arrow_drop_up arrow_drop_down
Kennismaking met oceaantherapie
15 april 2017 

Kennismaking met oceaantherapie

Voor Mieke Lannoey (auteur van het boek “Burn-out, het begin van verandering”) speelde de oceaan een belangrijke rol in de zoektocht naar zichzelf. De golven, die tijdens haar burn-out functioneerden als een confronterende spiegel, hielpen haar los te laten, te helen en te kiezen voor verandering. Surfen gaf haar de kracht en het vertrouwen om haar leven over een andere boeg te gooien. Ze realiseerde zich dat ze niet voor niets zo werd aangetrokken door de golven van de oceaan. Van op haar surfplank deed ze namelijk aan oceaantherapie.

Tegenwoordig organiseert Mieke surfweken. Naast het effectief op je eigen tempo “leren surfen”, ontdek je hoe je op je surfboard zowel de golven van de oceaan als jezelf overwint. Van je hoofd naar je hart. Ik laat vandaag met veel plezier Mieke aan het woord.

Het verhaal van Mieke: De burn-out

In de beginfase van mijn burn-out wist ik maar één ding: op deze manier wilde ik niet verder. Maar wat wilde ik dan wel? Ik was een vreemde geworden voor mezelf, ik wist niet meer naar wat ik verlangde. Ik had alles gedaan ‘zoals het hoort’: vast werk, professionele ontwikkeling, een eigen huis, een bloeiend sociaal leven, een drukke agenda… mijn leven voldeed aan de verwachtingen en toch voelde ik me ongelukkig, leeg en innerlijk onrustig. Waarschijnlijk had ik zo nog wel even verder geleefd (al is ‘overleefd’ een beter woord), mocht een burn-out mij niet tot stilstand hebben gedwongen.

oceaantherapie

De zoektocht naar antwoorden leidde mij, letterlijk en figuurlijk, langs vele wegen en zette een proces van zelfreflectie, bewustzijn, verandering en persoonlijke groei in gang waar ik heel dankbaar voor ben. Meer over burn-out en het verhaal van Mieke kan je lezen in haar boek: Burn-out, het begin van verandering. En hier op de blog bij de categorie burn-out verhalen.

17796303_1370579766314115_2812053185589666068_n.jpg

4 voordelen van oceaantherapie

Mijn missie is om anderen via oceaantherapie te stimuleren hun weg te surfen uit omstandigheden die hen niet (langer) gelukkig maken, wat die omstandigheden dan ook mogen zijn, en te kiezen voor zichzelf. Zo onstond ‘Surf Your Way Out’.

Surf Your Way Out organiseert surfweken die in het teken staan van persoonlijke groei. Golfsurfen heeft een helende werking op zowel lichaam als geest en voor mensen met een burn-out zijn er 4 grote voordelen. Ik laat jullie in deze blog uitgebreid kennis maken met deze voordelen:

 

  1. Surfen is een plezierig middel tegen stress en helpt om opnieuw in contact te komen met jezelf en je verlangens

Surfen is een niet prestatiegerichte vorm van lichaamsbeweging die wordt beoefend in contact met de zee. Tijdens het surfen komen feelgood neurotransmitters vrij in het lichaam zoals dopamine, adrenaline en endorfine, deze zorgen voor sensaties van plezier en vreugde, waardoor de stemming verbetert, maar ook voor een gevoel van sereniteit (in surftaal wordt dit ook wel je ‘stoked’ voelen genoemd). Tegelijkertijd nemen stress, spanning, onrust, depressieve en angstige gevoelens af doordat stresshormonen (zoals cortisol) dalen.

In de interactie met de golven leer je heel veel bij over jezelf en jouw manier van in het leven staan, de zee houdt je als het ware een spiegel voor. Hierdoor leer je jezelf beter kennen of opnieuw ontdekken. Wanneer je weet wie je bent en wat jou drijft, kan je uitzoeken wat je nu werkelijk wilt. De oceaan functioneert daarbij als een bron van kracht en inspiratie.

