arrow_drop_up arrow_drop_down
13 juli 2017 

Is vlees gezond? - een kritische review van de film "What the Health"

Na de release van de controversiële documentaire “What the Health” op Netflix rijst wellicht de vraag opnieuw:is vlees gezond? De filmmakers en dokters die aan het woord komen beweren unaniem van niet. Toch is het belangrijk om bij het bekijken van dergelijke zogenaamd “wetenschappelijk onderbouwde” documentaires steeds te realiseren dat voeding erg complex is. Deze film belicht dus een zoveelste invalshoek over voeding. Met bijzonder veel waarheden, maar toch met een grove korrel zout te nemen. Vandaar dus een kritische review over deze docu én het antwoord op de vraag: is vlees gezond?

“What the Health”: promotors van het veganisme

Wat is veganisme?

Het is duidelijk dat zowel de makers als de geïnterviewden van deze film veganisten zijn in hart en nieren. Logisch dus dat ze geen goed woord over hebben als het vlees en aanverwanten betreft.  De documentaire kwam trouwens tot stand via crowdfunding. Dit betekent dat iedereen die met plezier in de buidel tastte om deze documentaire tot stand te brengen – je raadt het al -fervent veganist is.

Veganisten eten geen vlees, noch vis en eveneens geen afgeleiden van dierlijke producten. Met andere woorden: ook geen zuivel. Als je aan een veganist vraagt: is vlees gezond?, antwoordt die dus overtuigd “nee”.

is vlees gezond

Is melk goed voor elk?

Over het vermijden van zuivel treed ik met plezier bij (behalve dan de eieren waar ik later op terugkom). Wij zijn inderdaad niet gemaakt om melk te drinken. Laat de melk van de koe dus maar over aan de kalfjes en laat ons vooral luisteren naar onze natuur: moedermelk is gemaakt voor onze babies. Als volwassenen hebben we dus geen melk nodig; Ook niet voor calcium zoals overheidspropaganda en fabrikanten ons doen geloven.  Dat vind je in overvloed terug in de natuur als je maar voldoende groenten eet. Ook in peulvruchten is het aanwezig.

is vlees gezond

 

Is vlees gezond?

Vlees als dé oorzaak van alle welvaartziektes?

De film “What the Health” laat ons geloven dat het eten van vlees  aan de basis ligt van zowat alle welvaartziektes: kanker, hart- en vaatziektes maar vooral Diabetes Type 2. Deze laatste neemt in ongeziene proporties toe in de VS, waardoor de makers zich vooral op deze ziekte focussen.

Ze gaan wel erg ver met hun uitspraak dat suikerziekte eigenlijk niets met suiker heeft te maken. De schade die suiker berokkent wordt hier dus enorm geminimaliseerd. Zo zou vlees de absolute oorzaak zijn van al het kwaad vanwege de dierlijke vetten die onze aderen doen dichtslibben waardoor de insuline in ons lichaam geen weg meer kan. Voor wie geen tot weinig kenins heeft klinkt dit best indrukwekkend en geloofwaardig. Toch probeer ik in dergelijke situaties terug te vallen op mijn logische verstand en gevoel. En dat doe ik telkens weer met deze vraag: Wat zegt de natuur? Is vlees gezond volgens de natuur?

 

Is vlees gezond: vlees blijven eten of niet?

In de EnergieKeuken ben ik er een voorstander van om zoveel mogelijk naar jouw natuur te luisteren. Het eten van vlees zit in onze natuur. Al sinds de prehistorie eet de mens vlees. Belangrijke kanttekening: de hoeveelheid vlees die nu beschikbaar is, was er toen uiteraard niet. We hoeven dus echt niet zoveel vlees te eten dan we in ons westers voedingspatroon doen. Ik ben een absolute voorstander van het vaker introduceren van veggie-maaltijden.

