arrow_drop_up arrow_drop_down
8 maart 2019 

Meer Yin worden - is onze mannelijke maatschappij er klaar voor?

“Meer yin worden” is de uitnodiging van heel veel (persoonlijke) crisissen, al weten de meeste mensen dat nog niet. Op deze Internationale Vrouwendag word ik geïnspireerd door het “vrouw zijn”. En ik wil het deze keer écht hebben over de létterlijke betekenis van vrouwelijkheid: over de energie van yin. Want we worden als maatschappij met een vraagstuk geconfronteerd dat veel dieper gaat dan feminisme: meer yin worden in een maatschappij die overwegend bestaat uit yange energie. Er mogen dan wel duizend en één feministen steeds luider roepen voor meer rechten, als er op energetisch niveau niets verandert blijft er weinig ruimte voor de échte vrouwelijkheid in onze harde, mannelijke maatschappij. 

Vrouwelijkheid en mannelijkheid in onze maatschappij

Allereerst lieve mannen en vrouwen: dit is geen debat over geslachten dus voel je hier vooral niet aangesproken. Wat ik hier wil voeren is een puur energetisch debat. Ik maak hierbij graag gebruik van de Chinese begrippen Yin en Yang. Volgens de Chinezen is er pas balans als Yin en Yang elkaar steeds kunnen aanvullen. Hiermee wordt niet bedoeld dat er pas balans is als er 50% van elk is, maar wél dat er een mooie wisselwerking tussen beide moet zijn.

Op maatschappelijk vlak is dit echter zoek. We leven in een overwegend yange maatschappij met veel mannelijke energie. Op een dag als vandaag – Internationale Vrouwendag – stel ik me daarom kritisch de vraag of dergelijke internationale acties de lading dekken. Uiteraard verdienen vrouwen overal ter wereld gelijke rechten. Dat is een geslachtskwestie en staat hier zelfs niet ter discussie. Maar wat met de energetische kant van mannelijkheid en vrouwelijkheid? Er heerst namelijk een grote wereldwijde disbalans die verantwoordelijk is voor vele crisissen.

meer yin worden

Wat is Yin en Yang?

meer yin wordenDe krachten Yin en Yang drukken de voortdurende dualiteit tussen oerkrachten uit die heerst in het ganse universum. De tegengestelde krachten kunnen niet zonder elkaar en vullen elkaar aan. Ze zijn dus eerder “complementair” dan tegengesteld en kunnen met andere woorden niet zonder elkaar.

Yin staat voor vrouwelijkheid en voor zachte energie. Het is een passieve energie die verwijst naar terugtrekking, koude en naar het Noorden. Het is een zwakke energie. Yin wordt in verband gebracht met de maan en de donkere nacht. Deze eigenschappen kennen geen oordeel en zijn niet goed of slecht. Wanneer je deze energie vertaalt naar het menselijke niveau nodigt de Yin-energie je uit om te vertragen. In tegenstelling tot “doen” is het een energie om gewoon te “zijn”. Yin staat voor rust, voelen, creativiteit en zachtheid.

Yang staat voor mannelijkheid en voor daadkrachtige energie. Het is een actieve energie die verwijst naar uitbreiding, helderheid, warmte en het Zuiden. Het is een sterke energie. Yang wordt in verband gebracht met de zon en met de helderheid van de dag. We hebben vanuit onze opvoeding en educatie de neiging om te oordelen dat deze energieën positief zijn in tegenstelling tot Yin maar opnieuw geldt hier geen oordeel en hebben we nood aan beide. Als we Yang vertalen naar het menselijk niveau staat het voor actief zijn, presteren en doen.

De vertaalslag naar onze maatschappij

We krijgen van kindsbeen aangeleerd dat we goed moeten presteren. Dat we onze doelen slechts bereiken als we bereid zijn om er veel voor te doen. Actieve mensen worden veel positiever afgeschilderd dan passieve mensen. Daarom zijn we geneigd om eerder in onze mannelijke energie te gaan staan en minder onze vrouwelijkheid te beleven. Dit heeft trouwens niets te maken met man of vrouw zijn. Zowel mannen als vrouwen hebben nood aan een gezonde balans tussen yin en yang!

meer yin worden

Een wereld waar economie nog steeds de boventoon voert en waar succes wordt bepaald in functie van financiële status, nodigt ons blijvend uit om in onze mannelijkheid te gaan staan. Presteren leren we al van op de schoolbanken. Zij die er goed in zijn, zullen ook op de maatschappelijke ladder het hoogste klimmen. Maar opgelet: zij kunnen ook het slachtoffer worden om van die hele hoge ladder pijnlijk naar beneden te vallen. En dat is exact wat mij overkwam een aantal jaren terug…

