arrow_drop_up arrow_drop_down
2 april 2018 

Waarom een ochtendritueel cruciaal is voor een energieke en productieve dag

Heb jij een ochtendritueel? Of strompel je uit je bed en begint dan de rush? Misschien heb je helemaal niets met routines of associeer je ochtenden met stress. Hoe je het ook draait of keert, een gezond ochtendritueel kan jouw leven ingrijpend veranderen op een positieve manier. Want als je écht energiek en productief door het leven wil gaan, zal hoe jij jouw dag start mee bepalen of en vooral hoe je daarin slaagt. Leiderschapscoach Eric heeft net als ik iets met ochtendrituelen dus let’s share it!

Een ochtendritueel voor een Miracle Morning

Het was Hal Elrod die met zijn boek Miracle Morning dit onderwerp voor het eerst zo bespreekbaar maakte. En terecht. Want hoe jij de dag start bepaalt heel vaak hoe de rest van jouw dag er zal uitzien. Het bepaalt op termijn zelfs hoe jouw leven eruit ziet. Wat is nu dé magische oplossing voor zo’n miracle morning en voor een productieve dag? Koffie? Eerst sporten? Misschien mediteren? En ongetwijfeld een gezond ontbijt 😉

ochendritueel

 

Uit verschillende hoeken van de wereld komen steeds weer nieuwe magische oplossingen om jouw dag optimaal te starten of om jouw productiviteit te boosten. En wees gerust, niet alle wondermiddeltjes die marketing-goeroes op jou afvuren zullen effectief zijn. Het gaat er vooral om te durven voelen wat bij je past. De magie zit uiterst zelden in de “quick wins”, ook al blijven die voor veel mensen verleidelijk. Waar de magie wel zit, is in het opbouwen van kleine routines, die je productiviteit verhogen én juist door ze steeds weer te herhalen ongelooflijk krachtig worden.

Waarom is een ochtendritueel zo belangrijk?

Is het dikke fun om jouw wekker een half uur vroeger te laten aflopen? Wellicht voor de meesten niet. Tenzij je jou bewust bent van het feit dat tijd je kostbaarste goed is en je er alles wil je uithalen. En tenzij jouw magische ochtenden zo magisch worden dat je er zelfs naar uitkijkt.  In plaats van de ochtendrush te beginnen als een kip zonder kop, kan je er dus voor kiezen om bewuster met jouw tijd om te gaan.

Alvorens je hier het nut van kan inzien, is belangrijk dat je eerst even stilstaat en gaat bepalen waar je naartoe wil. Daar zit de sleutel. Want waarom zou jij bereid zijn om bewust vroeger op te staan en een gezond ochtendritueel te houden?

Het begint bij passie. Daar ontstaat de vonk. Maar het is de discipline, de focus en de routine die ervoor zullen zorgen dat je significant het verschil zult maken. Eric

Tijd nemen om te voelen

In de ratrace van het leven is het niet altijd eenvoudig om die tijd te nemen en te voelen of je wel met de juiste dingen bezig bent. Onbewust ga je steeds dezelfde patronen gebruiken. Je kan dan moeite doen om nog meer gas te geven op de hobbelige weg van het (bedrijfs)leven. Waarbij je ofwel uit de bocht gaat of geradbraakt op je bestemming geraakt. Of met brokken de strijd moet staken. Als je rondkijkt, zie je veel mensen die uitvallen met burn-out. Mensen die zich blijven rechthouden door koffie en andere pepmiddelen. Of zij die alsmaar vroeger en langer in de file gaan staan om toch die extra uren te werken. Productiviteit en effectiviteit zijn echter niet in die oplossingen te vinden. Daar weet Eric als voormalig manager alles van. Tot ook hij sneuvelde

ochtendritueel

Respect voor ons natuurlijk ritme

Betekent dit dan dat we terug in een strak 9-to-5 ritme moeten? Om ons te beschermen tegen te veel uren presteren en het negeren van onze eigen grenzen?

