arrow_drop_up arrow_drop_down
25 januari 2018 

De spirituele betekenis van burn-out - een slapende ziel die wakker wordt

Is burn-out wel zo werkgerelateerd dan we denken? Ik dacht in eerste instantie net als vele anderen dat mijn job de reden was dat ik in een burn-out/bore-out was beland. Gaandeweg begon ik in te zien dat de job maar de druppel was die de emmer deed overlopen. Er was veel meer gaande. Ik ging mijn burn-out zien als een levensnoodzakelijk proces om terug mezelf te worden. Tijdens een gesprek met mijn cranio-therapeute Hilde Van Hove was ik verbaasd van haar gelijkaardige conclusie. In deze blog gebruik ik haar getuigenis omdat het ons duidelijk maakt wat de spirituele betekenis van burn-out is. Het is een roep van je ziel, eerder dan alle andere rationele verklaringen die wij er aan geven.

Hoe werkgerelateerd is burn-out?

Toen ik zoveel stress kreeg in mijn job om me te pletter te bewijzen en eigenlijk ook uit verveling door het routinewerk, was er maar one thing to blame wanneer ik een burn-out kreeg. Het was de schuld van mijn job en van mijn werkgever die het zover had laten komen. Het is bovendien de meest gangbare verklaring voor de burn-out epidemie waarin we ons bevinden. Hilde kijkt anders naar de situatie.

Andere oorzaken dan de job

Hilde: “De meeste burn-out specialisten beweren dat burn-out werkgerelateerd is.  In mijn beleving is dat meestal niet zo en is een burn-out eerder traumagerelateerd. Met andere woorden: je gedrag wordt gestuurd door het onverwerkte trauma, waardoor je in de situatie bent beland waarin je je op dat moment bevindt. Onder trauma versta ik alle situaties die je in je leven hebt meegemaakt en die je geen plek hebt kunnen geven. Ze zitten opgeslagen in je onderbewuste, in je cellulair geheugen. Je draagt ze dus met je mee en ze sturen je gedrag.

Je gebrek aan energie uit zich inderdaad vaak op het werk. Het is meestal daar dat je in elkaar zakt of daar dat je de druk niet meer aankan, niet meer functioneert en uitvalt.  Maar de werkelijke oorzaak heeft vaak weinig met het werk te maken, wel met jouw gedrag en de manier waarop jij in het leven staat. Want waarom krijgt de ene persoon een burn-out van een welbepaalde job in een welbepaald bedrijf terwijl een andere persoon exact hetzelfde werk doet en nooit crasht?

Zelf werd ik twee keer geveld door een burn-out.  Dit was lang voor er zoveel over geschreven werd.

De eerste had niets met ‘werk’ te maken, ik was zelfs werkloos op dat moment.  Wel had ik gedurende twee jaar een relatie met een psychopaat en ik was letterlijk opgebrand van de stress die deze relatie veroorzaakte.  Op het moment dat ik met deze persoon in zee ging, had ik uiteraard niets in de gaten.  Eerlijk gezegd had ik wel altijd gevoeld dat er iets niet klopte maar dat negeerde ik. Mijn gedrag werd namelijk gestuurd door niet verwerkte trauma’s.  Het trauma van niet gezien, niet herkend en niet gerespecteerd te worden in mijn hoogsensitiviteit en mijn helderwetendheid wou duidelijk gezien en omgepoold worden. Dit was wat ik moest zien en ervaren op dat moment om vanaf dan mezelf en mijn kwaliteiten au serieux te nemen.  Ik had met andere woorden deze situatie zelf in het leven geroepen (onbewust) om ervaringen op te doen die ik nodig had om wakker geschud te worden en eindelijk te gaan vertrouwen dat wat ik zag en voelde wel degelijk juist bleek te zijn. Dat ik daar nooit nog aan moest twijfelen.  Op het moment dat ik plots “het hele plaatje” doorhad, ben ik gecrasht.  Eens je wakker bent en een beslissing neemt, zal je zien dat het Universum je altijd bijstaat in het verdere verloop. Dat heb ik al zo vaak mogen ervaren.”

