arrow_drop_up arrow_drop_down
22 januari 2020 

Kippensoep maken (een recept om af te vallen, krachtvoer voor je darmen)

Kippensoep maken doe ik bijna wekelijks. Een echte kippensoep op grootmoeders wijze. Dit is niet zomaar een kippensoep recept want we gaan eigenlijk ineens bottenbouillon maken. Een ideaal recept om af te vallen en om je darmwand te herstellen. Want kippensoep trekken zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit de botten vrijkomen, wat het slijmvlies in de darmwand herstelt. Je kan bottenbouillon van alle soorten vlees maken, zolang je maar de botten gebruikt.

Bekijk eerst mijn video en ontdek in de blog hieronder alle gezondheidsvoordelen + het recept

Waarom is kippensoep gezond of beter gezegd: waarom is bottenbouillon gezond?

Vanuit mijn expertise in darmgezondheid wil ik het vooral hebben over de voordelen van bottenbouillon. Volgens The New York Times (1) wordt bottenbouillon of “bone broth” al van in de oudheid gedronken. Onze verre voorouders zouden hete stenen in de maag van hun vermoorde prooi gestopt hebben om de eerste vorm van bottensoepen te maken. Vandaag de dag maken we dit eeuwenoude drankje net iets anders ūüėČ en vinden we het terug in verschillende culturen met diverse soorten vlees en kruiden (2). Maar het principe is overal hetzelfde, net zoals het effect: het is ultragezond. Dit is waarom:

Je darmwand herstellen

Tegenwoordig trekt men veelal bouillons van vlees omdat dit veel sneller gaat, maar het zijn eigenlijk de voedingsstoffen uit de botten die zo heilzaam zijn voor onze darmen.

De karkassen van dieren bevatten niet alleen mineralen, maar ook chondro√Įtine, gelatine en glucosamine. Dit is bijzonder goed voor onze darmwand. Glucosamine is een essentieel suiker dat de gezonde slijmlaag in onze darmen vormgeeft. De stoffen uit botten van dieren hebben bovendien ontstekingsremmende eigenschappen (3).

Verzwakte en vermoeide mensen hebben veelal verzwakte darmen. Ze ontwikkelen intoleranties en voedselgevoeligheden omdat het slijmvlies te veel voedingstoffen begint door te laten. Deze komen in de bloedbaan terecht waardoor ontstekingen en klachten ontstaan. Je darmwand herstellen kan je doen met capsules. Een studie uit 2017 toont aan dat je met glutamine supplementen de darmbarrière kan herstellen. Bij aandoeningen zoals het lekkende darm syndroom kan dit heel effectief zijn, omdat het verteren van voeding zeer moeizaam gaat (4) .

Wat nog véél beter is dan capsules in te nemen, is om gewoon bottenbouillon te maken (Je kippensoep zelf maken? Onderaan de blog deel ik het recept!).

Afvallen met soep

Wil je afvallen met soep, kies dan voor kippensoep op basis van bottenbouillon. Hoewel dit in eerste instantie een gezondheidsrecept is, is dit ook zeker en vast een bijzonder interessant recept om af te vallen.

Meer tips over afvallen en vetverbranding? Download mijn gratis handleiding “Buikvet Verbranden in 4 stappen

Kippensoep op basis van bottenbouillon¬†bevat veel eiwitten (5) waardoor je een langer verzadigd gevoel hebt. Dit helpt je om je calorie-inname te beperken zonder dat je het gevoel hebt dat je honger lijdt. Een studie uit 2017 van het Journal of Renal Nutrition(6) toont aan dat kippensoep op basis van botten aanzienlijk meer eiwitten bevat dan een kop gewone kippensoep die enkel gemaakt is met het vlees. Bovendien is de soep zelf ook laag in calorie√ęn. In haar boek The Small Change Diet benoemt auteur Keri Gans dit soort soep als de beste optie met (afhankelijk van het recept) 35 tot 85 calorie√ęn per tas (7).

Mensen die willen afvallen hebben veel resultaat met kippensoep op basis van bouillon. Hoe kan je afvallen met soep? Wel, een gezonde maag heeft minder dan een liter inhoud. Als je echter vaak te veel eet, neemt de maaginhoud toe en kan die zelfs een omvang krijgen van twee liter. Wanneer je wil afvallen is het aan te raden om brood en granen te vervangen door bouillon. Daardoor krimpt de maag weer tot een normale omvang. Daarnaast vul je de maag door twee kommen kippensoep te gebruiken. Hierdoor komen er verzadigingshormonen vrij, zodat je een bevredigd gevoel hebt  na het eten (3).

