arrow_drop_up arrow_drop_down
Keuzes maken: wanneer niets moet en alles een keuze wordt
29 oktober 2017 

Keuzes maken: wanneer niets moet en alles een keuze wordt

Weet je waarom ik tegenwoordig gelukkiger ben? Waarom ik rustiger ben? En wat bovendien de sleutel is tot het succes van mijn onderneming? Inderdaad: ik heb beslist om keuzes te maken. Om niets meer te moeten wat ik eigenlijk zelf niet wil. Een burn-out dwong me tot het inzicht dat ik en enkel ik verantwoordelijk ben voor mijn acties. Alles is een keuze. Keuzes maken veranderde mijn leven. In deze blog mijn verhaal, waar stress- en burn-out coach Mien een woordje uitleg bij geeft.

Hoe alles in mijn leven “moest”

Het opgelegde “moeten”

keuzes makenAls kind was ik altijd een heel voorbeeldig meisje. Onbewust had ik mezelf geleerd dat ik flink moest zijn. Dat ik goede punten moest hebben. Nooit mocht tegenspreken. En als ik die voorbeeldrol op mij nam, merkte ik dat dit resulteerde in heel veel positieve aandacht. Schouderklopjes van mijn vader omdat ik altijd zo mijn best deed. Goede punten op mijn rapport en een onberispelijk oudercontact deed ook de juf of de meester bevestigen hoe goed ik wel bezig was. Dit zette de ondertoon voor  mijn verdere leven.

Ik werd een streber die in alles goed wilde zijn en door iedereen graag gezien wilde worden. De bevestigingsdrang was groot. Typisch kenmerk van perfectionisme.  Tot ik aan de vooravond van mijn burn-out helemaal niets meer voelde. Ik wist niet meer wie ik was. Of wat ik zelf wilde. Alles in mijn leven was gebaseerd op wat ik dacht dat ik moest doen. Ik moest een job doen die me zekerheid gaf. Ook moest ik een verantwoordelijke moeder, een ideale partner en een geweldige dochter zijn. Ik moest bovendien nog eens een toffe collega zijn. De klanten blij maken en tegelijkertijd mijn baas pleasen zodat ik positieve evaluaties kreeg. En wat ik diep van binnen wou? Dat wist ik niet meer. Ik had nooit geleerd om keuzes te maken die uit mezelf kwamen. Keuzes maken vanuit mijn hart had ik nooit geleerd.

keuzes maken

Van moeten naar kiezen

Keuzes maken had ik dus nooit gedaan. Toch nooit met de intentie om mezelf gelukkig te maken. Altijd met het gevoel dat vooral anderen er beter van moesten worden. Ik kon niet om met het idee dat mijn keuzes zouden afgekeurd worden door anderen. Dus ik koos nooit voor mezelf. Mijn burn-out bracht daar drastisch verandering in. Alles wat ik tegenwoordig doe is gebaseerd op bewuste keuzes die ik heb gemaakt. Voor mezelf. Helemaal afgestemd op mijn talenten, waarden, normen en verlangens. Het was een lange weg. Maar nu ik sta waar ik sta, weet ik dat niets moet en alles een keuze is. In het vervolg van deze blog legt burn-out coach Mien uit waarom keuzes maken zo belangrijk is.

Keuzes maken

keuzes maken

Mien: “Elke dag maken we honderden bewuste en onbewuste keuzes. Het begint al ’s morgens heel vroeg met de keuze of we gaan snoozen of niet, hoe we uit bed stappen, of we direct douchen of eerst ontbijten. Veel van die keuzes, maken we op automatische piloot. Dat is heel handig en kan ons veel energie besparen. ”

“Echter worden andere beslissingen of keuzes die niet zo handig zijn ook een gewoonte (zoals veel persoonlijke, emotionele beslissingen die volautomatisch gebeuren) zoals altijd maar ja zeggen, je zelfzorg achteruit schuiven, anderen pleasen, ….”

Keuzes maken met ons brein

Mien: “De amygdala (gevoelscentrum van onze hersenen) heeft een grote invloed op het maken van keuzes, hoewel we vaak denken dat we onze keuzes rationeel maken. Voeg daar aan toe dat de amygdala vaak hyperactief is bij mensen die onder stress staan. Dat betekent dat ze sneller in paniek zijn en quick-fixbeslissingen gaan nemen vanuit angst. Het moetisme, dwangmatig  controleren,  volautomatisch pleasen neemt dan alsmaar toe.”

“Besef ook dat veel dingen die je doet het gevolg zijn van keuzes die je ooit gemaakt hebt. Wanneer je bewuste keuzes maakt, kan je de gevolgen beter aanvaarden. Als je je bijvoorbeeld weer ergert in het verkeer kan je jezelf de bedenking maken dat jij voor die bepaalde job gekozen heb en het verkeer daar onderdeel van uitmaakt. Als de frustratie over het verkeer groter is dan de voldoening die je uit je werk haalt, is het misschien wel tijd om te veranderen. En omgekeerd: als je je dan bedenkt waarom je alweer in het verkeer zit (omdat het zo’n droomjob is), kan dit ook wat rust brengen, want het is op dat moment een bewuste keuze om een job op afstand te doen.”

