arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe word ik mindful? 5 praktische tips om meer mindful te leven
13 juni 2017 

Hoe word ik mindful? 5 praktische tips om meer mindful te leven

Hoe word ik mindful? Deze vraag stelde Isabelle zich een aantal jaren geleden, toen ze geleidelijk aan weggleed in een burn-out waar ze eerst niet aan wou toegeven. Ondertussen is mindful zijn een levenskunst geworden voor haar en deelt ze graag haar verhaal én enkele krachtige tips om jouw vraag “hoe word ik mindful?” te beantwoorden.

Wanneer jouw lichaam schreeuwt

Eindelijk neem je de moed bij elkaar en meld je je ziek bij je werkgever – omdat je voelt dat het echt niet meer kan of omdat jouw lichaam de beslissing in jouw plaats maakte.

Zo ging het alvast bij mij. Ik sleurde me naar de dokter in de overtuiging dat een weekje rusten wel voldoende zou zijn – want rust was wat ik nodig had. Niets bleek minder waar. Een week werd al gauw enkele weken…

“Dat kan ik toch niet maken, al dat werk dat blijft liggen, die extra druk op de schouders van mijn collega’s, het onbegrip dat zou volgen van de omgeving, om nog maar te zwijgen van de opmerkingen van mijn eigen mama die me altijd het voorbeeld gaf van ‘doorgaan’,…”

Allemaal gedachten en overtuigingen die me weerhielden om te luisteren naar het geschreeuw van mijn lichaam. Nu weet ik beter. Toen was ik er écht van overtuigd dat dat niet nodig was.

Burn-out: het begin van bewustwording

In dat extra weekje ging ik volop op zoek naar vacatures want een nieuwe job zou dé oplossing zijn.Uren zat ik achter mijn PC, uren ging ik op zoek naar de ideale job … zonder resultaat.  Geen enkele sollicitatiebrief verstuurde ik. Tuurlijk niet, ik was er totaal niet klaar voor. Ik zat helemaal in mijn hoofd vast, op zoek naar oplossingen en liefst kant-en-klare oplossingen.

Zo verlengde ik nogmaals mijn ziekte met 1 week.  In plaats van me beter te voelen ging het nog meer bergaf. Pas nadat ik toegaf om een langere periode uit de running te blijven, viel er een eerste grote druk van mijn schouders. Het was een enorme stap om dit toe te geven maar de eerste stap naar mijn herstel. Eindelijk ademruimte.

Op dat moment besliste ik om een coach te raadplegen want ik moest en zou beter worden. Het ‘moeten’ zat er dus nog steeds ingebakken. Ondertussen had ik mezelf ervan overtuigd dat het anders moest en stelde me open voor de tips die ik kreeg en ‘vertragen door mindfulness’ was er één van.
De ene dag lukte dit al beter dan de andere maar – dat besefte ik pas later – dit is nu eenmaal de flow van het leven. Ik werd steeds meer gebeten door de vraag “hoe word ik mindful?”

hoe word ik mindful

Bewustwording is de sleutel tot verandering

Vertragen is voor mij een magisch woord geworden. We willen zo graag actief aan de slag gaan om aan ons herstelproces te ‘werken’ dat we dit wel eens durven overslaan. Door te vertragen krijgen we inzichten in onze overtuigingen en gedachten die aan de grondslag liggen van ons gedrag. Het geeft ons inzichten in wie we zijn, hoe we communiceren tegen onszelf en de anderen.Deze bewustwording is nodig om tot verandering te komen. Dit alles vormde dé sleutel op mijn vraag “hoe word ik mindful?”

Hoe word ik mindful?

Deze 5 tips hielpen mij alvast om meer mindful te gaan leven:

Start de dag met een ochtendritueel

hoe word ik mindful

 

Neem elke ochtend 5 minuten tijd om met aandacht op te staan. Begin reeds in bed: maak je zo lang mogelijk door je armen boven je uit te steken en je benen zo lang mogelijk te maken. Hou deze positie aan gedurende 3 diepe ademhalingen. Ga dan op de rand van je bed zitten en schenk even aandacht aan je ademhaling. Nadat je uit bed komt rek je je opnieuw volledig uit om vervolgens je tenen te (proberen) raken. Doe dit eveneens 3x terwijl je diep in en uit ademt. Ideaal om je bloedcirculatie op gang te brengen en met een leeg hoofd aan je dag te beginnen.

Ga de natuur in

Hoe moe je ook bent, zorg dat je buiten komt en liefst de natuur in. Wees je bewust van alles wat je ziet, hoort, voelt en ruikt. Voel de wind, hoor de vogels fluiten, zie hoe de wolken zich voortbewegen, ruik het groen,… Sta even stil, haal diep adem en inhaleer de frisse lucht. Maak korte wandelingen en wees je bewust hoe je hiel en daarna je tenen de grond raken.

hoe word ik mindful

Eet mindful

Ga je voeding niet naar binnen schrokken maar geef je volle aandacht aan je maaltijd. Eet alsof het de eerste keer is dat je dit ziet en proeft en ervaar de rijkdom van het huidige moment. Lees hier meer over mindful eten.

hoe word ik mindful

Vertraag bewust

Neem af en toe een open moment: een moment waarop je alles toelaat te zijn zoals het is. Stop met wat je bezig bent, adem en geef aandacht aan dit moment. Het helpt je om de automatische piloot te onderbreken. Wees je bewust wat je voelt en ervaart.  Wat kan je nu appreciëren?

Vermijd verkeerstress

Heel wat energie gaat verloren tijdens het autorijden. Vertraag je rijsnelheid en beperk je tot de toegelaten snelheid. Maak gebruik van het rode licht om even op je ademhaling te gaan letten. File?Bekijk het als een extra momentje om tot rust te komen en ga opnieuw op je ademhaling letten. TIP: Misschien kan je wel een gekleurd stickertje op je stuur plakken als reminder. 

De kracht van deze tips zit hem in het frequent toepassen ervan. Dat gaat niet van de ene dag op de andere. Schaf je daarom een schriftje aan en plan een dagelijks evaluatie-moment in. Wat ging goed?  Waar liep het fout? Wat heb ik nodig om dit aan te pakken? Het helpt jou ongetwijfeld in jouw proces naar bewustwording.

Isabelle is stress- en burn-out coach. Ze helpt onder andere hoogsensitieve mensen om bewuster te leven in haar praktijk Perlavita Coaching te Ninove. Ze werkt onder andere op basis van relaxatietechnieken en zet sterk in op gevoel. Haar eigen burn-out werd het keerpunt in haar leven waarvan ze de levenslessen met veel liefde en passie ook met anderen wil delen. Wil jij meer tips ontvangen rond mindfulness en burnout?  Volg dan zeker de facebookpagina van Perlavita Coaching.

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website