Ook de kwaliteit van het vlees is van groot belang en daar gaat deze docu aan voorbij. Het onderzoek waar men naar verwijst is gebaseerd op studies in de VS. Omdat de regelgeving omtrent hormonen minder streng is in de VS dan in Europa, laat de kwaliteit van het vlees in de VS de wensen over. Ook als je hier bij ons vlees koopt, is er een groot verschil tussen biologisch vlees van grasgevoederde dieren en het niet-biologische vlees dat je in de supermarkt koopt. In de prehistorie werd het vlees vast niet opgespoten om voller te doen lijken, of bewerkt met antibiotica en hormonen.

De manier van bereiden zegt al net zoveel over het vlees dan de kwaliteit zelf. Wanneer je jouw stuk vlees op de barbecue (lees hier de blog over gezond barbecuen met 4 recepten) gooit en in volle vlam laat zwart worden, dan heb je een giftige brok voedsel op jouw bord. Ook het gebruiken van ranzige olie of margarine om het vlees in te bakken is schadelijk voor de gezondheid.

is vlees gezond?

Vitamine B12

B-vitamines zijn van cruciaal belang voor een vitaal en energiek lichaam.  Vitamine B12 komt in dit kader kort aan bod (omdat ze zich realiseren dat dit een niet te negeren facet is bij veganisme en vegetarisme). Deze vitamine wordt echter afgedaan als niet zo belangrijk. Dat is uiteraard grote onzin. Vitamine B12 kan énkel opgenomen worden uit vlees en zuivel. Veganisten en vegetariërs hebben daarom vaak een tekort aan deze vitamine met enorme vermoeidheid tot gevolg.

Het is één van de vitamines waarop mensen met burn-out en bijnieruitputting getest worden. Het kan namelijk een verklaring zijn voor de aanhoudende vermoeidheidsklachten. Ik geloof dus dat als een vitamine enkel kan ingenomen worden door het eten van vlees en/of eieren, dat de natuur het zo voorzien heeft. Hier wordt dus grotendeels de hoofdvraag van deze blog beantwoord: is vlees gezond denk je zelf? Als je het verstandig eet is het gezond. In kleine proporties, niet elke maaltijd en liefst biologisch.

 

 Holistische benadering?

Een extra facet waar men hier duidelijk aan voorbij gaat is het volgende: met welke voeding combineert de onderzoeksgroep het (wellicht niet-biologische) vlees? Als je vlees combineert met een ongezonde levensstijl is het eigenlijk niet duidelijk of de gezondheidklachten gebaseerd zijn op het eten van het vlees of op andere (al even ongezonde) eet- en leefgewoontes (zoals roken, geraffineerd voedsel, suiker,…).

Een levend bewijs is mijn eigen moeder die meer dan 10 jaar vlees heeft geschrapt. Ze had verschillende vitamines tekort. Vooral ijzer. Bovendien werd ze net gezonder door terug vlees te eten op doktersadvies. Belangrijker nog: ze heeft haar darmen genezen door andere voeding dan vlees te  schrappen, waaronder glutenbevattende granen en melk. Ze at in het verleden ook veel koolhydraten en suikers, wat een veel grotere negatieve impact had op haar algehele gezondheid dan het eten van vlees.

is vlees gezond

 

De wetenschap heeft toch altijd gelijk?

Was dit maar waar. Dan was het nu heel eenvoudig geweest en was er niet zoveel discussie over voeding en over mijn vraag: is vlees gezond? Er bestaan honderden theorieën over voeding en over al die theorieën bestaat sluitend wetenschappelijk onderzoek. Dit komt omdat de intenties van onderzoekers niet altijd even zuiver zijn. Zoals heel realistisch wordt weergegeven in de documentaire zijn er al te vaak belanghebbenden betrokken bij het onderzoek, die het resultaat maar al te graag naar hun hand zetten. Grote voedselproducenten hebben daarom hun eigen laboratoria waar onderzoekers er alles aan doen om de resultaten in het voordeel van het bedrijf te laten spreken. Mijn man heeft jaren in een labo gewerkt (niet in de voeding maar wél voor een commercieel bedrijf) en getuigt geregeld over het feit hoe de resultaten stelselmatig werden afgerond in het voordeel van de fabrikant.

