Gratis E-book: verdubbel jouw energie in 30 dagen
verdubbel jouw energieDownload nu

Gratis E-book: Verdubbel jouw Energie in 30 Dagen

Hoe je in 30 dagen tijd jouw energie verdubbelt door het veranderen van 1 simpele eetgewoonte.

Page content

article content

Help, ik heb te veel interesses! Wat te doen als multipotential?

Iedereen vertelt je dat je moet leren kiezen. Je krijgt overal het advies om jou te specialiseren op professioneel vlak. Maar wat als je zoveel interesses hebt en je eigenlijk niet wil kiezen? Dan ben jij wellicht een multipotential. Een creatieve duizendpoot die stress krijgt bij de gedachte dat er te weinig afwisseling is. De dingen gaan je snel vervelen eens je weet hoe de vork aan de steel zit. Specialiseren? Voor even, en dan ben je klaar voor het volgende project.

Wat is een multipotential?

Een multipotential is iemand met veel verschillende interesses, die ervan houdt om in een onderwerp te duiken, voor even…. Nadien is hij of zij uitgekeken. Daarom vindt een multipotential kiezen bijzonder moeilijk. Een multipotential wil niet kiezen voor een specialisme, omdat hij of zij vindt dat kiezen verliezen is…

Een synoniem voor deze term is een creatieve generalist, waarover we eerder deze blog schreven. Want een multipotential is niet alleen iemand met veel interesses, het is ook iemand die erg creatief is. De vele ideeën die dag in dag uit opduiken zijn een ware uitdaging. Met elk idee aan de slag gaan is onmogelijk en houdt je bovendien uit jouw focus.

multipotential

3 tips voor een multipotential

  1. Besef dat keuzes niet definitief zijn. Dus je kan gerust kiezen met de gedachte dat deze keuze nu even jouw focus verdient.
  2. Weet dat je al jouw opgebouwde kennis, ervaring én je netwerk met je meeneemt naar volgende uitdagingen. Zie het dus niet als een verlies dat je hopt van het ene naar het andere project. Je bent namelijk rijk aan heel wat ervaringen.
  3. Stel niet uit. Begin met 1 ding. Ook al dekt dit misschien niet de ganse lading voor jou. Geniet ervan, leef met open zintuigen en stuur bij gaandeweg.

Interview met een multipotential

multipotentialOnze carrière expert Katrin Van de Water is zelf een multipotential en weet als geen ander hoe het is om heel veel interesses te hebben. Toch is ze er de laatste 11 jaar in geslaagd om dezelfde job te blijven uitoefenen. Een job met voldoende uitdagingen zodat het haar nooit verveelt.

Wat wilde je worden als kind?

“Als kind wilde ik leerkracht worden, maar ook schaapherder, reiziger, ontwikkelingshelpster, journalist, eigenaar van een B&B, boerin, verpleegster en ook nog garagist… Op mijn 12de was de conclusie uit de testen van het toenmalige PMS: ‘je bent niet ambitieus’. Ik kende dat woord niet en vroeg met grote ogen aan mijn moeder wat dat betekende: ‘Schat, je bent niet uitgesproken, je vindt alles leuk!’”

Kies dan meer eens een juiste studie uit, met al die interesses.

“Ja, inderdaad…. Ik koos voor de opleiding Master Economie, lekker breed. Werkte 3 jaar in het onderwijs, koos daarna voor het bedrijfsleven en maakte carrière in de HR. Voor mijn 30ste had ik een bore-out en een burn-out.

Ik besloot dat ik vanaf toen enkel nog energie wilde krijgen uit werk en koos ervoor, hoe spannend het ook was, om het statuut van werknemer aan de haak te hangen. Ondernemerschap lonkte!”

Hoe kwam je dan terecht bij jouw huidige onderneming?

“Ik volgde cursus bij de Personal Branding Academy en daar leerde ik het belang kennen van een niche te formuleren; hoe concreter, hoe magnetischer… Ik heb destijds 50 beroepen onderzocht, waaronder veel van bovenstaande dingen die ik als kind wilde doen, en uiteindelijk voelde ik dat ik het meest enthousiast werd om te starten als zelfstandig loopbaancoach.”