1451448_10151769373006903_180525358_n.jpg

  1. Oceaantherapie voorziet rust voor het brein en herstelt en verbetert cognitieve functies

Gefocuste maar ontspannen tijd in de natuur geeft onze vermoeide (vaak uitgeputte) frontale hersenkwab (die instaat voor executieve functies zoals cognitieve controle, beoordelings- en probleemoplossend vermogen, besluitvorming, planning, selectieve aandacht en het beheersen van gedrag en emoties) een rustpauze en activeert andere delen van ons brein die geassocieerd worden met positieve emotie, plezier en empathie.

Bewegen in een natuurlijke omgeving, zoals op het strand, heeft grote voordelen voor de mentale gezondheid. De natuur laat je geest dwalen, dit stimuleert je cognitie: ideeën gaan vrij vloeien, nieuwe inzichten ontstaan, er worden vruchtbare gesprekken gevoerd, je hoofd klaart op en plots wordt alles helder.

17884688_10154717295832858_3374428516020333412_n.jpg

 

  1. De golven en natuurprocessen zorgen voor belangrijke levensmetaforen

De natuur zet dingen in perspectief. De seizoenen tonen aan dat het leven constant in beweging is, dingen groeien, bloeien en sterven weer af, vervolgens trekt de natuur zich een tijd terug in zichzelf om zich voor te bereiden op nieuwe groei.

“Een burn-out is niet meer dan een vruchtbaar rustmoment dat jou voorbereidt op iets nieuw.”

De golven leren je loslaten en vertrouwen hebben in de stroom van het leven. Als je in de zee tegen de stroming probeert in te gaan, dan geraak je uitgeput, er zit niets anders op dan je erdoor te laten meevoeren. Toch houden we in het leven halsstarrig vast aan het oude, vertrouwde en bekende, ook al weten we intuïtief dat we er al onze kracht door verliezen.

  1. Je ervaart verbinding en harmonie tussen gelijkgezinden

Zowel in de aanloopfase naar als in de herstelperiode van een burn-out kan je je onbegrepen en erg alleen voelen. Het is een verademing om in een ongedwongen sfeer omringd te zijn door lotgenoten. De ervaringen van de deelnemers getuigen hiervan:

‘De combinatie van de surfsessies en de groepsmomenten met themagesprekken waren enorm verrijkend en interessant. Nooit eerder ervaarde ik tijdens een vakantie zo een sterk gevoel van verbondenheid, harmonie en oprechte warme vriendschappen. Ieders openhartigheid over onze levensverhalen maakte ons tot ‘gelijkgestemden’.’

‘Je krijgt het gevoel dat je toch niet alleen staat. Hier worden geen oordelen geveld. Er wordt gelachen en geweend en vriendschapsbanden worden gesmeed.’

Bovendien biedt een surfreis iets om naar uit te kijken. Een belangrijk element in tijden van crisis. Iets dat echt het verschil kan maken.

thumbnail_boy-flying-happy-boy-693381_1920.jpg

 

PRAKTISCH

Lijkt oceaantherapie iets voor jou? Neem dan deel aan een surfweek!

Wil je graag deelnemen aan een surfweek maar ben je nog in ziekteverlof? Dan is het belangrijk dit tijdig door te geven aan de controlearts van je ziekenfonds, meestal zijn deze zeer begripvol wanneer het doel van de reis persoonlijke groei is.

De concrete info van de surfweek en het programma kan je terugvinden op de website: www.surfourwayout.com

 

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg de Facebookpagina van Surf Your Way Out

Mieke Lannoey.png

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Leen Pairon
Door

Leen Pairon

op 17 April 2017

Ik ben een aantal jaren geleden 3 jaar op rij een week gaan surfen en vond het heerlijk. Je komt inderdaad helemaal uit je hoofd, want het vergt veel concentratie. De lessen gingen meestal in de voormiddag door, waardoor je na de middag heerlijk kon relaxen met een voldaan gevoel. Het staat nog steeds op mijn bucketlist om nog eens terug te gaan.

Mieke Lannoey
petrasparkblog
Door

petrasparkblog

op 19 April 2017

Zou het kunnen dat we onze band met de natuur uit het oog aan het verliezen zijn? Ons laten leiden door ons blinkende polshorloge en onze zware portefeuille in plaats van door ons hart?

Mieke Lannoey
Door

Mieke Lannoey

op 9 August 2017

Hippocrates maakte ooit al de bedenking: Wat kwam eerst, de ziekte of de verwijdering uit de natuur?

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website