arrow_drop_up arrow_drop_down
21 februari 2018 

De 5 thema's waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed

Op zondagavond kreeg ik een mailtje van Mien. Ze zou er morgen niet geraken op onze meeting. Een overlijden in de familie. Vervelend. Tuurlijk komt ze niet. Als er iemand sterft die dichtbij jou staat, dan stopt de rest van de wereld eventjes met draaien. Mien heeft niet alleen iemand dierbaar verloren, maar beseft meer dan eens dat je nu moet leven. Niet later. Daarom vertelt ze vandaag over de vijf thema’s waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed.

Wat als later niet meer komt?

sterfbed

Heel recent werd ik geconfronteerd met een verlies in de familie. Zo’n momenten doen al de rest toch even in perspectief plaatsen. Oh zo belangrijke en dringende deadlines lijken ineens zo betekenisloos en niet aan de orde. Dit artikel is geen pleidooi om je deadlines of verantwoordelijkheden niet na te komen. Wel om te genieten van het leven zolang het nog kan, zolang je dierbaren er nog zijn.

Zoals in een vorige blog te lezen was, ben ik momenteel aan het verbouwen in Mechelen. De persoon die gestorven is woonde ook in Mechelen en we zouden er na de verbouwing wat vaker op bezoek gaan. Twee weken voor onze verhuis was ze er niet meer, en nu kunnen we nooit meer op bezoek gaan. Wacht dus niet tot later, want later komt niet (altijd). Geniet nu, en stel het niet uit. Van wat er is, en vooral van wie er is.

Dat deed me terugdenken aan het boek van Bronnie Ware, “Als ik het leven over mocht doen“.  Als verpleegkundige op de palliatieve afdeling begeleidt zij mensen die stervende zijn. Ze schreef een boek over de vijf meest genoemde thema’s als het gaat over spijt die mensen op hun sterfbed ervaren. Ik bespreek daarom graag de vijf thema’s waar mensen spijt van hebben als ze stervende zijn.

Spijt op het sterfbed

1. Had ik maar meer mijn eigen leven geleid in plaats van te leven naar verwachtingen van anderen

Veel mensen beseffen pas hoeveel onvervulde dromen ze hebben, op het moment dat ze hier niet meer veel aan kunnen doen. Helemaal erg is het als ze dan ontdekken dat dit voor een groot stuk te wijten is aan de eigen keuzes die ze wel of net niet gemaakt hebben.

Doe iets aan je eigen dromen nu het kan!

2. Had ik maar minder gewerkt

Vooral mannen geven dit aan – het missen van de sportwedstrijden van hun kinderen, de eerste woordjes en stapjes van hun peuters niet meemaken, een relatie die op de klippen loopt omwille van te weinig tijd voor elkaar, en dit allemaal voor vergaderingen of deadlines die al lang vergeten zijn.

Leef jij om te werken, of werk jij om te leven? Of is je werk je leven en word je er volkomen gelukkig van? Ook prima natuurlijk!

sterfbed

3. Had ik mijn gevoelens maar vaker geuit

Gevoelens worden voornamelijk onderdrukt om de lieve vrede te bewaren of omdat we denken dat dat zo hoort. Om die redenen schikken we ons in een leven dat eigenlijk niet is zoals we het willen. Of kunnen we niet echt onszelf zijn. Meer nog – veel mensen gaven aan een link te zien tussen hun terminale ziekte en de bitterheid of wrok waarmee ze geleefd hebben.

sterfbed

4. Had ik maar meer tijd gemaakt voor vrienden

‘Liefde is een werkwoord’ OF ‘Aan een relatie moet je werken’

Dat geldt niet alleen voor liefdesrelaties maar ook voor vriendschapsrelaties. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat veel mensen spijt hebben dat ze zich hebben laten afleiden door de waan van de dag en niet voldoende in vriendschappen hebben geïnvesteerd waardoor deze verwaterd zijn. Waar het voor de meesten uiteindelijk echt om draait, zijn vriendschappen en relaties. Dus maak er werk van.

sterfbed

5. Had ik mezelf maar toegestaan om gelukkig te zijn

Velen beseffen pas op een heel laat moment dat geluk een keuze is. Ze hebben te lang in hun comfortzone gezeten en de angst voor verandering heeft hen weerhouden om iets aan te situatie te doen. Makkelijker was om zichzelf wijs te maken dat ze toch best tevreden waren.

Trek je dus niets aan van wat anderen denken en geniet eens gewoon.

Zelf herinner ik me nog heel goed een moment in de supermarkt, waar ik samen met mijn vriend spontaan op hetzelfde moment op ons toenmalige lievelingsliedje begon te dansen. Uiteraard kregen we veel vreemde blikken – want in onze maatschappij is het ‘not done’ om in de supermarkt te dansen. Maar we hebben daar gewoon tien magische seconden van elkaar genoten en het is een herinnering die me na vijf jaar nog steeds bijblijft en gelukkig maakt. En dat doen we veel te weinig: gewoon nog eens kind zijn, spontaan zijn, en luidop lachen.

sterfbed

Waar je geen spijt van hebt op je sterfbed?

sterfbed

Zaken die niet op het sterfbed-lijstje staan maar wel vaak onze levens domineren zijn:

  • Was mijn huis maar beter op orde geweest
  • Had ik maar altijd vers gekookt
  • Was mijn strijk maar altijd gedaan
  • Had ik maar harder gewerkt
  • Was ik maar voor die promotie gegaan of had ik maar wat meer gewerkt
  • Had ik maar beter mijn best gedaan

En tegelijkertijd zijn dat de dingen die ons in ons dagelijks leven zoveel pieker-ellende bezorgen. En op het einde van de rit, lijken ze er allemaal niet meer toe te doen.

Waar wil jij zeker geen spijt van hebben op je sterfbed? Laat het weten onderaan in de reacties! Meer over Mien op www.attendo3.be

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Lieve

Door

Lieve

op 22 February 2018

Prachtig, Elke! En jij geeft een mooi voorbeeld met je eigen leven.😇 Onbewust leven we allemaal ergens volgens de verwachtingen van wie we als kind ongelooflijk belangrijk vonden. Dit erkennen en hiermee stoppen en vanuit je hoger zelf je persoon zelf creeren is jouw uniciteit leven. Daarmee beginnen we in de avatarcursus. Met jezelf om dan vrijwillig te integreren met het bewustzijn van de ander. In vrijheid. Sterven is overgaan naar de dimensie van het licht. Die dimensie Kan ook hier op aarde gestart worden in een verlicht leven zonder lijden.

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website