Wanneer je crasht door de job

Hilde: “De tweede keer zou je kunnen veronderstellen dat mijn burn-out werkgerelateerd was. Maar als ik er nu op terugkijk en heel eerlijk ben, wilde ik diep vanbinnen toen al volledig zelfstandig worden maar ik durfde niet. Dus ik zocht een parttime job die me zekerheid zou geven, zo dacht ik. En wat ik dan echt graag deed, deed ik dan maar daarnaast en was bijzaak geworden. Zo werkt dat niet natuurlijk, dat zou ik vlug ontdekken.  Soit, ik begon vol enthousiasme te werken en na één maand was heel mijn pols bedekt met eczeem.  Dat was geleden vanuit mijn tienerjaren!  Er heerste een ongelooflijke negativiteit op die werkplek, er werd veel geroddeld en iedereen slikte wel iets van medicijnen tegen hoofdpijn of spierpijn van de ongezonde airco-lucht. Bovendien strookte een bepaald stuk van de job helemaal niet met hoe ik in het leven sta. Om een lang verhaal kort te maken, na een jaar had ik een A4-blad vol symptomen terwijl ik daar gezond begonnen was?!  Ik trok ermee naar de HR-man en legde mijn probleem voor. Hij volgde mij volledig maar kon weinig doen. De week na ons gesprek deed ik mijn jas aan en ging naar huis om nooit meer terug te keren.  Ik zag die dag niet meer wat er op mijn scherm stond!  Volgens sommigen was het de ouderdom en daar horen nu eenmaal al die symptomen bij … en ook een bril.  Wonderwel, na twee maanden thuis te blijven waren al mijn symptomen weg en een bril had ik ook niet meer nodig.  De sfeer was niet altijd prettig en de lucht en de energie in de ruimte zeker niet optimaal om gezond te blijven, maar was deze burn-out daarom werkgerelateerd?

Nee, eigenlijk had ik niet gekozen voor wat ik ‘echt’ wou vanuit angst, perfectionisme en het niet geloven in mezelf. Bovendien werkte ik ver onder mijn capaciteiten waardoor ik letterlijk niet alleen last had van burn-out maar ook van bore-out. Het feit dat je gestuurd wordt om iets te doen dat niet bij je past is vaak vanuit traumatische ervaringen uit je kindertijd en is daarom niet de schuld van de werkgever of de maatschappij.  Er bleken namelijk een aantal mensen daar zeer tevreden met dezelfde job in dezelfde ruimte.”

spirituele betekenis van burn-out

 

De spirituele betekenis van burn-out

Ik heb het altijd zo gezien: een burn-out is het oude wat niet meer bij je past opbranden voor jouw nieuwe versie, je authentieke zelf. Wanneer wat je doet niet langer strookt met wie je werkelijk vanbinnen bent, leef je in weerstand en dat wreekt zich na verloop van tijd. Toen Hilde na haar tweede burn-out eindelijk koos voor wat ze diep vanbinnen wou, voelde zich herleven. Als energetisch lichaamsexpert wordt ze dagelijks geconfronteerd met mensen die burn-out of andere nieuwetijdsziektes hebben.

