Gratis E-book: verdubbel jouw energie in 30 dagen
verdubbel jouw energieDownload nu

Gratis E-book: Verdubbel jouw Energie in 30 Dagen

Hoe je in 30 dagen tijd jouw energie verdubbelt door het veranderen van 1 simpele eetgewoonte.

Page content

article content

Kwetsbaarheid tonen? Zeg tijdig STOP!

De stress- en burn-out experte bij Elke Dag Energie, Mien Gheysens, is er eentje die altijd stipt haar verantwoordelijkheden nakomt. Ze weet heel goed waar ze mee bezig is. Tot ze er vorige maand niet in slaagde haar artikel aan te leveren. En hoewel het haar in eerste instantie veel stress bezorgde, heeft ze een verstandige beslissing gemaakt. Door te zeggen dat het gewoon niet zou lukken deze maand. Mien deelt openhartig hoe ze met een heel hectische periode in haar leven omgaat. Ze wil op deze manier haar kwetsbaarheid tonen.

Help, ik haal mijn deadline niet!

Kwetsbaarheid tonenMet Elke heb ik vanaf de start een fijne samenwerking. We hebben een overeenkomst wanneer welke artikels aangeleverd worden en hebben een gelijkaardige visie over veel zaken. Dat voelt echt prettig. In november was het weer zover: een nieuw artikel werd verwacht. Weet dat zo’n artikel voor mij tijd vraagt. Het is namelijk geen aangeboren talent van mij om mijn gedachten op papier te ordenen. Ik schrijf het dus niet tussen de soep en de patatten. En dus kwam het er ook niet van. Ik zag het maar verschuiven op mijn to-do-lijst (wat echt wel tegen mijn principe is). En dat bezorgde me (onbewust) veel stress.

Dan zag ik de mail van Elke verschijnen met de voorzichtige vraag of het kon zijn dat mijn artikel nog niet aangeleverd was. “Als expert planning, organisatie, timemanagement, aandacht-management, .. kan het toch niet dat ik dat artikel niet rondkrijg?!” Dat was het stemmetje dat telkens in mijn hoofd opkwam. Nog meer stress. En tegelijkertijd voelde ik dat het niet ging, er ging weinig zinvols uitkomen. Dus mailde ik met een bang hartje dat ik in een verbouwing zit en het best wel pittiger is dan ik verwachtte: het vraagt meer tijd en energie dan ik voorzien had.

Zoals Pipi Langkous het zegt?

kwetsbaarheid tonenOndanks dat ik het helemaal eens ben met volgende spreuk van Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan”, leek ik deze situatie gewoonweg moeilijk te kunnen inschatten. Pippi Langkous heeft dus niet altijd gelijk ;)… De tijdsplanning ging dus de mist in. In onze planning zouden we al lang verhuisd zijn en zetten we op dit moment onze kerstboom voor enkele gezellige weekends die eraan komen.

De realiteit is dat we nog geen keuken hebben. We nog helemaal in het stof zitten, net klaar zijn met alle vloeren te schuren en die kerstboom nog lang niet aan de orde is. Terwijl de gezellige weekends ingeruild worden voor schilderen, vloeren behandelen, keuken installeren, .. .

Jouw kwetsbaarheid tonen: durf “stop” te zeggen!

Achteraf bedacht ik me dat het ook normaal is dat het moeilijk is om zoiets in te schatten. In bedrijfscontext zou ik zonder ervaring nooit voor zo’n groot project verantwoordelijk geworden zijn. En thuis waren we ineens met 2 projectleiders – beiden zonder ervaring. Dat ook durven (h)erkennen en uitspreken, kan je zoveel brengen.

Het geruststellende antwoord van Elke dat ze weet hoe stresserend een verbouwing is en wat daar allemaal bij komt kijken, en haar voorstel om alles een maand op te schuiven, gaf me zoveel rust! En gaf ineens de inspiratie voor deze blog 😉

En daarmee heb ik ook de klik gemaakt: dit is het net! Kunnen en durven benoemen dat je grenzen bereikt zijn, ook al had je dat zo niet voorzien en wou je liever dat je grens nog net iets verder weg lag. Het accepteren van die grenzen brengt net meer ruimte. Het gaat niet over alles gecombineerd krijgen door goede planning. Het leven zit vol onverwachtheden en het is net daarmee kunnen omgaan. Ook als dat betekent dat het niet loopt zoals je had voorzien.

kwetsbaarheid tonen

Doe zoals Waze: hoe meer mensen hun kwetsbaarheid tonen, hoe beter

In onze maatschappij is het lang niet zo makkelijk om dat te doen, want er wordt zoveel van ons verwacht. En precies dan is je grenzen/kwetsbaarheid tonen net een community systeem zoals Waze: hoe meer mensen het doen, hoe meer je eraan hebt(*)! Het is ook geen toeval dat er vaak meerdere burn-outs op korte tijd zijn in een bepaalde afdeling: van zodra één iemand durft aangeven dat het moeilijk is, is het taboe er af en wordt het voor anderen makkelijker dit ook te doen (en natuurlijk wordt de workload van de afwezige vaak verdeeld over de rest van het team in plaats van iemand nieuw of extern, wat uiteraard niet helpt).

En net die kwetsbaarheid, om als eerste een moeilijke boodschap te brengen, is cruciaal om authentiek en verbindend in het leven te staan. Brené Brown legt dit heel mooi uit in haar TED-talk ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ze schreef er ook een boek over.

(*) Voor zij die Waze nog niet kennen: een superhandige app die rekening houdt met files en werken. Zo kan je een realistische inschatting maken van je verwachte aankomsttijd.

kwetsbaarheid tonen

Mien is stress- en burn-out coach bij www.attendo3.be en projectmanager in de bedrijfswereld met als specialisatie het menselijk kapitaal. Ze wordt dagelijks met de burn-out problematiek geconfronteerd. Als jonge ambitieuze vrouw probeert ze alle ballen in de lucht te houden terwijl ze mindful in het leven staat. Ze bouwde veel expertise op door de kennis van haar privé-praktijk te combineren met projecten uit het bedrijfsleven. Blijf op de hoogte van de activiteiten van Mien via haar Facebookpagina https://www.facebook.com/attendo3/

 

Bronnen:

De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

Comment Section

0 reacties op “Kwetsbaarheid tonen? Zeg tijdig STOP!

Plaats een reactie
Phoenix WebsitePhoenix Website