arrow_drop_up arrow_drop_down
28 december 2017 

Pauzeren: durf jij bewust tot stilstand komen?

“Pauzeren” is zo één van die woorden die zodanig zijn ingeburgerd dat we al lang niet meer stilstaan bij de betekenis ervan. Net zoals velen was ik twee jaar geleden met mijn verstand op nul door het leven aan het hollen. “Pauzeren”, het raakte mijn koude kleren niet. Ik had te veel te doen om er nog maar aan te denken. Stilstaan was tijdverdrijf. Op die momenten grijpt het leven vaak in om jou gedwongen tot stilstand te brengen: een ongeluk, een ziekte of een burn-out laten jou dan bruusk tot stilstand komen. Ik merk dat veel mensen een bewuste stille pauze beangstigend vinden. Ik vroeg leiderschapscoach Eric om zijn inzicht over pauzeren met ons te delen.

pauzeren

 

Je hebt een uitdagende job en een gezin dat aandacht vraagt. Iedereen wil eens iets beleven. Je hebt vrienden en sociale “verplichtingen”… Allemaal op zich leuk en boeiend, maar als je een mix probeert te maken, lijkt het of er in een dag toch tijd te kort is. Of je hebt het gevoel dat alles niet meer draait zoals het hoort. Het lijkt wel of mensen je tegenwerken en je niet goed begrijpen. Je sleept je naar je werk. De kinderen doen lastig en je partner begrijpt je al helemaal niet… Je bent op en moe. De conclusie is dat jouw dag te lang duurt, want je hebt het gevoel dat je het “haast” niet meer haalt.

De controle loslaten

Eric heeft het over onze drang om te controleren. Zolang je gevangen zit in die ratrace ben je eigenlijk dag in dag uit jezelf aan het voorbij hollen in de hoop de controle te bewaren over alles en iedereen. Heel herkenbaar voor mij. Pas toen ik bereid was om “los te laten” en om mijn perspectief te veranderen, kantelde mijn leven in de positieve zin.

Verander van perspectief

“Hoe leef jij je leven?” Dat is de vraag. Het hangt natuurlijk af van je levensfase, je draagkracht, je weerstand, je veerkracht, je energieniveau, je omgeving, je manier hoe jij daarin beweegt en nog zoveel andere factoren. De prikkels, uitnodigingen, problemen, uitdagingen, … komen onverminderd op je af. Dat is een essentieel onderdeel van het leven. Op de meeste heb je weinig of geen invloed. De wereld draait elke dag door. Als je al die elementen onder controle wil en/of je wil ook zorgen dat iedereen rondom jou gelukkig wordt en/of je wil dat alles om je heen perfect in orde is, zodat ook jij gelukkig kan worden, dan vrees ik dat je vroeg of laat aan het kortste einde trekt. Want die strijd kan je niet winnen. Is het dan hopeloos? Het kan inderdaad zo lijken. En toch kan het anders! Wat is dan de sleutel tot dat “andere” leven waar je al zolang van droomt? DURF VERANDEREN VAN PERSPECTIEF. Elk woord in deze zin is belangrijk.

Jij kan veranderen

Je beseft (of nog niet) dat je het anders wil, dat het anders kan of dat het anders moet. Dat betekent dat verandering noodzakelijk is. Ik zie heel veel mensen moeite doen om de omgeving, de mensen rondom hen of situaties te veranderen. Ze komen allemaal (zonder uitzondering) van een kale reis terug. Ook al vind jij dat een dag te kort is of je vindt dat hij veel te lang duurt, je bent niet in staat (niemand trouwens) om ook maar 1 seconde toe te voegen of weg te laten van een dag. Het is evenmin onmogelijk om anderen te veranderen. Tenzij … JIJ VERANDERT. Zolang jij dezelfde dingen blijft doen, zoals je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd al kreeg. Eerlijkheid gebiedt me om je er zelfs op te wijzen, dat je steeds minder zal krijgen, want dat is het effect van een neerwaartse spiraal. Alles begint dus bij het besef dat je het anders kan, wil of moet. Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je dit hoort of leest, maar je kan hiermee nog geen stap verder. Wanneer kantelt het?

pauzeren

 Pauzeren: kom bewust tot stilstand

 Daar zat ik dan. Gevangen in mijn eigen lijf omdat een burn-out had beslist dat ik NU tot stilstand moest komen. Achteraf bekeken is het erg logisch dat het leven ingrijpt wanneer je alle signalen van jouw lijf negeert. Daar waar ik vroeger de confrontatie om stil te staan te groot vond, leef ik nu een leven dat gevuld is met pauzes. Elke dag tot stilstand komen brengt me dichter dan ooit bij mezelf. Eric maakt gebruik van het letterwoord STOP waarvan elke letter een mooie boodschap formuleert.

pauzeren

Het begint bij jouw keuze om NU even stil te staan of op de STOP-knop te drukken. STOP!

  • S staat voor STILSTAAN. Vind een moment waarbij je even stilvalt en een (adem)pauze inlast. Dit kan enkele malen in de loop van de dag zijn, dat je een “mindful” momentje neemt en/of je kiest een plekje waar je even kan terugtrekken. Adem in en adem diep uit en doe dat enkele keren na mekaar. Voel bij het uitademen hoe je ontspant, laat de spanning in je schouders los en maak contact met de grond. Voel echt de aarde onder jou en tracht je daarmee te verbinden.
  • T staat voor TERUGKOPPELEN. Dit betekent niet dat je moet gaan piekeren, maar eerder dingen eens van een andere kant bekijken. Stel enkele open vragen aan jezelf en probeer een antwoord te vinden dat niet oordelend is. Dit is een zeer boeiende oefening.
  • O staat voor ORGANISEREN. Neem afleidingen weg. Bepaal wat belangrijk is en wat dringend. Overmatig structureren en controleren werkt verstikkend en beklemmend, maar een minimum aan structuur gaat je meer vrijheid geven.
  • P staat voor PRIORITEITEN STELLEN EN DOORGAAN. In welk aspect van je leven kan je een keuze maken en neem jij het heft in handen? Begin met iets kleins en voel wat het met je doet. Maak een klein stapje en hou je focus in de richting waar jij naartoe wil met je leven.

 

Leren pauzeren

Het goede nieuws is dat je kan leren pauzeren. Wie mindful in het leven staat, zal zelfs stille momenten omarmen. Ze brengen jou het stille gefluister van jouw ziel en de inzichten die je vaak niet meer oppikt in het dolst van de race. Op mijn blog Elke Dag Energie deel ik mijn persoonlijke zoektocht naar een energiek lijf en leven. Lees dus wekelijks onze updates.

Meer over dit thema en over het veranderen van jouw mindset? Je kan het gratis Ebook van leiderschapscoach Eric Hermans downloaden op www.thenextlevel.be

pauzeren

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website