arrow_drop_up arrow_drop_down
26 november 2017 

Lichaamswerk zweverig? Eat this!

Ooit al gehoord over lichaamswerk? Veel mensen kunnen zich er weinig bij voorstellen. Of denken dat het iets zweverig is. Terecht of niet? Daar laat ik jullie achterkomen in deze blog. Hilde is lichaamsgericht experte. Ze wil graag een aantal vooroordelen uit de weg ruimen over ( energetisch) lichaamswerk en zet alle voordelen op een rijtje. 

 

lichaamswerk

Hilde: “(Energetisch) lichaamswerk, bodywork, integrale manuele therapie (of hoe je het ook noemen wil) … ik blijf er versteld van staan hoe weinig mensen er vertrouwd mee zijn.  Laat staan dat ze enig idee hebben wat het voor ze kan betekenen.

Enige tijd geleden op een workshop waar ik net had verteld wat ik deed, zei iemand “lichaamswerk? Daar staat de gemiddelde Belg niet voor open”.  Ik antwoordde nieuwsgierig met de vraag  “hoezo en waarom dan niet ?”  “De meeste mensen vinden dat zweverig.”  Ik had zoiets van “Ah bon?!”  Ik moest het even laten binnenkomen … want wat is er nu meer aards dan het menselijk lichaam?

Bij deze wil ik dus graag een aantal vooroordelen uit de weg ruimen en integrale manuele therapie en energetisch lichaamswerk meer bekendheid geven en vooral de voordelen op een rijtje zetten voor jullie.”

 

Voordeel 1 van lichaamswerk : Herstel van lichaamsbewustzijn

Veel mensen zijn hun lichaam kwijtgeraakt en daarmee ook hun innerlijk kompas. Herstel van lichaamsbewustzijn maakt je aanwezigheid op aarde krachtiger. Wie zijn lichaam waarneemt zonder oordeel, of beter gezegd wie goed in zijn vel zit, straalt zelfvertrouwen en rust uit.  Een goeie sessie brengt je weer in contact met je lichaam en met wat er in het hier en nu te voelen is … zonder oordeel.  Hoe beter je relatie met je lichaam, hoe bewuster je je wordt van wie je bent en hoe je “echt” wil leven. Lichaamswerk kan je dus helpen met dat bewustwordingsproces. Eveneens ondersteunend voor lichaamsbewustwording is meditatie.

 lichaamswerk

Voordeel 2 van lichaamswerkt : “lose your mind and liberate your energy”

Je hoofd maakt je van alles wijs, voortdurend.  Je hoofd wil dat je veilig bent, maar het gekwetter komt meestal uit je kind-bewustzijn en heeft vaak niets meer met de huidige situatie te maken.  Het is gekoppeld aan oude, pijnlijke informatie en je zou er versteld van staan hoe moe je kan worden van al dat (onbewuste) denkwerk.

Een goeie sessie brengt je in een meditatieve toestand (je parasympaticus), ver voorbij het denken.  Je lichaam komt ‘eindelijk’ tot rust en er komt energie vrij voor herstel waar nodig.

 lichaamswerk

Voordeel 3 van lichaamswerk : Bewust worden van je eigen gedachten en de daaraan gekoppelde emoties

Emoties zijn “energie in motion“.  Zowel gedachten als emoties zijn energie.  Een bepaalde gedachte over iets (bewust of onbewust) veroorzaakt een emotie.  Als die beperkende gedachten met de daarbij horende emoties (die je vandaag niet meer dienen) ‘lang genoeg’ aanwezig zijn, gaan ze vastzitten in het lichaam waardoor er op die plek geen of weinig beweging meer is.  Als dit dan niet regelmatig vrijgemaakt wordt door een goeie, diepe massage of een ander soort van lichamelijke behandeling, ontstaat er uiteindelijk een fysieke klacht of symptoom.  De oorzaak van een fysieke klacht is eigenlijk al jaren aanwezig in je energetisch veld vooraleer het zich daadwerkelijk manifesteert in de materie, vandaar dat energetisch lichaamswerk veel dieper werkt.

Alle emoties zijn voelbaar in je lichaam.  Als je geen enkel contact hebt met je lichaam, zal je ook geen contact hebben met je eigen emoties.  Daarom dat er wel eens mensen zijn die zeggen : “ik kan me niet herinneren wanneer ik het laatst gehuild heb”.  Nochtans zijn tranen balsem voor je ziel.

 

Voordeel 4 van lichaamswerk : Voelen = transformeren

Transformeren is het naar buiten brengen van wat er in je zit.  Durf je gevoelens te voelen.  Als je moet huilen, huil dan, ook al weet je niet waarom.  Wanneer je ergens pijn voelt in je lichaam, verbind je dan met die pijn in plaats van er zo snel mogelijk van af te willen of het te negeren.  Als je durft te voelen wat er zich aandient op dit moment, dan kan het even snel verdwijnen als het gekomen is en komt er meestal vrij snel iets anders tevoorschijn.  Dit is verandering van binnenuit, op dat moment ga je de dingen “echt” anders zien.

Dit is het verschil tussen iets “weten” met je hoofd en iets “echt weten”. Dit laatste is een weten dat uit je lichaam / je cellen komt.  Op die manier verdwijnt ook “het probleem” omdat je van binnenuit iets hebt getransformeerd waardoor je je anders gaat gedragen en je buitenwereld je dus ook andere feedback geeft.

 

Voordeel 5 van lichaamswerk : Loslaten

Negatieve emoties loslaten is het toestaan dat de energie naar een staat van potentieel (= een nieuwe toestand) gaat.  Met andere woorden : er zijn geen ‘negatieve’ emoties!  Enkel jouw gedacht erover maken ze negatief. Lees hier nog eens het verhaal van Martine over de impact van verdriet.

Ik hoor mensen vaak zeggen “ik moet het loslaten”, wat ze echter meestal niet doorhebben is dat loslaten in de eerste plaats wil zeggen: aanvaarden wat is.

Door wat er zich aandient (jouw eigen gevoel) er helemaal te laten zijn, het te omarmen, te aanvaarden en het echt te durven voelen kan het verdwijnen en plaats maken voor iets nieuws.

Hè hè … wat een opluchting!

lichaamswerk

Lichaamswerk, iets voor jou?

Deze voordelen leiden allemaal samen tot een algemene verruiming van je bewustzijnstoestand en dus ook van je welzijn.  Je zal beter weten wie je bent , wat je nodig hebt en wat er bij jou past.

In haar praktijk combineert Hilde verschillende methoden variërend van shiatsu, chi nei tsang, cranio sacraal therapie, heling en holistische massage afhankelijk van wat jij en jouw lichaam nodig hebben in het moment.

Hilde: “Ken jij nog andere voordelen? Vind jij bovengenoemde voordelen ook belangrijk? En hoe zorg jij voor je relatie met je lichaam?  Misschien zie je het belang van bovengenoemde voordelen wel in maar heb je geen flauw idee of je lichaamsbewustzijn hebt of wat jouw onderbewuste overtuigingen dan wel zijn?

Ik help je graag verder door het je te laten voelen, door je terug te laten weten dat je weet 🙂 ”

Neem vrijblijvend contact op met Hilde voor meer info. Je bereikt haar via 0497035991 of hilde@eqilibrium.eu

lichaamswerk

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website