arrow_drop_up arrow_drop_down
23 april 2017 

Jezelf zijn? Durf waarden en normen kritisch analyseren

Dat wat ons wordt ingelepeld niet altijd klopt met wie we diep vanbinnen zijn werd me de voorbije maanden duidelijk. Durven jezelf zijn is een openbaring. Het is de ultieme stap naar innerlijk geluk. Toch is die stap niet evident. We worden elke dag geconfronteerd met beelden, verhalen en inzichten die ons van buitenaf worden ingeprent. Ongewild worden tal van waarden en normen in de wereld gezet. Voldoe je niet aan deze waarden en normen, dan hoor je niet bij de kudde. Maar wil je wel bij die kudde horen? Of wil je ongegeneerd jezelf zijn, jouw eigen tempo volgen en zelf kunnen bepalen wat goed of fout is voor jou? Een verlossende gedachte als je het mij vraagt. Er komen de laatste tijd ontzettend veel leerrijke inzichten op mijn levenspad. Inzichten die me doen stilstaan bij het thema “jezelf zijn”.

Wat zijn waarden en normen?

Ik ben er van overtuigd dat waarden en normen nodig zijn. We leven met miljoenen mensen samen op een planeet waar we veel zorg voor moeten dragen. Onze samenleving is complex.  Zonder waarden en normen wordt het onleefbaar. Toch ben ik mezelf verloren in een wereld waar waarden en normen maar twee vormen kennen: goed of fout. Zo eenvoudig is het niet. Wanneer je door de overheersende aanwezigheid van deze waarden en normen de voeling met jezelf verliest, weet je dat er iets niet klopt. Wie ben je? Wat wil je? Het is de moeilijke weg naar gewoon jezelf zijn. Ik vertel je mijn verhaal.

Mijn tweejarige peuter

Mijn zoontje Denn werd deze week twee jaar. Hij stapt nog niet. Hij praat ook nog niet. Wel communiceert hij in een taal die wij verstaan en beweegt hij zich voort op een manier waar hij zich comfortabel bij voelt. De ogen van deskundigen en buitenstaanders zijn op hem gericht want “hij heeft achterstand.” Als zijn moeder voel ik echter dat er niets aan de hand is maar dat hij zijn tijd nodig heeft. Dat het belangrijk voor hem is om zijn tempo te volgen en dat hij vooral zelf dat tempo wil bepalen. Ik voelde me gevangen in een tweestrijd tussen het opnemen van mijn verantwoordelijkheid door hem te laten begeleiden door deskundigen (in dit geval een kinesist) en anderzijds het intuïtieve moedergevoel dat erop vertrouwt dat er niets aan de hand is. Dat hij gewoon niet voldoet aan “de norm”. Maar is afwijken van de norm daarom fout? Het brengt me opnieuw zoveel levenswijsheid, zoveel inzicht. Het oefent me in mijn persoonlijke groei, in het pad naar jezelf zijn. Zo wil ik dat ook mijn zoontje gewoon zichzelf kan zijn. Dat hij niet vergeleken wordt met gemiddelden. Hij is uniek. Als jij en ik.

IMG_7285

Paradigma’s

En dan kom ik automatisch bij het thema “paradigma’s“. Een begrip waar ik recent mee in aanraking kwam sinds ik me laat omringen door succesvolle ondernemers. Want succesvol ben je niet als je leeft volgens de norm (en eigenlijk bestaat er ook geen definitie voor succes, maar dat even terzijde).  Zij leren me om te denken en te voelen los van de opgelegde waarden en de normen. Paradigma’s zijn oordelen (zienswijzes) die ons tegenhouden om onszelf te overstijgen. Ons leven wordt gedomineerd door duizenden oordelen die in ons brein staan gegrift als een onveranderlijke waarheid. Maar dat is het niet. Als je jarenlang een waarheid aanneemt, kan je niet meer van op een gezonde afstand aanvoelen wat de echte essentie is. Je kan geen zuivere inschatting meer maken.

depression-1241819_1280.jpg

Durf jezelf zijn!

Een maatschappij wordt geordend door normen en waarden. Door goed en fout. We leven in een wereld van duizenden spelregels. Alleen hoeft niet alles in het leven door regeltjes bepaald te worden. Mijn collega-blogger Mieke Lannoey schreef er een heel metaforische blog over: Wat als het leven een spel was?

Terug naar mijn verhaal. Het is niet nodig om mijn zoon ik een hokje te stoppen omdat hij trager stapt en praat dan de norm. Want er zijn andere dingen die hij onwaarschijnlijk goed kan maar waar de maatschappij geen belang aan hecht: hij heeft een haarscherpe intuïtie, hij voelt alles, hij ziet alles, hij ervaart alles zo intens dat hij zich geregeld overweldigd voelt. Ik kan niet anders dan mijn hart vasthouden voor de toekomst, want ook zeer gevoelig zijn wijkt af van de norm. Alleen zie ik dit als een talent. En niet als een tekortkoming.

