Gratis E-book: verdubbel jouw energie in 30 dagen
verdubbel jouw energieDownload nu

Gratis E-book: Verdubbel jouw Energie in 30 Dagen

Hoe je in 30 dagen tijd jouw energie verdubbelt door het veranderen van 1 simpele eetgewoonte.

Page content

article content

Is havermout glutenvrij? – met 3 havermout recepten uit de EnergieKeuken

Is havermout glutenvrij? Deze vraag krijg ik heel vaak. Omdat de EnergieKeuken glutenvrij is, vragen mensen zich af of ze toch nog havermout kunnen eten. Een hele terechte vraag, vooral omdat je in de biowinkel glutenvrije haver kan kopen. Betekent het dan dat de haver die je in de klassieke supermarkt koopt gluten bevat? In deze blog krijg je een duidelijk antwoord op jouw vraag en vind je 3 lekkere recepten met (glutenvrije) havermout terug!

Is havermout glutenvrij?

Haver is een glutenvrij graan. In theorie is het dus vrij van gluten. Het wordt echter meestal in dezelfde omgeving dan andere – wel gluten bevattende – granen verwerkt. Hierdoor ontstaat kruisbestuiving. Voor wie strikt glutenvrij dient te eten (zoals mensen met coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij de patiënt hevig reageert op de minste aanraking) is het van groot belang enkel havermout te kopen waar uitdrukkelijk het label “glutenvrij” op staat vermeld. Dit is haver die niet in contact kwam met andere granen zoals tarwe, rogge of gerst.

Eet je glutenvrij omdat je merkt dat je gevoelig reageert op gluten, dan is kruisbestuiving niet zo erg. Je zal namelijk enkel klachten krijgen van zodra je te veel gluten eet en niet omdat je met een geringe hoeveelheid in contact komt. “Is havermout glutenvrij” is dus niet zozeer de belangrijkste vraag voor velen. Wel het feit in welke mate jij er gevoelig op reageert.

Havermout recepten uit de EnergieKeuken

Als jij denkt dat je havermout enkel als een eentonig papje kan eten, dan heb je het helemaal mis! Havermout is een fantastisch ingrediënt dat je in vele heerlijke havermout recepten kan verwerken. In de EnergieKeuken zijn we een fan van havermout recepten omdat haver heel voedzaam is. Je kan het bovendien glutenvrij kopen. Vandaag delen we onze drie favoriete havermout recepten die glutenvrij, lactosevrij en suikervrij zijn. Ideaal voor een energiek ontbijt dat zorgt voor een trage stijging van de bloedsuikerspiegel.Wat je van havermout zoal kan maken? Van alles en nog wat. Zelfs een echte, jawel: TAART! Maar ook crumble, koekjes en pannenkoeken. Watch and learn ;), onze drie favoriete havermout recepten:

Havermouttaart met rode vruchten

Dit kookexperiment van een havermout-ovenschotel, mondde uit in deze fantastische taart! Hij stond meteen op nummer één in onze top drie van favoriete havermout recepten. Verwennerij voor in de ochtend of de perfecte healthy cake als je bezoek krijgt.

Ingrediëntenis havermout glutenvrij

  • Olie (om de bakvorm mee in te vetten)
  • 160 gram havermout
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder (of bakpoeder)
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl zout
  • 2 tl vanille-extract of vanillestok
  • 3 eieren
  • 400 ml plantaardige melk (ongezoet)
  • 180 gram diepvriesframbozen
  • 120 gram bosbessen uit de diepvries
  • 40 gram rozijnen
  • 2 tl Tahin (of andere notenpasta)
  • 2 tl sesamzaad
  • Optioneel: Stevia naar smaak

Keukenmateriaal: een bakvorm of ovenschotel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet jouw bakvorm in met olie.
  2. Meng alle droge ingrediënten en giet dit in de bakvorm (behalve het sesamzaad).
  3. Klop de eieren op met de plantaardige melk en de Tahin (of notenpasta) en giet dit over het droge havermoutmengsel.
  4. Doe nu het fruit in de bakvorm, samen met de rozijnen en het sesamzaad.
  5. Plaats dit 30 tot 35 minuten in de oven.
  6. Haal de gebakken havermout uit de ovenschotel: je hebt een heerlijk gezonde taart!

Serveertip: je kan hier kokosyoghurt of sojapudding bij serveren voor een frisse toets. Vermijd soja bij schildklierproblemen en als jouw bloedgroep B is. Kies altijd voor bio!

is havermout glutenvrij

 

 

Bretoense haverpannenkoeken

Een aantal jaren geleden reisden we door Bretagne. De authentieke en gezellige pannenkoekenhuizen zijn me altijd bijgebleven. De Bretoeners ontbijten, lunchen en dineren met pannenkoeken. Wij kennen voornamelijk de zoete variant van een pannenkoek, maar in Bretagne leerde ik hartige pannenkoeken kennen. Toen ik met de EnergieKeuken begon wilde ik deze heerlijke Bretoense pannenkoeken in een glutenvrije en lactosevrije variant maken. Met gemalen havermout lukte dat het beste. Vandaar staat deze heerlijke hartige Bretoense haverpannenkoek op nummer twee van onze favoriete havermout recepten.