Niets is minder waar! “Als er werk is, moet er gewerkt worden”, kreeg Eric al van kindsbeen af ingehamerd. Deze regel is echter enkel houdbaar als we leven in een circulaire dynamiek, met respect voor de cyclische bewegingen, net zoals dat ook in de natuur gebeurt. Denk maar aan het dag-nachtritme, de seizoenen, de maanstanden, …

Op het tuinbouwbedrijf van mijn ouders zat dat ritme er duidelijk in, waardoor periodes van hard werken, ook weer afgewisseld werden met rustmomenten. Eric

Werken rond momentum

Als je een succesvolle marketingcampagne lanceert in je bedrijf bijvoorbeeld, dan ga je uiteraard niet op de rem gaan staan op het moment dat je voelt dat het hard gaat. Net als in de lente, wanneer de natuur openbarst, is het dan verantwoord om overuren te presteren en gas te geven, omdat je dan een “momentum” opbouwt in je organisatie. Dit proces vraagt energie, maar creëert ook veel energie in het bedrijf. Dit is geen probleem, omdat je in principe geacht wordt om energie op te bouwen in de periode die eraan voorafging.

Dit is natuurlijk iets wat in een lineair gestuurde bedrijfsvoering, zoals we die in de klassieke bedrijfsvoering kennen (inclusief budgetten, strakke uurroosters, veel controles, …) vaak vergeten wordt. Als je blijft gas geven op het moment dat de energiebalans al in de alarmzone zit (het alarmlichtje van de benzinetank brandt al …), dan ga je de gevarenzone in, vallen mensen uit, daalt de productiviteit en branden mensen, inclusief creativiteit en productiviteit, letterlijk op.

Het kan echter ook anders.

Als leider is het belangrijk dat je een patroon opbouwt, waarbij je regelmatig de batterijen opvult en duidelijke prioriteiten stelt. Zoiets doe je met respect voor de essentiële bouwstenen.

Een ochtendritueel: de 5 bouwstenen om jouw dag te starten

Begin de dag voordien

De voorbereiding van je dag begin je … de dag voordien.
Plan in grote lijnen je volgende dag en neem daar al enkele beslissingen, die je de volgende dag gewoon “uitvoert”. Dat kan je puur professioneel invullen, maar het begint uiteraard al eerder met het bepalen van je ontbijt, keuze beweging, kledingkeuze, stiltemoment, enzovoort. Als je deze keuzes niet op voorhand maakt, verbruik je al een gedeelte van je wilskracht, die je broodnodig hebt voor de echt moeilijke taken en beslissingen in de loop van de dag. Dat is de reden waarom grote leiders als Steve Jobs en Marc Zuckerberg altijd hetzelfde t-shirt dragen. De energie die gaat naar het maken van beslissingen willen ze namelijk niet verspillen aan kledingkeuze in de ochtend…

ochtendritueel

Bepaal zelf wanneer jouw (werk)dag begint, afgestemd op jouw levensstijl

Begin je dag op een moment dat jij kiest en dat past bij je levensstijl. Eric heeft een businesspartner, Danny, die jaren heeft gezworen bij “nachtwerk” om voor zijn IT-bedrijf in alle rust te kunnen programmeren. Tot zijn grote verbazing heeft hij ontdekt dat zijn productiviteit drastisch omhoogging, toen hij besloot om die belangrijke activiteit in de ochtend te plannen. Zijn dag begint om 5u00 en een kwartier nadat hij opstaat begint hij met programmeren. Drie uur later ontbijt hij gezellig samen met zijn gezin, brengt zijn kinderen naar school, doet een uur sport en gaat productief verder met zijn werk in een nieuw werkblok van drie uur. Dit getuigt van creativiteit bij de invulling van jouw ideale productieve dag.

