arrow_drop_up arrow_drop_down
14 september 2017 

Stress symptomen? - test hier jouw energiebalans met onze gratis tool

Stress symptomen herkennen is niet evident. We negeren ze vaak. Onbewust. Herken jij je eigen stress signalen? Net zoals je geen pleister kan kleven als je niet weet dat je een wonde hebt, zo ga je ook niet aan stressmanagement doen wanneer je er geen idee van hebt dat je stress hebt. Daarom is het herkennen van jouw persoonlijke stress symptomen heel belangrijk. In deze blog een gratis tool van stress- en burn-out coach Mien om dit in kaart te brengen.

stress symptomen

Mien: “Zelf dacht ik heel lange tijd dat ik geen stress had, ik was er zelfs absoluut van overtuigd dat ik stressloos en ontspannen door het leven ging. Tot ik een mindful energie training volgde bij mijn collega Myriam Vandenbroeke. Daar leerde ik mijn lichaam beter voelen en ontdekte ik dat ik eigenlijk regelmatig met opgetrokken schouders in de auto zat bijvoorbeeld (ik heb de neiging van nogal last minute te vertrekken en dan zit ik gejaagd in de auto).

“In elk geval was deze ervaring voor mij een echte eye-opener: als je niet luistert naar je lichaam door het goed te voelen, negeer je heel wat signalen. En deze signalen / symptomen hebben hun nut, hoe vervelend ze ook zijn. Ze willen je namelijk iets vertellen. Je lichaam liegt niet en helpt je op die manier met iets wat je zelf moeilijk vindt om te doen (gas terug nemen, meer rusten, meer zelfzorg, …). Het is als het ware een bescherming voor jezelf.”

stress symptomen

Stress symptomen: acute stress versus chronische stress

Al die klachten die bij chronische stress komen kijken zijn eigenlijk een teken dat je lichaam nog prima werkt. Het doet nog aan zelfregulatie, net zoals koorts bedoeld is om bacteriën te doden, zo zijn de stress-gerelateerde klachten er om de stressoren te bestrijden, om ervoor te zorgen dat je meer energiegevers inbouwt in je leven, en minder energievreters.

De moeilijkheid is dat signalen van acute stress verschillen van die van chronische stress. Wanneer we even schrikken omdat we hard hebben moeten remmen met de auto, merken we dat ons hart sneller klopt. Dat is een duidelijk, logisch en vooral nuttig gevolg (evolutionair gezien). Bij chronische stress is dit al een heel ander verhaal, er zijn vagere klachten, die niet altijd een duidelijke oorzaak hebben. Dat maakt het veel makkelijker om ze gewoon te negeren of weg te duwen. Er zijn verschillende manieren om met stress om te gaan. Voor Mien is de eerste belangrijke stap om gelukkig en met minder stress door het leven te gaan dankbaarheid, waarover ze eerder de blog schreef “dankbaarheid kan je trainen“.

Maak jouw energiebalans op

Om hier een beter zicht op te hebben, kan je hieronder onze gratis tool downloaden om je balans in te schalen, zowel op emotioneel, fysiek als mentaal vlak alsook energiematig op je werk en in je privé.

Stress symptomen – onderzoek je energiebalans

Aandacht hebben voor jouw stress symptomen is belangrijk.  Net omdat er zoveel verschillende symptomen zijn, die niet bij iedereen hetzelfde zijn, is het moeilijk om op basis daarvan een diagnose te gaan stellen. Belangrijk is dus dat je je eigen symptomen leert herkennen (je lichaam meer leert te voelen) om op die manier aan te voelen dat je in het rood komt te staan en dat het belangrijk is om actie te ondernemen.

Je symptomen regelmatig inschalen helpt ook om vooruitgang te zien. Want die verloopt in onze ogen namelijk vaak met muizenstapjes waardoor het niet altijd opgemerkt wordt. Wanneer je om de paar weken de lijst invult, krijg je een beter zicht op de vooruitgang die je al geboekt hebt.

stress symptomen

Stress en burn-out

Chronische stress kan resulteren in burn-out. De aard van je stress symptomen vertelt vaak ook iets over de aard van je (eventuele) burn-out:

  • wanneer je voornamelijk fysieke klachten hebt is de kans groot dat je fysiek teveel gevraagd hebt van je lichaam: zwaar werk, lange dagen, weinig slaap, ongezonde voeding, …
  • wanneer er veel emotionele klachten zijn liggen conflicten vaak aan de bron (meer daarover in een volgende blog rond communicatie)
  • mentale klachten ontstaan dan weer door piekeren, zorgen maken, pleasen, .. dus eigenlijk door inwendige conflicten en spanningen

Uiteraard is het heel vaak een combinatie van bovenstaande factoren.

Laat ons tot slot beginnen met relaxen! De beste remedie tegen stress en burn-out ;)

stress symptomen

Aan de slag?

Mien GheysensMien in stress- en burn-out coach bij attendo³.

Wil je in praktijk leren om je eigen signalen te herkennen? Wil je meer voelen wat je lichaam je vertelt? Schrijf je dan hier in voor de mindful energietraining die donderdag 21 september van start gaat in Zoersel en 7 november in Oostkamp.

 

 

Bronnen

In de juiste versnelling van Judith Knijn

De kracht van stress van Anne-Marie Frisque

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Website <:authorgoogleplus>
Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website