arrow_drop_up arrow_drop_down
IKIGAI, het Japanse geheim van een lang en gelukkig leven
2 februari 2018 

IKIGAI, het Japanse geheim van een lang en gelukkig leven

Ooit al gehoord over IKIGAI? Het is Japans voor “levensmissie” en is gebaseerd op vier eenvoudige principes die je helpen met de juiste focus in je leven. Wanneer leiderschapscoach Eric Hermans op een druilerige winterdag naar een begrafenis gaat, voelt hij zich nadien leeg. Alsof de rest van de dag gedoemd is om te mislukken. Gelukkig weet hij snel zijn focus te verleggen want hij gebruikt in zijn leven de kracht van IKIGAI. Een levensfilosofie die donkere wintermaanden licht inblaast. Of: hoe je kan transformeren van een deprimerende naar een inspirerende staat van zijn.

Winterblues

Welkom in de donkerste periode van het jaar. Het lijkt in deze periode wel of gebrek aan licht gelijkgesteld wordt aan gebrek aan zelfvertrouwen, gebrek aan zelfliefde, gebrek aan energie, gebrek aan goesting … En wat als zo een seizoen samenvalt met een donkere periode in je leven? Dan wordt het helemaal triestig, deprimerend en eindeloos?

Wat als je het gevoel hebt dat je niet meer kunt? Wat als in deze periode je gedachten alsmaar dieper en dieper lijken te zinken? Soms lijkt het leven echt heel somber en grijs. Maar is dat zo? Eric neemt je even mee in een stukje van zijn verhaal op zo een grijze dag.

ikigai

Een deprimerende zaterdag

Het was vandaag één van die grijze, mistroostige zaterdagen. De dag begon met de begrafenis van de vader van een goede vriend. Ik voelde me niet echt uitgeslapen. Het ontbijt was deze keer ook geen energiebrenger. Dat zwaarmoedig gevoel bleef toen ik onderweg was naar de kerk. De eenvoud van de viering, de vorm van de kerk, de stilte bij het wachten, de muziek die paste bij dit levenstafereel gaven me plots het gevoel of de wereld even stil stond. Ik liet mezelf zakken in het lijden en het verdriet. Oude pijn kwam naar boven. Tranen welden op. Afscheid doet pijn. Elk afscheid is zelf een beetje sterven.

Dat beetje sterven. Wat betekent dat?

Het liet me vooral stilstaan bij het leven, bij dé paradox van het leven. De dood trekt je regelrecht naar de diepste zin van je bestaan. Waarom leef ik? Wat geeft mijn leven zin?

Transformeren van focus

Thuisgekomen zit mijn energie echt laag. Het huis is leeg. Er er niemand. Mijn agenda is leeg, want omwille van de begrafenis heb ik mijn afspraken voor coaching geannuleerd. Er moet niets vandaag.

Het verdriet laat me niet los. Ik loop doelloos rond in de woning. Mijn gedachten beginnen te malen. Ik merk kleren op die her en der hangen. Ik zie afval staan. Een berg papier van mijn opruimactie vorige week staat nog in de hoek van mijn kantoor. Een stapel boeken ligt klaar om naar de zolder te verhuizen. Ook mijn bureau is niet als clean desk achtergelaten. De chaos rondom mij lijkt de turbulentie in mijn hoofd alleen maar te versterken. Liefst zou ik in een hoekje gaan zitten. Ik voel me somber en moe. Het scheelt niet veel of ik ga, tegen mijn gewoonte in, in de zetel ploffen om de televisie aan te zetten en een “verdoving” toe te laten.

ikigai

Kiezen voor focus

Een helder momentje weerhoudt me echter. Ik kies ervoor om een kwartier te mediteren en letterlijk te verstillen. Wanneer ik mijn ogen open, voel ik, enigszins onverwacht, dat er in mij iets is getransformeerd. Ik kan het niet grijpen, maar ik voel dat er iets veranderd is. Het voelt warmer. Ik ervaar meer rust. Het lijkt minder somber. Ik kijk om me heen en besluit om een inventaris te maken van onafgewerkte taken en alles wat rondslingert. Dus ik neem een notablokje en heel gericht doorkruis ik de woning. Ik noteer alles wat me opvalt en waar ik mee aan de slag wil. Het wordt een hele lijst. Misschien wel te lang?

ikigai

Ik ga er even bij zitten. Ik neem de tijd om deze actiepuntjes te rangschikken in een logische volgorde. Dan besluit ik om één kleine taak af te werken. Daarna neem ik de volgende. En nog één. Daarna nog één. En nog … Ik krijg er zin in. Ik zet muziek op. Mijn tempo verhoogt. Ik voel de energie opborrelen. De hele lijst heb ik op een paar uur afgewerkt. Als ik nadien even in de tuin wandel, merk ik vogelgezang op. Het valt me ook op dat de groene scheuten van de narcissen her en der in de tuin al serieus uit de grond priemen, de eerste krokussen tonen al kleur en de Helleborus bloeit al volop.

Mijn gedachten zijn ondertussen helder en rustig. Ik kom binnen en voel rust in een opgeruimd huis. Niet veel later komt mijn vrouw Lieve thuis.  We nemen de tijd voor een hartelijk, liefdevol thuiskomen.  De dag ziet er helemaal anders uit dan dat hij was begonnen. Mijn focus? Die is compleet gekeerd. En vanavond … doen we lekker niks 😊.

IKIGAI, Japanse levenskunst

Het leven is mooi. Mijn werk hier op aarde is nog niet afgerond. Het is mijn missie om leiders te gidsen naar leiderschap van binnenuit. Ik voel een enorme energie door me heen stromen. Ik heb mijn “IKIGAI” gevonden. Dit Japanse woord kan je vertalen in levensmissie. In het boek IKIGAI staat beschreven hoe je uitkomt op je levensmissie vanuit vier vragen:

  • Waar zit je passie?
  • Waar ben je goed in?
  • Welke waarde kan je hierdoor creëren?
  • Wat heeft de wereld nodig?