Hilde: “Ik zie heel veel mensen die jaren na hun burn-out toch nog blijven sukkelen met energetische problemen. Onze maatschappij werkt het in de hand door als doel te stellen om zieke mensen zo snel mogelijk weer op de werkvloer te krijgen. Via mentale begeleiding van een psycholoog of burn-out coach zal dat in zekere mate wel lukken. Al is dat vaak tijdelijk. Want als je je volle potentieel wil leven, energiek en vitaal door het leven wil gaan en echt jouw authentieke zelf wil laten zien aan de wereld, dan is het van cruciaal belang dat je begint met het opkuisen en neutraliseren van alle ervaringen die je tot op de dag van vandaag geen plek hebt kunnen geven.  En dat kunnen zowel nare als euforische ervaringen zijn. Waarom?  Omdat die je energetisch patroon verstoren en dus stress veroorzaken in je lichaam. Ze gaan ook je gedrag bepalen. Hoe ouder je wordt, hoe zichtbaarder en voelbaarder dat wordt. Je krijgt dan allerlei ‘zogezegde’ ouderdomskwaaltjes (lacht).”

Trauma’s helen

Hilde is ervan overtuigd dat elk mens trauma’s heeft. Dat kan heel onschuldig zijn. Je hoeft geen vreselijke jeugd gehad te hebben om niet-verwerkte trauma’s te hebben. Maar hoe kan je nu die trauma’s terug helen (vooral als je niet eens weet dat je ze hebt!)?

Hilde: “Onder andere door regelmatig energetisch lichaamswerk te ondergaan.  De ervaringen zitten namelijk opgeslagen in je lichaam, ze zitten in je cellulaire geheugen en als ze lang genoeg in je lichaam aanwezig blijven zullen ze uiteindelijk fysieke symptomen veroorzaken. Een andere manier is dagelijks twee keer twintig minuten mediteren.  Zo geef je jouw lichaam de rust die nodig is om het zelfhelend vermogen te activeren.

Het is mijn ervaring dat mentale technieken niet werken om trauma’s echt om te polen.  Wat niet wil zeggen dat het een nuttige tussenstap kan zijn. Ik ken echter mensen die al jaren naar psychologen en psychiaters gaan, hun problemen al van alle kanten hebben belicht, mentaal heel goed weten waar het om gaat, het zelfs kunnen beschrijven maar het niet kunnen voelen en dus nog steeds hetzelfde doen.  En daar ligt nu net het probleem.

Het is absoluut niet nodig om heel je verleden te gaan uitspitten. Het leven zelf geeft je constant opnieuw de ervaringen die je nodig hebt om te voelen. Alleen, we zijn zo mentaal geworden, dat velen niet meer weten wat voelen is. Westerlingen rationaliseren alles dood.  Bovendien leven we in een maatschappij waar alles alleen maar leuk en blij mag zijn en het andere, wat ook een deel van het leven is, is slecht en wil men zeker niet voelen. De schuld leggen bij de ander is nog zo’n manier om niet te voelen waar het bij jezelf om gaat.”

spirituele betekenis van burn-out

Een roep van jouw ziel, de spirituele betekenis van burn-out

Wanneer je jouw burn-out of gelijk welke andere ziekte gaat zien als een wake-up call van je ziel, kan je er geheel anders mee omgaan. Je focust niet zozeer op het probleem dat zich mentaal en fysiek aandient, maar op de onderliggende boodschap ervan. Je gaat letterlijk stilstaan bij vragen zoals “wie ben ik?”, “waarvoor ben ik hier?”, “wat wil het leven van me?” en “wat is mijn bijdrage aan de maatschappij?”. Dat maakt het zo nuttig om het eens te hebben over de spirituele betekenis van burn-out. Iedereen kent de mentale benadering en in mindere mate de fysieke benadering. De spirituele betekenis van burn-out krijgt bijzonder weinig aandacht terwijl het essentieel is om de effectieve oorzaak te kennen.

Hilde: “Als je het mij vraagt, is je burn-out een roep van je ziel om wakker te worden. Om terug te leren leven vanuit je intuïtie en je buikgevoel. En om echt te worden wie jij bent, in plaats van wat de maatschappij en ondertussen jijzelf van jezelf verwacht.  Het is een signaal om spiritueel te ontwaken, om terug contact te maken met je bron.  Je bent nu klaar om meer te weten te komen over je authentieke identiteit, waar door de jaren heen en het huidige systeem een dikke laag stof is op komen te liggen, waardoor je jezelf niet meer herkent. Voor alle duidelijkheid, spiritualiteit is niets zweverig zoals sommigen wel denken. Het is het leven nemen zoals het komt, met een open mind en in totale overgave. Het is wie je werkelijk bent tot uitdrukking laten komen op Aarde.