Ik geloofde lange tijd dat mijn succes werd bepaald door mijn carrière. Dus ik presteerde en werkte me te pletter. Altijd meer en altijd beter. Mijn ultieme doel was klimmen zo hoog ik kon. Tot ik de toppen zou bereiken. Deze klim was zodanig vermoeiend, want er was geen tijd en ruimte om terug op adem te komen. Er was geen plaats voor zwakte en voor passiviteit. Enkel maar “doen” en nooit “zijn”.

Tot ik er letterlijk bij neerviel. Burn-out. Dat was de uitnodiging – begreep ik pas jaren later – om meer yin te worden. Want meer Yin worden zou betekenen dat ik meer zou gaan voelen wat ik écht nodig had. Dat ik naast het nemen van vele acties bijna net zoveel passieve momenten moest inlassen. Dat ik meer zou rusten en gewoon zou “mogen” zijn. En dit alles zonder oordeel. Zonder me lui te voelen. Zonder me schuldig te voelen. Door gewoon “in balans” te zijn.

Meer yin worden

Als ik kijk hoe de mensen met bosjes neervallen in onze “yange” strijd, vraag ik me af hoe we op maatschappelijk niveau meer ruimte kunnen maken voor vrouwelijkheid. In de publieke opinie heerst nog steeds dat vrouwelijkheid voor “softies” is waardoor de “échte mannen” zich hier liever niet mee associëren. Kijk maar eens naar de yogalessen, een zachte manier van bewegen die net zoveel gericht is op “doen” als op “zijn”. Als ik naar de yogales ga met mijn man, stel ik vast dat hij steeds de enige man in de menigte is… .

meer yin worden

Er is bovendien een mentaliteitswijzing nodig en alvorens we op dat punt zijn, vrees ik dat er nog vele decennia te gaan is. Zolang multinationals en de politiek slechts gebruik maken van mannelijke energie – omdat vrouwelijke energie (al dan niet onbewust) wordt afgedaan als niet winstgevend, niet succesvol, niet goed genoeg … – hebben wen nog een hele lange weg af te leggen. De vele mensen die voelen dat er “iets” niet klopt maar blijven vechten omdat dit nu eenmaal de realiteit is waarin we leven, zullen vooral moeten leren in zichzelf te keren en terug te luisteren naar hun eigen natuur. Dat vergt veel zelfinzicht én ook lef. Het kan bovendien zorgen voor een sociale kloof omdat jij plots diegene bent die verandert. Echter, mensen die meer yin worden zijn diegene die meer in balans zijn dan de rest van de wereld die angstvallig vasthoudt aan de zuiver yange waarden.

Mét aandacht voor Yang

Mannen en vrouwen die zich realiseren dat hun vrouwelijke kant meer aandacht verdient, hebben soms de neiging hier in het extreme naar over te hellen. Ze voelen als het ware de nood aan compensatie van jaren te leven in een harde mannelijke maatschappij. Wanneer ze een tijdje terugkeren in zichzelf (wat heel veilig aanvoelt), hebben ze de passiviteit terug eigen gemaakt. Het voelt als thuiskomen in deze zachte en vrouwelijke energie. En daar schuilt de valkuil om nét het tegenovergestelde te gaan doen: men gaat zich afzetten tegen alles wat Yang is. Vooral omdat men ervaart dat het heel lastig is om zich terug te integreren in een wereld die voor hen veel te hard aanvoelt. Velen onder hen kiezen daarom voor het ondernemerschap waar ze hun eigen grenzen en waarden kunnen aangeven.

Voor ondernemers die meer vanuit vrouwelijkheid willen “ondernemen” en “zijn”: er zijn tegenwoordig heel warme en mooie initiatieven/ondernemingen die zich hierop richten. Ik kan ik je allereerst het netwerk Ondernemers met een Missie van mijn lieve vriendin Mieke Lannoey aanbevelen, alsook de succesvolle evenementen van Nathalie Rassauw “Mom’s Moment” met haar “Huis van de Vrouw“. Ook An Denys werkt rond vrouwelijkheid met haar “De Vreugde van Vrouw-Zijn”.

