Suikervrije pralines maken: snel en gemakkelijk!
14 april 2017 

Suikervrije pralines maken: snel en gemakkelijk!

 

Suikervrij pralines maken? Met Pasen voor de deur het uitgelezen moment om met chocolade aan de slag te gaan! Pasen is leuk! Alleen niet voor wie geen suiker eet. Dat jouw kinderen paaseieren rapen hoort er nu eenmaal bij. Maar ook jij moet kunnen weerstaan aan die chocolade eieren! Ik zocht een alternatief: Suikervrije pralines!

Suikervrije pralines

Welke chocolade is suikervrij?

Er bestaat eigenlijk geen chocolade die helemaal suikervrij is. Zelfs chocolade met 100% cacao bevat koolhydraten, en koolhydraten zijn suikers. Natuurlijk bevat de pure chocolade véél minder suiker dan de klassieke chocolade eieren. Sowieso is pure chocolade de meest gezonde versie, maar wees je ervan bewust dat die ook vaak extra gesuikerd is. Vooral bij de populaire en goedkope merken. Door zelf suikervrije pralines te maken kan je het suikergehalte controleren. Zo kies ik voor chocolade met 100% cacao (te koop in Bioplanet) en gebruik je dit als basis om suikervrije pralines te maken.

Pure chocolade

100% pure chocolade

 

Stevia voor de zoete smaak

De 100% pure chocolade is te bitter als je suikervrije pralines wil maken. Daarom is het toevoegen van een zoete smaak van belang. Het enige zoetmiddel dat volgens diverse studies wordt goedgekeurd (zowel voor de gezondheid als voor het constant houden van de bloedsuikerspiegel) is Stevia. Wanneer je op zoek gaat naar Stevia, kies dan voor de pure variant: het groene Steviapoeder. De smaak is wennen en ook als je suikervrije pralines maakt zal je de specifieke Stevia-smaak moeten leren appreciëren. Ik koop het online bij Puurmieke.nl.

Steviapoeder

Groen Steviapoeder

Keukenbenodigdheden

Je hebt enkel vormpjes nodig voor het maken van suikervrije pralines. Kies silicone vormpjes, anders krijg je de suikervrije pralines er niet uit. Mijn favoriete silicone vormpjes zijn de hartjes. Het is eigenlijk een ijsblokjesvorm die je vindt in alle figuren en kleuren. Ik vond die van mij in Ikea, alleen zijn de hartjes nu niet meer verkrijgbaar.

Suikervrije pralines

Silicone ijsblokjesvorm

 

Suikervrije pralines: ingrediënten

  • 100 gram pure chocolade (bij voorkeur 100%)
  • 2 eetlepels geroosterd sesamzaad
  • 2 eetlepels chiazaad
  • Verse frambozen
  • 1 theelepel groen steviapoeder

Suikervrije pralines: bereiding

 

Suikervrije pralines

Stap 1: chocolade smelten en 2 el geroosterd sesamzaad toevoegen

Zet een kom of pan op het vuur met water en laat in een apart kommetje de chocolade au-bain-marie smelten. Zet ondertussen een pan op het vuur met een deksel en rooster kort de sesamzaadjes. Het deksel moet de opspringende zaadjes tegenhouden.

Suikervrije pralines

Stap 2: 2 el chiazaad toevoegen

Voeg vervolgens het chiazaad toe. Ik probeer dit bijna dagelijks te gebruiken omdat het de gezonde omega-3-vetzuren bevat en ook de eigenschap heeft kankerwerend te zijn.

Suikervrije pralines

Stap 3: 1 tl groen Steviapoeder toevoegen (wees zuinig!)

Voeg tot slot het pure Steviapoeder toe. Let wel: dit heeft een zeer uitgesproken smaak dus begin met weinig. Toevoegen kan je altijd! De zoetkracht van Stevia ligt vele malen hoger dan van klassiek suiker. Het is wel veel gezonder en zou zelfs kunnen worden ingezet in de strijd tegen diabetes Type 2. Je kan ook vloeibare Stevia kopen, al is die geraffineerd en niet aanbevolen. In de gewone supermarkt vind je het in witte poedervorm maar dit is niet de pure vorm. Het is net zoveel bewerkt als alle andere zoetstoffen.

 

Suikervrije pralines

Stap 4: het chocolademengsel verdelen in de vormpjes

Vul jouw favoriete siliconen vormpjes op met het warme chocolademengsel.

Suikervrije pralines

Stap 5: in ieder vormpje een framboos toevoegen

Voeg tot slot de frambozen toe. Die zorgen voor een frisse toets aan de pure chocolade.

Zet in de koelkast en laat de suikervrije pralines hard worden. Je kan ze nadien heel gemakkelijk uit de vormpjes halen.

Smakelijk!

Meer recepten?

Meer van dit soort heerlijke recepten om ongegeneerd guiltfree te smullen?

Bestel ons receptenboek met 20 recepten uit de EnergieKeuken om te “gezondigen”.

 

Over de schrijver
Elke Vermeire is een orthomoleculaire natuurvoedingsdeskundige die zich gespecialiseerd heeft in eigentijdse gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, darmproblematiek, suikerverslaving, overgewicht en lifestyleziektes als diabetes. Ze is auteur van het boek "Geluk in je Buik", richtte haar eigen glutenvrije bakkerij Bite and Boost op (waar ze spirulina granola en - crackers produceert) en ontwikkelt online voedingsprogramma's om mensen op een laagdrempelige manier te begeleiden naar een betere gezondheid.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down
Phoenix WebsitePhoenix Website