brain-2146168_1280

Waarden en normen kritisch analyseren

Mijn conclusie is dat als ik diep in mijn eigen hart kijk er eigenlijk geen waarden en normen bestaan. Dat het iets is wat vooral anderen creëren. Hoe meer ik in contact kom met mezelf, hoe meer vertrouwen ik in het leven krijg. Hoe minder “erg” ik het vind om gewoon anders te zijn. Om mezelf te zijn. Ik realiseer me hoe angsten maar gedachten zijn. Hoe ik zelf de keuze heb om van de ene op de andere dag mijn gedachten te wijzigen. En om zelf mijn ideeën te vormen, los van wat de buitenwereld daarover zegt. Mensen die halsstarrig vasthouden aan waarden en normen zijn in mijn ogen onzekere wezens. De échte kracht zit namelijk in jezelf, niet in wereld rondom jou. Jezelf zijn kan het leven zo eenvoudig maken. Je bent namelijk op de wereld gezet om simpelweg jezelf te zijn. Het is echter geen koud kunstje om te onderscheiden wat puur van jezelf is en wat stelselmatig onderdeel van jou werd omdat de wereld rondom jou het bijna letterlijk opdringt. Daarom is het belangrijk om te leren vertrouwen op je intuïtie. Ik schreef er deze blog over.

a-man-2170662_1280.jpg

De boodschap?

Je kan het allemaal larie en apekool vinden of je kan het net als ik een heel verlossende gedachte vinden. Mijn gouden raad is daarom: leer voelen wat jouw waarden en norm zijn en neem die niet blindelings aan. We zijn unieke individuen en de grens tussen goed en fout is heel moeilijk te trekken. Dat oorlog slecht is en liefdadigheid goed is, dat is kristalhelder. Maar over de meeste dingen kan je niet zo evident oordelen. Niet als je erin gelooft dat ieder zijn eigen waarheid creëert. Jezelf zijn begint dus bij… jezelf.

Op zoek naar jezelf? Jouw levensmissie? Jouw intuïtie? Volg mijn Facebookpagina Elke Dag Energie waar ik op zoek ga naar alle aspecten van levensenergie: voeding, carrière, mindset, persoonlijke groei,… Geef me hier een like!

Volg Elke Dag Energie

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
De Gans (Marije)

Door

De Gans (Marije)

op 23 April 2017

Wat een topverhaal. En je hebt zo volledig gelijk! Laat jouw eigen innerlijke waarden niet overruled worden door de angstige regels van buiten. Als jij voelt dat het oké is, dan is het dat. Luisteren naar de moeder.... Die voelt echt wel of het klopt of niet! Wij hebben thuis een gelijksoortige situatie gehad met onze eigen zoon. Nu net 6. Die werd ongelofelijk onder druk gezet op de kleuterschool (in Brabant woonden wij toen nog) Het jochie was er diep ongelukkig en zijn juf maande ons hem geestelijk te laten onderzoeken wegens een verzameling vermoedelijke stoornissen in het autistisch spectrum. Ik was het totaal oneens met haar en zei dat ook. We weigerden het onderzoek en ze dreigde daarop zijn voortgang op school te blokkeren zodat hij naar speciaal onderwijs zou moeten en zeker in de toekomst niet naar groep 3. Ik zag alleen maar een prachtig, gevoelig, hyperintelligent kind wat slechts leed onder haar pressie en sociale druk van het 'moeten' waar die school op draaide. 4.5 jaar nog maar...zo zielig. We verhuisden afgelopen jaar (terug) naar Groningen. Niets van al die hysterie speelt hier. Zoonlief bloeit op, speelt met talloze vriendjes en doet het steengoed op school. Volgend jaar vrolijk naar groep 3. Hij is volgens zijn huidige juf totaal normaal. Erg sociaal zelfs. Zo blij dat we die molen niet ingegaan zijn! Hij had voor zijn leven onterecht opgescheept kunnen zitten met een zwaar etiket vanwege de angstige visies van buiten... Volg je hart. Lieve groet en geniet van je zoon ❤

Lieve

Door

Lieve

op 23 April 2017

Wat een wijsheid heb jij reeds in pacht! Ik heb er langer over gedaan om deze gedurfde en toch zo bevrijdende gedachtegang te durven denken! Ik wroet er nog mee want we zitten door onze opvoeding zo vast geankerd in die patronen die nu echt wel heel verroest zijn. Leven in de eenentwintigste eeuw is de max! Eindelijk hebben we recht op bevrijd denken en handelen...

Ann

Door

Ann

op 24 April 2017

45j geleden was mijn broertje 3jaar toen hij naar de kleuterschool mocht, maar nog geen woord sprak. Een week later sprak hij volzinnen en sindsdien staat zijn tater niet meer stil 😉 . Één verschil, indertijd mocht alles nog meer op eigen tempo en was er niemand die zich daar mee moeide 😀 Volg gewoon je moederhart ! 😘

angelaslifeweb

Door

angelaslifeweb

op 30 May 2017

bedankt voor dit mooie verhaal! Ik ben het helemaal met je eens. De laatste tijd denk ik ook veel na over het leven en over wat we allemaal "moeten" om een goede toekomst te hebben. sociaal gezien wordt er zoveel van ons verwacht maar wat als dit ons niet het echte geluk brengt? Natuurlijk is werk belangrijk want tsja zonder geld kunnen we niet leven. Toch vind ik het ook belangrijk om de dingen te doen die we willen doen. Iedereen is anders en we willen andere dingen in het leven. Toch brengt dit veel onzekerheden met zich mee. Bedankt voor deze tekst, als inspirerend om dit soort dingen te lezen!

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website