Stem dagelijks af op jouw doelen

Neem elke dag even tijd om af te stemmen op het doel dat je wil bereiken.  Stel jij bewust doelen? Het is belangrijk dat je zoekt naar een “ritueel” om dit vorm te geven. Je kan werken met een vision board of met een afstemdagboek waarin je intuïtief gaat schrijven. Hierdoor ga je jouw doelen/dromen visualiseren. Als je dagelijks wordt herinnerd aan je doelen, is het ook veel gemakkelijker om de acties te nemen die jou dichter bij dat doel brengen.

ochtendritueel

Start met prioriteiten

Bepaal je prioriteiten en begin met de belangrijkste zaken eerst. Aan het begin van de dag heb je nieuwe energie. Lees hier verder over dit topic.

Start zonder afleiding

Zet afleidingen uit en BEGIN GEWOON AAN JE DAG. Het belangrijkste is je wil en je motivatie om er ook effectief iets aan te doen. Wanneer je van in de ochtend met je smartphone in de hand jouw Facebook checkt, ga je al meteen in een reactieve modus. Wil jij leider worden over je leven, dan is het cruciaal om jou niet van in de ochtend te laten verleiden door afleiding. Pro-activiteit begint dus met jouw ochtendritueel.

ochtendritueel

En jij, heb jij een ochtendritueel?

Laat het ons weten in de reacties onder dit bericht!

 

Over Eric

Eric is leiderschapscoach bij The Next Level. Hij helpt leiders met persoonlijke groei en de groei in hun bedrijf.

Leiderschap is de innerlijke kracht
die voelbaar wordt in
elke cel van je lijf, je bedrijf én je leven…

ochtendritueel

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Christel

Door

Christel

op 3 April 2018

Mooi artikel dat me aanzet om nog bewuster bepaalde ochtendrituelen opnieuw in te lassen elke dag!

Cindy

Door

Cindy

op 3 April 2018

Hi Eric, ik ben het helemaal eens met wat je schrijft. Begin eraan, creër momentum, blijf voelen. Mijn ochtendritueel is iedere ochtend om 6.00 yoga in combinatie met ademhalingsoefeningen. Ik gebruik specifieke software die mij helpt om tijdens de dag gefocust te werken en plan elke 2 uur 10 minuten in om te bewegen. Zo blijf je in flow tijdens de dag. Mijn gouden tip is: kies een ochtendritueel dat bij je past, keep it simple en begin gewoon. Al is het maar 5 minuten per dag. Daarna kan je opbouwen!

Els

Door

Els

op 3 April 2018

Ik hou van ochtendrituelen. En sta er elke dag 1,5 uur vroeger voor op. En dat is soms nog te kort. Ik heb daarbij ook kleine rituelen zoals het drinken van groene thee uit een mooie kop, kaarsje en een lekkere geur. Ik zet een sfeer die me de hele dag voedt.

Lieve

Door

Lieve

op 3 April 2018

Ik sta niet vroeger op voor mijn ochtendritueel... Ik bedank heel bewust mijn wekker, de lakens, het hoofdkussen, de pantoffels naast het bed die op me wachten, de deurklink, de slaapkamer, het licht, de dag de zon of regen enz... Er is zoveel keuze om dankbaar te zijn voor wat er is. Zo ga ik de ochtend in en het bezorgt me een krachtig gevoel vanbinnen : dankbaarheid, energie, focus voor de dag,... én een mooie glimlach!

Elke-Vermeire

Door

Elke-Vermeire

op 4 April 2018

Prachtige reacties lees ik hier, super goed bezig allemaal!

Nadia

Door

Nadia

op 4 April 2018

Ochtendritueel al van kindsbeen af hetzelfde ;-) : opstaan, wassen, aankleden, haren kammen, ontbijt (in de loop der jaren wel wat gezonder geworden ;-)), tanden poetsen en klaar om aan de rest van de dag te beginnen. Nooit anders geweten en meer moet dat toch niet zijn? Gewoon routine, geen rush. Ontbijt heb ik zeker nodig om te functioneren, koffie lust ik niet en daar ben ik blij om.

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website