Waarom kippensoep maken nog wordt aangeraden?

Naast het voordeel om af te vallen worden in de literatuur nog andere voordelen genoemd. Er wordt veelal verwezen naar de term “bone broth“. Waarom wordt “bone broth” zo geprezen?

Het is rijk aan vitaminen en mineralen

Zo benoemt Medical News Today (5) vooral de hoge voedingswaarden als een bijzonder voordeel. Kippensoep gemaakt van botten is rijk aan vitaminen en mineralen (voornamelijk calcium en magnesium). Ook bevat het collageen, wat tijdens het kookproces gelatine wordt. Dit voorziet het lichaam van de nodige aminozuren (de bouwstenen van eiwit die verantwoordelijk zijn voor lichaamsherstel).

Het beenmerg zelf heeft bijzondere eigenschappen en wordt bij heel veel ziektes aangeraden (zoals onder andere tijdens kankerbehandelingen) (8).

Het boost je immuunsysteem

Dit voordeel is gekoppeld aan de hoge eiwitinname. Door de aanmaak van antilichamen (de anti-kankercellen genaamd) versterk je jouw immuunsysteem (2).

Het is een gezond slaapmiddeltje

Een studie uit 2015 (9) toont aan dat het aminozuur glycine een veilig slaapmiddel is. Omwille van alle andere gezondheidsvoordelen, is het dus een betere optie dan het innemen van slaappillen (aangezien medicatie altijd mogelijke bijwerkingen heeft, wat je niet kan zeggen van deze gezonde kippensoep van bottenbouillon).

Kippensoep maken – hou hier rekening mee!

Bottenbouillon maken

In mijn recept gebruik ik enkel kip en soepvlees, maar je kan hier uiteraard eindeloos in vari√ęren. Gebruik ook eens ander vlees dat geschikt is om vleessoep te maken. Bijvoorbeeld schenkel of mergpijp. Je kan werkelijk alle onderdelen van elk gezond dier gebruiken om deze soep te maken.

Ik leg graag de nadruk op “gezond dier“. Kies niet voor goedkope supermarktkippen. Deze dieren hebben hun ganse leven in kleine hokjes geleefd en slechte voeding gekregen, met als gevolg dat de kwaliteit van hun botten zwak is (10). Kippen die vrij hebben rondgelopen hebben veel sterkere en gezondere botten. Dit geldt niet alleen voor kip maar voor elk dier. Opteer altijd voor biologische en grasgevoederde dieren.

Kippensoep met groenten

Mijn voorkeur gaat uit naar het maken van kippensoep met groenten. Zo heb je naast de bouillon ook je dagelijkse portie groenten binnen. Je kan ook hier eindeloos vari√ęren met groenten. De beste groenten zijn groene groenten en koolgroenten zoals courgette, bloemkool, broccoli, boerenkool, … .

Om de soep extra op smaak te brengen gebruik ik graag een biologische groentebouillon, Himalayazout en peper. Voeg ook nog 1 tot 2 uien toe.

Als je nog meer gezondheid in je soep wil brengen, gebruik dan gedroogd zeewier. Groenten uit de zee zijn zeer rijk aan vitaminen en mineralen. Ze zijn ook natriumrijk. Natriumrijke groenten werken anti-stresserend volgens Dr. James Wilson, die in zijn boek “Bijnieruitputing, het stress-syndroom van de 21 ste eeuw” zeegroenten sterk aanbeveelt (11).

Kippensoep maken met kipfilet: ja of nee?

Veel mensen houden van kipfilet in hun soep. Kipfilet heeft een goede reputatie in de dieetwereld omdat het vetarm en eiwitrijk is. Zoals eerder aangegeven is soep op basis van botten nog eiwitrijker (5). Je kan de kipfilet uiteraard ook nog toevoegen op het einde van het kookproces, als je houdt van extra vlees in je soep. Op die manier wordt het eerder een maaltijdsoep. Wanneer je de groenten niet fijn mixt en de kipfilet nog even laat meekoken, dan heb je een gezonde variant op Gentse Waterzooi!

Kippensoep trekken: het recept

Je bent op zoek naar een recept om kippensoep te maken, maar ik geef je graag mijn recept om kippensoep te “trekken”. Het verschil zit namelijk in de kooktijd. Gewone kippensoep moet veel minder lang koken dan kippensoep op basis van botten. Als je wil dat de voedingsstoffen uit de botten worden vrijgegeven, is het nodig dat je de soep lange tijd laat “trekken”. Dit principe wordt niet alleen toegepast omdat het gezond is, maar ook omdat het lekker is. Vraag maar eens aan je grootouders hoe zij soep maken. Ook elk gerespecteerd chef trekt zijn of haar eigen bouillons uit botten.

