arrow_drop_up arrow_drop_down

Omgaan met kritiek? Waarom negatieve feedback zo pijnlijk is.

De jaarlijkse evaluatieronde op het werk… Ik had er een bloedhekel aan. Je weet dat er na alle positieve en opbouwende feedback, meestal een emmer vol kritiek over je gegooid wordt. Prettig is anders. Voor mij was het een rechtstreekse uitnodiging om in de verdediging te gaan. Omgaan met kritiek is nooit mijn sterkste punt geweest. Ik heb echter geleerd om dit te transformeren. Daarom zie ik kritiek tegenwoordig als een cadeau.

Omgaan met kritiek, waarom is het zo pijnlijk?

Wat maakt omgaan met kritiek zo moeilijk, zo pijnlijk? We hebben allemaal onze schaduwkanten. Ons ego laat het alleen amper toe om er naar te kijken. Deze schaduwkanten van onszelf zien we liever niet. Sterker nog, we ontkennen ze. Ik heb dit jaren gedaan. De confrontatie met mijn schaduwkanten vond ik te groot. Mijn meest natuurlijke reactie was daarom om meteen in de verdediging te gaan. Of om met man en macht terug te schieten naar diegene die de kritiek had geformuleerd. Ik wilde deze pijn niet voelen. Liefst wou ik gewoon perfect zijn. Maar dat ben ik niet. Nog steeds niet. Het kostte me twee jaar de tijd om mijn schaduwkanten te omarmen en te leren uit kritiek. Nu weet ik veel beter hoe ik kan omgaan met kritiek.

omgaan met kritiek

Waarom is kritiek een cadeau?

omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek is niet evident. Het vraagt oefening. Keer op keer. Het is heel natuurlijk om vanuit jouw ego in de verdediging te schieten. Wanneer je dat beschermende ego van jou slimmer af kan zijn, zal omgaan met kritiek veel minder moeite kosten. Omdat je jou realiseert dat het eigenlijk een cadeau is. Kritiek is namelijk hetzelfde als in de spiegel kijken. Misschien kijk je niet graag in de spiegel. Omdat je weet dat jouw haar niet altijd goed ligt. Of omdat er wel een kilootje af mag. Maar het is pas door in die confronterende spiegel te kijken, dat je kan groeien als mens. De spiegel nodigt jou uit om jouw schaduwzijde te (h)erkennen. Zolang je de spiegel wegdraait en ontkent wat je ziet, zal je er niets aan doen om jouw haar wat op te smukken of om wat meer te sporten zodat je die overtollige kilo’s kan kwijt geraken. Met kritiek werkt het net zo.

Ik ben in mijn huwelijk zo vaak boos geweest op mijn man wanneer hij me heeft gewezen op mijn tekortkomingen. Ik ontkende het. Sterker nog. Ik confronteerde hem met zijn tekortkomingen zodat de focus van het gesprek wijzigde in “de ander” in plaats van “mij”. Pas toen ik kon toegeven aan mezelf dat ik eigenlijk niet goed kon omgaan met kritiek, kon ik groeien. Sindsdien zie ik kritiek als een létterlijke uitnodiging om naar mezelf te kijken en te leren. Spiegels zijn confronterend. Maar tegelijk zijn het de mooiste cadeau’s om je als mens te ontwikkelen.

omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek in de praktijk: 8 tips van Passion for Work

Stel, jouw baas evalueert jou en vertelt dat er een aantal zaken eigenlijk niet lopen zoals gewenst. Dat terwijl je zo hard jouw best hebt gedaan! Gevoelens van onrecht overspoelen jou en het liefst zou je willen schreeuwen hoe oneerlijk je deze onterecht negatieve feedback vindt. Herkenbaar? Ja, terecht. Maar het kan ook anders. We kregen 8 praktische tips van loopbaancoach Karolien Embo (Passion for Work).

