arrow_drop_up arrow_drop_down

De perfectionist in jou vaarwel zeggen? Doe dan deze krachtige oefeningen!

Iedereen heeft wellicht een perfectionist in zich huizen. Maar wanneer de perfectionist het altijd en overal van je overneemt, kan hij het jou aardig lastig maken. Het streven naar perfectionisme kan jouw leven zodanig beheersen, dat het een vernietigend effect heeft op je relaties, carrière en vooral op je dromen en verlangens. Ik kan ervan meespreken. Ik ben me nooit bewust geweest van mijn eigen perfectionist. Door de perfectionist in mezelf te leren kennen, kan ik deze nu ook gemakkelijker vaarwel zeggen op momenten dat hij me saboteert. Daarom deel ik vandaag 3 superkrachtige oefeningen met de perfectionisten onder ons!

Hoe ontluikt de perfectionist zich?

Wel, het gekke is dat de perfectionist zich soms heel onopvallend ontluikt. Je hoeft geen autistische neigingen te hebben om een perfectionist te zijn. Omdat mijn huis en mijn leven alles behalve perfect waren, heb ik mezelf nooit als een perfectionist gezien. Tot ik onderliggende patronen bij mezelf begon op te sporen die allemaal wezen in de richting van de perfectionist. Zoals het eeuwige uitstelgedrag om mijn dromen na te jagen. Want ja, je kan toch niet zomaar aan iets beginnen. Je overweegt. En je heroverweegt. En je herbegint. Tot het uiteindelijk nooit iets wordt. Want je komt wellicht tot het besluit dat wat je doet nooit perfect is… omdat perfect nu eenmaal niet bestaat. (Lees hier meer over de kenmerken van een perfectionist.)

perfectionist

Uitstelgedrag ombuigen: Start Before You’re Ready

Het mantra dat ik toen in mijn leven begon te integreren is: “Start Before You’re Ready“. Het is een uitdagende oefening voor een perfectionist. Zomaar dingen de wereld ingooien die nog niet klaar zijn kan beangstigend zijn. Maar dit is hoe ik het nu altijd doe in mijn eigen bedrijf. Bijna alles wat ik lanceer (schiet me nu niet dood hé) is vaak nog niet klaar. Meestal ben ik er nog niet eens aan begonnen. Ik verkoop dus geregeld programma’s die enkel maar bestaan in mijn hoofd, euheum. In plaats van deze programma’s eerst te maken, verkoop ik ze en ontwikkel ik ze gaandeweg. Laat het duidelijk zijn: deze mindshift heeft de grootste impact op mijn leven gemaakt. Want hierdoor ben ik eindelijk BEGONNEN. Ik neem actie. Van actie gaat de energie stromen. Van uitstellen en twijfelen blokkeert jouw energie.

OEFENING 1: Neem een pen en papier en noteer 3 dromen of plannen die je blijft uitstellen. Omcirkel intuïtief datgene waar je vandaag gaat mee starten. Neem vandaag de eerste concrete stap naar jouw droom ook al is het nog niet concreet of nog niet af. Spannend hé! Wanneer je bij deze oefening veel weerstand voelt, kan het nuttig zijn om een loopbaancoach onder de arm te nemen (lees vooral verder!).

perfectionist

 

De confrontatie met de perfectionist

Om jouw perfectionist “op te voeden” kan het handig zijn dat je hem triggert. Zo kan je hem beter leren kennen en kan je hem leren begrijpen. Isabelle Decramer is loopbaancoach bij Passion for Work en liet onlangs een perfectionistische klant, genaamd Sofie, een heel bizarre (maar effectieve) oefening doen.

Niet perfect is uniek

perfectionistSofie was zich er niet van bewust hoezeer perfectionisme haar professionele carrière bepaalde. Doorheen het loopbaantraject bleek duidelijk hoe alles daardoor beïnvloed werd. Ze kreeg de volgende opdracht mee naar huis:

OEFENING 2: Neem een kom of vaasje, doe dat in een plastiek zak en sla het kapot. Doe dit heel bewust en ervaar wat het met je doet… Lijm nadien de scherven terug aan elkaar zodat het terug een geheel wordt en sta ook nu heel bewust stil bij je gewaarwordingen…

Hoewel Sofie dit vreemd vond, deed ze de opdracht. Het terug in elkaar knutselen van de kom had de perfectionist in haar veel frustraties bezorgd. Vooral omdat ze bepaalde kleine scherven niet meer aan elkaar gezet kreeg. Sofie was bijzonder fier op haar opgelapte kom achteraf. Ze zag namelijk dat de kom niet perfect was, maar wel uniek en karaktervol waardoor ze de kom zelfs mooi vond. In haar set van identieke kommen sprong deze er helemaal uit!

perfectionist

De controledrang loslaten

Isabelle gaf Sofie nog een extra opdracht mee naar huis om de confrontatie met haar perfectionist blijvend op te zoeken:

Opdracht 3: Minstens 2 keer ging ze een taak op haar werk niet perfect doen. Waar ze anders een mail naar een klant wel vijf keer herlas en aanpaste, ging ze nu heel bewust een mail maar één keer herlezen en dan versturen. Zo ging ze inzien dat er geen erge dingen gebeurden als er eens een foutje in haar werk was geslopen.

Enkele weken later kreeg Isabelle een mail van Sofie. Ze voelde zich veel meer ontspannen op haar werk. Ze controleerde niet meer alle mails en verslagen dwangmatig zonder dat de kwaliteit van haar werk daaronder had geleden.

perfectionist

En jij, ben jij een perfectionist?

Ga dan zeker met de oefeningen aan de slag en deel het in de reacties hieronder!

Als je net als Sofie beter wil functioneren op je werk, kan je een gratis telefonisch kennismakingsgesprek aanvragen met een Passion for Work-coach in jouw buurt.

Door inzet van loopbaancheques kan je 8 u coaching krijgen voor €80 (werkelijke waarde is €1.100, Vlaamse subsidie, ook voor zelfstandigen).

perfectionist

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website