Kippensoep maken met de EnergieKeuken

Ik deel je mijn eigen recept waarin ik gebruik maak van boerenkool, kip en soepvlees. In onderstaande video zie je dat ik ook restjes andere groenten gebruik (om verspilling tegen te gaan).

Ingredi√ęnten om kippensoep te maken (ongeveer 3 liter)

 • Een pakket verse boerenkool (dit zijn ongeveer 6 grote bladeren in stukken getrokken, inclusief de stelen)
 • Twee rode uien
 • 3 tl biologische groentebouillon
 • 2 el Salade du P√™cheur (een gedroogde zeewiermengeling)
 • Twee grote kippenbillen en twee kippenvleugels (je kan er ook een complete kip voor gebruiken)
 • Soepvlees, liefst nog met het bot eraan
 • Himalayazout en peper
 • 3 tot 4 liter water (tot alles onder water zit)

Bereiding van de kippensoep / bottenbouillon

 1. Zet een ruime kom op het vuur en doe hierin de boerenkool en de rode ui in grove stukken
 2. Leg hierop het vlees mét de botten (je hoeft het vel van de kip niet te verwijderen)
 3. Voeg water toe tot alles onder staat en kruid af: groentebouillon, zeewier, peper en zout
 4. Zet gedurende 6 à 8 uur op een zacht vuur. Laat het de ganse dag pruttelen.
 5. Verwijder nu het vlees uit de soep en bewaar in een aparte kom.
 6. Mix de soep zonder vlees. Hierin zit de bottenbouillon die je nu tot een soep mixt samen met de groenten.
 7. Verwijder het vlees van de beenderen (dit zal er vanzelf afvallen).
 8. Doe het vlees terug bij de gemixte soep.

Ik ben benieuwd of je aan de slag gaat met het recept? Zo ja, laat hieronder in de reacties dan weten hoe het is gelukt. Ik ben heel benieuwd! Omdat ik het leuk vind om zoveel mogelijk mensen te inspireren over gezondheid, zou ik het super vinden dat je mijn blog deelt met anderen. Wil je meer informatie over gezondheid, recepten en persoonlijke ontwikkeling van mij ontvangen? Abonneer je dan zeker op mijn YouTube kanaal en schrijf je in op mijn wekelijkse nieuwsbrief!

In deze video vind je eveneens het complete recept:

Bronnen en onderzoeken

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Liesbet
Door

Liesbet

op 3 March 2020

Lijkt me heerlijk en ik ga ze vandaag ook eens maken. Maar ik kan hier niet aan loslopende kippen komen, wil dat dan zeggen dat de kip uit de supermarkt eigenlijk niet okè is ? En mag je ook kippenbouillon blokjes gebruiken ?? Vriendelijke grts Liesbet

Elke-Vermeire
Door

Elke-Vermeire

op 5 March 2020

Dag Liesbet, idealiter koop je biologische kip of ga je bij de betere beenhouwer langs om soepvlees en botten. Kippenbouillon uit de gewone supermarkt zit vol gluten, E-nummers en smaakversterkers dus dit zou ik niet aanraden.

pnXsZxPemVorR
MgODqSUyWpd
KlWQVyegAB
MbDTpyPFB
qSzbGRKyPEI
euIRyCTdDSOh
kzDylbJq
EWKHdMha
IKVLAECFiGSyxlaW
rnAswEoFtUiR
BhKTMfjUnisytN
VRfCFMbSHgprakzE
NDQmzqsIyX
eJCmWiPLBYNqZSn
htDIGURvuqZWzdBQ
dSMZEQmex
kUxVzutDSybH
goCFVXtcAjzhTBDI
XPWKBuoSzYfjIne
pTSZEczAvnHtQ
YftvwokyqsIeJnjU
dvxUJTsrWzCyDR
vJjUXmPHc
pBqVuahsK
cPLqikJmfYbNx
iEumqjLakQhIygP
wOebDfWct
TCXyhfewPdZKEBVQ
KCTLgxVWuZDwHa
EoeDPhuipzTGC
TLjprPxCWlHIVv
biofvxSjLCysmXN
jiaoMgwHTxUA
WqGSvNbfTJCcB
lAQZFyzgiISGhY
jhIZqvgMKfpSFNoC
kUPJgrYycC
VFeMzjpRn
WXmTMuyhiGPBVL
mITAyGnSrzixZYUX
johan
Door

johan

op 22 June 2020

Ik vond het een heerlijke soep en echt een maaltijdsoep . Ik maak ze zeker nog .

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website