik de diepgang of zingeving mis, dan ben ik heel snel afgeleid en is het alsof ik niet “hier” kan blijven. Dan vraagt mijn man “heb je eigenlijk wel gehoord wat ik gezegd heb?”. Vaak kan ik het letterlijk herhalen, maar heb ik het gewoon niet opgenomen. Niet laten doordringen. Alsof mijn hoofd maar een beperkte ruimte heeft om dingen toe te laten en op te slaan. Het is als een overlevingsmechanisme om “overbodige” prikkels en info te weren.

 

Altijd op zoek naar uitdaging, maar net niet te veel

Om die diepgang in het leven te vinden, zoek ik voortdurend naar uitdaging. Het is lange tijd erg verwarrend geweest dat net de uitdaging die ik zocht me tegelijk erg uitputte. Die balans is zo delicaat dat ik niet anders kon dan ondernemer worden. Het was mijn enige uitweg om die voortdurende “honger naar meer” te stillen. Leergierig, nieuwsgierig en altijd met een plan op zak om mijn missie tegemoet te gaan. Daar zitten de meeste bedrijven niet op te wachten. En als je dan toch wordt opgemerkt met al jouw talent, beland je al snel in de valkuil van de passie. Bedrijven houden van gedreven mensen en zullen niet in jouw plek op de rem gaan staan. Integendeel. Als het lijkt alsof je er niet genoeg van krijgt, zal men steeds meer verantwoordelijkheden op jouw bordje leggen.

Hoe ik omga met hoogsensitief zijn

Mezelf vaker terugtrekken

Ik heb dus geleerd dat ik me meer dan de maatschappij toelaat moet terugtrekken. Dit betekent niet dat is asociaal ben. Ik hou van menselijk contact. Maar tegelijk moet ik de prikkels minimaliseren om niet overprikkeld te geraken. We leven in een wereld waar van ons verwacht wordt dat we 5 van de 7 dagen buitenshuis werken. Ik heb er heel lang mee geworsteld, maar heb nu mijn gebruiksaanwijzing gevonden die me zegt dat het bij mij eerder andersom moet. Me maximum 2 dagen op 7 buitenshuis begeven is al meer dan indrukwekkend genoeg.

Zorgen voor een “tweede paar ogen”

Vandaag had ik voor mijn onderneming een meeting de andere kant van het land. Mijn voelsprieten komen al recht omdat ik weet welke impact dit op me heeft. De meeting op zich vond plaats op een heel rustgevende plek. Het was echter de rit ernaar toe die me helemaal leegzoog. Daarom neem ik mijn moeder mee als ik kan. Klinkt alsof ik niet recht genoeg in mijn schoenen sta? Maar dat heeft er niets mee te maken. Als ik op vreemde plekken kom, kan mijn brein bijvoorbeeld de vele prikkels uit het verkeer niet verwerken. Zo ben ik meteen overstuur als ik te veel verkeerswissels moet nemen. Als er iemand met me meerijdt, ben ik rustiger. Want dan kunnen we met twee op de weg letten. Hoewel ik mijn energiepeil erg hoog houd door mijn voeding, is een dag in het drukke verkeer enorm slopend voor mij. Het verkeer vermijden is daarom belangrijk als ik mijn energie hoog wil houden.

Hoogsensitief

Kritisch ondernemen

En dit is één van de redenen dat ik een internetonderneming ontwikkelde. Enerzijds omdat ik hou van schrijven en bloggen en mijn creativiteit kwijt kan. Anderzijds ook omdat dit me de vrijheid geeft om kritischer met mijn eigen energie om te springen. Zo plan ik mijn agenda nooit te vol. Zorg ik voor een minimum aan verplaatsingen. Heb ik meer tijd om bezig te zijn met gezonde voeding. Moet ik me niet druk maken dat er geen opvang is voor mijn kinderen. Zeg ik neen tegen alles wat me een “rush-gevoel” geeft, kan ik me permitteren om mijn intuïtie te volgen waar geld en winst geen voorrang op hebben, enz. Meer en meer hoogsensitieve mensen geven aan dat ondernemen de beste formule voor hen is.

Hoogsensitief en carrière

hoogsensitiefHet is dus duidelijk dat de werkomgeving en werkstructuur van uiterst belang zijn voor een HSP. Ik vroeg Katrin Van de Water van Passion for Work welk advies zij hun hoogsensitieve klanten geeft tijdens loopbaanbegeleidingen. Ze komen namelijk elke dag in aanraking met HSP, omdat deze personen sneller opbranden in een werkomgeving die niet bij hen past en daardoor ook gevoeliger zijn voor een burn-out.

