arrow_drop_up arrow_drop_down
16 december 2017 

Introvert zijn: wat betekent het écht?

Ik ben introvert. En eigenlijk weet ik dat nog maar pas. Omdat ik niet echt de betekenis van introvert kende. En omdat ik vermoed dat velen deze betekenis eveneens niet kennen, vond ik het belangrijk er een blog over te schrijven. Want introvert zijn heeft onterecht een negatieve connotatie. En dat is helemaal niet nodig. Introvert zijn is ook geen synoniem voor asociaal gedrag. Dus even ter verduidelijking: dit is wat introvert zijn écht betekent.

Introvert of extravert

Als energie-expert ben ik alles in mijn leven anders gaan bekijken. “Hoe reageer ik op bepaalde zaken” in plaats van “hoe ziet de wereld rondom mij dit”. Dus vroeger dacht ik (zoals de meesten): introverte personen zijn teruggetrokken en extraverte personen zijn uitbundig. Want dit is hoe de buitenwereld deze begrippen percipieert. Wat de échte betekenis van deze begrippen is, heeft eigenlijk te maken met jouw energie. Krijg jij als mens energie van het alleen zijn of net van omringd te zijn met anderen? Het kan ook dat je van beide energie krijgt. Men spreekt dan over de extraverte HSP. Ik rekende mezelf tot vorig jaar nog tot deze categorie. Omdat ik mezelf niet herkende in de meeste beschrijvingen over HSP. Al te vaak legt men de nadruk op het teruggetrokken, verlegen persoontje dat zich afzondert van de wereld. Zo hoeft het niet te zijn! En zo ben ik zelf ook helemaal niet. Ik kom er wel steeds meer achter dat ik blijkbaar meer introvert ben dan ik ooit had gedacht… En dat weet ik pas sinds ik elke dag alleen ben (als ondernemer) en merk dat ik weinig tot geen energie verlies in mijn job.

 introvert zijn

Introvert zijn, dat is wat het voor mij betekent

  1. Je laadt op van alleen zijn. Alleen met jouw gedachten en gevoelens. Geen afleidingen, geen prikkels. Rust. Jouw ding kunnen doen. Dit betekent niet dat je niet van mensen houdt!
  2. Je houdt net wel van mensen. Daarom wil je hen inspireren en geïnspireerd worden. Je voelt de drang om je te omringen met gelijkgestemden. Maar tegelijk zijn te veel mensen en te vaak mensen niet zo gunstig voor jouw energiepeil. Je voelt je snel oncomfortabel en laat anderen aan de haal gaan met jouw energie.
  3. Je bent graag in contact. Vooral met gelijke zielen. Misschien liever van op afstand. Of maar af en toe. Zeker niet continue. Je bent dus niet de persoon die zoals in de serie Friends de ganse dag jouw vrienden rondom jou wil hebben.
  4. Je bent sterker in individuele projecten dan in groepsprojecten. Daarom vind je het vermoeiend om met verschillende mensen te moeten samenwerken. Je verliest jouw eigenheid. Als je 100% jouw gevoel wilt volgen, weet je dat je op je best functioneert als je de dingen alleen doet. Je bent de gedroomde solo-player.
  5. Je raakt gespannen en gestresseerd als je te weinig me-time hebt. Als je de ganse dag rekening moet houden met anderen. Misschien begrijp je niet altijd goed waar deze innerlijke spanning vandaan komt, maar ik heb ontdekt dat het te maken heeft met te weinig tijd alleen spenderen. Sinds ik kinderen heb, is me-time schaars. Ik merk dat ik in vakanties en weekends veel sneller geïrriteerd ben dan anders. Omdat mijn kinderen me dan de ganse dag opeisen. Tuurlijk hou ik zielsveel van hen. Maar ik moet me ook af en toe kunnen terugtrekken.
  6. Je hebt behoefte aan creatieve projecten. Dit kan alles zijn: schrijven, tekenen, zingen, schilderen, toneel spelen, nieuwe projecten in de wereld zetten. Je bent een wereldverbeteraar, maar wil jou vooral niet opdringen aan de wereld 😉
  7. Kritiek vind je bijzonder lastig. Je voelt je snel aangevallen, geraakt door negatieve feedback. Het kost veel oefening om dingen los te laten die jouw energie wegvreten. De energie waar je al zo zuinig moet mee omspringen.
  8. Je kan diepe liefde voelen. Voor de natuur, voor dieren, voor mensen, voor jouw familie, jouw partner, jouw kinderen. Zo ontroerend diep dat het zelfs pijn kan doen. Ik mag er bijvoorbeeld niet aan denken dat er mijn kinderen iets zou overkomen. Of dat mijn moeder op een dag gaat sterven. In mijn innerlijke belevingswereld kan ik me deze scenario’s zo levendig voorstellen dat ik ervan moet huilen zonder dat het daadwerkelijk gebeurd is.
  9. Je bent een idealist. Je ziet het mooiste van de wereld en ziet het beste in anderen. En wellicht ben je er net als ik achtergekomen dat de echte wereld daarbuiten hard is. Dat die wereld je heel pijn kan doen. Bij jezelf is het rustig. Vertrouwd. Vredig. Je komt thuis bij jezelf. Daarom ben je ook graag alleen. Om je te beschermen voor deze harde wereld. Omdat je behoefte hebt aan zachtheid. Aan schoonheid. Aan liefde en aan vrede. Je weet dat je die bij jezelf altijd vindt, daarbuiten is dat eerder onzeker.
  10. Jouw intuïtie is glashelder. Misschien was je in het verleden vaak verward door wat je allemaal voelt, maar eigenlijk mag je er echt op vertrouwen. Ik leerde mijn intuïtie omarmen en zet ze nu in als mijn grootste talent op vele levensdomeinen. Jouw gevoeligheid omarmen en als een talent gebruiken is het mooiste wat er is!