Reageer niet direct

Hoe verleidelijk het ook is om meteen te reageren, bijt even op je tong en laat de eerste gevoelens wegzakken. Neem de tijd om even te verwerken wat er op je afkomt. Als je rustiger en minder emotioneel bent, ben je beter in staat om met kritiek om te gaan.

Luister goed

Wees geïnteresseerd in het gesprek. Ondanks het minder fijne onderwerp is het belangrijk om goed te luisteren. Vat samen wat je hoort en luister actief. Maak gebruik van LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen). Stel diepgaande vragen. Wees nieuwsgierig en toon interesse.

Toon begrip 

Kritiek krijgen is niet leuk, maar wel altijd ergens op gebaseerd. Dit kan objectief of subjectief zijn, maar het komt altijd ergens vandaan… Feedback ontvangen heeft alles te maken met je openstellen voor de mening van de ander. Het feit dat de ander je feedback geeft, betekent dat de ander jullie relatie de moeite waard vindt.  Hij of zij zit met een zorg of behoefte. Wat maakt dat de ander jou deze feedback geeft? Verplaats je in de ander zijn schoenen. Laat de ander merken dat je hem/haar probeert te begrijpen.

Ga er positief mee om

Hoe positief of hoe negatief iets is, heeft vooral te maken met hoe jij er zelf naar kijkt. Als je kritiek kan zien als een cadeau, zal de energie meteen veranderen. Je creëert zo een positieve energie. Om te kunnen groeien als mens is er bewustwording nodig. Feedback krijgen van anderen helpt jou hierbij. Het laat zien dat je ergens nog niet zo goed in bent en dat je nog kan groeien. Beschouw het niet als een aanval op je persoon of als een falen. Bekijk kritiek als een kans om te leren en beter te worden.

Bedank de ander

Spiegels zijn geweldig, dus je mag er oprecht dankbaar voor zijn. Bedank de ander, los van de inhoud, voor de feedback! Toon waardering voor het feit dat de ander de moeite doet om jou feedback te geven. Voor hem of haar is het ook niet gemakkelijk om jou deze boodschap te brengen trouwens.

Deel je gevoelens zonder in de verdediging te gaan

Vertel de ander eerlijk en respectvol hoe je de feedback ervaart zonder in de verdediging te gaan. Vind je de opmerking terecht of onterecht? In de spiegel kijken betekent niet dat je geen mening mag hebben over de feiten. Blijf vooral dicht bij jezelf in dit proces.

Ga samen op zoek naar een oplossing en leer uit de feedback

Zoek samen naar een oplossing. Vraag de ander wat hij/zij van jou verwacht en waarom. Kijk dan in welke mate je daaraan tegemoet kan komen. Neem feedback ter harte en doe er iets mee. Laat de ander weten wat je wel of niet kan/gaat veranderen en waarom.  Stel je de vraag wat je over jezelf hebt geleerd en wat je in de toekomst anders kan doen? Hoe harder de kritiek je geraakt heeft, hoe meer je ervan kan leren.

Focus op de positieve punten

Velen van ons leggen de lat erg hoog. Ze richten zich dan op dat ene puntje dat minder goed was. Terwijl er misschien wel tien sterke zaken naar voor kwamen in je beoordeling. Focus ook op de positieve zaken. Die zijn minstens zo belangrijk.

omgaan met kritiek

Feedback over jezelf krijgen?

Merk je dat je het heel moeilijk hebt met feedback in je leven en vooral op de werkvloer? Wellicht kan je nog groeien in het leren kijken naar jezelf. Zowel naar je talenten als naar jouw groeipotentieel. Bij Passion for Work kan je het programma volgen “in 5 stappen weten wat ik wil“, de ideale spiegel wat jouw carrière betreft. Dit programma kan je volgen door inzet van je loopbaancheques, waardoor je 8 u coaching krijgt voor €80 (werkelijke waarde is €1.100). Vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een Passion for Work-coach in je buurt.

omgaan met kritiek

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website