arrow_drop_up arrow_drop_down
De upside van stress. Yep, stress is positief als je er verstandig leert mee omgaan.
9 mei 2018 
in Stress

De upside van stress. Yep, stress is positief als je er verstandig leert mee omgaan.

Blij was ik toen Mien me dit artikel bezorgde. Ze schrijft namelijk al een tijdje voor Elke Dag Energie over stress-gerelateerde onderwerpen, maar deze keer heeft ze het lef om dit thema vanuit een compleet ander perspectief te belichten: stress is positief! Want het is echt niet alleen maar kommer en kwel. Stress kan (als je er slim mee omgaat) ook jouw bondgenoot zijn. Zoals Mien het onlangs zelf heeft mogen ervaren.

Stress is positief

stress is positief

Even de wereld op zijn kop. En dat is nodig met alle negatieve berichtgeving over stress. Alsof het alleen maar toxisch zou zijn. Stress heeft in onze maatschappij een heel negatieve connotatie gekregen: ‘stress is slecht’ is wat de meeste mensen denken. We draaien de rollen vandaag daarom graag even om: “stress is positief“. Huh? Hoe kan dat? Wel, als menselijke soort hebben we stress nodig om te overleven, om op ‘jacht’ te gaan naar eten, om in gang te geraken, om die dingen te doen die we willen doen, om die dingen te bereiken die we willen bereiken en ga zo maar door. Zonder enige vorm van stress zou hier niets van in huis komen.

Stress is positief tot op een bepaalde hoogte

Tot zover zijn veel mensen nog mee. Ze zien het nut in van een beetje stress, maar wat als de stress oploopt of chronisch wordt?

Net zoals spanning oké is zolang er ook ontspanning kan zijn, is stress oké zolang er ook tijd is om te ontstressen en dit is natuurlijk waar veel mensen geen tijd of mogelijkheden voorzien.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat stress letterlijk energie geeft. Energie in de vorm van adrenaline die ons (figuurlijke) bergen kan laten verzetten. Verhalen genoeg over een vrouw die een auto kon opheffen waar haar kindje onder gesukkeld was. Deze man legt uit hoe dat mogelijk is :)

 

Een gezonde dosis stress voor voldoende adrenaline

Mien deelt een dergelijke (minder spectaculaire) ervaring.: “Vorig jaar nam ik voor de eerste keer deel aan de Spartacus Run in de Ardennen, dat is een tocht van 10km met onderweg allerlei hindernissen, waarvan de eerste een ramp van 4 meter hoog is. Best moeilijk om daar in één keer op te lopen. Voor de start sta je letterlijk per groep in een kooi. Ik had voor de wedstrijd absoluut geen stress, maar van zodra ik in die kooien stond te wachten en al het gejoel hoorde ging mijn hartslag toch de hoogte in en werd ik nerveus. Ook zag ik dat niet iedereen op de ramp geraakte waardoor ik nog meer stress kreeg. Op een bepaald moment besefte ik dit en dacht ik, stress zorgt voor adrenaline en dat zorgt ervoor dat je dingen kan doen die je normaal niet kan. Dus ik ga de adrenaline die ik nu voel nuttig inzetten want die gaat ervoor zorgen dat ik in 1 keer op de ramp geraak. Ik begon te focussen en kwam helemaal ‘in the zone’. Ik geraakte dan ook vrij moeiteloos over het eerste obstakel.”

stress is positief

 

Stress positief leren inzetten

Hetzelfde is mogelijk in je werkcontext. Gebruik die extra adrenaline om buitengewone prestaties te leveren. De hoeveelheid werk die je verzet krijgt de dag(en) voor je vakantie, zijn hier een goed voorbeeld van. In plaats van je te laten verlammen door je stress, word je ervan bewust en zet de stress nuttig in. Je kan er zoveel mee doen.

Een bijkomend voordeel is dat het ook veel gezonder is. Adrenaline die niet wordt gebruikt, stapelt zich namelijk op in het lichaam en wordt toxisch. Het is dus heel belangrijk om de adrenaline te gebruiken wanneer je stress ervaart. Dit kan door te bewegen (al is het maar 3 minuten op je favoriete liedje meedansen), zingen, roepen, met iets gooien, ..

Uiteraard blijft het belangrijk om daarna voldoende ontspanningsmomenten in te bouwen. En deze zijn dan héélemaal verdiend waardoor je er extra van kan genieten.

stress is positief

Zelf positief leren omgaan met stress?

stress is positief

Heb je hulp nodig om te kunnen ontspannen? Kom dan eens op gesprek bij Mien Gheysens – veerkracht en vitaliteitscoach.

Je kan haar vinden op sociale media via attendo3.

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website