introvert zijn

Liever authentiek dan geforceerd extravert

introvert zijn

Het is misschien niet eens relevant of je nu introvert of extravert bent. Maar hoe komt het dat ik het zo lang niet geweten heb? En dat het niet weten er onrechtstreeks voor gezorgd heeft dat ik opbrandde (omdat ik mijn eigen handleiding niet kende)? Ik vermoed dat we wezens worden die de buitenwereld van ons maakt. In vele rollen heb ik mezelf geforceerd. Ik ben in mijn leven heel vaak extravert en uitbundig geweest. Maar nu pas realiseer ik me dat dit niet authentiek was. Het was iets wat van me verwacht werd om erbij te horen.

Eigenlijk ben ik de rust zelve geworden nu. Na mijn burn-out ging ik steeds meer bewust tijd alleen doorbrengen. En ben ik beginnen luisteren naar mijn innerlijke stem. Al die jaren was ik bang om alleen te zijn. Ik liep weg van mezelf door extravert te willen zijn. Nu kom ik thuis door toe te geven aan mijn behoefte om alleen te zijn. Daarom koos ik ook heel bewust voor het solo-ondernemerschap. De beste keuze van mijn leven.

Introvert is niet asociaal

Er hangt nog steeds een negatieve connotatie rond introvert zijn. Zelf vond ik het een grote handicap. Jaar na jaar kreeg ik op mijn evaluaties op het werk te horen hoe goed ik bezig was. Ik deed het fantastisch. Niets op aan te merken… . Behalve dat ene steeds terugkerende werkpuntje: je bent niet collegiaal genoeg, je bent geen teamplayer. En het deed pijn. Om niet te voldoen aan de verwachtingen. Ik forceerde me vervolgens om extra collegiaal te zijn. Zodanig zelfs dat ik mezelf en mijn gevoelens wegcijferde. Ik wilde zo graag een teamplayer zijn.

Maar de echte realiteit is gewoon dat ik het niet ben. En dat is OK! Had ik toen maar geweten dat ik gewoon een introvert ben. Dan had ik tegen mijn leidinggevende kunnen uitleggen dat hij niet van me kon verwachten dat ik ooit een teamplayer zou worden. Dat hij me voor deze eigenschap ook niet mocht afstraffen. Het is gewoon wie ik ben. En nu ik dit begrijp, kan ik het echt helemaal omarmen.

Ik ben geen teamplayer, dat niet. Maar ik hou oprecht van mensen. Ik weet uit al mijn vorige jobs hoe klantgericht en gedienstig ik ben. Hoe graag de klanten in de bank bij mij kwamen. Altijd klaar om te helpen. Dit heeft ongetwijfeld met mijn pleasend gedrag te maken. Alleen wil ik die mensen liefst niet direct in mijn omgeving. En ook niet elke dag 😉 . Als internetondernemer heb ik de ideale balans hierin gevonden. Ik heb dagelijks contact met mijn volgers en klanten. En voor mij is het prima dat dit digitaal verloopt. Tuurlijk is menselijk contact belangrijk en haal ik ook kracht uit de momenten waarop ik mensen zie. Tijdens mijn workshops Eet Energie vertel ik vol overgave en liefde over mijn vak. Ik ben dus een sociale introvert 🙂

Ben jij ook introvert?

Veel van mijn lezers, volgers en klanten zijn hoogsensitief en op een bepaalde manier introvert. De herkenbaarheid die ze vinden op mijn blog en bij het horen van mijn verhalen, geeft hen vaak een opgelucht gevoel. “Ik ben niet alleen, halleluja!”. Neen, je bent niet alleen. Meer dan 200 leden heb ik het voorbije jaar samengebracht om te werken aan de meest energieke versie van zichzelf. Ook 2018 staat in het teken van persoonlijke groei en het leren kennen van jouw persoonlijke handleiding. Op vlak van voeding, op vlak van intuïtie en op vlak van mindset. Daarom organiseer ik Energie Challenge 2018. Om samen met jou op een zachte en liefdevolle manier dichter bij jezelf te komen op fysiek, mentaal en spiritueel vlak.

Op de gratis online training “Energie Challenge 2018” vertel ik jou meer en deel ik alvast in 10 concrete tips hoe ik zelf heb geleerd om mijn energie dicht bij mij te houden, op alle mogelijke vlakken. Want naast de oprichter van de EnergieKeuken, heb ik ook op heel wat andere domeinen geleerd om anders met de energie van mezelf en die van anderen om te gaan. Ik kijk ernaar uit om jou te zien op de online training!

Je kan jou hier registreren voor de training van 22 december of 3 januari.

Energie Challenge 2018

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Hadewijch Verhenne
Door

Hadewijch Verhenne

op 3 January 2018

Dat was verhelderend! Dank u wel.

Luc
Door

Luc

op 8 January 2018

Heel openbarend en wat herken ik mezelf hierin.

Het Stille Meisje
linda
Door

linda

op 3 June 2019

Hallo! Ik herken helemaal mezelf in jou verhaal, bedankt...

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website