Maar wat dan met al die andere dingen?

“Die parkeerde ik even… Ik had genoeg uitdaging met het opstarten van mijn loopbaancoachingsbedrijf. Ondernemen was immers nieuw voor me. Er ging een wereld voor me open! Ik slorpte de kennis, wijsheid en ervaring van zeer succesvolle ondernemers op, wat vond ik dit interessant! Ik leefde mijn leven en mijn dromen, ik verhuisde naar Andalusië, werkte er met groepen, steunde ontwikkelingsprojecten in Afrika, gaf naast coaching ook training, schreef veel artikels, richtte mijn huis in en verhuurde het, ik verdiepte me in energie en gezondheid…. Op een zonnige zomermiddag besefte ik plots dat ik alle beroepen die me ooit aanspraken, in mijn dagelijks leven aanwezig waren, zij het misschien in een iets ander vorm. Daarom dat ik me geen seconde verveel!”

Hoe voorkom je dat je jou ook in de toekomst niet gaat vervelen?

“Ik blijf vernieuwen. Zowel in mijn bedrijf als in mijn privé-leven. Intussen woon ik op Ibiza, ben ik aandeelhouder van een start-up, heb ik een nieuw bedrijf opgericht in aankoop en verhuur van vastgoed, verdiep ik me verder in ondernemerschap en ga ik met video’s werken, ben ik constant op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen in mijn vakgebied… En ik bruis van de energie! En dat alles met nog steeds 1 niche na 11 jaar: Hoogopgeleide 30-en 40-ers inspireren om hun droombaan of hun droombedrijf te realiseren.”

Vanuit jouw bedrijf heb je veel ervaring met multipotentials. Wat typeert hen volgens jou?

“Bij Passion for Work zien we het volgende heel vaak gebeuren: multipotentials gaan in de weerstand omdat ze niet willen kiezen, en blijven hangen in de onderzoeksfase, in denken over… wat hen én hun omgeving op de duur frustreert. Ze beginnen het geloof in zichzelf te verliezen en komen in een negatieve spiraal. Ze leven niet hun mooiste leven, ondanks de vele talenten die ze hebben. Mijn hart bloedt wanneer ik dit zie. Door niet te beginnen, saboteren ze zichzelf, vaak vanuit angst. Het is veiliger voor hen om niet te beginnen, dan om te mislukken of zich al snel te vervelen….”

Welk advies heb je voor andere multipotentials?

“Specialiseren hoeft niet te betekenen dat je een eentonig leven hebt. Kijk maar naar mij. Mijn vakgebied is mijn specialisatie, alles daarrond evolueert voortdurend zodat ik me nooit verveel. Hoe duidelijker jouw niche, hoe sneller je komt aan je 10.000 uren. Waarom zoveel uren? Dat aantal uren blijkt volgens specialisten nodig te zijn om te komen tot expertstatus. De waarde die jij levert aan je klanten neemt toe als je expertise toeneemt. En daarbij hoort dat je een hogere prijs kan zetten.”

Welke acties kan je als multipotential nemen om niet in de valkuilen van het “niet kiezen” te trappen?

“Wanneer je uit de veelheid van talenten wil distilleren welke pistes het interessantste zijn om op korte termijn mee te starten, kan je bij Passion for Work ons programma volgen “In 5 stappen weten wat ik wil“. Misschien heb je wel al jouw voorlopige niche gevonden, maar weet je niet goed hoe je klanten kan aantrekken. Daarvoor is ons programma “In 7 stappen bereiken wat ik wil” geschikt. Beide programma’s komen bovendien in aanmerking voor loopbaancheques. Ook wanneer je het zelfstandige statuut hebt. Dat betekent dat je maar 80 euro betaalt voor 8u professionele begeleiding door een loopbaancoach.”

Voor meer info over de programma’s van Passion for Work kan je een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aanvragen.

multipotential

Comment Section

0 reacties op “Help, ik heb te veel interesses! Wat te doen als multipotential?

Plaats een reactie
Phoenix WebsitePhoenix Website