Wie vanuit de keuze voor meer yin kiest voor ondernemerschap botst algauw op een materie-gericht maatschappij die “geldwaarden” hanteert. Geld is ook energie en kan pas correct in- en uitvloeien als je zélf in balans bent. Als ondernemer heb ik geleerd dat ik beide energieën – yin en yang – steeds mooi dien af te wisselen om enerzijds zelf in balans te zijn en anderzijds een business uit te bouwen die in balans is. Wanneer ik te veel yin ben, is het moeilijk om dingen gerealiseerd te krijgen en neer te zetten in de wereld. Wanneer ik echter te veel yang bent, word ik snel geconfronteerd met mijn lichamelijke grenzen en met vermoeidheid en word ik uitgenodigd om rust in te lassen.

meer yin worden

Yin en yang in het dagelijkse leven

De balans bewaren tussen beide ervaar ik als een ware levenskunst die veel oefening en inzicht vergt. Er hoeft in se ook geen oordeel te zijn over “te veel yin” of “te veel yang” omdat de natuur zichzelf altijd corrigeert. Met andere woorden: er wordt van hogerhand ingegrepen als je jouw eigen natuur niet respecteert. Mensen die blijvend hun eigen grenzen overschrijden, worden (chronisch) ziek, krijgen een burn-out of depressie of raken verzeild in een levensgebeurtenis die ervoor zorgt dat de balans zich vanzelf herstelt. Ook bij mij heeft de burn-out me gedwongen om te stoppen met actie nemen, te stoppen met streven naar meer en mijn prestatiegerichte mindset te wijzigen. Door de burn-out werd de balans vanzelf hersteld want als je lichaam echt niet meer kan, zal je vanzelf in de passiviteit gaan.

Tips voor yin en yang in het dagelijkse leven

Ik wil liefst niet vervallen in tips voor anderen. Omdat je dan weer geneigd bent om niet naar jezelf te luisteren. Dus in eerste instantie geef ik jou het advies om heel dichtbij jezelf te blijven en vooral het ritme van je eigen lichaam te volgen. Jouw lichaam geeft jou aan waar het behoefte aan heeft.

Door te leren luisteren naar het gefluister van mijn lichaam voel ik exact aan wanneer ik afsteven op een rode zone. Ik word daardoor bijna verplicht door mijn lichaam om nooit lang in de yang energie te blijven. Door als ondernemer mijn eigen agenda in te plannen, kan ik de grenzen van mijn lichaam respecteren. Zo wisselen periodes van actief zijn zich af met passieve periodes. En daar heb ik het soms nog moeilijk mee want ik wil zoveel realiseren. Ik heb mezelf intussen gesust met de gedachte dat ik alles ooit eens zal realiseren. Maar nooit nog ten koste van mijn lichaam 😉

Meer van ons lezen?

Elke VermeireElke Dag Energie schrijft artikels over gezondheid, bewustzijn, persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. We bespreken energie in al haar dimensies.

Wil je op de hoogte blijven van onze volgende artikelen? Schrijf je dan gratis in op onze nieuwsbrief en ontvang maximum 1 keer per maand een update van de nieuwste artikelen.

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Katrien De Hert
Isabelle
Door

Isabelle

op 9 March 2019

Heel mooi. Ik kijk uit naar de rest van de 40 dagen.

Diede Lauwen
Door

Diede Lauwen

op 25 May 2019

Oh wat ben ik dankbaar dat ik je heb gevonden Elke. Ik ben sinds een maand bezig met mijn eigen enorm heftige maar prachtige ontdekking en kan me precies vinden in zoveel van jouw ervaringen. Ben nu bijna 25 en heb maar altijd gewerkt en gepresteerd, vrouwen irriteerde me ook altijd maar nu heeft mijn lichaam me ineens een klap in het gezicht gegeven en streng gezegd dat ik er moet "zijn", in plaats van "doen". Mijn god dat is eng! Als je altijd aan die mannelijke controle hebt vastgeklampt is het zo onwennig om maar gewoon te zitten en te luisteren. Maar met de hulp van jouw blog begrijp ik die vrouwelijke energie nu zoveel beter, en ik zal haar gaan opzoeken :) Ik werk en studeer op het moment om een manager te worden in grote organisaties, maar het is zo'n harde en verschrikkelijke wereld dat ik er eigenlijk van weg wilde stappen. Door jouw blog zie ik in dat ik het juist anders kan doen, ik kan een betere leidinggevende worden, eentje die mensen als mensen ziet. We hebben nog zo'n lange weg te gaan als maatschappij, stapje voor stapje

Elke-Vermeire
Door

Elke-Vermeire

op 8 September 2019

Bedankt en veel succes als "nieuwe manager"!

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website