Katrin: ” Toen ik zelf ontdekte dat ik hoogsensitief was, kon ik dingen beter plaatsen. Het was net alsof ik mijn eigen gebruiksaanwijzing kreeg en bepaalde aspecten van mezelf accepteerde. Ik kreeg zicht op mijn waarden en talenten en ging er rekening mee houden. Sindsdien leef ik anders, heb ik meer energie en ben ik gelukkiger!”

Waar je als HSP rekening kan mee houden

  • Neem meer rust, je zal productiever zijn
  • Reserveer tijd alleen of zoek de natuur op
  • Vermijd drukke, competitieve omgevingen
  • Laat schuldgevoelens los over wie je bent
  • Wees jezelf, pas je niet aan anderen aan

Tot slot wil Katrin benadrukken dat HSP ook bijzondere kwaliteiten hebben als je ze in de juiste omgeving plaatst.

Katrin: “Een hoogsensitief persoon voelt zaken snel aan en kan informatie beter en uitgebreider verwerken. De voorwaarde: een rustige werkomgeving zonder te veel druk of kritiek. Bovendien is een HSP vaak gewetensvol, loyaal, gericht op kwaliteit en met veel inzicht in mensen en processen.”

 

Katrin Van de Water richtte in 2006 Passion for Work op. In het programma “In 5 stappen weten wat je wil” ontdek je als HSP waar de energizers in je job zitten, maar breng je ook in kaart wat jouw energielekken zijn. Je kan loopbaancheques inzetten (een Vlaamse subsidie) waardoor je voor 8u begeleiding slechts 80 euro betaalt.

Comment Section

7 reacties op “Hoogsensitief zijn in een wereld vol prikkels. Dit is hoe ik ermee omga.


Door claudine pauwels op 4 oktober 2017

100 percent herkenbaar ! eveneens opluchting dat er zoveel mensen deze gevoelens ervaren , zowel de positieve alsook de negatieve natuurlijk, wat niet steeds evident is !


Door Elke-Vermeire op 5 oktober 2017

Absoluut Claudine. Ik schrijf al meer dan een jaar over dit onderwerp en als ik over HSP zijn schrijf merk ik dat ik de meeste reacties krijg. We zijn dus écht niet alleen 😉


Door els van de velde op 5 oktober 2017

zoveel kleine zaken die samen vallen in een puzzel. de balans rust-uitdaging is een levensverhaal….
je eigen gebruiksaanwijzing kennen en toepassen, kan al helpen


Door Jeroen op 6 oktober 2017

Raar. Ik herken mezelf in 95% van het artikel, maar bij mij is er de diagnose ADD van het onoplettende type. Precies om dezelfde redenen als die jij aanhaalt, ben ik ook ondernemer geworden. Ik ben consultant en doe projecten bij bedrijven. Ik kies de projecten die ik graag wil doen, maar vooral bij bedrijven waar de sfeer en cultuur samenvallen met mijn eigen waarden: respect, vertrouwen en samenwerking. Dat was mijn oplossing voor het snel verveeld raken. En ook ik zeg nee tegen projecten waarvan ik aanvoel dat ze me gaan leegzuigen.


Door Kurt op 7 oktober 2017

Hallo,
mijn naam is Kurt getrouwd en twee zonen 12 en 13 jaar.
zelf ben ik al lang op zoek naar een loopbaan die past bij mijn persoonlijkheid.
Ik werk in een groot internationaal bedrijf. De zakelijke sfeer en al het netwerken (roddels) heeft een grote impact op mijn energie.
Zelf ben ik een open warm vriendelijk persoon en loop verloren in de zakelijke sfeer.
Ik heb loopbaanbegeleiding gevolgd en ook allerlei ideeën opgeschreven om eventueel als ondernemer te starten.
Ik moet voor mezelf heel dringend een keuze gaan maken.
Op dit moment heb ik enorm veel last van een bore out in mijn huidige werksituatie.


Door Peggy Drossaert op 10 oktober 2017

Wat een opluchting elke keer als ik zo’n artikel lees. Dank u wel!


Door Wendy Theeuwen op 16 oktober 2017

Alsof ik in een spiegel kijk…zeer mooi artikel!

Plaats een reactie
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);
Phoenix WebsitePhoenix Website