Suikers afbouwen met dit gratis 6-stappenplan
19 mei 2017 

Suikers afbouwen met dit gratis 6-stappenplan

Tijdens de meest vermoeiende periode uit mijn leven heb ik beslist om suikers af te bouwen. Ik besefte lange tijd niet dat ik suikerverslaafd was en dat het bijgevolg heel vermoeiend was voor mijn lichaam om al die suikers te verwerken. Wil jij ook suikers afbouwen om van je suikerverslaving af te komen? Of omdat je bewuster wil gaan leven? Of wil je suikers afbouwen omdat je beseft dat het overal in zit en je jouw lichaam gewoon zoveel beter gunt? Je zal wellicht al gemerkt hebben dat stoppen met het eten van suiker niet van een leien dakje loopt. Daarom geef ik in deze blog een gratis stappenplan om suikers verstandig af te bouwen. Want suikers afbouwen is de meest effectieve manier om succesvol te stoppen met suiker eten.

Waarom suikers afbouwen?

Suikers zijn complex. Omdat suiker nu eenmaal veel meer is dan het klassieke suiker waar wij het mee associëren. Dit betekent dat onze suikerverslaving door meer dan suiker alleen in stand wordt gehouden. Wist je dat ook koolhydraten suikers zijn? En dat het veelvuldig eten van koolhydraten dus ook een impact heeft op jouw drang naar zoet? Koolhydraten vind je terug in granen (brood, rijst, pasta,…), aardappelen, fruit en groenten. Natuurlijk zijn de meeste van deze koolhydraten erg gezond. Net daarom dat suikers afbouwen heel verstandig moet gebeuren. Want je wil natuurlijk op het einde van de rit wél nog de gezonde suikers (koolhydraten) overhouden zonder dat dit te veel effect heeft op jouw drang naar zoet.

Suikers afbouwen in 6 stappen

Suikers afbouwen is niet evident. Dit heeft vele oorzaken. Eén van de meest onderschatte oorzaken is dat suiker bijzonder verslavend is, waarover ik eerder deze blog schreef. Wanneer je onderstaand stappenplan volgt, is de kans op slagen veel groter wanneer je overweegt om suikers af te bouwen.

Download hier het gedetailleerde Stappenplan om suikers af te bouwen

Stap 1: Haal alle “rommel” uit jouw kasten

De allereerste stap is om alle koek en snoep te bannen uit jouw huis. Breng jezelf niet in verleiding met snoepgoed. Het is de meest ongezonde suikerbron die er is. Wil je heel praktisch te werk gaan bij het opruimen, dan zijn de tips van Marie Kondo een aanrader!

Suikers afbouwen

Stap 2: Vervang koek en snoep door suikervrije alternatieven

Vergewis je ervan dat ook de natuurlijke suikers (zoals honing, agavesiroop, ahornsiroop,…) niet thuishoren in een stappenplan om suikers af te bouwen. Ze houden net zoveel de suikerverslaving in stand. Ze zijn minder ongezond dat de geraffineerde vorm maar je schrapt ze beter zoveel mogelijk van het menu.

Suikers afbouwen

Stap 3: Bereid jou mentaal voor om minder suiker te eten

Het kan mentaal heel zwaar zijn om suikers af te bouwen. Jouw lichaam zal jou op de proef stellen in de vorm van afkickverschijnselen en ontzettende drang naar zoet. Daarom is het heel belangrijk om jou hier mentaal op voor te bereiden zodat je sterker wordt dan die drang naar zoet.

Suikers afbouwen

Stap 4: Maak slimme maaltijdplannen

Zonder maaltijdplannen ga je gegarandeerd de mist in. Je brengt dus best in kaart welke voedingsmiddelen de drang naar zoet groter maken (suikers/koolhydraten) en reduceert deze naar het minimum op jouw menukaart. Plan nauwkeurig wat je gaat eten, zo laat je niets aan het toeval over en vermijd je dat je bewerkt voedsel gaat eten (wat meestal boordevol suikers en E-nummers zit).

Suikers afbouwen 3

Stap 5: Start eenvoudig

Start de komende week met het schrappen van bewerkt voedsel, koeken en snoepen. Probeer niet alles tegelijk aan te pakken maar probeer stelselmatig suikers af te bouwen.

Stap 6: Volg een suikerdetox

Na een week bewerkte voeding en snoepen te laten, ben je klaar om een grote suikerdetox te doen. Een suikerdetox kan je heel eenvoudig doen met natuurlijke voeding (je hebt dus absoluut geen dure supplementen of sapjes nodig). Door natuurlijk te gaan eten zal jouw lichaam automatisch reinigen. Werk ook hier stapsgewijs door eerst alle groepen van suikers af te bouwen en de gezonde suikers in een later stadium geleidelijk aan opnieuw te introduceren. Voel hoe jouw lichaam hier op reageert. Wanneer je weer te veel drang krijgt naar zoet, zal je veel beter merken welke voedingsmiddelen hiervoor verantwoordelijk zijn!

Suikers afbouwen

Een stapsgewijze georganiseerde suikerdetox meevolgen?

Mijn naam is Elke, oprichter van Elke Dag Energie en ooit erg suikerverslaafd en moe. Tijdens mijn burn-out ontwikkelde ik de EnergieKeuken en bouwde ik suikers af. Intussen heb ik tientallen mensen met suikerverslaving en energietekort via mijn Suikervrij Energieprogramma begeleid naar een gezonde en energieke levensstijl.

In 21 dagen zal je onder mijn online begeleiding met een groep lotgenoten suikers verstandig af- en opbouwen aan de hand van menuplannen en boodschappenlijsten. Zo streven we samen naar een voedingspatroon vrij van suikers en andere moe-makers. Lees hier de ervaringen van vorige deelnemers!

 

suikervrij energieprogramma

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
De cnodder annemie
Door

De cnodder annemie

op 21 May 2017

Wat fantastisch , ik doe mee !!!

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down
Phoenix WebsitePhoenix Website