In plaats van naar dokters en psychiaters te lopen die je met medicijnen nog verder weghalen van je authentieke zelf, laat het verleden achter je en wijdt je aan het bewustzijn en de dagelijkse oefenpraktijk die jouw transformatie vereist en laat je daar desnoods in begeleiden.  Als je wil leren skiën neem je toch ook een leraar die het je voordoet? (lacht)”

Herkenbaar?  Heb je een burn-out gehad, zit je er middenin of voel je het aankomen?  Wat is jou grootste probleem/uitdaging?  Welke stappen denk je zelf te zetten naar meer vitaliteit?  Waar zou je tips over willen?  Plaats gerust een reactie hieronder.

Ontvang als eerste ons volgende artikel

Elke VermeireSchrijf je hier in en ontvang onze blogs en updates per mail.

Elke schrijft over de meest uiteenlopende energie-onderwerpen. In haar zoektocht naar “Elke Dag Energie” deelt ze haar inzichten, overwinningen, teleurstellingen en kritische blik met jou. Elke schrijft herkenbare verhalen die een mooie mix garanderen van eigen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek. Ze is een echte boekenwurm en leest tal van boeiende literatuur om haar blogs mee te onderbouwen. De onderwerpen op haar blog gaan over gezonde levensstijl, mindset, stress, burn-out, carrière, persoonlijke groei en ontwikkeling. Met haar blogs bereikt ze maandelijks tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers.

Het volgende artikel in je mailbox ontvangen? Klik hier!

Elke op Social Media

Volg Elke Dag Energie ook op Facebook en Instagram!

Elke Dag Energie

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Inge
Door

Inge

op 27 January 2018

Wat een geweldig verhaal !

Hannelore
Door

Hannelore

op 27 January 2018

Zo herkenbaar! Bedankt

Xandra
Door

Xandra

op 27 January 2018

Wow! Mooie, voor mij nieuwe, maar zeer kloppende beschrijving van wat een burn-out kan zijn. Ophet moment dat ik "omviel" heb ik alles losgelaten wat ik deed en ben ik op pad gegaan met de gedachte dat alles wel weer goed zou komen. Ik heb herhaaldelijk gezegd: "Geen idee wat ik over een jaar doe", maar nu wordt dat steeds duidelijker en ik voel me er veel beter bij. :) Ik heb een echte carrièreswitch gemaakt, ik heb ontdekt wat het betekent om naar je gevoel en intuïtie te luisteren en dat ik helende handen heb. En ik ga nog veel meer over mezelf ontdekken en daar gebruik van maken om anderen te helpen en te begeleiden in de toekomst.

Carina
Door

Carina

op 28 January 2018

Zo herkenbaar, zit er nog middenin, vind het soms erg moeilijk

Victoria Lagerwey
Door

Victoria Lagerwey

op 28 January 2018

Hi,Hi, helemaal waar. Het is watvik zelf al een tijdje denk. Bedankt voor het zo mooi te verwoorden. Ik heb zelf ook twee x een buren out gehad. Nog steeds herstellende. Inmiddels bezig met trauma verwerking 😍