“Belangrijk is dus om jezelf terug keuzemogelijkheden (conform jouw persoonlijke waarden) te geven. Verblind door stress en problemen, zien we deze vaak niet meer en we praten onszelf dan ook nog eens veel verplichtingen aan. Neem hiervoor de nodige reflectie om verschillende mogelijkheden te bedenken.”

Keuzestress

Mien: “Er bestaat een paradox wat keuzes betreft: op andere vlakken hebben we namelijk te veel keuze wat ons opnieuw stress bezorgt. Zo kan je tegenwoordig in de supermarkt kiezen tussen 100-en ontbijtgranen of 50 verschillende wasmiddelen en zien we het bos door de bomen niet meer.”

“Bij dat soort keuzes kan je jezelf de vraag stellen of het wel zo belangrijk is en er echt toe doet. Onderstaand filmpje helpt je alvast wat te relativeren als het gaat om keuzes maken ;)”

 

Jezelf ont-moeten

Mien: “Je moet na het lezen van dit artikel een kopstand doen. De kans dat jij nu (on)bewust denkt ‘ik moet juist niets’ (denk aan de leuke t-shirts met dit opschrift!), is heel groot. En toch moeten we van onszelf toch oh zo veel: hard werken, een mooi huis hebben, een liefhebbende partner zijn, een verantwoordelijke ouder, een goede vriend(in), veel sociale contacten hebben, gezond leven, veel beweging en sporten, genoeg slapen, liefst nog wat vrijwilligerswerk en noem maar op. Alleen al van dit op te schrijven word ik moe. We leggen de verwachtingen voor onszelf ongelofelijk hoog doordat we zoveel ‘moeten’.”

“Nochtans triggert dit woord direct een defensieve houding en het kweekt verzet. Door de woordkeuze lijkt het ook direct een verplichting terwijl heel veel van de dingen die je doet geen verplichting zijn, maar een gevolg van de keuzes die je zelf gemaakt hebt. Of dingen die je eigenlijk wilt. Of die een neveneffect zijn van andere dingen die je wilt.”

Oefening in keuzes maken

Mien deelt een krachtige oefening in keuzes maken. Let bij jezelf eens op hoe vaak je het woord ‘moeten’ gebruikt en stel jezelf de vraag: moet dit nu echt? Of wil ik dit? Of heb ik hier zelf voor gekozen?

Op de duur merk je ook op hoe regelmatig anderen dit woord gebruiken.

Een leuke variant: de zin ‘moet ik dit nu doen’ met verschillende klemtonen:

 • MOET ik dit nu doen?
  • Is het echt noodzakelijk dat dit gebeurt of is het eerder een nice-to?
 • Moet IK dit nu doen?
  • Ben ik de juiste persoon om dit te doen? Kan ik dit delegeren?
 • Moet ik DIT nu doen?
  • Is het de juiste taak waarover ik nadenk? Wil ik DIT echt wel? Is er een alternatieve actie die ik kan ondernemen die efficiënter of beter is?
 • Moet ik dit NU doen?
  • Kan het ook op een ander moment? Is het effectief zo dringend? Veel zaken lijken dringender of worden dringender voorgesteld dan ze werkelijk zijn.
 • Moet ik dit nu DOEN?
  • Dient er überhaupt actie ondernomen te worden of laat ik het even los?

Tips van coach Mien

keuzes makenNog een tip met betrekking tot to-do-lijstjes. In plaats van ze per dag op te stellen, maak de lijstjes over een langere periode (tenzij je met deadlines zit natuurlijk) zodat je elke dag een keuze hebt over welke taken je gaat uitvoeren.

Nog enkele fijne quotes in verband met het maken van keuzes:

 • Geen enkele keuze zal altijd iedereen tevreden stellen
 • Als je zelf geen keuze maakt, maakt iemand anders de keuze meestal voor jou
 • De keuze die je maakt, is de beste van dat moment
 • Keuzes die we vandaag maken hebben een effect op onze ervaringen van morgen

Vaak hebben we zelf oogkleppen op en zien we geen alternatieven meer. Mien is coach en helpt om keuzemogelijkheden te vergroten door het stellen van uitdagende vragen. Zo worden ook alternatieve gewoontes ontwikkeld en leer je weer vrijelijk kiezen voor dat wat je echt wilt doen. Interesse? Volg attendo³ dan op facebook.

keuzes maken

Bronnen

Praktijkboek Oplossingsgerichte cognitieve therapie – Luc Isebaert

BBC documentaire “how to make better decisions”

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website