arrow_drop_up arrow_drop_down

Opgezwollen buik? 5 oorzaken van lucht in de darmen

Een opgezwollen buik is een fenomeen waar heel veel mensen last van hebben. Vaak krijg je een opgeblazen buik na het eten maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.Het gaat om lucht in je darmen waardoor je een harde buik krijgt.  Als natuurvoedingsdeskundige heb ik me de voorbije jaren gespecialiseerd in darmgezondheid dus in deze blog ga ik met jullie de oorzaken van een opgezwollen buik delen. Het goede nieuws is namelijk dat het gemakkelijk valt op te lossen door je voedingspatroon aan te passen.

Bekijk hier tijdelijk de minitraining “Van opgezwollen naar Platte buik”

Wat is een opgezwollen buik?

Een opgezwollen buik ontstaat bij een verstoorde spijsvertering of bij een hogere concentratie aan gasvorming in het maag- en darmstelsel. Het is heel normaal om gasvorming te hebben (we laten gemiddeld 10 tot 14 winden per dag), maar door het inslikken van lucht en/of gasvorming door darmbacteriën kan er plots meer gas aanwezig zijn dan normaal.

Bij een opgezwollen buik kan je het volgende ervaren:

 • Lucht in je darmen: je voelt letterlijk dat er lucht in je darmen zit waardoor je een harde buik krijgt;
 • Pijnlijke buikkrampen: dit kan heel lokaal zijn, zoals bijvoorbeeld buikkrampen in de onderbuik;
 • Winderigheid: gaande van geurloos tot stinkend;
 • Een rommelende buik;
 • (Zure) oprispingen.

De 5 grootste oorzaken van een opgezwollen buik

Een opgezwollen buik is op het eerste zicht onschuldig. Meestal is de oorzaak inderdaad niet levensbedreigend, al raad ik je aan om het aan te pakken omdat je anders meer vatbaar wordt voor eigentijdse ziektes zoals diabetes type 2, darmklachten, energieproblemen en obesitas.

Een opgeblazen buik kan 5 oorzaken hebben volgens Lehrer.

 1. Het inslikken van lucht, wanneer je te veel of te snel eet;
 2. Overgewicht;
 3. Na het eten van specifieke voeding of bij voedselintoleranties;
 4. Candida overgroei;
 5. Je bent in de overgang.

1/ Het inslikken van lucht

In onze gejaagde maatschappij hebben we de neiging om te weinig tijd te nemen om te eten. We eten rechtstaand, of snel tussendoor tijdens het werken. Eten is in de week een randactiviteit geworden en in het weekend is het een sociale aangelegenheid waarbij het zelden om “gezond voedsel” gaat. Wanneer je niet de tijd neemt om rustig te eten, hap je onbewust veel meer lucht naar binnen. Aan de snelle eters onder ons dit advies: maak van je eten een mindful moment. Eet bewust en met je gedachten bij de maaltijd.

2/ Visceraal vet

Wanneer je buik hard aanvoelt is de kans groot dat je visceraal vet hebt rond je organen. Het vet aan de oppervlakte (dat eruit ziet als het vel van een appelsien als je het samen knijpt) is eerder onschuldig, maar het vet dat zit opgeslagen in je buikholte is gevaarlijk. Lees hier mijn complete artikel over visceraal vet.

Een harde bierbuik

In de volksmond wordt er wel eens verwezen naar “een bierbuikje” als iemand een harde en opgezwollen buik heeft. In dit geval gaat het om een zichtbaar opgezwollen buik.

Een bierbuik krijg je echter niet alleen van bier. Het klopt dat de alcohol en het suiker in het bier verantwoordelijk zijn voor opslag van vet, maar ook veel andere voedingsmiddelen en drankjes hebben dit effect. Buikvet sla je dus niet enkel op door bier (en kan heel wat andere oorzaken hebben).

3/ Een opgeblazen buik na het eten

Wanneer je een opgeblazen gevoel na het eten hebt, dan kan het gelinkt worden aan het voedsel dat je hebt gegeten. Ofwel heb je gasvormend voedsel gegeten, ofwel ben je intolerant voor bepaalde voedingsmiddelen.

Gasvorming door bacteriën

Je darmbacteriën kunnen gassen vormen wanneer voedingsmiddelen niet eerder verteerd werden tijdens het spijsverteringsproces. De meest bekende voedingsbronnen die zorgen voor gasvorming zijn de volgende:

 • Voedingsbronnen rijk aan ijzer zoals fruit, bonen, erwten en haver;
 • Fructose wat zich van nature bevindt in fruit, honing en maïs, maar ook in geraffineerde vorm wordt toegevoegd als zoetmiddel (zoals in frisdrank, koek, cake, snoep,…);
 • Groenten die raffinose bevatten. Dit is een complex suiker dat zich vooral in koolsoorten bevindt (zoals in bloemkool, broccoli, spruiten,…) alsook in bonen;
 • Sorbitol, een suikerarme zoetstof die veelal gebruikt wordt in kauwgom en snoep (en zelfs in sommige medicijnen)
 • Zuivelproducten die lactose bevatten, het melksuiker dat moeilijk verteerd wordt door de darmen (daarover meer hieronder).

