arrow_drop_up arrow_drop_down

Stoppen met twijfelen - 5 tips van een mindset expert

Hoe kan je stoppen met twijfelen? Twijfelen aan je keuzes, beslissingen, acties, kortom: stoppen met twijfelen aan jezelf? Je kan twijfels interpreteren als een signaal om jouw keuzes en beslissingen goed te overwegen en te doordenken. Wanneer ze jou echter blokkeren, is het tijd om twijfels vaarwel te zeggen. Dwangmatig twijfelen kan namelijk omslaan in angst en het brengt ons in het leven geen millimeter vooruit. We vragen onze mindset-expert naar 5 tips.

Hoe stoppen met twijfelen?

Waarom zijn sommige mensen succesvol en anderen niet? Waarom slagen bepaalde mensen in het leven en anderen veel minder of niet? Heel veel van ons succes wordt bepaald tussen onze twee oren. “If you can dream it, you can do it.”, zei Walt Disney ooit. Het is echter weinigen gegeven om blindelings die droom te volgen. Twijfels en angst houden ons meestal op onze plaats. Het blokkeert ons om over te gaan tot actie en het pad van ons hart te volgen. We moeten echter begrijpen dat twijfels vaak overtuigingen zijn die we ten allen tijde kunnen ombuigen. Mindset training voor gevorderden dus. Je kan ook eenvoudigweg beginnen met enkele simpele acties om te stoppen met twijfelen. Hoe kan je stoppen met twijfelen?

5 tips om twijfels vaarwel te zeggen

1. Weet dat je niet alleen bent en omring jezelf met de juiste mensen

Iedereen heeft een klankbord nodig. Het is belangrijk om je te omringen met de juiste mensen. Mensen die jou het juiste advies kunnen geven of mensen die een positieve energie opwekken bij jou. Zorg er ook voor dat je in contact komt met gelijkgestemden. Misschien is er in jouw nabije omgeving niet onmiddellijk iemand die je met jouw specifieke angst en twijfels kan helpen. Ga dan op zoek naar een netwerk van mensen die jouw gevoel (h)erkent.

stoppen met twijfelen

 

2. Maak je geen zorgen over wat anderen over je denken

Mensen zijn bezig met hun eigen leven. Ze denken helemaal niet zo vaak over jou dan jij misschien wel denkt. Jij bent het centrum van jouw eigen leven. Spiegel je vooral niet aan de successen van anderen, wat heel verleidelijk is. Wees je bewust dat mensen, vooral op sociale media, vooral de mooie dingen in hun leven laten zien. Daarom moet je leven volgens jouw eigen definitie van succes, niet die van anderen.

 

3. Het is goed om te denken aan vroegere successen

Iedereen heeft wel al eens successen behaald in zijn of haar leven. Probeer je dat gevoel te herinneren, vooral bij momenten van twijfel. Het kan je hernieuwde motivatie geven om verder te gaan met wat je bezig bent. Sta ook even stil bij de manier waarop je in het verleden successen behaalde. Mogelijks vind je daarin een nieuwe bron van energie, een bepaalde werkwijze die je opnieuw kan gebruiken om nu opnieuw te slagen.

stoppen met twijfelen

4. Kom je angsten onder ogen

Een nieuwe richting uitgaan, hetzij op persoonlijk vlak, hetzij op professioneel vlak, kan soms zeer beangstigend zijn. Het gevoel van zekerheid is een basisbehoefte. Toch hebben we het af en toe nodig om onze comfortzone te verlaten. Wanneer je de dingen op automatisch piloot begint te doen, kan de tijd zijn aangebroken om de uitdaging op te zoeken. De angsten die daarmee gepaard gaan zijn normaal. Kijk ernaar. Benoem het.

5. Visualiseer

Om meer grip op de situatie te krijgen kan visualiseren helpen. Jouw gedachten krijgen rust door jouw plannen, inclusief de voor- en de nadelen op papier te laten vloeien. Laat het eens bezinken. Maak aantekeningen en notities om het tastbaar en concreet te maken. Zo ga je ook beter voelen of dit de weg is die je wil bewandelen.

 

“The one way to get me work my hardest was to doubt me.” Michelle Obama

 

 

Stijn Derynck is oprichter van onder andere het Financieel Huis. Angst en twijfel staan niet in zijn woordenboek, waardoor hij al verschillende succesvolle bedrijven oprichtte.

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website