Is rauwe voeding gezond? - met een lekker en snel raw food recept uit de EnergieKeuken
14 september 2018 

Is rauwe voeding gezond? - met een lekker en snel raw food recept uit de EnergieKeuken

Is rauwe voeding gezond? Deze vraag krijg ik heel vaak van mijn leden. Velen van hen hebben (zeer) gevoelige darmen en verteren daarom vaak geen rauw voedsel. Ook de Chinezen zijn er al eeuwen van overtuigd dat we volgens de seizoenen moeten eten en dat de meeste jaargetijden vragen naar verhitting van voedsel. Tegelijk is raw food eten volgens de aanhangers net wél heel gezond en zou het zelfs ontstekingen (en bijgevolg kanker) voorkomen. Hoe zit dat nu eigenlijk? Is raw food eten gezond?

Is rauwe voeding gezond?

Het principe van de Raw Food Keuken is dat je de voeding niet verhit zodat alle vitaminen bewaard blijven. I know, dit wordt ook vaak tegengesproken. Dus als je het ook zo verwarrend vindt, luister dan eens naar mijn manier om met al die tegenstrijdige adviezen om te gaan ;)…

Net zoals jij ben ik ook heel lang in de war geweest. Wie of wat moest ik nu geloven? Is rauwe voeding gezond? Of toch weer niet? Net zoals bij honderden andere tegenstrijdige adviezen besloot ik om de waarheid in het midden te houden. Omdat ik in mijn EnergieKeuken het rotatieprincipe hanteer, kan het geen kwaad om af en toe raw food te eten, zolang je het ook blijft combineren met andere bereidingswijzen. Dr. Wilson omschrijft in zijn boek over bijnieruitputting immers dat het bereiden op verschillende wijzen belangrijk is om het lichaam diverse nutriënten te laten opnemen.

Wat dan met zij die geen rauw voedsel verteren? Wel ja, die vraag stelde ik aan Dr. Saskia van As tijdens een seminarie. Zij is dé darmspecialist bij uitstek en schotelde ons als lunch rauw voedsel voor. Ik vroeg haar daarom kritisch of ze nooit patiënten had die dit niet kunnen verteren (ik namelijk wel!). Haar antwoord verhelderde veel voor mij. Volgens Dr. Van As kan je jouw voedsel niet verteren omdat er een onderliggend probleem is dat je moet aanpakken. Niet omdat het voedsel op zich een probleem is. Mensen die het dus niet verteren hebben eigenlijk nood aan een darm detox. In tussentijd kunnen ze echter wel de signalen van hun lichaam respecteren en opteren voor verhit voedsel. Toch is het een duidelijk signaal dat jouw spijsverteringsstelsel niet goed functioneert.

En is rauw voedsel gezond voor jou denk je? Als jij helemaal geen problemen hebt met het verteren van rauw voedsel, blijf het dan vooral regelmatig eten. En probeer zeker het receptje dat ik deel in deze blog!

 

RECEPT: Koude bloemkoolsoep met frisse garnituur

Ik deel graag een ongelooflijk lekker, supergezond en vooral easy peasy gerechtje uit de EnergieKeuken met jou. Deze koude bloemkoolsoep is in een mum van tijd klaar en zit boordevol vitaminen.

Keukenmateriaal: een krachtige blender

Raw Food Recept - lekker en snel

Ingrediënten voor 1 portie

 • 150 ml ongezoete kokosmelk
 • 150 gram rauwe bloemkoolroosjes
 • 10 gram zachte geitenkaas
 • Peper en zout
 • 10 cm komkommer in blokjes gesneden
 • 1/2 avocado in blokjes gesneden
 • Passievrucht (uitlepeld)
 • Handvol rijpe mangoblokjes
 • 8-tal blauwe bessen
 • 1 tl walnotenolie of sesamolie

Bereiding

 1. Doe de kokosmelk, bloemkoolroosjes, geitenkaas, peper en zout in de blender en mix glad tot een soep.
 2. Serveer dit in een diep bord.
 3. Werk af met blokjes komkommer, avocado, mango, passievrucht en blauwe bessen
 4. Doe een scheutje walnotenolie of sesamolie over het geheel voor een extra toets

340 calorieën – 15 gram koolhydraten – 7 gram eiwitten – 27 gram vetten – 8 gram vezels

Bereidingstijd: 10 minuten – klaar maken en meteen opeten (niet bewaren)

 

Een Raw food recept – lekker en snel maken: dit is waarom!

Toen ik ten tijde van mijn burn-out op zoek ging naar levensstijlen die passen bij een uitgeput lichaam, heb ik me ook verdiept in de raw food keuken. De raw food keuken pretendeert übergezond te zijn omdat voedsel bewust niet verhit wordt. Daardoor blijven de vele vitaminen en mineralen aanwezig. Waarom ik dan niet gewoon de raw food keuken volg en de noodzaak voelde mijn eigen voedingsconcept op te richten (de EnergieKeuken)? Omdat er ook visies zijn die het tegendeel bewijzen. Ik merk bovendien dat lang niet iedereen met darmproblemen rauw voedsel makkelijk verteert. Het is een kwestie van zelf te voelen wat rauw voedsel met je lichaam doet.

Een heel belangrijk standpunt dat ik zelf inneem is gebaseerd op de Chinese voedingsleer waarbij we zoveel mogelijk trachten rekening te houden met de seizoenen. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar in de winter houdt ons lichaam nu eenmaal meer van verwarmd voedsel terwijl de lente en de zomer uitnodigen om koud en rauw voedsel te eten. Zo zegt de Chinese voedingsleer dat rauw voedsel het lichaam verkoelt. Iets wat we dus enkel nodig hebben als de temperaturen buiten hoger worden.

Een groot voordeel van de raw food keuken is dat het gemakkelijk is. Een raw food recept lekker en snel maken is dus voor mij hét ultieme pluspunt omdat ik werk met mensen die vermoeid zijn en op zoek zijn naar recepten die snel gaan maar toch de beloofde voedingsstoffen aanleveren. Omdat het voedsel rauw wordt verwerkt kan je meteen aan de slag!

Eiwit en vet zijn koning

Eén van de hoofdprincipes uit de EnergieKeuken is het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Dit kan je doen op een paar manieren (vooral door minder suiker te eten). Zelf ben ik een voorstander van het toevoegen van voldoende eiwitten en/of gezonde vetten. Deze zorgen ervoor dat de snelle koolhydraten uit suiker (dus ook uit fruit) niet meteen in de bloedbaan terecht komen en geven jou een langer verzadigd gevoel.

In dit recept spelen de gezonde vetten de hoofdrol, die je vindt in de kokosmelk (opgelet dat je wel voor de ongezoete variant gaat), de avocado en de notenolie.

Raw Food Recept - lekker en snel

Is deze rauwe voeding gezond denk jij? Laat ons weten wat jouw mening is 🙂

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down
Phoenix WebsitePhoenix Website