Ingrediënten voor 10 pannenkoeken (je kan ze ineens bakken en verspreid opeten ofwel vrienden vragen 😉 )
– 250 gram glutenvrij havermeel (bekom je door havermout te blenden)
– 700 ml rijstmelk
– 2 grote eieren of 3 kleinere eieren
– Dikke snuif zout
– Kokosolie

Bereiding
1. Meng alle ingrediënten in je keukenrobot tot een glad geheel;
2. Zet een koekenpan op het vuur en laat ze heet worden;
3. Doe het haverdeeg op de hete pan en zorg dat je deze goed laat doorbakken alvorens om te draaien;
4. Let op: deze pannenkoeken zijn veel breekbaarder dan klassieke pannenkoeken hoewel ze qua smaak de klassieke pannenkoek het meest benaderen. De truck om jouw pannenkoeken “heel” te draaien is door de pan in de lucht te gooien (maar dat is geen koud kunstje dus wellicht enkel weggelegd voor de gevorderde bakkers onder ons), ofwel door kleine pannenkoekjes te maken waar je heel gemakkelijk met je vork onder kan om ze voorzichtig te draaien.
5. Serveer in de ochtend met suikervrije confituur of als lunch met gerookte zalm en yoghurt-dilledressing (3 el lactosevrije yoghurt met 1 tl dille). ’s Middags kan je er een slaatje bij serveren.

Keukenmateriaal: keukenrobot of mixer en koekenpan

Crumble van haver

Onlangs kreeg ik vrienden over de vloer. Dan maak ik graag dingen waar ik op het moment niet veel werk meer aan heb, zoals dit. Enkel in de oven en klaar! In deze variant gebruik ik rood fruit (omdat dit het laagste is in koolhydraten waardoor het jouw bloedsuikerspiegel minder beïnvloedt) maar je kan ook andere fruitsoorten gebruiken. Op nummer drie van onze favoriete havermout recepten staat deze lekkere crumble van haver. Ideaal als ontbijt of als dessertje.

Ingrediënten voor 6 kleine crumbles

  • 50 gram havermeel (bekom je door havermout te blenden)
  • 75 gram havermout
  • 30 gram havervlokken (dit zijn de ruwe en onbewerkte vlokken)
  • 4 el olijfolie
  • 2 el water
  • 2,5 el amandelmeel
  • 1/2 limoen uitgeperst
  • Stevia naar smaak
  • 4 koppen gemengd rood fruit (uit de diepvries)

Bereiding

  1. Meng het havermeel, de havermout en de havervlokken met de olijfolie, het water en de Stevia.
  2. Neem een mengeling rood fruit, vers of uit de diepvries. Meng dit met limoensap en het amandelmeel. Zoet eventueel nog wat bij met Stevia.
  3. Doe het fruitmengsel in vuurvaste schaaltjes of potjes en leg het havermengsel erbovenop.
  4. Verwarm de oven voor op 170 graden en bak klaar in ongeveer 35 minuten.

Keukenmateriaal: Vuurvaste schaaltjes of ovenschotel

Waarom wij houden van havermout recepten?

In de EnergieKeuken vermijden we tarwe en andere graansoorten met gluten. Over gluten is al heel wat inkt gevloeid, maar wetenschappers zijn het er ondertussen wel over eens dat veel mensen gevoelig reageren op gluten. Is glutenvrij een hype? Volgens mij niet. Ik geloof dat veel mensen gewoon veel bewuster worden van wat ze eten. Uiteraard is een groot deel van de glutenvrije foodies niet per se allergisch (wat coeliakie heet), maar vaak wel glutensensitief. Ik schreef eerder deze blog over dit onderwerp.

Zijn de populaire havermout-merken gezond?

Havermout is terug van weggeweest! Het is hip om havermout te eten. Daarom springen grotere merken gretig op de kar. Wat je in de supermarkt ziet zijn ontbijtpakketjes die opgeleukt worden met fruit en andere zoetmakers. Wees je bewust dat de “opgeleukte havermout” niet puur is en vaak gesuikerd is. Wil je de échte gezonde effecten van havermout, dan bereid je die beter zelf en vertrek je dus best van het pure product.

Comment Section

0 reacties op “Is havermout glutenvrij? – met 3 havermout recepten uit de EnergieKeuken

Plaats een reactie




Phoenix WebsitePhoenix Website