Voedselintoleranties en -gevoeligheden

Mensen met een voedselintolerantie verteren bepaalde suikers en eiwitten moeilijk. Als natuurvoedingsdeskundige met een orthomoleculaire achtergrond ben ik ervan overtuigd dat niemand genetisch is voorbestemd om deze voedingsmiddelen met gemak te verteren. Onze darmen bevatten niet de nodige enzymen.

Melkproducten

Mensen die lactose-intolerant zijn verteren geen melksuiker (lactose). Het gaan om mensen die over weinig lactase beschikken (het enzym dat nodig is om de lactose te verteren). Vooral Afrikanen en Aziaten verdragen geen melkproducten (door het ontbreken van dit enzym), maar ook ouderen.

Tarwe (en in het algemeen gluten)

De eiwitten uit tarwe (genaamd gluten) zijn voor de darmen lastig om te verteren. Ze vormen als het waren “een deegbal” in je darmkanaal. Mensen met coeliakie en de ziekte van Crohn hebben veel last van winderigheid en krampen bij het eten van gluten. In die mate dat ze er ontzettend ziek van worden. Kinderen met coeliakie (een auto-immuunziekte) krijgen hierdoor zelfs een groeiachterstand. Wanneer je echter geen van deze ziektes hebt, betekent het niet per se dat je daarom wel goed gluten verteert. Heel veel mensen hebben last van een opgeblazen broodbuik.

4/ Candida

Candida is een gistachtige schimmel die huist in elk van ons, op de vochtige plaatsen van ons lichaam (mond, huid, darmen, vagina),… Onschuldig dus tot op een bepaalde hoogte. Als de candida gaat woekeren (dit gebeurt als deze muteert van een onschuldige vorm in een ziekmakende vorm) krijgen ze een overwicht op de bacteriën en verstoren de balans in de spijsvertering of de vagina. Er vormen zich dan schimmeldraden die zich hechten aan de darmwand en zelfs kunnen zorgen voor gaatjes in de darmwand (lekkende darm of leaky gut genaamd).

Last van opgezette buik en veel witte afscheiding?

Steeds terugkerende vaginale infecties, jeuk en vieze witte afscheiding kan wijzen op candida. Je krijgt meestal ook andere klachten zoals slijm in de ontlasting, buikkrampen, maagklachten, misselijkheid, vermoeidheid, behoefte aan suiker, enzovoort.

5/ Opgezette buik in de overgang

Ik ontvang de meeste mails van vrouwen in de overgang. Ze begrijpen er niets van: vroeger waren ze slank en plots is hun buik een magneet voor vet geworden. Bovendien hebben oudere vrouwen vaker last van een opgezwollen buik. De overgang staat bijna synoniem voor gewichtstoename. Hoe komt dat toch?

Minder lactase met ouder worden

Ben jij in de overgang en ervaar je plots een opgezette buik? Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het wordt om zuivel te verteren. Zelfs als je vroeger nooit last had met het verteren van melkproducten kan dit nu plots wel het geval zijn. Zoals ik hierboven reeds schreef, kan een intolerantie voor zuivel zorgen voor een opgeblazen buik.

Je verbrandt minder calorieën

Veel vrouwen die ik lees beweren dat ze minder eten dan vroeger en meer buikvet hebben. Dit komt omdat we minder calorieën verbranden met ouder worden (onze spiermassa neemt namelijk aanzienlijk af vanaf ons 25ste levensjaar). Hoe minder spieren we hebben, hoe lager het calorieverbruik.

Je hormonen veranderen

Ook je hormoonhuishouding verandert eens je boven de 40 bent. Dit gaat vaak gepaard met klachten en/of gewichtstoename.

OPGELET: Gaan je klachten van een opgeblazen buik gepaard met volgende klachten, raadpleeg dan zeker een arts:

 • hevige buikpijn
 • bloed in de stoelgang of verkleurde stoelgang
 • diarree
 • steeds erger wordend maagzuur
 • braken
 • gewichtsverlies

Je opgeblazen buik verhelpen?

Ik vertel je in mijn gratis (en tijdelijke) minitraining hoe je komaf maakt met alle klachten die gelinkt zijn aan een opgezwollen buik.

Bronnen en onderzoeken

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Annelien Wilms
Door

Annelien Wilms

op 8 July 2020

Beste Elke, De Candida waarover je spreekt, kan dat ook bij mannen problemen geven? Mijn zoon, 16 jaar, kampt al maanden met maag- en darmklachten en krijgt van de huisarts tijdelijke medicatie (tegen prikkelende darm) maar dat neemt noch de klachten noch de oorzaak weg. Alvast dank voor de reactie.

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website