De grote grijze zone

Menig academici of wetenschapper zal het niet graag horen, maar wetenschappelijk onderzoek valt daarom met de nodige korrel zout te nemen. Ik ben zelf academisch geschoold en heb zelfs nog het vak “marktonderzoek” gedoceerd. Daarom weet ik als geen ander hoe onderzoek zelden rekening houdt met een grote grijze zone. Het is vaak de grijze zone die het dichtste bij de realteit ligt. Zo ook bij voeding.

Luisteren naar jouw eigen waarheid

Daarom heb ik na jaren lezen van tegenstrijdig voedselonderzoek vooral geleerd om dicht bij mezelf te blijven. Wat doet het eten van bepaald voedsel met mij persoonlijk? In het geval van deze film kan ik voor mezelf (en voor vele anderen) concluderen dat het eten van biologisch vlees mij geen schade berokkent, maar wel dat mijn lichaam lijdt onder het consumeren van melkproducten. Het krijgen van huiduitslag is daar een letterlijk bewijs van. Deze bewijzen zijn voor mij veel meer waard dan een conclusie uit het zoveelste wetenschappelijke onderzoek.

Wie bij mij een voedingsprogramma volgt zal daarom zelden tot niet van mij te horen krijgen wat mag en wat niet mag. Ik gebruik een afbouwsysteem van omstreden voedingsmiddelen en laat vooral de mensen zélf ontdekken en voelen hoe hun lijf bij herintroductie reageert. Mijn waarheid is niet noodzakelijk die van hen en omgekeerd.

 

Vasten zonder vlees

Wat ik wél kan aanbevelen is om geregeld een detox te doen. Een soort van zuiveringskuur laat ons zeggen. In een detox is het verstandig om weinig tot geen vlees te eten. Een detox gaat namelijk de grootste ontgiftingsorganen reinigen: de lever en de darmen. Hoewel ik het niet nodig vind om als veganist door het leven te gaan, geloof ik zoals eerder vermeld dat we het met een pak minder vlees kunnen doen. Dit is gezond voor mens, dier én milieu. In een detox schrap je best al het vlees van je menu want ondanks de goede bron van eiwit en vitamine B12, is het voor de darmen best wel een zware klus om vlees te verteren. Maak hier kennis met de veganistische zuiveringskuur uit de EnergieKeuken.

is vlees gezond

Wat nu met eieren?

Net als vlees zijn eieren bijzonder omstreden in deze documentaire. Ik ben persoonlijk een grote fan van eieren. Ik heb ze een hele tijd geleden geïntroduceerd als ontbijt (enkele keren per week) en stel vast dat ik me energieker voel bij het eten van eieren. De documentairemakers doen eieren af als de grootste rommel en verwijzen naar de invloed op de cholesterol. Deze bekommernis hoor ik ook geregeld bij mijn klanten. Want over cholesterol bestaan zoveel misverstanden die ik met jou wil delen. Je hoeft dat eitje dus zeker niet te laten. En zoals bij alles geldt: overdrijf in niets.

is vlees gezond

Conclusie: is vlees gezond?

Wie bepaalt wat gezond is voor jou? Dat ben jij zelf.  Ben je in staat om naar de signalen van jouw lichaam te luisteren? Mensen met allerhande kwalen , vermoeidheid of chronische ziektes: dit is jouw lijf dat iets probeert duidelijk te maken. Ik pleit er daarom voor te achterhalen wat het exact is waar jouw lijf niet gelukkig van wordt. Eet en voel. Het antwoord zit enkel in jezelf. Dus om af te sluiten draai ik de vraag graag om naar jou: is vlees gezond voor jou?

Benieuwd naar jouw ervaring of mening. Ben jij een vleeseter of toch maar niet?

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website