Jeroen
Door

Jeroen

op 29 January 2018

Jaaaa! Dit is zo waar! En wat ben ik nu trots op mezelf dat ik dit zelf helemaal uitgevogeld heb voor mezelf! Ook ik slikte medicatie, zat in een huwelijk dat niet werkte en deed werk dat me niet lag, of liever: werkte in bedrijven die me niet lagen! Twee jaar thuis en letterlijk helemaal kapot. En toen zag ik het: doe gewoon wat je graag doet, voel jezelf en zie jezelf graag. Vanaf dan ging het alleen maar bergop. Ik slik niks meer en heb mijn leven zo ingericht dat het voor mij werkt in plaats van dat ik me moet aanpassen aan omstandigheden die niet bij me passen. En ondanks het feit dat ik nu gescheiden ben (van een vrouw die ik nog steeds graag zie maar met wie ik eenvoudigweg niet kan samenleven), en als freelancer veel meer onzekerheid in mijn leven heb, ben ik nu gelukkiger dan ooit. Want ik ben mezelf en doe wat ik graag doe. Ik daar sluit ik geen compromissen meer in.

Elke
Door

Elke

op 30 January 2018

Geweldig verhaal Jeroen! Proficiat, je hebt de beste beslissing van je leven gemaakt ;)

Gerry
Door

Gerry

op 20 May 2018

Zo herkenbaar. Het heeft lang geduurd voor ik het. Zag. Ben nu bezig om uit te zoeken wat ik wil

Lies
Door

Lies

op 12 June 2018

Waauw... Ik neem het stukje over je oude zelf "opbranden" mee... Ik heb binnenkort een gesprek met mijn leidinggevende na bijna 4 maand thuis (als ik opnieuw start 7 maand). Ik heb hieruit geleerd dat ik niet zou moeten kiezen tussen de rollen in mijn leven (een goede partner, mama, werknemer). Het moet allemaal in balans zijn en mijn visie is verlegd van "zo lang ik nog functioneer op het werk, gaat alles goed" naar "eerst ikzelf en mijn gezin". Ik leg het voor om parttime te werken... Zo kan ik én mijn job uitoefenen (waar ik veel voldoening uithaal) én rust inbouwen... Ik voel dat ik nog lang niet "klaar" ben, ik word nog enorm gestuurd door trauma's. Dit tekstje vat álles samen... Ik lees het opnieuw voor mijn gesprek.

Nele
Door

Nele

op 5 November 2018

Dag Lies, voor mijn masterthesis ben ik op zoek naar ex-burnout patiënten die terug op hun oude job aan het werk zijn. Mijn thesis gaat m.a.w. over de herintrede op de arbeidsmarkt na een burn-out. Zou heel fijn zijn moest jij me kunnen helpen! Nele

Ann
Door

Ann

op 9 January 2019

Ik weet niet zeker of ik een buren-out heb maar trekt er wel op. Eind september ben ik na een zware aanval van verschillende collega’s gecrashed. Dan ben ik drie maanden thuis gebleven. Stilaan begon ik mij beter te voelen. Half december heb ik gesolliciteerd voor een andere functie in dezelfde instelling maar ik moest eerst terug uit ziekte komen om het interview te plannen voor deze functie dewelke ik echt graag wil gaan doen. Afgelopen maandag ben ik dan naar mijn vorige job gegaan. Het was een complete ramp. Mijn naaste collega’s hebben mij de hele dag compleet genegeerd. Geen woord geen blik niets. Ik heb amper 5 u gewerkt en ben al huilend naar huis vertrokken. Ik moet er duidelijk niet meer zijn.

Tonny
Door

Tonny

op 21 February 2019

Met dit verhaal heb ik mijn bevestiging gekregen van mij gevoel..de stukken die ik nu doorga..de rouwprocessen .. Maar ook het gevoel ergens anders thuis te horen qua werk..alhoewel ik het werk dat ik nu uitoefen met veel liefde doe..alleen de druk word zo hoog dat het me teveel word. Nu word het gevoel van angst iets anders te mogen gaan zoeken groter omdat het een lange tijd een "veilige haven " voor me is geweest. De sprong te wagen om op mijn leeftijd iets anders te gaan doen..het financiële plaatje wat er aan vast hangt..de "zekerheid" van een vast contract .. Zoveel vragen..zoveel onzekerheid..😔

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website