Zo “eenvoudig” is het. Mispak je echter niet aan het woord eenvoudig, het is geen synoniem van gemakkelijk, evenmin staat het gelijk aan snel.

Wat gebeurt er als je jouw “IKIGAI” vindt?

ikigaiVerdwijnt het grijs dan? Helemaal niet. Meer nog: het is ook niet nodig. Het vinden van jouw levensmissie is een proces van zoeken, durven, louteren, aanvaarden, bewust worden.  Inclusief grijze dagen en periodes met zonneschijn, succes en tegenslag, regen en wind, donker en licht.

Het leven gaat voort in eeuwige cycli. In mijn leven herken ik de cycli en hoe meer ik erin slaag om die cycli te aanvaarden, hoe sterker de levensstroom in mijzelf voelbaar is. Dit gaat helemaal niet over jezelf laten meesleuren in de maalstroom van het leven. Integendeel, het is bewust worden van de elementen in jou. Het is die krachtbron ontdekken, inclusief het spel van opladen en loslaten, van geven en ontvangen, van actie en rust, van tegenspoed en geluk, van liefde en angst.

Het leven zit vol paradoxen

Polariteit is een essentieel onderdeel van het leven. De sleutel zit in de aanvaarding en het voelen om van daaruit voluit in het leven te gaan staan. Hierin ligt ook het antwoord op de vraag hoe ik op een halve dag tijd van “uitgeblust” naar “inspirerend” evolueerde. Ik probeer het niet te begrijpen, maar ik voel het. Ja, ik voel dat ik leef. Ik merk ook dat de moraal van het verhaal plots heel helder wordt.

In de winterperiode gebeurt de grootste transformatie in de natuur. Het is in de schijnbaar dode periode dat de natuur zich klaarmaakt om in de lente terug open te barsten. Bezinning, meditatie en rust zijn geen passieve momenten. Het staat niet gelijk aan niets doen. Het is in de nacht dat je huid zich verjongt, het is in de winter dat de natuur zich klaarmaakt voor een nieuwe groeiperiode. Het is in het scheppen van ruimte en leegte tijdens meditatie dat nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Het zijn de “moeilijke” periodes, die jou uitnodigen om te kijken wat jouw lichaam nodig heeft.

Je kan dat uiteraard snel en oppervlakkig doen en telkens tegen dezelfde stenen, problemen of uitdagingen botsen. Je kan ook tijd nemen om te reflecteren en daarna intenser, krachtiger en gerichter actie te ondernemen. Om contact te maken met die diepere laag in jezelf, is moed nodig. Moed is een essentieel element van persoonlijk leiderschap.

5 tips voor een leven vanuit IKIGAI

  1. Ook jouw tijd is beperkt. Op een dag ben je er niet meer. In plaats van hier vanuit angst naar te kijken, is het eerder een uitnodiging om het beste te geven en voluit te geven. Neem hiervoor 100 % verantwoordelijkheid. Dit is de basis van persoonlijk leiderschap. Als je er klaar voor bent, zal dit bewustzijn je de scherpste focus geven. Durf je voluit te leven vanuit een zekere dringendheid?
  2. Waar jij aandacht aan geeft, wordt jouw realiteit. Zie de dingen zoals ze zijn, maar ook niet erger dan ze zijn. De manier hoe jij ernaar kijkt, zal bepalen wat je ziet. Wat jij nu doet, maakt dat jou uiteindelijk gelukkig? Ofwel voel je het geluk onmiddellijk, ofwel betekent het afzien om dat geluk later te voelen. Zal de opoffering die je nu brengt, uiteindelijk ook leiden naar jouw geluk? Anders is het belangrijk dat je nu stopt.
  3. Verwijder afleidingen en durf afscheid te nemen van mensen die je energie wegnemen. Ruim op. Maak plaats. Doe dat in je realiteit door letterlijk op te ruimen of te snoeien. Doe dat ook door je geest rust te geven door regelmatig te mediteren, mindfulness of yoga te beoefenen of gewoon te genieten van een wandeling, de natuur, kortom de kleine dingen van het leven. Wat ga jij opruimen of stoppen?
  4. Durf te kijken naar jouw gewenste toekomst. Dit gaat zowel over jouw wereld-veranderende dromen als de kleine dagelijkse realiteit, waarin je leeft. Wat is jouw verlangen? Zet jouw verlangens om in doelen.
  5. Durf voluit te leven en in die lijn actie te ondernemen. Wat is jouw volgende stap in de richting van jouw levensmissie?

Ontvang als eerste ons volgende artikel

Elke VermeireSchrijf je hier in en ontvang onze blogs en updates per mail.

Elke schrijft over de meest uiteenlopende energie-onderwerpen. In haar zoektocht naar “Elke Dag Energie” deelt ze haar inzichten, overwinningen, teleurstellingen en kritische blik met jou. Elke schrijft herkenbare verhalen die een mooie mix garanderen van eigen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek. Ze is een echte boekenwurm en leest tal van boeiende literatuur om haar blogs mee te onderbouwen. De onderwerpen op haar blog gaan over gezonde levensstijl, mindset, stress, burn-out, carrière, persoonlijke groei en ontwikkeling. Met haar blogs bereikt ze maandelijks tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers.

Het volgende artikel in je mailbox ontvangen? Klik hier!

Elke op Social Media

Volg Elke Dag Energie ook op Facebook en Instagram!

Elke Dag Energie

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website